• 2018-10-04, 19:00
  • 135

Jag förstår om dagis eller skolor vill att alla ska få vara vad de vill, killar får vara lucia, tjejer får vara stjärngossar, det är jättebra. Men Lucia har alltid varit en kvinna, en symbol som bygger på en verklig människa som helgonförklarats. Att Malmös Lucia ska låta även killar ansöka, det är jättefel! 

Vad tycker ni om detta? Jag tycker det är galet!!

Kan inte bara kvinnor vara kvinnor och män vara män? Vi är ju som vi är. Vi är födda som vi är. Ja, jag vet att några vill operera om sig och då får de göra det. Men det är inte ett skäl till att alla människor ska vara könlösa. Det blir så löjligt att en man ska gå runt och vara kommunens Lucia på äldreboenden, det blir som ett stort skämt. Lucia var en kvinna, en verklig person som var ett helgon från början.

Ska vi kanske inte ha flick eller pojknamn heller kvar? Alla får heta unisex så man kan välja vilket kön man vill vara. Jag tycker det har gått för långt! Vi är HAN och vi är HON punkt. 

Jungfru Maria var en kvinna, jesus en man , jultomten en man, påskkärringar är kvinnor, Lucia en kvinna och Rudolf med röda mulen är en ren. En renhane. 

Varför ska alla heta HEN? Ska vi bli teletubbies allihop?

2018-10-04 Johanna Toftby

Kommentarer

Vanessa 2 år sen

Det är ironiskt hur ni hävdar att kvinnor ska automatiskt få vara lucia grundat på ren lögn. Sveriges första lucia var en man så på vilket sätt hånar man historiska traditioner när man låter en man vara lucia?

Det är även löjligt hur ni hävdar att Sverige är extrema i sammanhanget men gällande synen på kön ligger Sverige långt efter många jämförbara länder. Sverige är fortfarande relativt konservativt kring synen på kön jämfört med många andra länder.

Jag upplever även att ni missuppfattar ordets hen olika användningsområden. Jag använder hen när jag inte talar specifikt om en man eller kvinna. Jag studerar på universitet och där använder iprincip alla hen, så det märks att alla ni som är bakåtsträvande också är lågutbildade.

Jag blir även äcklad av din transfobiska kommentar i inlägget och transfobin som ses i tråden. Jag har själv genomgått en könskorrigering och är en kvinna idag fast jag föddes som ”pojke”. Jag vill inte bli kallad hen och ser mig bara som hon då jag är binär. Icke-binära brukar vilja dock använda hen som pronomen. Alla som har turen att födas i rätt kropp kallas cisgenders men det tvivlar på att ni bakåtsträvande lågutbildade människor har intellekt att förstå.

Johanna, ditt inlägg visar bara vilken ointelligent och oempatisk person du är så tycker mest du har gjort bort dig. Det finns en hel del i kommentarerna som håller med dig, men personligen skulle jag inte ta det positivt att IQ-befriade bakåtsträvande moraltanter stöttar dig.

Susanne Billyson 2 år sen

Underbart att nån vågar skriva i klartext! Respekt för dig Johanna! Vi är födda till han och hon, annars hade människosläktet varit utdött.

Lina 2 år sen

Pinsamt. Transfobiskt och så jävla oempatiskt.

V 2 år sen

Fast Lucia har ju varit man förr i tiden. Det räcker med att googla lite och läsa på om historiken med Lucia. Just Lucia är ju en mix av flera olika traditioner. Så det här om att behålla vissa traditioner…..karlar fram med luciakronan! ;)

Den första gången en lucia med ljus på huvudet finns dokumentariskt belagd är från 1820, och det handlade då om en manlig lucia. En bruksinspektor i Skinnskatteberg berättar: … då sex rätter voro förtärde och endast den sjunde, kakan, återstod, öfverraskades gästerna af en egendomlig syn. Dubbeldörrarna till förstugan uppslogos, och in trädde en dräng klädd i hvitt lakan, med en krans af ljus på hufvudet och bärande en väldig bål med glöggus. Egentligen borde det varit en tjenstflicka, ty han skulle föreställa Sancta Lucia, men, förmodligen för bördans skull, hade därtill i senare tider tagits en karl.[10]
En manlig Lucia verkar dock inte ha varit helt unik. Otto U. Marin beskriver 1837 lussefirandet hos ett herrskap S., som hade för sed att fira denna morgonstund i likhet med hvad öfligt är uti en del provinser. Vid mitten av 1800-talet börjar Luciatraditionen att sprida sig allt mer, då främst i de västsvenska landskapen, inklusive Göteborg och västra Bergslagen.[10]

Jag tycker våra luciatåg är otroligt vackra. Men mig stör det inte om det är en kvinna eller man som är lucia :)

Maria 2 år sen

Tack.Nu är man inte en man eller kvinna, en tjej eller kille utan en hen eller en person.Ska vi kanske ändra uttycket gärningsman till gärninsperson också.Uppåt 100.000 unga i Sverige lever mer eller mindre i hedersförtryck medan identitetsvänstern håller på att politisera bort våra identiteter.Oerhört obehagligt och skrämmande men tack och lov utan förankring hos de allra flesta.

Jonas 2 år sen

Håller med Johanna. Det ballar ur helt.

Varför inte en elefant som Lucia?

Eller en krokodil, Tiger eller Lejon?

Lucia besökte dagis 12 barn försvunna…

Lucia gick bananas på Stortorget välte 25 bilar (elefant)…

Sanna 2 år sen

Nej Rudolf var ingen renhane, eller rentjur som det faktiskt heter. Tomtens renar är faktiskt renkor, tjurarna tappar hornen i november.

Is 2 år sen

Men nu börjar det gå helt överstyr med allt, man ska va och peta i allting och ändra bara för att! Nej jag vill inte se en lucia i skägg!

Olle 2 år sen

Från början var alla teaterskådespelare män som spelade kvinnliga roller, Shakespear osv. Skulle inte förvåna mig ifall Lucia även var en man från första början. Män är helt enkelt bättre än kvinnor på allt, även att vara kvinnor!

Svar på kommentaren:
V 2 år sen

Räcker med att googla så vet man att Lucia var man från början här i Sverige ;)

Tobias Kralmark 2 år sen

Hej.
Oavsett åsikter måste jag erkänna att din faktakoll på området är lite bristfällig.

På Wikipedia finns bland annat att läsa:
Den första gången en lucia med ljus på huvudet finns dokumentariskt belagd är från 1820, och det handlade då om en manlig lucia. En bruksinspektor i Skinnskatteberg berättar: … då sex rätter voro förtärde och endast den sjunde, kakan, återstod, öfverraskades gästerna af en egendomlig syn. Dubbeldörrarna till förstugan uppslogos, och in trädde en dräng klädd i hvitt lakan, med en krans af ljus på hufvudet och bärande en väldig bål med glöggus… O.s.v

Även fler tillställningar med manliga lucior från denna tid finns dokumenterat.

Lunds första Lucia från 1875 kan också varit man. Och även detta inte var den första så är det definitivt manliga lucior vi ser på länken nedan.

https://www.sydsvenskan.se/2015-12-09/lunds-forsta-lucia-kan-ha-varit-en-man

Det finns även annonser från våra första luciafiranden i modern tid. Då eftersöktes kvinnor med ljus hy och blont hår. Är även dessa kriterier något vi ska bevara? Varför ska annars vissa kriterier få strykas och vissa inte?

Dessa rimmar ju inte heller med det italienska helgon du nämner. Sannolikeheten att hon hade ljus hy och var blond är inte så stor… Vad tror du?

Och jag undrar också… Om det nu är en penis under den vita särken. Hur kan detta på något vis komma vägen för lucians kärleksbudskap?

Sandra 2 år sen

Jag tror att många har missuppfattat ordet hens betydelse…Det ska ju användas just när man inte vet vilket kön man talar om… Istället för att hela tiden säga ”han/hon” då man talar om dessa båda kön, eller inte vet om det är en man eller kvinna i något fall, så kan man då säga just hen för att visa på att det man pratar om gäller båda könen.

Cilla 2 år sen

Jag Tycker också detta var ett bakåtsträvande inlägg men det är min åsikt. Tycker motiveringen Malmö stad har för valet av Lucia känns rätt. Det Johanna skriver är ju hennes åsikt som hon har helt rätt att uttrycka. Jag reagerade mer på att Johanna skrev att det ÄR jättefel att en man kan ansöka men jag är säker på att hon menade att HON TYCKER att det är jättefel precis som hin sen skrev att hon Tycker det är helt galet. för nog finns det inget rätt och fel i denna fråga utan bara åsikter. Sen tror jag inte att vi ska ta förgivet att alla på ålderdomshem tar detta som så konstigt. Många äldre är faktiskt otroligt öppna för förändringar, de har varit med om så mycket i sina liv och med livserfarenhet kommer ofta ett öppet sinne och insikt vad som är viktigt i livet. Jag Tror många på ålderdomshemmen skulle säja att ” mycket ska man vara med om” om det kommer en manlig Lucia men de hade uppskattat musiken och fikat lika mycket ändå och pratat om hur världen förändras. En del hade tyckt de var bra, andra dåligt precis som vi tycker. I min familj skulle mina föräldrar vara mer främmande för en manlig Lucia men Mormor skulle tagit det med ro. Jag tillhör dem som tycker det är bra att våra normer ifrågasätts.

Helena 2 år sen

Håller med dig Johanna.

Inger 2 år sen

Håller med dej till 100%! Jag föreläser ofta och säger han/hon när jag inte vet vilket kön som ska hantera en fråga… Blev tillrättavisad vid ett föreläsningstillfälle (250 deltagare) att jag skulle använda mig av ordet hen vilket jag bemötte med ”Med respekt för din kommentar – Kommer aldrig över mina läppar, för mig finns det snopp o snipa vilket för mig betyder han och hon, som är överrepresenterade” En man reser sej upp och började applådera och sekunderna senare stod nästan alla upp och applåderade. Den känslan är svår att beskriva fick gåshud över hela kroppen.
Vill påpeka att jag respekterar ALLA men när det gäller hysterin runt ordet hen…. den har jag svårt att förstå.
Jag har en i min bekantskapskrets som jobbar med genusperspektivet som har svårt för detta med hen. Kommentar från denne genusarbetare ”Den lilla promille som är könslösa ska inte styra 8 miljoner andra” Med respekt.

Så ja…. Lucia är kvinna Stjärngosse är pojke.. Tomten är man Tomtemor är kvinna.
Tack för en underbar blogg!

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Men varför är det så svårt för dig att säga ”hen” istf ”han eller hon”? Förstår verkligen inte. Språket utvecklas och det kommer nya ord varje år. Använder du inga nya? Är du en sån som säger ”jag har sagt negerboll hela mitt liv och kommer fortsätta göra det”? Jag är så glad att jag inte har en massa dumskallar i mitt liv.

Mel 2 år sen

På vilket sätt skulle du känna dig styrd när du använder ordet hen? Tycker det är löjligt när vuxna människor beter sig som tjurskalliga tonåringar. Nej du respekterar uppenbarligen inte alla när det är viktigare för dig att få visa att du tagit någon slag ställning. Mot ett ord…
Dessutom vill du få det att låta som att du skulle ha gjort någon slags hjälteinsats genom att vägra använda det ordet. Var det en föreläsning för 250 män som älskade bilar och Sverige kanske?
Det är skrattretande att vuxna kan vara så barnsliga. Finns det något mer ord du tagit ställning mot? Eller kanske ett namn? Jag menar tänk när folk heter Kim, HUR SKA MAN VETA VILKET KÖN? Måste sticka i dina ögon något extremt kan jag tänka mig?

Håller med föregående kommentar, är så glad att jag inte har såna dumma människor i mitt liv!

Carolina 2 år sen

Håller med dig Johanna, det har gått för långt med det här könsneutrala. Inte konstigt att många mår dåligt och känner sig förvirrade, det är ju det som har orsakat det. Man har matats av detta snack om könsneutralisering och gjort människor förvirrade. Finns också dom som opererat sig och ångrat sig och faktiskt insett att dom haft fel. Vi föds till man eller kvinna. Om någon sedan identifierar sig med det ena eller andra är upp till dom. Men Lucia var ett kvinnligt helgon och därmed ska Lucia vara en kvinna.

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Med all respekt, kom inte och försök berätta varför ungdomar mår dåligt. Du har ju ingen aning om det. Är så trött på okunnigheten här, suck. Men ni är i gott sällskap, på denna blogg.

Maria 2 år sen

Lucia ska vara en hon, stjärngosse en han. Tradition! Det har blivit ohälsa och förvirring bland vilsna unga med vårt könsneutrala samhälle. Låt Lucia vara Lucia – männen får ställa sig i ledet bakom just här. Fått nog!!

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Att ungdomar mår dåligt har inget med hen att göra. Jag jobbar i skokans värld sen 18 år tillbaka. Det är inte så mkt peat om könslöshet i skolan. Däremot är barn stressade pga av alla krav, intryck och för att deras föräldrar är stressade och sjukskrivna. Har inget med förvirring kring könlöshet att göra..så dumt.

Hanna 2 år sen

Och du Johanna ska prata om psykisk ohälsa? Du som har EN syn på det, en upplevelse. Det är många ungdomar som mår dåligt över att inte känna sig ”som man ska”. De känner sig tex inte som den pojke de är. Där ”hen” är en viktig del och viktig diskussion. Jag hoppas verkligen ingen av dem har en mamma som beter sig som de okunniga oempatiska personerna som kommenterar här inne.

Ullis 2 år sen

På riktigt Johanna! Så otroligt obildat sagt. Jag undrar hur många du har träffat som lever i fel kropp. Som känner sig som en Johanna men ser en manskropp i spegeln. Varför kan vi som inte känner oss födda i fel kropp bara acceptera att en Johanna vill vara en Lucia trots att hon har skägg och manliga attribut. Och att hon känner sig som en hon på insidan men ser ut som en man på utsidan och därför kallar hon sig för hen. Varför kan inte vi andra bara acceptera det?Och sluta kalla det för trams. Inse att vi har många därute som faktiskt är en hen.

Svar på kommentaren:
Hej 2 år sen

Ok, så alla som du “träffat” som känner sig födda i fel kropp strävar efter att bli Lucia?

Ullis 2 år sen

Tänk dig att du är du. Du är en Johanna. Du kanske är en bloggerska och frisör. Du kanske älskar kläder och hår. Och så tittar du ner på dig själv på din kropo och ser en snopp! Du är Johanna inom dig men utsidan är en man. Förstå då hur jobbigt den känslan är för en sån person. Du känner dig inte som den din kropp talar om att du är. Du känner dig som en tjej men på kroppen säger att du är en man. Du kanske har hår och skägg. Trots att du känner så starkt att du är en Johanna. Då är det väl jättebra att du trots att du ser ut som en man kan få vara en Lucia. Och det är jättebra att du får kalla dig hen när du är förvirrad och inte vet om du är kvinna eller man. Varför ska vi andra som är så säkra över detta behöva ha en åsikt om det. Vi kan ju bara acceptera att därute finns just i detta nu väldigt många som är hen.

Svar på kommentaren:
Nilla 2 år sen

Så bra du uttrycker det komplexa i det här ämnet. Så lätt för oss som inte någonsin funderat eller tvivlat på vår könstillhörighet att tycka och döma. Vi behöver alla lära oss mer för att förstå. Hen är förresten ett himla praktiskt ord!

Eva Debreceni 2 år sen

Förlåt mig Johanna, jag har följt din blogg lite till o från o tyckt om dig och det du förmedlar…men när jag läser det här o framförallt många kommentarer får jag lite svårt att andas, tog lite strypgrepp på mig faktiskt…har ett syskonbarn, 14 år, som har mått skit hela sin uppväxt, och först nu börjar kunna berätta att hon inte känner sig hemma vare sig som kille elr tjej…vill flytta till Kanada där det finns ett kön x…och här kan vi inte ens acceptera ”hen”, blir gråtfärdig för hennes och många andras skull att de ska behöva längta bort, trodde att vi i Sverige var större än så…
Kram Eva

Svar på kommentaren:
Uwis 2 år sen

Håller med dig Eva. Känner själv en tjej som nu är en kille. Vet hur otroligt jobbigt det var ett tag. Och foljs fördomar. Jag blir så ledsen över folks åsikter här inne som att det skulle vara trams, moralpanik osv. De är inga jäkla teletubbies De är människor! Och att inte ha en riktigt könsidentitet är otroligt jobbigt. Svaret är att det finns inte bara kvinnor och män. Det finns dem som är både och. Därför finns ordet Hen. Och det är inte höna som någon skrev här inne. Det är ett viktigt och könsneutralt ord som vi alla behöver lära oss om och acceptera.

F 2 år sen

Heja Johanna! Underbart med sunda åsikter som vädras på ett vettigt sätt i detta skitnödiga PK land!! Sverige=moralpanikens högborg 😒

Mysan 2 år sen

Skrattar för mig själv åt sista meningen. Teletubbies 😂😂 Jaa du, håller med dig om att det börjar gå till överdrift med ”hen”. Ska allt bli könsneutralt? Personer som vill identifiera sig som hen ska få göra det och dom som vill vara hon/han ska få vara det. Men nånstans får man hålla i hästarna. Ska mycket av det som varit hon/han nu vara fritt fram? Tomten är en han. Klockan är en hon. Drottningen är en hon. Rudolf med röda mulen är en han. Och jag tänker inte vara en teletubbie! 🤣🤣🤣

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hahaha nej jag vill INTE vara en teletubbie heller ;-)

M 2 år sen

En sak vi som läser bloggar bör hålla i minnet är bl a detta:
För att bli en framgångsrik bloggerska/bloggare finns x antal kriterier som måste uppnås.
Bl a att ha starka åsikter.Sen om de stämmer med vederbörandes egna åsikter behöver inte alls stämma.
Det är bara ett led i att hålla en blogg intakt och hålla läsarna kvar.
En bloggare må vara blåst,men de som följer den än mer blåst.

Svar på kommentaren:
Eva 2 år sen

Så du M är blåst då? 🙄

Magnus 2 år sen

Blir uppriktigt sagt förvånad över ett sådant bakåtsträvande inlägg. Själv ser jag mig som en han medans ett av mina barn ser sig som hen. Min åsikt är att vi inte bara är HON och HAN. Jag tror att det är åsikter som dessa som gör att så många barn och vuxna mår dåligt av att tvingats in i ett “hon eller han fack” och därmed identifieras utifrån vad de har mellan sina ben. Så många individer som inte vågar vara sig själva pga normen och som tvingas gå runt med en skavande känsla. Tycker nog att inlägget genomsyras av en bristande förståelse för människors olikheter. För mina barn skull så hoppas jag att arbetet med genusfrågan och normkritik bara börjat.

Svar på kommentaren:
Annika K 2 år sen

Kan glädja dig med att det iaf inom förskolan nu arbetas än mer med normkreativitet.

Eva-Lena 2 år sen

Magnus jag blir mörkrädd av din kommentar. En man ÄR EN MAN. En snopp mellan benen. En MAN.
EN KVINNA ÄR EN KVINNA. Hon har INGEN snopp.

Ett kön är INTE HEN. Börjar balla ur detta.

Bra skrivet Johanna, 98% håller med dig.

Christina 2 år sen

Jag blir mörkrädd av ordet normkreativitet..

Uwis 2 år sen

Eva Lena…det är precis sånna kommentarer som dina som gör det svårt för alla transexuella. En man är inte alltid en man pga att man har en snopp. En kvinna likaså. Känner själv en person som äter manliga könshormoner, har skägg och basröst men har kvinnligt könsorgan. Personen är en hen. Hen här både man och kvinna. Du har fel i att det bara finns man och kvinna. Och acceptera att det på gatorna går massor med hen just nu. Du vet bara inte om det.

Magdi 2 år sen

Håller med dig till 1000% Johanna! Det har gått för långt. Alltså hen hit & hen dit. Focus borde ligga på verkliga problem mellan könen & inte på att en man ska vara lucia. Vart är alla feminister när kvinnor misshandlas eller flickor könsstympas? Jag är en av många medsystrar som misshandlats av en man i 10 års tid innan jag tog modet till mig & skilde mig anmälde honom till polisen , ansökte om enskild vårdnad & kontaktförbud. Heja mig….men vart är mina medsystrar? Lägg energin på något verkligt , sluta att förminska mina känslor eller vad Johanna tycker om hen & en manlig lucia, skriv inte att man har brist på kunskap eller inte förstår , jag förstår precis , även Johanna med flera.
Jag tycker det blir skrattretande när en man ska gå lucia. På allvar. Min åsikt. Sluta döm mig för det. Min minsta går på fsk & hennes bästa vän är Oskar han älskar glitter & glamour , nagellack , klänningar mm vet ni det är så härligt att se barn välja som dem själva vill, så befriande, mina egna döttrar älskar rosa glitter unicorns & det FÅR dem bejaka utan att jag lägger någon som helst värdering. Alla är vi människor eller hur? Oavsett rosa eller blått eller hen eller inget kön alls, låt oss vara det också! Se den riktga kampen att många män våldtar slåss beter sig som svin, absolut inte alla men många ….det borde vara en kamp i min värld iaf!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Stor kram till dig Magdi. Starkt! Så starkt.
Heja dig Magdi.

Kramar

Charina Elofsson 2 år sen

Ja..jag håller med dig till 240%.. Jag har jobbat inom förskolan i snart 30 år… alla som vill vara Lucia.. stjärngosse (mer sällsynt) tomte..tärna.. mm..låt dom vara det!!!.. herrejöses!! .. hur svårt ska det vara?.. ja vet att vi SKA säga hen… men va är det för något? En utojordding?? Eller vad?? Här alltid sagt han eller hon!! ..Låt barnen vara det dom är.. en kille i princess klänning betyder inte att han är gay.. en tjej som går runt och “gör vapen och “låtsas” skjuter betyder inte att hon gillar killekar
..snälla rara..låt alla vara den dom är…( ingen är felfri)..
Mvh Charina Elofsson

Annika K 2 år sen

Men alltså..
Vad är ni rädda för?
Hen? Tänk på de personer som inte känner sig som kvinna eller man. Vad gör det att den personen kallar sig hen? Kan vi vara vuxna o människor nog att låta den personen vara/kalla sig det utan att bli påhoppad. Och sen en man som Lucia? Ja och?Varför inte?
Det är inte konstigt att samhället ser ut som det gör med en massa inskränkta människor.

Tänk er att ni har barn.. som en dag kommer hem o säger att de inte är bekväma i sin kropp. Och vill kalla sig hen. Vad ska ni då göra? Kasta ut dem?

Maria 2 år sen

Håller med dig fullständigt!!

anonym 2 år sen

Alltid bra att läsa på lite först. Den första lucian i Sverige var en man.
“Lucia i samhällsdebatten
Under senare år har själva luciagestalten blivit föremål för debatt. Vilket förklaras enklast av att många gör anspråk på att veta vad lucia ska vara och hur högtiden ska firas. Men få känner till sedens brokiga ursprung eller att en del av de ”avvikelser” som idag verkar vara kontroversiella, däribland de könsöverskridande gestaltningarna, har förekommit förr. Den allra första kända beskrivningen av en vitklädd lucia med ljuskrona berättar faktiskt om en dräng i Skinnskatteberg 1820. Att det blonda och enkönade idealet både utmanas och debatteras är på så vis ett bevis på att traditionen lever.”
https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/lucia

Anonym 2 år sen

”Malmö lucia väljs inte utifrån sitt utseende eller sin sångröst utan ska vara en person som under det gångna året aktivt utmärkt sig som en god förebild och visat ett stort engagemang för staden och för sina medmänniskor.”

Tycker att ni missar poängen med hela grejen.

Maria 2 år sen

Snart lär väl hästen vara en påskhare.
Håller med dig till 1000 % Johanna!

Ebba 2 år sen

Hej! Jag är utbildad inom genusvetenskap och upplever ditt inlägg …opåläst helt enkelt. Ibland när man känner oro eller oförståelse kan man försöka ta reda på mer om fenomenet genom lämplig litteratur (inte någon ogranskad blogg). Det finns massor av böcker att titta på, Genuspedagogik av Kajsa Svaleryd har introducerat många till ämnet. Då behöver du inte vara oroglig att vi som tycker det här är viktigt inte strävar efter ett “könslöst” samhälle.

Svar på kommentaren:
Stella 2 år sen

Skaffa dig ett riktigt jobb istället.

Tina 2 år sen

Bra skrivet om vår Lucia tradition, Johanna!

Vicky 2 år sen

Håller med dig helt Johanna!

Carina 2 år sen

Håller helt med dig!!!
Ha en fin helg! Ser fram emot nyhetsmorgon imorgon💕

Annica 2 år sen

Bra skrivet Johanna!

Elsa 2 år sen

Jag håller med dig! Varför ska allt suddas ut? Varför är vi så rädda för att vara tjejer och killar såsom vi ju är? Det är ju någonting fint tycker jag att vi är olika. Sen att barn vill leka med vilka leksaker de vill oberoende av kön är helt ok. Men man läser ibland historier där föräldrar vägrar säga åt sina barn vad de är för kön, så barnen blir helt vilsna då de börjar förstå på kompisarna att en del är tjejer och andra killar.
Ja det har gått för långt!
Traditioner som tex Lucia är ju något fint och ska så få bevaras för att hedra dess ursprung med helgonet.

Sarah 2 år sen

Bästa du har skrivit!

Anna 2 år sen

Bara det blir trevliga stunder så spelar det ingen roll för mig vem som är Lucia jultomte m.m Mina döttrar är jultomtar och ingen bryr sig om det. Lägger ingen stor tanke på det. Viktigast att ses och ha skoj! Blir det tokigt ibland får man väl vara vuxen nog att kunna diskutera det.
Vi lever här och nu. Ibland säger och gör jag saker av bara farten som jag egentligen inte hade tänkt. Men så länge jag har förmågan att uttrycka mig kan man ju alltid be om ursäkt och förklara sig. Sedan är det mottagaren som bär “ansvaret” att lyssna m ett öppet sinne ;) Tack och lov händer det inte så ofta.
Tycker du har en grym härlig blogg Johanna!

Catrin 2 år sen

Håller med dig till 100%!!
Och så är det alltid det kvinnliga som ska ändras! Fel att gilla rosa osv! Jag är en kvinna o gillar att vara kvinnlig punkt slut!

Lena 2 år sen

Bra där Johanna!! 💕 Kram 👍💪

Martina 2 år sen

Inget fel med ordet hen, i Finland t.ex. finns inget ord för han eller hon, båda heter hän. Mycket praktiskt.

Ann 2 år sen

Förstår om folk är stressade idag om ni lägger er energi på sådana här banala saker. Låt folket rösta, blir det en kille så vad spelar det för roll. Som min gamla mamma sa. Bara han är snäll så får han gärna lussa för mig. Så som det ser ut idag så har killarna snart ingen chans att vara något annat än lucia eller strutgubbe. I våran kommun får barnen varken vara pepparkaksgubbe eller tomte eftersom avslutningen firas i kyrkan.

Svar på kommentaren:
Anya 2 år sen

En kille ska väl kunna lussa och en tjej vara jultomte om hon vill som någon annan skrev. Håller med din mamma.
Men bruket av det uridiotiska ordet ”hen” är Totalfel! Vi är fortfarande antingen Man eller Kvinna.

Ann 2 år sen

Ann håller inte med dej alls.Detta är ju bara trams…självklart ska det
vara en tjej som är Lucia. Gillar inte ordet hen heller. Däremot tycker
jag alla får älska den dom själva valt oavsett kön.

Lotta 2 år sen

Håller med dig fullständigt!
Bra skrivet!
Född 74 och tror att det är en generationsfråga, dessa yngre individer verkar tycka att detta är SÅ viktigt.
Det har gått för långt.
Hon är hon och han är han!

Lotta 2 år sen

Äntligen vågar en offentlig person uttala sig👍 Är faktiskt rädd för att genus-förskolor ökar & snart finns bara hen!!! Håller med dig💗

Melinda 2 år sen

är bloggen kapad?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Verkligen inte- Här är jag som skrivit- Johanna.

Melinda 2 år sen

Synd!

Torbjörn Åkerlund 2 år sen

Håller med dig fullständigt. Lucian skall vara en kvinna med kvinnliga tärnor, gärna snygga/Tobbe

Ida 2 år sen

Såå bra skrivet! Håller med fullständigt, det har gått för långt!!

Therese 2 år sen

Kan hålla med till viss del som med lucia men det finns faktiskt de som inte känner sig som varken man eller kvinna och de som inte trivs eller känner sig hemma i det kön de fötts till. Vad har tjej/killnamn med detta att göra? Vad spelar det för roll vad man heter? Finns dessutom många namn som redan är ”unisex” t.ex Michelle och Kim.

Vi lever med så mycket normer i samhället om vad killar ska göra och se ut och hur tjejer ska göra och se ut. Vissa saker behöver faktiskt ändras, som t.ex det här med färger, varför ska det finnas tjej och killfärger? Låt människor få vara som de vill och se ut som de vill med det de trivs med.

Emma 2 år sen

Jaaaa så superbra skrivet Johanna!!! Detta inlägg borde vara ett inlägg hos kvällstidningarna! Så skönt att du vågar ta upp ämnet! Heja dig!!

Anya 2 år sen

Du har helt rätt i detta. Jag brukar svara folk “här har vi inga höns” när de kör med “hen”.

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Har du alltså problem när någon istället för att säga “han eller hon” säger “hen”?
Förmodligen blandar de ju inte in engelska uttryck när de pratar svenska heller, så ditt “höns-uttalande” är bara löjligt.
Trams.

Anya 2 år sen

Jag har Inga problem – det är ordet ”hen” som är löjligt. Vi är födda till män eller kvinnor, ingen är född till ett 3:e kön. Men du har verkligen problem som inte tål min kommentar.

Hanna 2 år sen

Haha, jag frågade dig en enkel fråga- och svaret är ” ja, du verkar ha problem, eftersom du tycker ordet är löjligt. Check på den. Du vet ju inte vad du pratar om, om du känner dig som en kvinna- då är du en hon. Men tro det eller ej, det finns människor som inte känner som du.
Och dessutom är det ett jättebra ord att använda om man inte vet om personen är en han eller hon, eller att det inte spelar någon roll. Hen ska vara bra på att tex programmera, Förstår du? Nähä, inte det :)

Cecilia 2 år sen

Så fruktansvärt bra och viktigt skrivet Johanna! Det bästa du gjort!!! Det är så viktigt att vi inte viker oss för att komma i en massa där alla ska vara könslösa. Rakt ut:- vad är det för jävla trams!! Vi i Sverige är så bajsnödiga att vi blir livrädda för att våga säga något som vi kanske tycker börjar spåra ut så du gör ett viktigt jobb. Vi föds som man eller kvinna punkt slut!

Birgitta 2 år sen

Bravo Johanna! Har också tänkt på det här ordet “hen”. Låter inte klokt. En man är en man och en kvinna är en kvinna. Så ska det vara. Punkt. En man som Lucia.Urlöjligt. Vart är vi på väg. Herrejösses vilken värld vi lever i.

Ingela Persson 2 år sen

Johanna det var som taget vad jag tycker,plus att jag tycker att det heter Hon och Han inte Hen.
Så mycket dumma idéer som kommer hela tiden.Hur som helst kanonbra skrivet.
Du brukar ju ha rätt Johanna Ha det det höstgott med dig.
🤗🤗🥂💞 önskar Ingela P

Marléne 2 år sen

Heja Dig! 👌🏻⭐️

Lena 2 år sen

MEEEEN SÅÅÅÅ BRAAA SKRIVET!!! Jag FÖRSTÅR verkligen inte detta med att vi ska vara ”könslösa” . Vi föds som kvinna el man. För att vi ska kunna ”fortplanta” oss. Så har det ALLTID varit o kommer alltid vara. Stor Kram till dig! Älskar din blogg o dig! ❤️

Maria Henrikson 2 år sen

Blir nedstämd på grund av den brist på tolerans för olikhet det här inlägget med tillhörande kommentarer förmedlar… Varför ta sig rätten att berätta för andra vad de har rätt eller inte rätt att vara. Höj blicken över diskussionen vem som skall vara lucia, det här är en diskussion bortom vem som har en luciakrona på huvudet.

Svar på kommentaren:
Anna 2 år sen

Men snark….

Cecilia 2 år sen

men gå o skärp dig!!! Vi är INGA hen vi är antingen man eller kvinna och lucia ska väl få vara kvinna som alltid. Män är andra saker så det jämnar ut sej sörru…ifall du är orolig.

Hanna 2 år sen

Usch ja, ibland är det som att läsa på flashback här. Vem skulle i verkligheten svara på det sättet , som “snark” och “skärp dig” ?? Är det så det ser ut på fikarasten – bland de som har lägre utbildning?

Therese 2 år sen

+ 1 Maria Henriksson. Jag tycker att Johannas inlägg visar på en total avsaknad av förståelse för människor som går utanför normen. Trist läsning.

Johanna 2 år sen

Håller helt med dig!!! Bra att du tar upp det, det har gått för långt i det här landet!

Annika 2 år sen

Håller med dig. /Kram Annika

Cissi 2 år sen

Helt riktigt Johanna! Bra skrivet!
Är trött på allt sånt här trams och att folk är så oerhört lättkränkta nu för tiden.
Har familj i Danmark och de skrattar åt oss i Sverige för att vi hela tiden måste
vara alla så ”till lags”. Det du skrev idag var klockrent, enligt mig.

Svar på kommentaren:
Elin 2 år sen

Fast det är väl ändå ganska lättkränkt att bli upprörd över att det inte bara är kvinnor som kan bli lucior, och dessutom att bry sig om hur andra människor väljer att identifiera sig själva.

T 2 år sen

Håller helt med dig Elin – de enda lättkränkta människorna här inne är alla som blir så satans upprörda över att Lucia också kan vara en kille. Ärligt talat – vafan spelar det för roll? Vi är väl alla människor oavsett vad som finns mellan benen på oss?

Förstår inte hur ni orkar hålla på i era små bubblor, acceptera att folk är olika. Om ni inte gillar ordet “hen” så kan jag berätta en sak för er: INGEN har tvingat er att använda det ordet så problemet är icke existerande för er. Jag hoppas bara att så fort ni tar ett litet litet sidospår från normen inte behöver höra att ni är fel.

Det är 2018 nu people! Vakna eller dra nåt gammalt över er. Förändring är det som gör att världen går framåt.

Ann 2 år sen

Ja, Danmark är ju toppen De har ju juridiskt ett tredje kön redan. Många länder ligger i framkant när det gäller detta. Sverige har det under utredning så snart har vi ett tredje kön här också.

Lotta 2 år sen

Så bra skrivet!👏✨ Jag håller med dig fullständigt!! Är också så galet trött på detta med hen! Det heter pojke/ kille/ man och flicka/ tjej/ kvinna inget annat!! Tack för ett bra inlägg Johanna🙏👍😊

Ann Bengtson 2 år sen

Precis vad jag tänkte när jag läste om detta häromdagen! Blir ju ett skämt, vad kommer dom äldre tänka!!!
Ja låt Lucia vara en hon!!

Linda 2 år sen

Tack för detta inlägg! Blir upprörd!

Gillar din blogg för du lyfter upp viktiga frågor, ingen bara recept, mode och reklam.
Därför din blogg är stor.
Tacl för dina ord.

Maria Thiberg 2 år sen

Håller med till 110%😉!

Saraemma 2 år sen

Håller med! Det här blir ju bara löjligt, ett jämställt samhälle handlar om att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter, att börja peta i sånt här, urdumt!

Elizabeth 2 år sen

Kunde inte sagt det bättre själv. Heja dig.

Gunilla Johansson 2 år sen

Haha håller fullkomligt med dig! Låt oss vara hon och han och inga höns….😜😜

Kristin 2 år sen

Håller med dig Johanna! Lucia är en kvinna, en verklig människa som långt tillbaka i tiden helgonförklarades. Låt denna tradition få vara som det ska. Löjligt med en man som Lucia när det historiskt är en kvinna det handlar om.
I luciatåget är den en kvinna som har huvudrollen och så ska det vara och förbli, punkt!

Ha en fin dag!
kram Kristin

Frida Schneider 2 år sen

Jag tycker det är komiskt med en kille som Lucia :P

Svar på kommentaren:
Maria 2 år sen

Man tar det inte på allvar, mer som ett dåligt skämt!

M 2 år sen

Ha ha.. Vore nog en skön syn att skåda.
Ett annorlunda luciatåg.Vill vi inte ha ett jämställt samhälle?
För min del bryr jag mig inte om detta.Det har ändå bara varit en skönhetstävling.

Malin 2 år sen

Håller med dig Johanna!!! Jävla trams!!

Helén 2 år sen

Håller med helt & hållet. Bra skrivet!

Malin 2 år sen

Fantastiskt bra skrivet. En eloge till dig Johanna.

Annelie svensson 2 år sen

Håller med dig fullt ut. Så jäkla löjligt. Bra skrivet

Agda den förste 2 år sen

SÅÅÅ bra skrivit, Johanna, du har så sunda åsikter. Tycker allt detta med hen och jämställdhet har gått för långt nu. Det har blivit löjligt helt enkelt. Sen hoppas jag att killarna i Malmö är kloka och förståndiga och absolut inte söker till lucia. Hoppas de vill vara killar / män och inte fjantar med i detta.

Tack för en bra blogg och din bok, som jag läser nu.
Hälsningar Skåne.

CarinaL 2 år sen

Tack Johanna för att du säger vad du tycker👍🏼
Håller med dig nu räcker det😡

Christina 2 år sen

Såå bra skrivet!
Kan inte vara lätt att växa upp i dessa tider när man själv måste ta ställning till om man är en hon, han eller hen..

Lise-Lott Södergård Saari 2 år sen

Håller helt med dig !!

Anette 2 år sen

Såå bra skrivet!!!!

Lena 2 år sen

Hej Johanna!Måste fråga vilken matta har du i sovrummet under sängen? Är det den du länkade till hos jotex? Hittar inte någon grå :/ undrar även vilken färg på gardinerna? Vill så gärna beställa nu med rabatten :)

Maria 2 år sen

Så bra skrivet Johanna, blir topp tunnor galen på detta tramset.

Lise 2 år sen

Istämmer helt! Jag är dansk och har et litet hus i Småland – och uppfattar Sverige som ett föregångsland på många håll som jämställdhet, medmänsklighet och humanism, men detta är att gå för långt!!!

jen 2 år sen

Såå bra skrivet, det har verkligen gått för långt och blivit löjligt, trött på tramset om hen!

Birgit 2 år sen

Mycket, mycket bra skrivet. Jämställdhet handlar väl egentligen inte om kön. Det handlar väl om att vi har samma värde och ska behandlas lika. Låt oss vara rädda om och stå upp för våra olikheter som man och kvinna. Respekt och åter respekt för varandra

Maria 2 år sen

Jätte bra skrivet!

Susanne 2 år sen

Håller med dig till 110% i det du skriver.

Lena 2 år sen

Vågat skrivet mot alla jävla feminister och kommunister, men rätt Johanna.
Blir också galen av detta. FINNS INGA HEN för fan!!
Herregud när ska ni vakna upp som tror vi är könslösa!

Therese 2 år sen

Bra skrivet!! Håller med dig till 100%

Nelly 2 år sen

SÅ klockrent skrivet!! SÅ jäkla rätt! Håller med dig fullständigt!! Blir så förbannad när jag läser sånt här!!

Tack för en bra blogg och tack för en fantastisk fin och känslosam bok! Började läsa och kunde inte sluta förrän jag tagit mig igenom boken. Vilket jobb du gjort!

Kram!

Annika 2 år sen

Så jäkla rätt skrivet Johanna! Jag är ärligt talat så trött på det här genustramset att jag kan spy. Jämställdhet med innebörden lika rättigheter, möjligheter och lön för kvinnor och män tycker jag är självklar, men när man börjar tramsa om att vi ska vara könsneutrala, hen och fan vet vad så ser jag rött. Det finns två kön, män och kvinnor, och vi är helt enkelt olika, så enkelt är det. En del saker görs bäst av kvinnor och en del saker görs bäst av män, lucia är en kvinna det finns ingen tvekan om det.

Eva 2 år sen

Helt rätt! Håller med! Det har gått till överdrift med jämnställdhet!

Jenny 2 år sen

Bra skrivit!!! Kan bara hålla med👍🏼

Babs 2 år sen

Vilket trams det är ju självklart att Lucia är en HON, gossarna får vara stjärngossar som alltid. Inga Hen det finns två kön. Amen.

Åsa 2 år sen

Jätte bra skrivet. Håller verkligen med dig. Det har gått för långt, kvinna är kvinna och man är man. Jag är fullständigt allergisk mot ordet Hen.

Annett Nord 2 år sen

Kan bara instämma i varje ord du skriver!
Kram kram💕

Pernilla 2 år sen

Jag är för jämställdhet och att bryta normer…men här är jag beredd att hålla med…mest med tanke på att återigen är det en flicka/kvinna som ska stå tillbaka för att en man ska få ta plats….hade man inte kunnat välja det omvända….att en typiskt manlig förebild kunde gestaltas av en kvinna…..

Stina 2 år sen

Tack för en sund inställning, är så trött på idiotier i detta land.

Eva 2 år sen

Bra skrivet säger jag med. Nu får vi sluta med det här tramset, och lägga energi på viktigare saker.

Eva 2 år sen

Oooohhh vågat skrivet… men jag förstår vad du menar och jag håller med dig.

Svar på kommentaren:
Stina 2 år sen

Det säger ju en hel del det också, att det tillskrivs som vågat att bara ha helt sunda åsikter. Det är inte klokt hur vi låtit samhället bli. =D

Eva 2 år sen

Precis Stina instämmer och instämmer med Johanna, menade att det är vågat skrivet i dessa pk-tider då det rasas och hatas och olika ord och åsikter är tabu osv… Men tycker att hen är ett bra ord att använda när man inte vet om det är en han eller hon, när man inte vet vilket kön så funkar hen bra att säga.

Ann Stenman 2 år sen

Vad är det här för trams? Håller helt och hållet med dig Johanna! Någon måtta får det väl ändå vara.❤

Rasmus 2 år sen

Bra skrivet, håller helt med dig!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Nu är vi i Göteborg efter några mysiga dagar i Varberg. Älskar hänga med tjejerna, vilka mysiga dagar vi haft. Det är inte så lätt att få till datum som passar alla,…

Nu är vi i Göteborg efter några mysiga dagar i Varberg. Älskar hänga med tjejerna, vilka mysiga dagar vi haft. Det är inte så lätt att få till datum som passar alla,…

God morgon från en solig morgonrunda! Vi är kvar i Varberg i pappas familjehus, igår morse kom även min syster Linnea ner, även om det var lite regn och blåst hade vi…