• 2018-10-30, 12:12
  • 95

Läser artikeln där en mamma tar med veganmat till sina barn och vill att skolorna ska servera veganmat till alla barn. Ni kan läsa artikeln HÄR och HÄR. 

Vi vill väl alla att våra barn ska äta hälsosamt, men när man ska tvinga andras barn att göra det också går det för långt. Jag blir så frustrerad när jag läser om en mamma som kräver att skolorna ska servera veganmat bara för att hon själv är vegan. 

Vad tycker du? Ska skolorna servera veganmat till alla eller till några eller inte alls?

Alla vuxna gör som de vill och vill man vara vegan av hälsoskäl eller för att skona naturen och djuren, toppen. Själv äter jag kött ibland och tänker fortsätta med det. Därför blir jag irriterad på självgoda veganer som ska tvinga alla andra att göra som dem. Speciellt barn. Låt de prova vad de vill, herregud!

Jag tror inte ett smack på att hennes fyraåring uppmanat henne att vara vegan. Visst förstår ofta barnen mer än vi tror, men att de skulle hämta in så mycket information så tidigt utan att ha blivit påverkad av sin mamma låter som en dålig ursäkt. Jag tycker att barnen ska få prova på så mycket mat som möjligt, när de blir äldre kan de välja själva.

Jag tycker synd om barnen som tvingas äta sin medhavda veganmat ensamma i ett klassrum. De får nämligen inte äta sin medhavda mat i skolmatsalen pga risk för allergier. 

Jag blir så provocerad av att en mamma vill ändra på en skolas regler enbart för vad hon vill ge sina barn för mat. Vore det inte bättre att barnen åt vegetariskt som faktiskt skolan serverar? Varför låta så små barn bara leva på baljväxter, nötter och svamp? 

 

 

 

2018-10-30 Johanna Toftby , ,

Kommentarer

Krister 5 månader sen

I 3:e världen dör folk, men det är sånt här vi ska prata om? Viktigaste som finns i lilla skit Sverige.

PERKELE 5 månader sen

DÖ VEGANJÄVLAR. BORT MED VEGANMAT. KÖTT TILL FOLKET. SÅ JÄVLA TRÖTT.

Fanny 2 år sen

Håller helt med dig vilken sjuk mamma. Barnen kan väll få bestämma själva vad dem äter. Den mamman vore inte få ha barn.

Sissi 2 år sen

Till Sverker! E du på riktigt dum i huvudet? Det är väl klart jag bestämmer att mitt barn ska gå på förskola, skola och vart vi ska bo. Jag är vuxen och SKA ta dessa beslut för mitt barn. Vi har dessutom skolplikt från 6 års ålder numera om du inte visste det. Att låta sitt barn sitta avskilt i sin matstund varje dag är däremot så fruktansvärt handlat av en förälder. Stackars barn som råkade få den trångsynta mamma till förälder. Att inte pappan kliver in o visar vart skåpet ska stå och låter ungen vara med de andra barnen och äta skolmat. Detta är precis lika vansinnigt som könsneutrala lekar eller annat skit som kommit fram på senaste tiden. Usch!!!! Vi har så mkt andra problem i vårt samhälle så fokusera rätt!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Så är det Sissi. Håller med helt.

Sverker 2 år sen

@Sissi, Jag skulle påstå att jag är ganska normalbegåvad. Men alla är ju inte välsignade med ett intellekt…
I detta fallet förstår jag inte hur du resonerar dig fram till att det är mamman som är trångsynt när det är skolan som vägrar tillgodose mat som önskas. Precis som du själv skriver så har du ju valt en köttbaserad kost för dina barn. Varför skulle det vara mindre konstig än i detta fall denna mammans val..?

Ibland lönar det sig att tänka lite innan man skriver och kanske titta på båda sidorna av myntet..

Sissi 2 år sen

Mamman i artkeln utför rena rama barnmisshandeln! Sätta ungen med medhavd matsäck i ett eget rum bara för hennes vänsterflum påhitt. Hon kan ju käka veganskt själv hur mkt hon vill men låt för fan ungen växa upp och ta egna beslut och få äta med sina vänner!! Mkt bra att du igen tar upp viktiga ämnen i bloggen! Hejja Johanna!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Ja det är helt sjukt.

Sverker 2 år sen

@Sissi vänta lite nu. Hur många av besluten som ni tar hemma är dina barns beslut. Jag tror knappast det är dina barns beslut att gå på förskolan, gå i skolan eller vart ni skulle bo, maten kanske är det ända område där barnen kan påverka, men resterande beslut är ju i allra högsta grad föräldrarnas. Mammans barn går ju i skolan så jag har väldigt svårt att tro att han skulle äta denna mat mot sin vilja. Vår dotter beslutade sig för att bli vegan vid 5års ålder på egen hand och hennes beslut gick inte påverka.

Så varför skulle detta vara barnmisshandel. Seriöst. Barn som äter vegansk kost äter hälsosammare än allätare, det är fakta som flertalet studier påvisar.

Googla “vegankost eller blandkost” och läs första bästa studie.

Sverker 2 år sen

@Johanna

Lite fakta som du kanske kan dubbelkolla för att inte lite på mig som enda källa.

Vegitarian = vegitabilisk kost (innebär att man inte äter röttkött, gris, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter) dessa kommer från djur, alltså inte vegitabiliska…

Lakto-ovo-vegetarian. Den som är lakto-ovo-vegetarian äter ägg, vegetabilier och mejeriprodukter, men utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur.

Pescetarianism är ett slags kosthållning som innebär att man äter fisk och skaldjur, och även mejeriprodukter och ägg, men inte kyckling eller annat kött

Ordet du bör använda när du säger att du äter ” vegitariskt” är
demi-vegetarian

person som väljer att utesluta rött kött (gris, ko, lamm, vilt) från sin kost och enbart äter vegetariskt samt fågel och/eller fisk/skaldjur

Kan bli lite trött på folk som kallar sig för Vegitarian utan att reflektera över ordets verkliga betydelse.

Svar på kommentaren:
Saranda 4 månader sen

Vegetarian stavas det.

Sverker 2 år sen

@Linda läs artikeln. Det handlar inte om att tvinga på en skola vegansk kost. Det handlar om att ge de barn och föräldrar som vill välja vegansk kost möjligheten.

Jag säger inte att Johanna inte är påläst om näringslära. Men jag ifrågasätter påhoppet av veganer där folk visar oerhörd oro över att barnen ” tvingas ” på en kost eller blir undernärda. När barn som lever på barnmat aldrig blir ifrågasatta (korv&makaroner, spaghetti&köttfärsås etc). Vilken veganskt alternativ som helst till nämnda måltider innehåller mer näring.

Björn 2 år sen

Så att “tvinga” barn äta djur är okej? Och du verkar inte veta vad veganer äter riktigt. Du säger “bara”. Jag kan komma på hur mycket som helst som är bra veganmat. Om du vill ge barn en framtid så är inte att kött en bra framtid. Om du vet så bidrar köttindustrin och djurhållning ca 50-60 procent till att växthusgaser släpps ut.

U2 2 år sen

Nu har vi en norm i det här landet(och i många andra länder) att äta kött som håller på att omvärderas sakteliga. Om 10 år kanske vi alla är veganer el åtminstone vegetarianer, när forskare både vad gäller miljöaspekter, näringaspekter, ekonomiska aspekter, samt hur vi skall kunna föda hela vår jord med våra knappa resurser kommit på hur bästa lösningen är. MEN att i nuläget tvinga en hel skola till att äta vegansk är helt förkastligt, för vi är inte där än! En dag i veckan som är vegetarisk och kanske tom en dag som är vegansk det skulle funka nu, med de kunskaper vi har och med den generation som fortfarande styr(60-, 70-talister) i världen. Vi får skynda långsamt…..

Sarah 2 år sen

Sååå bra Johanna!!!
Är helt enig.

Pia 2 år sen

Jag tror att vi får nog börja tänka om. Vegetarisk kost är något som bara ökar. Det har framkommit mer och mer forskning på att vi behöver äta mindre kött och även för miljöns påverkan. Numera ser man vegetariska alternativ på våra mest kända hamburgerkedjor som just har barn och ungdomar som sin största målgrupp. Eftersom det är fler och fler skolor som serverar halalslaktat kött så erbjuds det ofta vegetariska rätter som alternativ. Då hade jag velat att mina barn valde de vegetariska alternativet.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Precis. Älskar vegetariskt! Har mycket goda recept här på bloggen! Bara söka sök så hittar du massor.
Men vegan- då äter du inte fisk eller ost eller ägg.
Kan jag aldrig leva utan och kommer aldrig göra det heller, men kött behöver ingen men alla gillar olika. Äter gärna gott kött ibland.

Malin 2 år sen

Hej Johanna! Vänligen sluta komma med dumma påståenden som att du inte KAN vara utan fisk, kött eller ost. Det handlar bara om vilja. Du är inget lejon och har inga jaktinstinkter.

Sluta klanka ner på vegankost. Finns inget nyttigare. Ät du dina lik och kroppsvätskor och låt andra äta naturlig mat för oss människor, som kommer från växtriket.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Haha men snälla du.

Jag kommenterar precis vad jag vill, jo-
Jag kan inte vara utan fisk.
Vill inte car utan fisk, älskar fisk och kommer inte sluta äta det.

Så äter du vad du vill.

Rebecca 2 år sen

De snackas i tråden om att VI köttätare blir upprörda över veganer men de ända som blir upprörda är ju vegenerna😁 Ni snackar om att vi ska acceptera erat val men den acceptansen ska väl gälla åt båda hållen då så då ska ju ni oxå acceptera vårt val att äta kött. De här med näringsbrist, de va ju inte länge sedan nå föräldrar fick sitt barn omhändertaget för de gav vegankost å barnet va så undernärd så den växte inte som den skulle å började växa helt normalt när den fick mat med kött där den blev placerad. De kostar fruktansvärt mycket pengar för skolan å hålla på med specialkost både i tid å pengar å ska alla då kunna välja sin kost blir de inte hållbart. Ja anser att de som har allergier å läkarintyg ska ha specialmat men är de ett eget val som vegansk mat eller religion är då får man stå stå sitt kast å fixa egen mat.

Svar på kommentaren:
Lukas 2 år sen

Tycker du verkligen det är så konstigt att veganer blir upprörda? Dom ser vad som händer med djuren och tycker inte det är okej att utnyttja, tortera och mörda djur. Är det så konstigt att dom blir öpprörda när folk som äter kött öppet stödjer detta.

Och när det kommer till i näringsbrist så hoppas jag på allvar inte att du menar att EN familj vars barn blir omhändertagen pga näringsbrist är ett bra argument emot veganism? Vilken är den största killern i Sverige och i väst idag? Det är Hjärt- och kärlsjukdomar, vilken har en stark koppling till kött. Men blir barn omhändertagna när små ungar får diabetes före tonåren? När ungarna snarare rullar fram än springer tyvärr inte. Men veganism får all skit för människor vill inte ändra sig och väljer ignorans före en förändring dom tycker är för jobbig att göra själv..

Åsa 2 år sen

Rebecca, håller helt med dig. Jag äter kött och kommer alltid att äta kött eftersom det är vad min kropp behöver för att hålla sig frisk och stark, jag äter helt enkelt artegen förda. Min brors flickvän har varit vegetarian i 20 år och för några år sedan fick hon K-vitaminbrist och tvingades gå till läkare varje vecka under en tid för att få en K-vitaminspruta. När de äntligen fått upp nivåerna fick hon tillskott som hon måste äta resten av livet. K-vitaminbrist är inget att leka med eftersom det leder till att blodet tappar sin förmåga att koaguliera och benskörhet. Hon är dessutom konstant trött och har så länge jag har har känt henne tvingats lägga sig och vila en timme eller två när hon kommer hem från jobbet, och då har hon ett skrivbordsjobb. Det skulle jag inte kalla livskvalitet.

I dag är det många vegetarianer som återgår till artegen föda eftersom de helt enkelt inte mår så bra som de trodde att de skulle göra. Man blir kanske van att må dåligt och tror att det är så man ska må, men i så fall är det synd om dem.

Jag protesterar också mot veganernas huvudargument att kossor, grisar och får borde utrotas från jordens yta på grund av sina utsläpp av metangaser. Globalt står jordbrukets metanutsläpp för cirka 8 % av de mänskligt orsakade växthusgasutsläppen (GWP-100), fördelat på drygt 6 % från idisslarna och deras stallgödsel och knappt 2 % från risodling. Viss metan frigörs vid markbränning, vilket bidrar med ytterligare 1 % av de globala
metanutsläppen. Vill man hitta de riktiga syndarna bör man nog titta åt ett annat håll.

Vad veganena inte tänker på är hur många regnskogar som skövlas och öknar som breder ut sig för produktionen av deras “hälsoprodukter” som sojabönor, palmolja, avocado, mandel etc, etc. Dessutom används stora mängder konstgödsel för att man ska kunna odla något eftersom det inte längre finns tillräckligt mycket riktig gödsel. T.ex. är rapsolja en riktig naturförstörare. Efter en säsongs odling av raps är jorden så utarmad att man måste tillsätta massor av konstgödsel för att få ny skörd på samma odlignsplats.

Konstgödseln minskar jordarnas bördighet. Ensidig konstgödsling ger endast energi till växterna men förstör jorden och gör den på sikt till ett odlingsmedium. Konstgödsel förstör miljön och ger mat med dåligt näringsvärde. Genom att ensidigt satsa på kvantitet i jordbruket kan vi idag framställa enorma mängder mat – med dåligt näringsvärde. Detta vet oftast bönderna som därför regelmässigt ger sina djur mineraltillskott eftersom djuren lätt blir sjuka om de enbart äter eget odlat foder. Vi människor ska däremot överleva på det som odlas på åkrarna.

På hundra år har jordbruksutvecklingen lett till förstörda jordar och ökenbildning på en del håll i världen och på sikt är det moderna jordbruket på väg att slå ut sig självt genom att förstöra själva grunden för odling, nämligen jordens bördighet.

Om barn väljer att bli veganer/vegetarianer när de blir myndiga så är det deras val, men före det ska de få artegen föda för att alla organ ska kunna utvecklas normalt.

Mi 2 år sen

Jag tycker du behöver göra liite mer research innan du kommer med påhopp om Veganer och huruvida vi tvingar våra barn i dem mat, som uppenbarligen i dina ögon dessutom är fel mat! Du har väl ändå ett ansvar som bloggerska hoppas jag att undersöka säker och ting, innan du vräker ur dig dina åsikter till höger och vänster?

Svar på kommentaren:
Anna 2 år sen

Men lägg ner bara. Bara för Johanna har en stor blogg får hon för fan tycka vad hon vill.
Jag hade blivit galen om skolan mina barn går på skulle enbart servera vegansk mat.
Det är inte många procent i Sverige!
Äter rent och bra mat men håller med Johanna!
Tvinga ingen att äta något!!

Annika 2 år sen

Jag tycker att alla ska få äta det dom vill. I skolan tycker jag dock inte man ska ha en veganrätt också. Däremot ska man kunna välja till det som specialkost. Det finns faktiskt familjer som är helveganska. Varför ska dom tvingas till annan mat? Som sagt varje förälder/familj ska få bestämma själva. Själv är jag inte vegan och vill inte bli. Äter dock både veganskt och vegetariskt då och då.Som sagt var upp till var och en att själv ta beslut./Annika

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Snyggt jobbat Annika. Det är precis ett sånt inlägg som borde ha skrivits om de här artiklarna. Man kan framföra sin åsikt utan pekpinnar och generaliseringar. Johanna Toftby däremot, hon inleder sitt inlägg med att spy galla över veganism och dumförklara de som inte tänker som hon. Och sen ställer hon en öppen fråga “vad tycker du?” Hur förväntar hon sig att en konstruktiv diskussion ska kunna äga rum utifrån ett sånt inlägg.
Det framgår tydligt att det inte skett mycket utbildning/fortbildning där efter grundskolan. Generellt pinsamt låg nivå på blogginläggen i denna blogg.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hanna jag äger bloggen, bestämmer helt mina åsikter. Precis som du kan göra, välja din tid att gå in här.
Tack för dina besök!

Lotta 2 år sen

Jag är vegeterian sedan 20 år tillbaka, gluten sedan 8 år och äter sedan 3 år mest veganskt! Jag har inga brister och att äta vegetariskt/veganskt innebär inte ofta brister om man äter allt i växt/grönsaksväg. Att äta kött som faktiskt ruttnar i tarmen anser jag som ohälsosamt!
Hade jag vetat det jag vet idag när mina barn var små (dem är 21-27 år idag )så hade jag aldrig serverat annat än fisk och kyckling ibland men mestadels helt vegetariskt.
För mejerier ger inflammationer i våra kroppar på sikt, liksom gluten!
Jag har vänner som är veganer och deras barn har varit det sedan födseln och dem mår bra, är 17 och 15 år idag.
Mitt barnbarn på 5 år fick lust att bli vegeterian för ett tag sedan för hon tyckte så synd om djuren som blev dödade för att människor ska äta dem….

Marija 2 år sen

Jag blir mer upprörd över att vi från början trycker i våra barn en massa kött som bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar. Om du tar en unge och sätter en morot i ena handen och en kanin i den andra så tror jag inte att ungen käkar kaninen. Veganskt är framtiden!

Svar på kommentaren:
Anna Marie 2 år sen

Helt rätt.Och man får inte näringsbrist vare sig som barn eller vuxen.Dom flesta produkter är berikade idag och B12 är det enda som du behöver som,Vegan.Folk är så outbildade.Min äldsta dotter är Vegan och mår så mkt bättre nu än tidigare.Resten av familjen äter mer och mer Vegansk.Det är ju en livsstil,inte en diet.Många förstår inte det.Varför tvinga nån äta kött isåfall känner jag….

Johanna Toftby 2 år sen

Nej verkligen inte, barn får i sig ändå. Lyssna på reprisen på Malou som var idag.
De överlever, de måste inte vräka i sig grönsaker som små barn. Absolut inte.

Får de lov att prova all mat, ALL mat då menar jag inte bara veganskt så mår de bäst.

Servera allsidig kost, massor med fisk och massa gott så ska du se de väljer själva sen.

Kem 2 år sen

Eh en kanin i ena handen? Skämtar du? Är du tappad eller bara framstår du som det?

Charlotte 2 år sen

Det är nog du “kem” som är tappad som inte förstår budskapet 😂

Karin 2 år sen

Folk som inte är veggo behandlar veganism som kristna vita män behandlade kunniga kvinnor förr. Försök trycka ner oss i skorna, ja jag är VEGAN! HJÄÄÄÄÄLP! JAG DÖR AV NÄRINGSBRIST! 😅 Jag ska ge er en skrämmande sak att söka på med hjälp av google. Sök “vegansk bodybuilder”. Eller är det för mysigt att leva i den rosa bubblan? Ja det är det nog. Jag har själv varit köttis till för 4 år sedan. Det ända jag ångrar, är att jag inte blev vegan tidigare. Förlåt! Nu sa jag vegan igen! SYNDARE.

Eva 2 år sen

Bra skrivet Johanna! Älskar dina åsikter!

Vem fan vill leva på vegansk mat bara för det nu är en trend.
Jag äter vegetariskt flera ggr i veckan, men skulle aldrig tvinga barnen att äta vegansk mat.

Vill att de så får äta god fisk, finns inget bättre och NYTTIGARE än en färsk fräsch lax eller torsk.

Stackars barn. Och nej jag är ingen gammalmodig dam som nån skrev att Johanna var.

Svar på kommentaren:
Emelie 2 år sen

Sorry, men bara för att alla influencers börjat äta “plantbaserat” betyder inte det att veganism är en trend. Jag tycker det är väldigt intressant att folk blir så provocerande av det här. Det är faktiskt väldigt sällan som veganer sitter och spyr ut sina åsikter vid lunchbordet om vad andra äter, medan veganer bara ska stå ut med 20 frågor varje lunch/middag/fika i sällskap med köttisar. Ser inte problemet med att det ska finnas ett veganskt alternativ. Det skadar väl knappast någon?

Soffia 2 år sen

I skenet av vad du är Johanna, en medelålders dam, är det inte alls märkligt att du tänker som du tänker. Du är, precis som alla vi andra, ett barn av våra egna erfarenheter, dvs vad vi varit med om. Har vi växt upp i en kultur med korv, skinka, fisk, köttfärs etc är det vanligen det vi ser och uppfattar som norm och det är också utifrån det vi tar ställning i den här frågan. Inget märkligt alls för det här är en värderingsfråga, varken mer eller mindre. Värderingar är sällan, i det långa loppet, statiska utan har en tendens att förändras vart efter tiden går. Gör man en enkel framtidsspaning är det inte orimligt att framtiden kommer att innehålla långt mer tex vegansk mat än idag då människan blir allt mer medveten om hur hens matval påverka exempelvis klimatet och de levande djuren som blir människans mat. Dessutom kan den trenden redan ses bland de yngre idag, för unga i 15-20 års åldern är det inget kontroversiellt med vegansk mat eller att äta vegetariskt flera dagar i veckan. Bland medelålders däremot, blir det ofta ramaskri när någon framhåller vegansk mat som ett viktigt val, just för att det går emot ens medvetna eller omedvetna värdering. Går det då att äta sig mätt på veganmat och få i sig det man behöver? Självklart, men det kräver att man planerar sin kost mer noggrant än som den som äter kött och fisk. Vad står jag själv i frågan? Jag äter inte veganskt utan äter gärna kött men jag måste säga att jag uppskattar den här veganmammans initiativ. Jag gillar att hon utmanar normen och idén om kött/fisk/fågel som “det rätta”, för vi som människor behöver börja tänka mer åt det hållet för våra barns framtid.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Kära “Sofia” Är ledsen att göra dig besviken, du har nog inte växt upp med mig väl?

Om du visste, min mamma serverade bark, groddar, hemmalagat från grunden, sallader, potatis med skal.
Så nej har ju inte växt upp med korv och skinka, åt vi kött åt vi fint dillkött. Fantastiskt.
Antar du inte följer bloggen, men om du visste vilken ramaskri det blir när jag lägger upp för mycket vegetariskt.
Älskar vegetariskt.

Tycker ändå inte barn ska enbart äta vegetariskt för det. Allsidig kost och låt de äta vad de vill.

VI behöver fisk, vi behöver järn, vi behöver mer näring än vad en vegan får i sig, vuxen skiter jag i. Men små barn ska äta mer. Som du själv skriver, det kräver mer planering. Precis.

Just därför ofta de barnen inte får i sig, föräldrarna har för lite kunskap.

LENA 2 år sen

Skolan är skattefinanserad och följer skollagen. I skollagen står skrivet att mat som serveras ska vara näringsrik sammansatt kost. Skolan följer livsmedelsverkets rekommendationer. Vegankost har bla brist på calcium, jod, vitamin d och b12.
Jag äter kött, har skor i skinn och har dunparkas med pälskrage.

Svar på kommentaren:
Anita 2 år sen

Lena. Ät kött, ha skor i skinn och använd dunparkas med pälskrage. Viktigast för dig är väl att du mår bra!? Att dunen i jackan kan komma från fåglar där deras fjädrar och dun ryckts av dem med svåra smärtor och chock som följd spelar nog inte så stor roll, för dig. Med all information de senaste 20-30 åren om pälsdjurens oerhörda lidande och plågsamma liv och död, som knappast undgått någon, gör du ett aktivt val att stödja detta helt onödiga djurplågeri! Vem behöver en pälskrage, på riktigt!! Hellre brist på b12 (som kan tillföras) än brist på empati.

Karin 2 år sen

Nej.. det har inte brist på det du skrev ovanför. Sluta sprid skit o kolla upp var kalcium finns i för mat! Du tror väl inte heller på att växter är de ända som skapar protein? Som sagt. Läs på så du inte framstår som korkad 👌

Lotta 2 år sen

Trist när empatin för andra arter inte finns. Faktiskt riktigt skrämmande.

Cecilia 2 år sen

Det handlar ju dock om att skolan bör erbjuda vegankost till veganer, inte att alla ska bli “tvingade” att äta veganskt.

Svar på kommentaren:
Karin 2 år sen

Exakt. Hur bra skulle inte det vara även för mjölk o äggallergiker?

Mirand 2 år sen

Men det är ju samma sak som att tvinga barn att äta kött, varför reagerar du inte på det?
Barn kan välja själv senare i livet, men det är ganska logiskt att barnen äter samma som föräldrarna.
Sen vet du inte om barnet ens skulle vilja äta kött i skolan.

Svar på kommentaren:
Anita 2 år sen

Men bara så rätt.

Lea 2 år sen

Är det mindre tvång att tvinga in barn att äta kött pch amdra animaliska produkter?
Att barn får vidga vyerna och prova på många olika sorters mat är jätteviktigt. Likväl är det viktigt att det finns alternativ till de som väljer bort viss kost av religion eller livsstil. Jag känner dock väldigt få “grönsaksvägrare” som väljer bort det av just religion eller livsstil. Ofta handlar det bara om om ren och skär tjurskallighet och egen ovana att faktiskt äta just grönsaker.

Sussi 2 år sen

Bra att ta upp detta ämne Johanna!! På min skola kom förslaget om en helvegetarisk dag i veckan. Jag föreslog då att i rättvisans namn ska vi ha en dag där alla får äta kött. Ja, höll ju på att bli lynchad :)
Skulle önska att man kan få äta vad man vill utan att bli pådyvlad andras åsikter, skulle inte falla mej in att kritisera Veganer t ex, men låt mej att vad jag vill äta…

Mycket bra ämne att ta upp här, även om man nu inte har barn i skolålder..

Svar på kommentaren:
Karin 2 år sen

En dag alla ska äta kött?! ALLA ÄTER REDAN MASSA KÖTT. Toffel. Sen kan jag fortsätta din text åt dig för såhär låter du ” barn måste ha protein o det finns bara i djur!” 😂 Eller “bajsa på allergikerna, de får skulle sig själva att de inte kan äta till exempel ägg o mjölk för det kan faktiskt jag minsann” visst låter du som en vettig och omtänksam medmänniska?

Sussi 2 år sen

Karin! Nej du fortsatte då absolut inte min text. Såå fruktansvärt barnsligt du skriver. men sorry jag tar inte åt mej :)

Tänk ett varv till innan du skriver ett svar nästa gång, och kanske hålla en trevlig ton härinne. Varför ska man tracka ned på allt och alla? Inte konstigt att världen ser ut som den gör…

Liselotte 2 år sen

BRA skrivet Johanna, du är väl medveten om bra kost och nyttig mat, men skulle nog aldrig tvinga en skola att anpassa efter dina vanor, haha så roligt så jag dör.

Tack för en underbar blogg, du är grym på det du gör.

Kramar

Svar på kommentaren:
Sverker 2 år sen

Varför ska köttätare alltid bli så provocerade av veganer och varför är de ofta så dåligt pålästa om näringsintag. Jag applåderar mamman ovan. Vi föräldrar har ett ansvar att ge våra barn en näringsrik kost. Blir man undernärd och får näringsbrist som vegan, seriöst??? Är det en fråga. Till och med livsmedelsverket har ju uppdaterat sina rekommendationer och dom är ju inte direkt snabbast i världen på att hänga med i utveckling och vetenskap.

Så till alla er oroade. Barnen får i sig vad dom behöver, trots en vegansk kost, precis som många ovanför skriver, googla om ni inte tar våra ord för det eller gå till en trovärdig källa.

Så vad handlar detta om. Vi föräldra som vill låta våra barn äta en vegansk kost ska väl för gössenamn få välja detta. Vi tänker inte tvinga era barn att avstå kött, det är ju inte alls vad detta handlar om. Jag bor i en bra kommun får jag erkänna där jag sluppit slåss för min sak att välja kost till mina barn. Men man blir ju lite förbannad när veganer utsätts för denna sort av diskriminering. Vi nekar ju inte kost på grund av religiösa grunder vilket står i lagen (halllalslaktat etc). Jäklar vilket liv det hade blivit…

Många kloka inlägg ovan. Men andra borde nog uppdatera sig en aning. Snälla icke veganer, sluta bli så jäklar kränkta av våra val. Vi tänker inte ta köttet ifrån er.
Fundera istället på varför du blir så upprörd över vårt val, och våra barn?
Fundera också på varför man inte blir mer upprörd över de barn som endast får i sig ‘riktig’ barnmat. Köttbullar och potatismos, spaghetti & köttfärssås, falukorv och makaroner. Om det är något barn får näringsbrist av så är det ju här man borde börja titta.

Linda 2 år sen

Sverker Johanna är påläst om kost.
Skriver ofta om näringsrik mat och vegetariskt.
Jag gör mycket recept som passar alla.
Men hon lyfter ju upp artikel om mamman som vill att en hel skola ska äta vegansk mat!

Hade inte jag velat.

Maria 2 år sen

Att vara vegan är en livsstil inte en diet. Har man slutat äta kött och vet djurens lidande så är det svårt att äta kött och att även tillaga kött. Jag tycker absolut inte att man ska tvinga folk att äta vissa saker. Bäst är när man själv kommer underfund med vad som känns rätt för en. Positivt att butiker tar hem mer och mer veganskt så fler kan få upp ögonen på det.

Lotta 2 år sen

Veganism och kött/mjölkfri kost är väldigt skrämmande för många människor. Vet inte varför!! Ge barnen en sann bild av vad kött är och vad som händer korna när det fått kalvar så kan de välja själva. Så klart ska man servera vegansk mat överallt.

Svar på kommentaren:
Karin 2 år sen

Preach!

anne 2 år sen

Det är fruktansvärt hur mkt svinn” det blir i skola och dagis.
Mycket mat slängs.
Det är för mkt mat av allt kan man tycka.
För många valmöjligheter kanske. .

Vanlig husmanskost som sagt.
Salladbuffe? ??
Ilands problem. .
Norge har inte dessa problem. .
Där har dom med “matpacke”
Till skolan

Svar på kommentaren:
Cissi 2 år sen

Det har de i Danmark också.

Pernilla 2 år sen

Ni skulle bara veta hur avundsjuka de är på vår svenska skolmat.
Skolan ska servers en sorts mat, vare man är vegan eller arab så får man äta det som serveras.

Åsa 2 år sen

Håller med dig Johanna till 100%

Helena 2 år sen

Jag tycker att man kan lyfta blicken lite och fundera på konsekvenserna av att en del anser skolor och förskolor ska servera en uppsjö med olika kostinriktningar. Veganmat, vegetariskt, utan mjölk eller gluten, saltfritt, sockerfritt osv. Jag menar inte allergier eller andra befogade skäl utan påhitt från föräldrar som faller för modedieter. Hur många är beredda att glatt betala den skattehöjning det skulle innebära? Eller ska vi ta pengarna från äldreomsorgen, mindre mat och fika till undernärda dementa? Ja, jag är sarkastiskt för jag tycker att man måste tänka efter innan man gapar om individuell valfrihet inom skattefinanserad verksamhet. Visst finns det skolmat som är undermålig men generellt ska vi vara stolta över traditionen med gratis tillagad mat inom skola och omsorg. Övergripande följer kommunerna livsmedelsverkets rekommendationer som i sin tur bygger på massor med forskning. Duger inte det så är det upp till var och en att fixa matlådor.

Ulrika 2 år sen

Ja låt barnen välja att äta döda djur när de blir gamla nog att förstå. Låt barnen välja till mjölk efter de förstått hur våldtäkterna går till och hur komamman skriker efter sitt barn. Ja låt barnen välja själva Johanna. Jag fick inte välja utan åt döda djur tills jag slutade och bara åt tillbehören. Hade önskat att jag sluppit bidra till eländet.

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Så sant! Låt barnen välja säger ni, men inget barn skulle väl frivilligt välja att djur ska dödas för att de ska få mat. Det är något föräldrarna väljer åt en. Fortsätt ät kött om ni vill, men framställ inte vegansk eller vegetarisk mat som något barn inte själva skulle kunna välja. Det låter som att det är hälsovådligt gift ni pratar om.

Åsa 2 år sen

Förstår inte hur man kan bli så upprörd över mat som inte består av döda djur. Med vilken rätt utsätter ni djur för ett ofantligt obegripligt lidande för er njutning skull, för att ni ska få falukorven på bordet?! Med vilken rätt kallar ni veganer självbelåtna när det i själva verket de som tar ansvar och följer sitt samvete?!

Svar på kommentaren:
Ann 2 år sen

Varför lagar inte veganer kött när de bjuder på middag? Varför ska andra äta veganskt medan veganer inte kan äta kött när de kommer till andra som INTE vill äta veganskt?

Sofia 2 år sen

Varför lägga energi på detta! Johanna- du har väl inga barn i skolan så du blir väl inte drabbad?? Vem har bestämt att kött är det alla ska äta? Finns lika många åsikter som människor! Tycker du lägger helt fel fokus i din blogg, du blir upprörd för minsta lilla !

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Inte alls, min är blogg är väldigt stor och då lyfter jag ämnen som berör, stort som smått. Inte bara recept, mode och skönhet.

Vilket jag tycker känns väldigt bra. Skriver gärna om cancer, sorg och psykisk ohälsa också. En blogg är perfekt för att kunna lyfta samhällsfrågor.

Agneta 2 år sen

Håller helt med Johanna, hon äter ju ofta vegetariskt om ni följer bloggen. Men variation skadar inte, tvärtom.

Veganer måste alltid äta tillskott, varför tror ni dom måste det? För dom får inte i sig tillräckligt i sin mat.

Sen ligger det en löjligt trend i att vara vegan, vänta nåt år så vänder det igen.

Tina 2 år sen

Fast veganmat är både nyttig, god och mättande om man lagar ordentligt. Likaväl som det serveras vegetarisk mat i skolan som val vilket betyder ingen kött, ägg .
Däremot ska man inte tvinga nån att äta . Men de flesta skolor har ex vegetarisk mat 1 dag i veckan för alla? Då tvingas ju barnen att äta vegetariskt? Varför är det mer ok än vegansk? Tror inte ni förstår veganskt mat ? Inte stor skillnad på vegetariskt och veganskt förutom mejeri . Finns ju massa god mat utan soja och nötter om det finns allergiska barn .
Så tycker inte det kan va så svårt att de som vill äta veganskt ska få det oxå . Toppen för dom med ägg och mjölkallergi ju .
Sen tycker jag oxå det finns fanatiska veganer . Men att bli såhär arga är lite löjligt. I min dotters skola fanns det vegansk mat och det funkade super. Likaväl som vissa inte äter fläskött m.m. av etiska religiösa skäl .

Svar på kommentaren:
Marie 2 år sen

Men grejen var ju att mamman ville hela skolan skulle äta vegansk mat, hahaha.
Hon kunde ju inte jobba för hon måste vara hemma och laga vegansk mat och köra maten till skolan.

Anpassa sig eller laga maten själv då.

Diana Persson 2 år sen

Varför inte servera buffé i alla skolor, med både kött och veganskt, så kan barnen välja vad de själva vill ha. Det skulle bli mindre svinn!!!

Förstår absolut inte att man skall behöva försvara sitt matval.
Vi kan vända på det…..varför skall de tvinga de stackars små barnen att äta kött?????

Ser att någon skrivit om barn som äter vegansk kost och är ständigt hungriga. Då får de inte i sig tillräckligt med protein. Precis som det blir med barn som inte gillar kött och lever på kolhydrater i form av pasta, ris, bröd, potatis.
Eller kanske familjen inte ser mat som något vaktigt och då bara tänker på sig själv ur sitt eget perspektiv.
Det går faktiskt att äta näringsrikt utan kött.
Alla som väljer att ge sina barn hel och halvfabrikat och tycker att detta är en bra ide, då tycker jag att ni skall fortsätta att tro på vad de säger om hur nyttigt det är……..

Sandra 2 år sen

Jag förstår inte hur det blir ett sådant himla liv i luckan så fort vegetarisk eller annan kost/livsstil som inte följer normen tas upp.
Det är ju lika mycket ett val att följa normen och fortsätta äta kött. Den huvudsakliga kosten som serveras både i hem och i offentliga verksamheter består av kött, och så har man valt att ha det. Man kan välja att äta vegetariskt/veganskt, man kan välja att äta mindre mättade fetter, man kan välja att fortsätta eller börja äta kött, osv.
Barnen äter kött eftersom att det är så de har blivit uppfostrade och är vana vid. Hade man introducerat dem till annat så hade de antagligen haft mer förståelse och smak för sådant, men är det läskigt för föräldrarna så blir det det för barnen också.

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Tack för att någon vettig människa kommenterar i den här bloggen 🙌

Tina 2 år sen

Precis . Håller med dig ,

Katja 2 år sen

Hos veganer får du endast vegan mat ( min erfarenhet) Aldrig att dom skulle lags fisk eller kött för gästerna men vi som inte äter veganskt ska fixa veganmat. Låter löjligt men lite irriterande ibland….

Hanna 2 år sen

Roligast är ändå att en absolut majoritet av svenska föräldrar idag tvingar i sina barn helfabrikat i form av Mamma Scans köttbullar och falukorv oavsett de är nyfikna på att testa det eller inte. Alltså mat med i princip noll näringsämnen och massor av tillsatser. Men låt oss alla gå bananas över att EN morsa snöat in på veganmat. Har ni inget bättre för er?

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Du jag tittade på Malou idag, en dietist som är författare och skrivit mycket om vad barn behöver.

Det är mer näring i tex köpta köttbullar, blodpudding, mm än vad man tror.

Jag föredrar nog det till mina små barn än nötter och sallad.

Lotta 2 år sen

Ja visst är det märkligt! Barnen får äta transfetter, nitrit, odlad fisk, slaktavfall (burkkött), fäegämnen, plaster och mycket mer. Men så fort de erbjuds veganskt el vegetariskt så går många föräldrar i taket. Galet!

Stina 2 år sen

Håller med, våra grannar är veganer, deras barn är konstant hungriga, frågar alltid om de får äta hos oss, vilket de gärna får och de slukar maten. Har aldrig sett så hungriga barn. Allt som behövs är sunt förnuft.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Helt sjukt. Blir så förbannad!

Hanna 2 år sen

Alltså, vad har du för belägg för att detta beror på att barnens föräldrar är veganer? De kanske helt enkelt inte äter ordentligt. Vilket trams att härleda detta till veganism. I stil med att säga att alla invandrare begår brott.

Tina 2 år sen

Då ger inte föräldrarna dom bra veganmat . Och det är ju synd . Lagar man riktigt så blur barnen mätta o nöjda.

Katja 2 år sen

Håller med, jag har nästan aldrig ätit rött kött men fisk och kyckling. Ursäkta men vissa veganer är så speciella! Min sambos bror träffade en vegan, nu äter dom veganskt båda två och likaså barnen. Finns ingen julskinka längre på min sambos föräldrars julbord….

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Missade vad det var som var så speciellt med veganer? Att det inte längre finns någon julskinka på dina svärföräldrars julbord eller vad? Breaking news!

Katja 2 år sen

Det är det jag menar att det blir då överdrivet då det blir löjligt!!

Malin 2 år sen

Håller med dig. Hade jätte problem ett tag på fsk när dom provade vegetarisk inriktning. Inga barn åt och sov dåligt för dom var hungriga tills mellis. Och då åt dom sig mätta på bröd inte lagade maten.
Prata med kocken och tydligen kastas maten, inget bättre i miljö synpunkt heller… Men har gått tillbaka till det vanliga igen & barnen äter. Sen experimentera kocken & maler lite bönor i maten och har med vid sidan av. Och det går hem.
Vi äter kött (vilt) och fisk hemma, men med grönsaker till. Men viktigaste är att göra mat barnen äter och minska marsvinet.

Lotta 2 år sen

Jag håller med dig!! Barn ska inte tvingas bli veganer/ vegetarianer när dom själva inte kan välja det själv! Det är när dom själva kan bestämma sig för att bli det som man kan säga ok var det då! Sen att man som förälder kan tycka att det är ok att min dotter/ son sitter själv och äter sin medhavda mat pga att mitt barn ska vara vegan! För det har jag bestämt är idioti enligt min mening!! Vuxenmobbning om du frågar mig! Inte heller ok på långa vägar!
Bra inlägg av dig Johanna👍😊✨
Håller med dig tillfullo!

Svar på kommentaren:
Tina 2 år sen

Men du tvingar ju dina barn äta kött för det gör ju du?? Ditt barn bestämde väl inte vad hen ville äta ? Sen kan jag hålla m omnatt det är synd för barnen de ska sitta i ett klassrum ensamma så skäms skolan att de inte glr så barnen kan äta i matsalen . Finns ju veganmat helt lik vegetariskt bara utan mjölk . Så inga svårigheter för skolan .

Jessica 2 år sen

Hej!
Känner verkligen lika och blir både provocerad och arg. Barn har rätt till en allsidig kost där de får med sig allt det kroppen behöver – fullvärdigt protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.
Barn växer och utvecklas och deras små kroppar ska inte få utsättas för en förälders/föräldrars idéer om någon strikt kost- oavkortat – vegan- el liknande val.
Låt barnen få äta kött, fisk, ägg, korv, kyckling….uppmuntra maten och njutningen med att äta god varierad mat. Tycker det är snudd på misshandel av barn att endast servera dem veganmat.
Som vuxen el i övre tonår kan man välja men barn till föräldrar med dessa hysterier blir utsatta och tydligen även utanför gemenskapen i matsalen.
Verkligen knäppt att en mamma vill ha det så för sina barn.
Håller även med kommentar ovan, vanlig husmanskost, det är det dom äter.

Maria 2 år sen

Äsch, den där artikeln är typiskt clickbait. Såg den också på Aftonbladet/Expressen och den är bara skriven för att genera klick och kommentarer. Det finns ingen opinion bskom alls.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Oavsett klick eller inte, mamman finns in real life och det är hon som dragit igång debatten.

Jag tycker det är intressanta frågor som berör många, samma med Luciadebatten. Annars hade det inte blivit diskussion. Hade en fd vän som lustigt nog skrev med i tråden och förstod inte engagemanget, men just där engagerade hon sig själv. Så fort du fortsätter läsa, diskutera så är det en debatt som engagerar helt klart.

Viktiga frågor som är kul att lyfta fram.

Hanna 2 år sen

Håller med. Och att skriva ett inlägg om detta är förstås en strategi för Johanna att få in fler läsare till sin mediokra blogg. Jag gick in och kommenterade det här blogginlägget enbart för att jag är så less på hur folk exploderar så fort ordet vegan används. Skulle aldrig få för mig att följa den här bloggen, den håller alldeles för låg nivå. Och vad är Johanna ens “kämd” för? Ett ‘desperat människa söker dejt’ – program en gång i tiden?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hanna dina bittra kommentarer lyser igenom varje gång. Lägg din energi på något du gillar.
Mitt tips.

Ann Bengtson 2 år sen

Blir på riktigt sur..precis som du Johanna. Har en 13 årig dotter och skulle hon bli serverad enbart vegansk mat i skolan skulle hon inte äta alls i skolan. Låt barnen välja själva. Finns alltid vegetariskt i våran skola att välja på om man vill.
Sjukt är det hon skriver om!!

CAROLINA 2 år sen

Kan bara hålla med. Man väljer själv om man är vegan, vegetarian eller vad annat som finns. Jag äter ofta vegetariskt då 2 av mina döttrar är vegetarianer (dom är vuxna) Men jag kommer aldrig bli det helt då jag tycker det är gott med kött och kyckling. Jag jobbar som lärare och det serveras mycket konstiga maträtter i skolan och då äter inte barnen någonting på hela dagen. Är det bättre? Och dom får slänga en massa mat de dagarna, hur bra är det ur miljösynpunkt? Servera barnen vanlig husmanskost, det är det dom äter.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg