• 2018-08-20, 14:58
  • 49

Ni som är mycket på nätet har säkert sett allt bråk kring Magdalena Graaf. Jag tänker inte lägga mig i själva grälet, men jag kan inte låta bli att fundera på vad vissa människor egentligen vill. Att Maggan gjort något dumt och bett om ursäkt… borde inte det räcka?

Men hatet fortsätter att välla in från människor som bestämt sig för att bli kränkta å någon annans vägnar. Se vad hon själv skriver HÄR 

Jag blev också inblandad genom att skriva “Word” på Maggans Instagram. De fyra bokstäverna räckte för att hatet skulle skölja över mig också. Men det Maggan utsattes för hade inga gränser. Folk verkade vilja ta livet av henne, trots att hon snabbt bad om ursäkt för att hon trampat i klaveret. Det hade ingenting med vad hon sagt eller gjort att göra, det handlade bara om att få hata.

Känns som att många bara älskar att få rikta sitt hat när en offentlig person gör fel. De fullkomligt exploderar.

Jag mår så dåligt av vad alla skriver på hennes instagram. Ingen hade någonsin betett sig så i verkliga livet, men bakom datorskärmen verkar alla hämningar släppa för vissa. 

Alla som följt min blogg ett tag vet att helt plötsligt blir kommentarsfältet invaderat. En gång var det diabetiker och en annan var det kamphundsägare som blev otroligt kränkta och arga och därför kunde vräka ur sig precis vad som helst. Döda, vidrig mamma, hjärndöd, och det enda fulordet efter det andra. Inte speciellt hög nivå på en diskussion. 

Att diskutera med kränkta människor på nätet är omöjligt. De hetsar varandra och tar i så de nästan kräks för att skriva så hemska saker som möjligt. Däremot är de inte mycket för att läsa vad andra tycker.

Jag vet ju inte vad varje läsare varit med om, vad som är helt harmlöst för mig kan vara jättekänsligt för någon annan. Att vara bloggare betyder inte att man är expert på allting, det är väldigt lätt hänt att använda fel ord och såra någon.

Vad jag inte förstår är alla som letar efter saker att bli kränkta av. Hundratals människor har skickat hemska och hotfulla meddelanden till Magdalena nu. Vad är de ute efter? Tyvärr förmodligen bara att göra henne illa.

Ni som beter er så illa borde se er själva i spegeln och fundera på om ni verkligen skulle orka att öppna er mail och se att det är massor av människor som hatar er. Att ha en blogg betyder inte att man slutar vara en människa med känslor. Och en människa som kan göra fel. 

Nej, nu ska jag skriva något om feta kamphundar som fått diabetes av för mycket socker för att se precis hur kränkta människor kan bli. 

 

 

2018-08-20 Johanna Toftby

Kommentarer

Madde 1 år sen

Gillar det som går runt på Facebook nu. “Prata inte med hat i munnen” Något vi alla bör tänka på

Therese 1 år sen

Johanna, att bero på oss 70-talister.. Hur många använder ordet kanackas idag!?..bortglömt och hiskeligt förbjudet…men visst är du oxå uppväxt med det?

Jag har själv rötter i USA och som Susanne skriver..så säger man till vardags native american och har så gjort i urminnes tider.. Det är vissa som vill visa upp sitt arv och kallar sig själva indianer. Då är det ok…

Susanne 1 år sen

Väldigt konstigt allt detta. Min mor har kusiner som är `halvindianer`i Kanada. De kallar sig både indianer och native americans. Den ena är advokat och hövding i sin stam. Så det är nog här det ses som problem konstigt nog.

Svar på kommentaren:
Katja 1 år sen

Kolla på nyheter24 om videon, h

Maria 1 år sen

Det anses inte politiskt korrekt med “indianer” som uttryck. Tydligen. Men det är absolut inte ett allmänt skällsord- det finns som andra skrivit också, indianer som inte alls har något emot ordet. Det verkar vara personliga åsikter som naturligtvis ska respekteras gentemot den som mår dåligt av ordet, samtidigt som respekt ska ges åt båda håll. Många har blivit förvånade av debatten.

Ewa 1 år sen

Hej Johanna
Först vill jag tacka för en bra blogg och dina ärliga åsikter.
Jag läser din och Maggans blogg varje dag och tycker inte ni kränker någon särskild
det finns alltid folk som tar åt sig fortsätt som ni brukar och snälla om du pratar med Maggan hälsa henne detta
då jag inte kan kommentera på hennes blogg varför vet jag inte .
en STOR kram till er/Ewa

Sandra 1 år sen

Bra skrivit Johanna. Kram till dig och Maggan ❤️

Sussie 1 år sen

Det finns inget som rättfärdigar den höststorm hon fått utstå.

Dick vill jag understryka att tjejen som från allra första början skrev till henne gjorde det för att upplysa Maggan då hon blivit ledsen över att Maggan sjungit ”10 små indianer” på ett nedlåtande sätt.

Det är svårt för oss som är etniska svenskar att sätta oss in i den känslighet människor med annan etnicitet har. Det har DESSA människor får utstå varje dag pga av sin hudfärg, hårfärg. Om du blev utsatt för rasism, dina barn blev kallade för all möjligt dkit, hade inte du då varit känslig för allt som kan verka nedlåtande?

Sverige osar av smygrasism, men rasism/fördomar finns också bland invandrare.

Känns som många har svårt att förstå att minoriteter kan bli sårade, ledsna. Det rör/berör inte många då de inte känner igen sig i den typ av utsatthet.

Anni 1 år sen

Varför inte skriva om ilskna små hundar som bär sig åt på restauranger o tåg? Hahaha!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Gärna! Vore superkul! Men då måste jag be någon annan eftersom jag sällan upplever små hundar som farliga eller jobbiga.

Maria 1 år sen

Fint och väldigt bra skrivet Johanna ❤️ Mer kärlek, mindre hat ❤️

Stina 1 år sen

Ok, så hatstormen kom av att hon sagt indian????! Jag fattar verkligen inte detta, är det ett fult ord? För mig är det ett helt vanligt ord utan värderingar som jag som uppväxt på 70-talet använde. Herregud! Folk är inte kloka. Som hon skrev, om man inte får använda det ordet idag, inte lätt att hålla reda på då pk-maffian har tolkningsföreträde och där kan det vara svårt att hänga med, så kan man väl hjälpas åt att säga till istället för att hota folk. Idioti

Svar på kommentaren:
Evelina 1 år sen

Men det är inte ordet det handlar om. Gå in och läs istället på Alexandras instagram
Om du är ärligt intresserad av vad det handlar om

Sandra 1 år sen

Nej- hatstormen kom nog när Maggan skickade en helsjuk film till hon Alexandra. Totalt respektlöst. Alexandra informerade Ann om att indian inte är respektfullt att använda, och hänvisade till historia och hennes egna erfarenheter. Maggan svarade genom att skicka henne en film där hon sjunger raljerande om indianer, gjorde lite grimaser, skrattade, pratade om Jesus och hånade henne. Helt galet ju. Sedan började hon en rant på instagram där hon först gick på Alexandra ,sen alla som blivit “kränkta”, började lalla om samer etc. Det ena värre än det andra. Hon stickade den största offerkoftan hon kunde hitta , och tyckte synd om sig själv för att alla var så elaka …
Så hennes “ursäkter” var inget att lyssna på.
Noll ödmjukhet. Lite som de människorna här som är så bedrövade att de inte längre får använda ordet “indian”.

Evelina 1 år sen

Bra skrivit Sandra
Exakt så.

Helene 1 år sen

Herregud, alla har vi väl någon gång sagt eller gjort fel. Huvudsaken är väl ändå att vi gör om och gör rätt och ber om ursäkt. Vad mer kan man göra?
Ingen är felfri.

MosterM 1 år sen

Vilka stormar och oproportionerligt märkliga agerande somliga skrivit på Magdalenas blogg/insta och kommentarer här. Att kommentera för att man inte håller med i sakfrågor och på ett vänligt sätt beskriva detta är alltid ok tycker jag. Men ha synpunkter på personagerande, angripa familjemedlemmar, skriva hotfullt etc det är så lågt och att de som gör så väljer den vägen är en gåta. Att ta på sig offerkoftan och kommentera som; ”får inte jag skriva som jag tycker” eller ”du som bloggare måste stå ut med att andra har en annan åsikt”. Visst om du alltid känner att du behöver uttrycka din åsikt med en negativ inriktning så gör det på din egen plattform om du så gärna vill gå till personangrepp eller angripa ett agerande från någon annan, tänk först vänta 24h innan du skriver och sen skriver du kommentaren till dig själv och känner efter hur du själv tar emot den.

Johanna, det är starkt att ta ställning för en vän och för det tycker jag du ska ha en eloge, att stå upp för andra när det blåser är inte alltid många som gör. ❤️

Önskar alla den bästa dagen och en spegel i present till alla som en påminnelse över att man några gånger per dag mår bra av att titta i den och fundera över sitt eget agerande.

Kram på er 🤗

Li 1 år sen

Varför ens skriva om det här? Visste inte ens om det förrän nu. Sprid inte mer. Vill Maggan Det?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Hon skrev tack med hjärta på sms igår.

Räcker nog för att skriva.

Ingrid 1 år sen

Jag visste inte heller om det förrän jag läste det här. Nu har jag läst vad det handlar om, och visst är det Maggan gjort dumt, men hon har bett om ursäkt. Mer kan hon inte göra. Vi gör väl alla dumma saker ibland.

Liselotte 1 år sen

Skrattar ihjäl mig!

“Feta kamphundar som fått diabetes”! Hahahaha ja snälla skriv om det.
Då blir det nog drev ;-)

Lena 1 år sen

Har inte läst allt hat på Maggans blogg och det är definitivt inte ok att hota o säga vidriga saker. Hon har ju dessutom bett om ursäkt😄
Tycker att det är konstigt att du blandar in ’kamphunds’ o diabetes diskussionerna. Jag var en av dom som skrev (obs inget hat) är det inte ok att skriva om man inte tycker som du ? Annars så får du kanske fundera om du ska ha stängt kommentarsfält. I båda dom diskussionerna så har det varit många som har kommenterat, men om du kallar det för hat…så fattar jag inte. Och ja..många som inte tyckte som dig, men det kallar jag inte för hat.

Svar på kommentaren:
Sandra 1 år sen

Nej, det har väl de flesta lärt sig vid det här laget. Det är INTE ok att tycka annat än Johanna. Då får man antingen ett spydigt svar – från henne eller hennes fans (de bjäbbande småhundarna, likt Lucy :P) *bjäbbbjäbb
Maggan -och Johanna har väldigt svårt att erkänna att man skrivit något fel.
Och fansen säger det är hat när man tycker olika.

Stina 1 år sen

Jag vet inte vad detta handlar om men nåt som jag reagerat på är att många kallar kritik för “hat”. Också nåt att tänka på, om man håller sig till sakfrågan och inte blandar in hot och personliga påhopp är det kritik inte hat.
Ja det var bara det jag ville säga, tack o hej

Mona 1 år sen

Undrar oxå det Monica. Då var det “vissa”som andvände haschtaggen #varräddomdinavänner hela tiden..Så falskt av dig när du vet hur du/ni själva har gjort. Finns ganska mycket kopierat😉Och det värsta är vissa samarbetspartners ni haft kontakt med ska dissa “någon” men sanningen kommer alltid fram. Så spela inte så oskyldig😉

Therese 1 år sen

Onödigt att ta upp detta på ännu en bloggsida, känns som du vill trigga igång någonting… Vem äger egentligen sanningen…

Svar på kommentaren:
Fia 1 år sen

Håller med! Jag följer inte Magdalena på instagram men nu blev jag upplyst om hela grälet här istället!?

Marie 1 år sen

Inte alls onödigt tycker jag.
Gillar bloggar som lyfter viktiga ämnen. Näthatet är allra högsta grad viktigt.
Tycker det är bra att Johanna tycker till, kränkande kommentarer där du talar om att någon är hjärndöd är aldrig ok.

Therese 1 år sen

Har aldrig påstått att det är okej att kalla någon verken det ena eller det andra… 🤔

Ullis 1 år sen

Bra där Johanna. Maggan har bett om ursäkt till personen det handlade om. Det måste räcka. Hon kan ju liksom inte ha det ogjort.

EveLina 1 år sen

Handlar bara om hat?
Jag förstår att du är vän med henne och att det är svinjobbigt med det offentliga ljuset. Många kommenterade hatiskt o det är aldrig okej. Men att du hamnade mitt i det utan att ta reda på fakta är ju att dra över samma kant. Eller? Att det inte går diskutera med lättkränkta? Det är väl ändå okunskap när detta var mer än så. Du får tycka som du tycker. Men att det bara var hat är helt fel. Det blir ju “aggresivt” ifrån båda håll. Som ett bollplank istället för att leda diskussion o se ur perspektiv. Lära gör vi hela livet. Lyssna istället på Alexandra som sakligt o vuxet förklarade…innan du börjar med word. Peaceout

Svar på kommentaren:
Mia 1 år sen

Maggan hade inget jävla hat som alla de tusentals idioterna hade.
Aldrig läst något värre. Fi fan vilka pack!

Indian har vi sagt i alla år. Folk är så äckligt lättkränkta!

Monica 1 år sen

Handlar inte om själva ordet Indian, det var sättet hon framförde det på som var illa. Det tycker nog de flesta som reagerat!

Marie 1 år sen

Orka Monica….. så lättkränkta.

“sättet hon framförde det på” Hur fan orkar ni hata så mycket?

Annika 1 år sen

Det handlade aldrig om order Indian utan en lite lätt hånfull sång, om indianer, skickad i onyktert tillstånd. Det blev fel. Hon bad om ursäkt, det är nog så. Alla fula ord och hat, det ställer jag mig INTE bakom.

Evelina 1 år sen

Hur svårt är det o ta reda på fakta innan du börjar skriva att vi är lättkränkta Marie?
Antingen fortsätter alla tycka o tänka eller så lär man sig något nytt. O går in o läser hos alexandra. Där kan du se ur ett annat perspektiv. Om man är villig o mottaglig för att lära sig, o se i fler synvinklar

Suss 1 år sen

Ja för hon var ju verkligen bra på att be om ”ursäkt”. Och du skrev ”Word” på ett otroligt osympatiskt inlägg.. så vad säger det om Dig Johanna och Din inställning till vänlighet över nätet? Tänker att det sa rätt mkt.

Svar på kommentaren:
Agneta 1 år sen

Suck. Vad är det för fel att skriva word?
Alltså det är ju sandlåde nivå?!

Jag skäms för allt hat däremot!

Jane 1 år sen

När man har över 100 tusen följare så måste man tänka efter lite!!! Så fruktansvärt lågt av Magdalena att gör som hon gjorde!! Vill poängtera att det finns INGEN HAT från min sida när jag kommenterar dina inlägg eller Magdalenas och jag tror att det stämmer in på många andra som har också skrivit!! Finns förstås riktigt idioter som hotar och kränker men blanda inte ihop oss!!
Förutom att hon betedde sig riktigt illa nu så gillar jag henne skärpt annars!!

Doris 1 år sen

Johanna & Louise 👍❤️

Julia 1 år sen

Tack för att du tar upp detta. Det är så jäkla viktigt att vi tjejer håller ihop och stöttar varann! Jag har aldrig skrivit något elakt på nätet någon gång och tänker aldrig göra det heller. Jag hade aldrig vågat säga såna saker öga mot öga så varför är det okej att utrycka sig så bakom en skärm?! Nej fy så jäkla FEGT!!!
Jag älskar maggans öppna och ärliga sätt att vara på och hoppas att både hon och du fortsättningsvis kommer att vara öppna om era tankar och åsikter för det är ER blogg.
Kram på dig

Monica 1 år sen

Undrar hur My kände sig när drevet gick mot henne? Var fanns systerskapet då? Hon bad också om ursäkt om jag inte minns fel…

Svar på kommentaren:
Marie 1 år sen

Word!

Mona 1 år sen

Undrar oxå det Monica. Då var det “vissa”som andvände haschtaggen #varräddomdinavänner hela tiden..Så falskt av dig när du vet hur du/ni själva har gjort. Finns ganska mycket kopierat😉Och det värsta är vissa samarbetspartners ni haft kontakt med ska dissa “någon” men sanningen kommer alltid fram. Så spela inte så oskyldig😉

Linda 1 år sen

Mycket bra skrivet.
Läst kommentarer hos Magdalena, finner inga ord.
Värsta jag läst.

Marita 1 år sen

Bra skrivit Johanna , visst blir man helt mörkrädd hur folk beter sig ? Kram till dig J ❤️

Louise Petersson 1 år sen

Hej Johanna. Vad skönt det var att klicka sig in här på din blogg och läsa om hur du står upp för Magdalena, du har ändå en gedigen läsarskara.

Vad jag förvånas är över hur skoj och vissa uttalanden kan vara så laddade. Jag har full förståelse för att vi inte ska kasta med ordet n***r. Men att Ann Söderlund och Anita Clements pratat om naitive people/indianer i sin pod och sjungit en gammal barnvisa kan få sådana här följder? Allt som har med etnicitet, könsroller och ursprung får vi inte skoja om längre, för då kommer PK-maffian fram och hatar. De hatar som aldrig förr. Vänster-troll kallas de för.
De letar, som du säger, efter ordval att haka upp sig på och skapar drev. Jo drev, de är drev när flera hundra personer klumpar ihop sig och skriver hatiska och smaklösa kommentarer till människor de inte känner eller smorde aldrig träffat.

Filmen Maggan skickat var så harmlös (enligt mig). Jag har förståelse för att om du som, indian (eller annan förtryckt folkgrupp) har ett sorgligt hemskt förflutet för flera hundra år sedan, kan hålla dig för skratt om man skulle läsa/se ngt skämt som träffar illa. Men vi KAN inte hänga upp oss så på det?

Detta eviga rasistkortet som kastas fram och tillbaka i var och varannan diskussion. Jag blir så trött.
Jo de är hemskt med vad den vita människan gjort mot de stackars indianerna för flera hundra år sedan men då får man aldrig mer skoja om indianer någonsin?????

Du får inte skoja om missbruk, funktionshinder, personligheter ALLT är kränkande… Kränkt, de fulaste ordet jag vet.
OM ngn tar illa vid sig, scrolla förbi, skit i att gå in på den personens sida. Man KAN inte skapa konflikt eller diskussion om precis minsta lilla.

Jag mår på riktigt illa å Maggans vägar och jag hoppas hon har sin familj och vänner som tänker på henne idag och stöttar i henne i detta, för sett är helt sjukt överdramatiserat!!!

Svar på kommentaren:
Lina Hansson 1 år sen

Maggan fick kritik av en person. Den personen startade inget drev. Maggan bad om ursäkt. & det hade varit bra så! Det som hände sedan – att massor med människor lägger sig i, skickar hat och hot mot båda dessa personer – DET är kanske ett drev. & inte ok.
Nu handlade nog inte detta om olika åsikter utan om sätt att uttrycka sig.
Man får fortfarande ha åsikter, du FÅR skämta om missbruk och funktionshinder om DU vill, MEN räkna med att du får kritik! Räkna med att människor inte kommer att hålla med dig. & lipa inte över drev då!

Maria 1 år sen

Ja det är helt sjukt hur människor bete sig.
Obehagligt tycker jag.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg