ANNONS
Integritet på Tailsweep

Världens godaste Fläskfilégryta

/

Den här fläskfilégrytan är den ni lagat mest av mina recept här inne. Jag lade upp den första gången 2010 och den toppade Amelias listor när jag bloggade där. Så kul!

Vi älskar den här grytan med fläskfile, champinjoner, grädde, dijonsenap och goda kryddor. Servera med hasselbackspotatis, klyftpotatis så har du helgmiddagen klar.

När barnen var små hade jag inte råd att äta ute eller köpa dyr mat, då lagade jag den här grytan när vi skulle ha riktigt god middag. Och den är succé på middagsbordet. 

Bilden ovan är med potatishalvor, man delar potatisen, häll lite olja och salt och svartpeppar, sätt in i ugnen ca 45 minuter beroende på hur stora de är. Lägg lite timjan på också så blir det god smak.

Hasselbackspotatis är det godaste jag vet, men vill ni skippa kolhydrater eller bara att det ska gå lite snabbare så kan ni gratinera en fin blomkål i ugnen istället. Det har vi haft till och blir jättegott.

Fläskfilégryta med hasselbackspotatis och grillad sparris 4 portioner. Tid ca 30 minuter
7oog fläskfilé
250 gram färska champinjoner
2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 stor schalottenlök
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
1 msk oxfond
salt peppar
nypa cayennepeppar
2 msk olja till stekning
1 msk smör till stekning
(Syltlök i grytan är också gott, lägg i det allra sist)

Gör så här:
Putsa och skär fläskfilén i skivor. Stek fläskfilen på medelvärme i lite olja och smör så den får färg. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Dela svampen och stek på hög värme utan olja och smör. Så försvinner vattnet ur svampen. När de fått färg och krympt, lägg i lite smör. Hacka löken och vänd ner och stek så löken blir mjukt. Lägg i fläskfilen och rör ner resten av ingredienserna. Låt koka ihop, smaka av. Sänk värmen och låt grytan stå och småkoka under lock 15 minuter. Fyll på med vätska under tiden.


Grilla färsk sparris i olivolja några minuter i en stekpanna med lite havssalt och svartpeppar.

Hasselbackspotatis. Tid ca 45 minuter 
8 jämnstora potatisar
ca 30 gram smör
1 msk ströbröd
1 msk olja till formen
3 msk riven stark ost eller riven parmesanost
1 nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Häll lite olja i en form. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd och lite riven ost om man vill. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Bästa tjejerna vet hemma, den är så god!

26

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00