• 2018-09-25, 22:58
  • 4

Det blev en total känslomässig urladdning i studion idag. Att läsa in en ljudbok är ingen lek. Jag tror det var det svåraste jag gjort. Att läsa in min egna berättelse om när jag förlorade mitt första barn Louis och tiden efteråt var väldigt tungt. Men samtidigt fint.

Jag vill inte darra på rösten men det var svårt med känslorna att läsa raderna om när han dog. Jag hoppas ni kommer gilla min ljudbok, det blir nog annorlunda än boken när jag läser allt med alla känslor.

När jag kom till studio BTI vid majorna här i Göteborg blev jag varmt och proffsigt mottagen av Mattias som tog hand om mig hela dagen. Det var häftigt att få komma in i så avancerades studios där de dubbar film, läser in många stora ljudböcker och mycket mer.

Här är studion som jag satt i. Att läsa in en bok kanske man tror går ganska snabbt, men det är otroligt mycket jobb. Mycket mer än man anar. Så alla ljudböcker ni lyssnar på- lyssna med andakt, haha. Nästa gång jag läser ska jag filma så ni får se hur det funkar att prata in en ljudbok.

Jag fick först läsa in ett test som de sedan skickade direkt ner till Danmark där mitt ljudboksförlag Saga ligger. Jag fick godkänt vid första inläsningen, hurra!

Man sköter sitt egna ljudspår på en display, det är viktigt att man inte pratar varken för högt eller för lågt, när man ska “ropa” eller “skrika” något ur texten så måste man ändå hålla samma ljudnivå men energin och känslorna ska vara starkare.

Herre min gud. Jag är van vid radio tack och lov, det var nog räddningen, jag är van att höra min egna röst i lurarna, mic och medhörning. Men allt det andra var väldigt svårt.

Efter ett par timmar fick jag ett bryt. Ville nästan lämna studion för att komma tillbaka nästa dag, men bara att bita ihop och fortsätta. När man läser högläsning är det kanske lätt att man säger fel ord, stakar sig eller hostar. Det kan man inte göra när man läser in en ljudbok. Då tar man om. Varje gång, vid minsta lilla harkling eller felsägning.

Tårarna bränner bakom ögonlocken. Men de första kapitlen är tunga, sedan blir det lättare och en hel del värme och humor blandat med smärta och sorg. Men hopp och framtid.

Janne kom och mötte mig, jag kunde inte ens prata med honom på vägen hem. Var sur och grinig. Stackarn.

På hela dagen i studion läste jag in två och ett halvt kapitel. Nästa vecka kör jag två dagar så då blir det ett par kapitel till. Låter inte klokt, men det tar tid.

Nu har jag suttit och förberett en kort föreläsning jag har om min bok på bokmässan för alla säljare på Akademibokhandeln i morgon, samtidigt gick strömmen här hos Janne. Panik. Kunde varken ladda ner bilderna eller se vad jag skulle skriva. Men tack vare facebook och en god vän Silvia och hennes mans företag HMP installationer AB så löste de elen på ett par timmar. Visst är det grymt med sociala medier. Tack för er fina hjälp.

Direkt efter föreläsningen på svenska mässan i morgon så har jag intervju med Pamela på Topphälsa här hemma, artikeln i Topphälsa kommer ut i november. Resten av veckan har jag bokmässan hela dagarna, skriver mina tider jag är på scen och har signeringar i morgon om ni är där. Hoppas vi ses!

Sov gott, jag kommer stupa i säng.

 

2018-09-25 Johanna Toftby

Kommentarer

Karin 2 år sen

Ja gärna en podd med er båda
Vore toppen få tips inspiration

Helena 2 år sen

Hej! Ser fram emot att lyssna på din bok. Kan inte du och Janne starta en pod? Dit man kan skriva in frågor om mat, träning, relationer, tonåringar, bonusbarn, separationer, särboliv mm. Ni verkar så vettiga och det skulle vara roligt att få lite inspiration från alla era erfarenheter…

Svar på kommentaren:
maria 2 år sen

Vissa ideer är bara så…. självklara!

Såklart!

Håller verkligen med! Den podden hade jag lyssnat på utan tvekan! Magasin i poddformat!

Eva 2 år sen

Åh förstår att det var känslosamt att läsa in dina tunga upplevelser. Du har en bra radioröst och det blir ju extra bra, personligt och starkt när du själv läser upp dina upplevelser. Lycka till på mässan ❤️

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…

Nu är vi i Göteborg efter några mysiga dagar i Varberg. Älskar hänga med tjejerna, vilka mysiga dagar vi haft. Det är inte så lätt att få till datum som passar alla,…