• 2018-10-21, 12:34
  • 9

När börjar ni smyga in advent och jul? Jag är en riktig julnörd och börjar alltid med något mitten av oktober, kan inte låta bli att tjuvstarta, det är så kort tid. Som att baka en god kaka med saffran! Silviakaka med saffran och vit choklad är ljuvligt gott. För inte tala om doften.

Den här gjorde jag i fredags och tack vare en läsare som letade efter receptet fick jag chans att leta fram det. Jag bakade mer när jag var på amelia men är glad att bloggen numera är en livstilsblogg och att ni är så många trogna läsare som följer bloggen varje dag. Jag hade nog inte klarat av att baka, haha hade ätit upp allt. Haha!

Jag älskar vit choklad och ihop med saffran är det en oslagbar kombo.

Silviakaka (Fluffig sockerkaka) med saffran och vit choklad ca 16 bitar
3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1/2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gram smält vit choklad
1,5 dl ljummet vatten

Glasyr
125 smör
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
0,5 gram saffran (1 påse, jag tog 2 påsar för jag gillar när det smakar mycket saffran)

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader, smält den vita chokladen i ett vattenbad, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt som en sockerkaka. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör om noga, blanda mjölblandningen i äggsmeten och rör om försiktigt. Häll sist i vattnet och den smälta chokladen, inte vispa så smetens fluffighet försvinner. Bara röra något.

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, jag hade en form som är djupare och smalare än en vanlig stor för jag vill ha högre kakor. Tror den är ca 35 cm på längden.

Sätt in kakan i ugnen ca 20 minuter. Den ska inte bli för torr. Gör under tiden glasyren.

Glasyr

Smält smöret i en gryta, häll i saffran och rör om noga, sänk värmen och rör i florsockret, vaniljsockret, sist äggulorna. Ta av från plattan och rör ihop till en slät kräm.

Ta ut kakan och låt den svalna, bred på glasyren och strö kokos över hela kakan. Skär i fyrkantiga bitar.

Njut! Den blir fluffig och alldeles underbar med saffran och vita chokladen.

 

 

 

Kommentarer

Tove Nilsson 11 månader sen

Bjöd på denna nu i jul. ”Godaste kakan jag någonsin ätit” var en av kommentarerna. Lite lösare i smeten än vad jag är van vid, så kör nog på dubbel sats nästa gång. Tack för bra recept!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

ÅH vad gott! Visst är den god!

Kram och god fortsättning.

Cina 1 år sen

Dubbel sats till vanlig djup plåt… tror du det kan vara lagom?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Blir jättebra! 6 ägg!

Eva 1 år sen

Åh Silviakaka är bland det godaste jag vet! Aldrig smakat med vit choklad och saffran men det låter jättegott, vanliga klassiska varianten är supergott också. Tack för tips!

Carina 1 år sen

Hej Johanna! Har du något index på alla dina fina recept? Ibland kommer man på att just det, Johanna hade ett bra recept och så letar man igenom hela bloggen. Det tar lite tid…
Kram!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Ja! Det är på gång redan i veckan, de håller på att utveckla ett helt nytt, hurra!

KRAM

Eva 1 år sen

Du kan ju söka fram recept, längst upp där det står sök så skriver du in t ex köttfärspaj, pepparsås så kommer gamla inlägg med de recepten upp, klicka sedan på rubriken för att läsa receptet.

Maria 1 år sen

Åh måste baka redan idag. Kan inte hålla mig så värst länge till innan julen kommer upp hos mig 😍 ( har smugit upp gardinerna redan )

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

De godaste lussekatterna får man med extra mycket saffran och smör! Gör de extra fina med pärlsocker så har du de godaste lussebullarna till andra advent. Lisa-Marie önskade sig lussebullar till frukost…