ANNONS
Integritet på Tailsweep

Krämig vegetarisk lasagne

/


Vegetarisk lasagne brukar vi laga, jag fick receptet av en kompis och den här är med spenat, grönkål, morötter, svamp och tomatsås. Så god! Älskar grönkål, passar perfekt nu.
Laga den idag så har du 10 portioner lasagne som matlådor, älskar ha färdig mat hemma, Marilyn med, hehe.
Jag och Janne var ute på en långrunda nu, snart ska vi upp mot Skövde. Blir en laddning lasagne i veckan tror jag.



Vegetarisk lasagne med grönkål och spenat 8-10 port

Lasagneplattor av fullkorn eller durumvete

4 morötter
250 g champinjoner
1 purjolök
2 gula lökar
1 färsk spansk peppar
2 msk tomatpuré
250 g grönkål
100 g färsk spenat
3 färska vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
Salt
Svartpeppar
1-2 tsk torkad oregano
1-2 tsk torkad basilika
200 gram ost för gratinering
100 gram ost till såsen
2,5 msk mjöl
2 msk smör

Färsk basilika
Riven parmesanost

Gör så här:

Tomatsås

-Fräs upp två hackade gula lökar, två hackade vitlöksklyftor och en hackad spansk peppar med kärnorna uttagna i olja tills de mjuknar men inte får färg. Använd mellanvärme i ungefär fem minuter. Rör i två matskedar tomatpuré och fräs tills den gått in i löken.

-Häll i två burkar krossade tomater. Smaksätt med salt, peppar, torkad oregano och torkad basilika. Ta i lite honung om det är för surt från tomaterna. Låt puttra tills konsistensen känns bra.

-Skiva champinjonerna och får ut vätskan i en torr stekpanna. När vätskan nästan är borta, ta i en klick smör och stek dem ett par minuter med salt och peppar.

-Strimla en halv stor purjolök och lägg i tillsammans med champinjonerna när de nästan är klara. Använd både vit och grön del av purjon för fin färg. Låt purjon bara mjukna, ställ sedan bort pannan.

-Rensa bort den hårda mitten i grönkålsbladen. Hacka en vitlöksklyfta och släng i pannan med grönkålen och en klick smör. Stek på mellanvärme tills kålen fått en mörkare färg och börjat mjukna. Vänd ned spenaten och låt dem mjukna lite snabbt. Ställ åt sidan.

-Riv fyra morötter fint.

-Koka snabbt upp lasagneplattorna så de mjuknar, annars kan de bli håra i lasagnen om inte såsen täcker riktigt överallt. Ta tillräckligt många för fyra lager i din form. Eller färska lasagneplattor. 

Bechamelsås

Smält två matskedar smör i en gryta. Rör ned två och en halv matsked vetemjöl och värm tills de får en limliknande konsistens. Rör ned fem deciliter treprocentig mjölk lite i sänder medan du rör runt så konsistensen håller. Smula 100 g av en smakrik ost och smält ned i röran. Smaka av med salt och peppar.


Gör lasagnen

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg ett lager tomatsås på botten och sedan första lagret lasagneplattor. Lägg röran med grönkål och spenat i nästa lager med tomatsås ovanpå. Ta nästa lager lasagne. Lägg på de rivna morötterna.

Ta nästa lager lasagne och tomatsås. Ta röran med champinjoner och purjo i nästa lager och lägg sista lagret av lasagneplattor och tomatsås. Häll över bechamelsåsen. Toppa med en god gratängost, ungefär 150-200 gram.

Ställ formen i nedre delen i ugnen,  det tar mellan 20 och 30 minuter att göra den klar, plattorna ska vara helt mjuka, lite vätska ska ha kokat bort och osten ska ha fått fin färg. Behöver den vara inne mer än 20 minuter, lägg på ett bakplåtspapper så inte osten bränner vid. Ta ut formen och låt den svalna tio minuter, den är otroligt varm.

Servera med en sallad som gärna får innehålla fetaost, sältan därifrån blir jättefin till lasagnen.

Så gott så gott!  


 Njut av en riktigt god och läcker lasagne med sallad och riven parmesan. 




5

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00