• 2018-10-16, 20:28
  • 8

Hemmalagad kålpudding lchf med god gräddsås kan man bjuda en kung på. Jag gjorde en stor plåt igår så sköter det sig själv i ugnen och allt går snabbt att svänga ihop. Vill ni ha potatis tar ni det men detta är mättande, servera med rårörda lingon, mer behövs inte.

Ska tipsa er om produkter från By Terry, alltså den bästa fondation jag haft! Ger fint lyster men inte glitter. Ska tipsa nästa inlägg. Köpte ofta gröna, nyttiga smoothies från Juicekällan, unnar mig det när jag jobbar mycket.

Det här receptet fick jag av en kund på salongen sedan har jag gjort det många gånger.

Kålpuddingen blir riktigt saftigt, låt skyn gå in ordentligt och stek den inte för länge i ugnen. Gräddsåsen kan du imponera på om du ska bjuda kärleken på middag.

 

Har läst in ljudbok i studion idag, ska sitta varje dag den här veckan, nu är jag igenom kapitel 12, snart 13. Så skönt. Efter det ett roligt möte med Delli som är min kontakt på Ellos, vi har träffats flera gånger nu, så go tjej. Spännande nytt samarbete och projekt på Ellos snart.

Kålpudding på plåt 10 port (Dubbel sats)

1 kg nötfärs
1 gul lök
900 gram vitkål
3 dl grädde
2 ägg
250 gram keso
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
3 msk oxfond
4 dl vatten

Gräddsås 5 port
3 dl spad från kålpuddingen
3 dl grädde
2 msk soja
2 msk oxfond
1 msk lingonsylt
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader

Strimla kålen tunt, stek vitkålen i smör i stekpanna tills det mjuknat. Ta en stor bunke och blanda nötfärs, äggen, grädde, hacka löken fint i småbitar och blanda i färsen, rör ner keso, salt och peppar. Rör ihop så allt blandas, rör ner vitkålen.

Lägg färsblandningen på en plåt eller en stor form, platta till den och skär portionsbitar. Blanda vatten och fond och häll över hela plåten. Kommer vara mycket vätska men det kokar in i kålpuddingen när den gratineras. Gratinera i mitten av ugnen 45 minuter. Efter ca 30 minuter ta ut formen, häll av det mesta av spadet ner i en gryta. Sätt sedan in formen igen de sista 15 minuterna.

Såsen
Spadet från kålpuddingen som du hällt av från gratängen är basen. Rör ner grädde, oxfond, lingonsylt och soja. Låt koka ihop, sänk plattan och låt det småputtra. Red med lite maizena så det blir lite tjockare, jag tar även några droppar kulörsoja för att få mer färg.

 

2018-10-16 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

kicki 12 månader sen

Vilken storlek tog du på den finfina vita Will Kiss for champagne sweathern från Candy?
Kram

Helene 1 år sen

Åh, kålpudding är ju såå gott. Har aldrig gjort själv för det verkar så krångligt med alla moment som ska göras men kanske ska testa, blev sugen nu, ser väldigt gott ut.

Anneli 1 år sen

I Finland säger vi kållåda, men antar att detta är samma sak :) Jag har ett gammalt recept, ärvt av min ryska mormor. Så himla gott men arbetsdrygt…
Detta verkar så enkelt, måste absolut provas. Tack för smidigt recept, igen!!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Det är busenkelt! Så testa!

Kram

Aa 1 år sen

Gratinera i mitten av ugnen 45 minuter. Efter ca 30 minuter ta ut formen,

Hej! Dum fråga ;) men ska den först gratineras 45 min och sen ”dra” i ugnen 30 min och efter det tas plåten ut?

Låter så gott! Tack för dina fina recept! Bästa bloggen <3

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Skrev tydligare i receptet, man tar ut plåten efter 30 minuter och häller av spadet i en kastrull, sedan gör du såsen på det.

Sätt in formen i ugnen igen de sista 15 minuterna.

Tack för dina fina ord, vad glad jag blir att du trivs här inne!

Kram Johanna

Sussie 1 år sen

Måste få säga att dina inlägg blir så jobbiga, inte DINA, utan ALL REKLAM FRÅN TAILSWEEP!!!!!
Dom kommer upprepande gåner i samma inlägg och nu ligger det 2 från viktväktarna och i samma veva som din kålpudding från LCHF, ditt recept från gräddsåsen och bild från viktväktarna, känns inte så kul och jobbigt att läsa att det ska vara SÅ mycket reklam i varje inlägg!
Fattar att reklamen måste vara inne på bloggen…. men låt det vara i början eller slutet.
Skriver du något bra om träning, depression bla så tappar i alla fall jag intresset och blir lite irriterad.
Annars är DIN blogg super bra!!!!!!!

Sandra 1 år sen

Så gott med kålpudding 😋
Det var längesen jag åt, men kommer nog göra det snart. Blev sugen nu 😊
Har aldrig gjort på långpanna men sa testa det. Tack för tips 👍🏽😀

Ta hand om dig
Kram Sandra 💕

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.