• 2018-11-16, 08:28
  • 475

Jag vet att många tycker att man ska få amma sitt barn när som helst, var som helst. Det får mig ändå att känna obehag, särskilt när det handlar om stora barn. Det är något så intimt att jag känner mig som en inkräktare, trots att jag inte bett om att få vara med. Hör bara vad jag var med om härom dagen.

Vad tycker du? Får man amma precis var som helst eller ska man visa hänsyn till omgivningen?

Jag sitter på tåget ner mot Göteborg och mitt emot sitter en småbarnsfamilj, barnet är minst ett år. Jag sitter alltid och jobbar vid datorn, perfekt tid att hinna med att skriva, men även att koppla av. Det luktar mat från familjens påse, men barnet nöjer sig tydligen inte med pommes utan klättrar upp på sin mamma som sitter mitt emot mig. Helt plötsligt har jag nakna bröst framför mig och barnet börjar amma. Jag vet inte vart jag ska ta vägen. 

Jag har väldigt svårt för sånt och det blir inte bättre av att jag inte har någonstans att ta vägen. Kalla mig idiot eller tyck att jag har fel, men att amma inför andra är stor skillnad om barnet är litet. Ett spädbarn ska få äta när det villl. Jag ammade båda mina tjejer upp till de var 6,5 månader, sedan var både de och jag nöjda. Det finns inte mycket näring i mjölken efter det ändå. 

Men nu pratar vi om ett barn som äter pommes, knäpper upp mammans tröja och får amma utan att mamman gör det minsta för att skyla sig eller vilja sätta sig lite diskret. Så där sitter jag med nakna bröst mitt framför mig när jag försöker jobba. Någon mjölk verkade inte komma, barnet skrek bara och mamman plockade lika öppet fram det andra bröstet också medan hon fingrade på sin mobil.

Damen bredvid mig flyttar på sig utan att säga ett ord. Jag sitter kvar och försöker jobba medan jag känner hur jag rodnar, generad och irriterad samtidigt. Allt jag kan säga blir fel så jag säger ingenting utan låtsas som att allt är precis som vanligt.

Jag kan inte för hela mitt liv förstå varför man vill göra så mitt bland allt folk. Tycker ni att det är ok att amma stora barn bredvid andra och visa tydligt hela sitt behag? Vissa saker är privata, hur naturliga de än är. Därför har vi till exempel toaletter, alla vill inte se helt naturliga saker hela tiden.

 

 

2018-11-16 Johanna Toftby

Kommentarer

Mimmi 1 år sen

Okej. Min dotter är över året och vägrar äta. Läkaren föreslog sondmatning annars om jag slutar amma. Men för all del, klart hon ska sondmatas så du slipper se henne ammas!

Charlie 2 år sen

Stackars dig. Så jobbigt ;)

Anna 2 år sen

Intressant hur många ser rött av inlägget, gissar att många slutade att läsa och satte sig för att skriva ner sina kommentarer. Tycker det är skillnad på att amma och snutta. Som jag uppfattar inlägget var barnet inte ens hungrigt, barnet hade redan ätit, barnet ville snutta alltså kunde barnet lika gärna ha fått en napp, en snuttisfilt eller dylikt.

Tycker det är stor skillnad på att verkligen amma barnet och att ge barnet tröst. Att amma då ger man mat till barnet, är bröstet en trösttutte då ammar man inte. Det är även stor skillnad tycker jag på de mammor som ammar för att ge mat och på de som ger bröstet för att snutta. De ammande mammorna täcker oftast bröstet medan de som snuttar sina barn visar allt.

Jag skulle inte heller vilja ha två bröst i ansiktet, det går att skyla sig. Ammade mina barn men då skylde jag mitt bröst och det är en vanesak, vänjer man barnet med att man skyler sig lite så är barnet vant. Du behöver inte ens täcka barnets huvud.

Hur hade ni reagerat om en man hade tagit av sig naken på överkroppen på tåget för att ge närhet till barnet, herre gud vilket liv det skulle ha blivit.

Marie 2 år sen

Så många kommentarer…
Ni drar upp att bebisar ska kunna ammas när som. JA det ska dem,men nu handlar det ju om ett barn som är minst ett år.
Då är det inte nödvändigt att slänga fram tuttarna överallt.
Det är lika nödvändigt som att jag som har större barn ska vädra tuttarna för att jag vill.
Håller med dig Johanna.

Eva 2 år sen

När jag hade fött mitt första barn fick jag post partum depression. Det tog mycket energi och kraft att överhuvudtaget ta sig utanför dörren. Det var läskigt att försöka få till amningen ute bland folk. Men när jag vågade mig ut så mådde jag så mycket bättre. Tack och lov för att leenden och vänliga nickanden som jag fick av EMPATISKA och SNÄLLA människor. Utan dem hade jag stannat hemma. Och grejen är att du inte kan gå utanför dörren med ett liten bäbis utan att amma. I tid och otid och överallt. Jag har ammat på bänkar, i provhytter, i bussar och you name it. Så resultatet av det här resonemanget är att mammor som ammar ska stanna inne och inte få röra sig fritt i samhället. Om inte alla ska få flaska, vilket skulle vara fullkomligt vansinnigt.

Och nej, man ska inte behöva förpassas till en smutsig toalett med sitt lilla barn! Och nej, det är inte så smidigt att skyla sig med en sjal; dels vill inte alla barn gå med på det (det blir varmt och instängt) och dels så måste man ibland få till rätt ställning och ha sig och det försvåras av att hålla på med en sjal. Fy vad sorgligt att kvinnor håller på så här mot andra kvinnor. Jag har aldrig hört en man som klankar ner på kvinnor när det gäller amning. Skäms!

Svar på kommentaren:
Therese 1 år sen

Hej, om du läser hela inlägget så var det ingen amning utsn mer snutt efter maten medan mamma leker med sin mobil. Jag va också ammande mamma men hade nog känt nig också illa till mods om man ser ett pae tuttar med en mamma som leker med mobilen och en unge som snuttar meääefter att den ätit sina pommes. Det känns varken kärleksfullt enot bsrnet eller respekt mot omgivningen.

Karin Svensson 2 år sen

Håller med Johanna, jag gillar inte heller att se ammande mammor. Ett jävla tjat om kvinnors kroppar o sexuella trakasserier…men hänga ut brösten går bra! Nä håll inne brösten eller dra en sjal över huvudet på ungen.

Svar på kommentaren:
Charlotte 2 år sen

De här var nog den mest dumma kommentaren av alla jag läst här inne, de säger inte lite de!

Eva 2 år sen

Och kanske ta på en burka också?

Elin 2 år sen

Tycker det är jättekonstigt att du inte vill titta på ngn som ammar men den där tavlan med pattar på är sensuell och vacker konst?? Hm lite tvetydigt!

Nina 2 år sen

Vad vi verkligen behöver i samhället är fler kvinnor som står upp för varandra och stöttar varandra, inte kvinnor som gör oss osäkra/ursäktande/nervösa och ifrågasättande till vårt eget sätt att hantera mammarollen. Nästa gång kan en idé vara att du tar med dig datorn till toaletten om du anser att det är en helt okej miljö att vistas längre stunder på👍 Vad är mer egentligen mer rimligt… Att äta på toaletten eller arbeta med en dator där?

Sandra 2 år sen

Och jag som trodde detta ämne var utdött, utagerat, dött och begravet. Denna shaming av ammande kvinnor. Den är så sjuk på så många psykologiska nivåer att det knappt går att sätta ord på. Minns hur man höll på med sitt första barn. Skakig och nervös, och det skulle täckas och gå undan och vara diskret och allt med ett skrikande barn och stressnivå på max. Det är just sånna här inlägg som spär på det. Att all sätter upp massa oskrivna regler om hur och när och hur länge som är ok. Nån tycker max 6 månader, nån tycker 8, kanske 1 år är ok, men inte om barnet kan gå. Etc etc etc. och i slutändan gör det bara oss alla osäkra och skamsna. Låt kvinnor amma ifred för i helvete. Det är en icke-fråga. Släpp det!

Svar på kommentaren:
Heidi Dage 2 år sen

Ja ja ja jag säger samma! Besvära inte barn och kvinnor som vill amma!

Sara 2 år sen

Om det nu fanns toalett varför gick inte du in dit? Och om du har så svårt för andra människors kroppsdelar kanske du ska ta dig fram på annat sätt än med tåg? Jag förstår att du inte har kommit tillräckligt långt men det är ditt ansvar hur du väljer att reagera inte den ammande mamman! Tycker du att alla andra ska se till att du inte känner dig kränkt? Isf får du ta bort din text för du kränker garanterat 1/4 av befolkningen!

Anna 2 år sen

Oh lord from above. Haha, alltså, jag dör, vilket jäkla ickefråga. Det är klart att du kan tycka att det är genant eller vadsom, MEN, det är DU som behöver öppna dig och tänka om! Alltså, detta samhället vi lever i är så extremt oanpassat för barn och barnfamiljer. Ett faktaförtydligande är att man är spädbarn till runt året, så det var antagligen ett spädbarn eller nästan ett spädbarn som du pratar om. Dessutom har du ju INGEN aning om omständigheterna??? Alltså, här har du en familj som åker tåg med barn, bara det kan vara nog så tufft i dagens samhälle, man ska ju vara tyst, sitta still och det kanske man ska göra i timmar, kanske byta tåg med mera. Även om bebisen åt mat så behöver det ju inte betyda att den inte behöver/vill amma? Amning är så mycket mer än näring, även om mjölken ALDRIG slutar vara näringsrik, vilket du hävdar. Rätta gärna till det faktafelet så de som läser din blogg inte går runt och tror att det är sant, lite segt att vara upphovsmakare till den osanningen. Hur som haver, du har ingen aning om bebisen brukar bli lugnare av att amma, du vet inte om det brukar bli värre om mamman inte gjort som hon gjorde, hon kanske alltså hålla ungen så lugn som möjligt, även om det var svårt i situationen. Den kanske också stördes av andra på tåget, precis som du stördes av den?? Den kanske ville ha lugn och ro, ha släckt, den kanske var trött eller annat? Svårt att veta. Om man ska ha den inställningen du har så kan ju kvinnor som ammar lika gärna stanna hemma under hela sin amningsperiod. Inte konstigt att många inte ens ammar på grund av rädsla för vad andra ska tycka. Det är ju rent trams att man ska behöva ha det så! Amning räknas som en folkhälsofråga. Det ha positiva effekter mot till exempel diabetes, fetma, infektioner. För den som ammar finns och samma positiva effekter som ovanstående, samt minskar risken för olika sorters cancer, till exempel bröstcancer. Det är så jäkla dumt att folk som du ska få folk att känna sig äckliga och rädda när de istället borde sträcka på sig och vara stolta för att de matar sina barn och alla borde må bra av det istället! Det är gratis, miljövänligt, supermysigt (men kan också vara jättejobbigt, särskilt eftersom kunskapen om amning och amningsteknik är så låg i Sverige, även bland vårdpersonal, ja, även bland en del läkare), och hälsosamt både för barnet och för den som ammar!
Hoppas att du kan öppna dig, hoppas att du kan skriva ett till inlägg med en jädra ursäkt till alla ammande mammor som gör ett jättejobb och som är så starka som vågar amma offentligt trots all skit de får utstå. Och tack till ALLA, för det är ändå MÅNGA, som är positiva till offentlig amning! Avslutar som jag påbörjade, detta borde vara en ickefråga!

Svar på kommentaren:
Marielle 2 år sen

herregud, jag dör nog. Hur kan man skriva en novell?

Jag är en av mammor som ammar, läser Johannas text på något annat sätt än vad ni verkar göra.

Jag är på Johannas sida helt, för jag läser vad hon varit med om. Alla behöver inte klä av sig helt när man ammar med andra människor. Barnen verkade inte heller amma så då är det väl ännu konstigare situation.

Kram från en AMMANDE mamma.

Miranda 2 år sen

Jag tänker att folk kan äcklas av dig när du äter offentligt. Brukar du skyla dig när du äter bland andra? Kan vara värt att fundera över varför ett ammande barn oavsett ålder blir ett problem för dig, så pass att du skriver ett blogginlägg och ger din irritation ännu mer näring. Förmodligen handlar det om tankar som att brösten är sexualiserade och tillhör mannen. Vem har förresten bestämt att det är ok att spädbarn ammas men inte ettåringar? Ett år är ingenting, de flesta barn vill ammas mycket längre än så. Verkar de ”nöjda” tidigare så är det förmodligen för att man introducerat välling som gjort dem så mätta att de inte orkar amma också. Personligen tänker jag att bröstmjölken är nyttigare än industriellt framställd välling.

Hanna 2 år sen

Naturlig amningsålder för Homo sapiens sapiens är 3-7 år så det är rent kulturellt vad som sen anses ok.
Jag hade prioriterat mitt barns amningsbehov på tåget framför vad en vuxen person tycker. Det är lättare för den som inte vill se att gå iväg eller titta bort än för mamman att baxa in sina barn på toaletten för att äta, vilket inte är ok.
Min äldsta ammade till 4 år, sen orkade jag inte mer, det är jobbigt! Minsta barnet 2 år nu och ammar fortfarande men det är också hårt jobb så jag orkar nog inte stå ut så länge till – mammor ammar inte för sin egen skull eller för det är kul. Det är för att man följer barnets naturliga behov.

Svar på kommentaren:
M 2 år sen

Till 4 år?

Äckligt, förlåt men det ÄR inte mysigt alls. Kräks.

Sara 2 år sen

Hanna, jag vill tacka dig för att du är så påläst om ämnet innan du väljer att gå vidare och yttra dig. Kunskap är makt, och just kunskap är något du visar att du har med det du skriver. Naturlig amningsålder för människan är upp till 7 års ålder, ett barns immunsystem är inte färdigutvecklad förrän vid 8 års ålder.

Det kommer alltid att finnas hjärntvättade/samhällsrobotar som till exempelvis personen som valde att svara på din kommentar med en sådana urusla ordval. Att personen i fråga skriver att hon/han äcklas har enbart med personen själv att göra. Det är personens problem, och det är så det kommer att förbli. Det är inte synd om personen och sådana personer för dom väljer själva att begränsa sig. Inte läsa på, inte välja att ”vidga sina vyer” och ifrågasätta sina egna åsikter och känslor. Det finns dom som är medvetna om sina tankar och känslor och kan ifrågasätta dom, varför tänker jag så? Är det verkligen mina egna tankar eller är det för att jag inte vet bättre?

Kort och gott, vill bara tacka dig Hanna för att du är öppen, ärlig och påläst. Tack! Vill också tillägga att det är inte alltid är lätt att amma över huvudtaget och att du var stark och gjorde det i fyra år utan att bry dig om vad folk tyckte och tänkte är bara rätt, rätt och rätt. Dina barn är lyckligt lottade som har dig som mamma. Kram!

Julia 2 år sen

Härligt att höra! jag ammar själv min snart fyraåriga dotter vid läggning. Från till i somras ammade jag offentligt. Jag är stolt över att kunnat ge min dotter detta även om det i perioder har känts både jobbigt och krävande. Instämmer helt i att man inte ammar för sin egen skull.

Namn 2 år sen

Idiot!

Marie 2 år sen

Håller med Johanna. Jag ammar. Men vi ska även respektera att alla är inte bekväma att vi sitter med brösten i vädret. Jag förstår bara inte varför vi inte kan respektera det och amma ändå. Jag behöver inte kväva mitt barn för det. Ni är löjliga.
Johanna menar ju att man inte behöver sitta naken, räcker ju att täcka lite. Jag vill absolut inte sitta med brösten rakt ut, skulle aldrig känna mig bekväm med det oavsett om ni accepterade det eller inte.

Tycker 90% här inne överreagerar.

Kram Johanna, från en mamma som ammar.

Svar på kommentaren:
Josefine 2 år sen

Varför ska den ammande mamman täcka sitt bröst? Vad är problemet med att visa lite hud? I andra sammanhang är det helt ok. Är det något som ska täckas kan ju Johanna och övriga som besväras av amning sätta en filt över sitt huvud så att de inte det något. Då är problemet löst!

Låt alla mammor amma var och precis hur de vill. Vill du skyla ditt bröst när du ammar – gör det, men tvinga inga andra att göra det.

Om man ska dra det långt kan alla som sitter och äter sätta sig i ett litet bås så ingen ser någonting. Det hade ju varit förargligt att se dig tugga och visa upp din mun på det sättet man gör när man äter.

Eller? Nej, det blir bara fånigt. Låt alla göra som de själva vill.

Caroline 2 år sen

Märkligt att bli provocerad över något så naturligt som amning. Jag ammar just nu. Min dotter är snart 5 månader. Jag våndas varje gång vi är iväg och jag måste amma henne offentligt – pga av människor som dig. Jag försöker skyla mig allt jag kan men med en trilskande bebis är inte alltid detta så lätt. Beundrar de kvinnor som hon på tåget och önskar att jag vågade vara lite mer som henne. För att ge sitt barn mat genom amning är det mest naturliga som finns. Väldigt tråkigt med den här formen av momshameing.

Anette 2 år sen

Hej Johanna!
Ja, detta var ju ett oerhört känsligt ämne och tycker många som svarar dig och inte håller med är otroligt forserade och inte sakliga. Jag är en av dem som håller med dig Johanna, jag har själv har fött och ammat 5 barn men skulle aldrig kunna tänka mig att mina bröst används på det sättet när barnen är över året och börjat äta riktig mat och dricker annat. Även för barnets skull kan jag tycka att det är viktigt att visa när de är äldre och börjat äta annat att bröstet drar man inte fram eller plockar ut hur som helst. Det blir också svårare och svårare för ett barn att bryta mönster desto äldre de blir. Det är ju inte brist på näring eller att barnet inte kan äta annat som är orsaken, hjälp ditt barn istället. Unga i dag har väldigt mycket ego tänk och ser inte ofta till situationen och respekten till andra i omgivningen. Vill också passa på att tacka för din bok, gillade den väldigt mycket! Att du själv är uppläsare ger extra dimension åt boken. Du är en fin förebild genom att visa att man ska tro på sig själv, även när man tvekar för vill man något riktigt starkt så går det att nå mål! Kram på dig och ha en fin vecka!

Marcus 2 år sen

4-åringar på förskolan gör tyvärr ett bättre jobb med fakta och i att behandla varandra med respekt än vad som sker här på detta lilla halvanonyma kommentarsforum.

Men eftersom jag läste inlägget och inte hittade en enda kommentar från det manliga könet vill jag tillföra en.

Ok, man kan störa sig på olika saker.
Men jag tycker att vuxna borde kunna lägga sina preferenser och egna behov åt sidan när det handlar om att ge ett litet barn mat.

Amning är inte bara en naturlig matkälla, bra näring och skydd för barnet, det fyller också en trygghetsfunktion. Från att vara den enda matkällan när barnet är litet, till att vara ett bra komplement till annan mat. Med all respekt för att amning ibland inte funkar och behöver ersättas med annat.

Varför är detta nåt som ska smusslas med?
Menar ni kvinnor som skriker högst här att en mamma behöva gömma sig på ett tåg för att kunna mata sitt barn? Var ska hon gömma sig? Varför skulle det vara äckligt med ett barn som fingrar på ett bröst?

Ett sådant synsätt utgår från den vuxnes ego att få säga JAG, JAG, JAG är viktigast. Jag har betalat för den här resan och jag tycker inte om att se bröst, det måste en hungrig ettåring och dess mamma rätta sig efter.

Jag tror att barns grundläggande behov av mat och trygghet måste få gå före och inte bli undantryckta i ett hörn i det offentliga, pga att det finns vuxna som har svårt med sina egon.

Trodde det fanns lite mer konsensus kring det i Sverige 2018.

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Så jäkla bra sagt👍

Natalie 2 år sen

👏👏👏

Charlotte 2 år sen

Men snälla Marcus allt det här VET vi kvinnor om. Det är inget du behöver förklara. Däremot håller jag med dig i själva sakfrågan johanna skrev om att självklart ska man kunna amma sitt barn vad sjutton man vill.

Heléne 2 år sen

Men vem är du att lägga ut detta? hur andra föräldrar gör med amning är väl deras sak. Du ammade till 6,5 månad och hon väljer att amma längre, varför har du ingen aning om! och om du är störd av att se det undrar jag hur du tänker? vad är skillnaden på ett stort och litet barn? när är gränsen för att amma? även om barnet kan äta pommes behöver inte barnet sluta äta bröstmjölk om det fungerar för båda. Tycker nog du har större problem än mamman i det här fallet, du får nog jobba med dina känslor.

Sandra 2 år sen

Att mjölken inte innehåller någon näring efter sex månader är rent faktafel. Kolla alla andra kulturer utanför västvärlden som ammar länge.
Det kan inte vara så att företag tjänar pengar på att vi ger ersättning istället?
Bara för att vi har blivit indoktrinerade att bröst är något sexigt så innebär det inte att det är fel att amma längre än sex månader.
Män får ju visa sina bröst i massa olika sammanhang och de är inte ens användbara.
Plus att urringningar brukar visa mer bröst än de flesta ammande mammor. Men det kanske är okej för det pleasar samhällsnormen och männens ögon.

Marita 2 år sen

Om ni nu tycker att Johanna bara vill ha uppmärksamhet då borde ni ju inte konfrontera henne härinne 🙄 nä Heja dig Johanna som vågar stå för för vad du tycker , tror inte på att alla läst texturen så nogrant
Jag kan ärligt erkänna att ett barn på 2-3 4 5 ska inte ammas . Vilket trams det ser ju förfärligt ut o dessutom kommer det ju ingen näring då kan barnet lika bra ha napp står till 100 % på din sida J

Svar på kommentaren:
Josefin 2 år sen

Du verkar ju vara väldigt påläst. Herregud.

Sara 2 år sen

Marita, du behöver gå om grundskolan.

Camilla 2 år sen

Jag skulle kunna tänka mig att du var i 12 årsåldern, puberteten där kroppen är lite pinsam. Men, du är mer än dubbelt så gammal. Du har barn själv och problemet här är ju faktiskt inte den ammande mamman, problemet är du. Se till dig själv, varför ska DU spekulera i varför någon ammar sitt barn? Varför kan DU inte koncentrera dig på annat? Vad har DU för problem med bröst? Eller med att barn får mat oavsett om de är pommes eller mjölk?. Jag kan konstatera följande. Du har svårt att koncentrera dig, ofokuserad, acceptans, ätproblematik hos barn, problematik kring kvinnokroppen. Gå till en psykolog kvinna,

Svar på kommentaren:
C 2 år sen

Okej nu kände jag mig elak, de var inte min mening. Blir bara så himla upprörd av sånt här.

En annan Camilla 2 år sen

Du borde nog gå till en psykolog själv som blir så vansinnigt arg över att någon inte tycker precis som du… Måste vara jobbigt att få vansinnesutbrott hela tiden.

En medmänniska 2 år sen

Håller med! Måste vara svårt för många här att läsa om andras olika åsikter hahahaha
Är det verkligen rationellt av er stt attackera en Annan kvinna som tycker olika än er!? Hon ställde er läsare en fråga, istället för att föra en respektabel diskussion, så är det bästa ni kunde göra är att kritisera hennes intellekt, logi, känslor, psyko och jag vet inte vad….

Vem är omogen egentligen?

Anonym 2 år sen

Nej, är det verkligen rationellt att attackera en kvinna som valt att amma sitt barn? Är det inte lite omoget att slänga in ord som äckliga feminister, att man spyr av äckel och att det är vidrigt att amma så länge som nu mammorna valt..?
Oerhört många attacker hit och dit eftersom man inte kan resonera på ett vuxet sätt. Omoget ja.

Linda 2 år sen

Vill INTE ha en äcklig feminist med sina pattar och håriga armar vid mitt matbord.
Då får ni fan gå undan och mata era barn.

Respektera att inte alla vill se nakna bröst med för stora barn som leker med tutten.

Hoppas ni blir bitna.
🤢😷

Svar på kommentaren:
Matilda 2 år sen

Helt rätt skrivet av dig! Jag har inte haft möjligheten att amma mina barn alls jag ville testa men det gick inte. Hatade känslan att ha ett barn klängande vid mitt bröst så det gick helt enkelt inte. Vid 4 månaders kontrollen på bvc börjar man prata om mat, tycker det bara det känns helt sjukt att amma till 1-2 års ålder , fan ge ungen mat?! Närhet osv kan man få av att ungen har napp med filt gosedjur eller vad som. Jag blir påriktigt äcklad av mammor som ska amma så länge som möjligt, tror dom gör det mest för egen skull

Karin 2 år sen

Håller med jag med.

Detta har ballat ur.
Såg tyvärr en bild på en lady D som hade tryckt upp sitt stora barn som greppar taget rejält om det gigantiska bröstet.

Morsan pekar fingret och typ här har ni 🤢

Vilken förebild.
Morsan borde dessutom tvätta sig, ser smutsig ut.

Fy fan

Anonym 2 år sen

Äcklig feminist? Smutsig? Fy , vilken vidrig argumentation. Ni borde skämmas.
Jag tycker det är så OTROLIGT underligt att man inte vill ha samma rättigheter som män, vill ni gå tillbaka i tiden där kvinnor ska vara hemma? Mindre lön för samma arbete? Inte rösta?
Karin, Matilda och LInda – jag har mina fördomar om er, men hoppas iaf att ni är nöjda med ert liv – och hoppas ni är trevligare mot era medmänniskor än vad det ser ut.

Linda 2 år sen

Anonym- Tycker du Lady D är trevlig? Pekar finger och skriver Johanna är dum i huvet?

Sandra 2 år sen

Linda- du borde tacka ”äckliga feminister”. Hur tror du att ditt liv hade sett ut om inte kvinnor tagit kampen? Blir uppriktigt orolig över alla ignoranta och historielösa kommentarer.

Jennifer 2 år sen

Önskar att det jag skulle fascineras mest av är det faktum att en människa kan bli så upprörd över att en annan människa matar sitt barn men hela det här kommentarsfältet är om möjligt ännu mer fascinerande..

Det faktum att kritik mot inlägget bemöts med “Du är bara avundsjuk för att Johanna är snygg” eller “jag tänker inte minsann vara någon Hen” blir ju på gränsen till löjligt.

För mig är det helt ofattbart att något så naturligt som att mata sitt barn i ett offentligt rum kan skapa så mycket obehag hos vissa människor, det säger än mer om hur tragiskt det är att kvinnors bröst är så sexualiserade att deras huvudsakliga syfte ses som stötande när det egentligen borde ses med samma ögon som om du ser på någons arm eller ben.

Minna 2 år sen

Jag har inga problem med ammande mammor oavsett barnets ålder.Alla har rätt till sin åsikt, men jag har inte samma som dig. Har själv ammat mina barn, överallt utan att känna mig obekväm. Jag tycker att man ska göra det som känns bra för en själv, och vi är alla olika, det är det som gör oss unika!

Emona 2 år sen

Det här har du bara skrivit för att locka läsare och skapa rubriker! Du kan inte på fullaste allvar mena det du skriver!! Fy fan vad lågt i så fall. Varje mor har väl för fan rätt att amma sitt barn oavsett ålder var som helst?! Och du skriver att barnet var runt 1 år!!!! Jag liksom många andra ammade mina barn mer än 2,5 år, och hade någon människa någon gång reagerat som du och jag fått reda på det ja då jävlar. Du är en pinsam rubriksökande människa som lever på andra. (läs “parasit” “lycksökerska” “golddigger”. Tänk om jag skulle häva ur mig att jag äcklas och blir obekväm över alla silikon och botoxbrudar!!!!! Usch Johanna. Skämmes!

Svar på kommentaren:
Mia 2 år sen

Tänk om du skulle häva ur dig precis vad du just hävde ur dig alltså? Johanna lyckades locka dig som läsare åtminstone. Så lättlurad!

Linda 2 år sen

Men för fan ….🙈🔫
Läser era galna kommentarer, vissa kan faktiskt inte ha alla hästar hemma.
Så är det bara.

Jag hoppas jag slipper sitta bredvid er på någon restaurang någon gång.

Vill inte riskera få bröstmjölk i maten.

Johanna! Du är grym.
Inte många som läst ditt inlägg.
De läser väl bara allas vidriga kommentarer.

Marlen 2 år sen

Du har såklart rätt att inte gilla offentlig ammning men du kan inte motivera detta med rena faktafel! Mjölken innehåller lika mycket näring när barnet är större.

Nästa gång du behöver äta kan du sätta dig på toa istället så du slipper råka äckla nån som inte har vett att titta bort.

Barn har rätt att äta och jag lovar dig att du hade stört dig ännu mer på ett vrålande barn på tåget än ett ammande.

Svar på kommentaren:
Eva 2 år sen

Så bra att ni berättar rätt fakta, viktigt.. skriv det några gånger till vettja. Och så kan ni ju LÄSA inlägget lite bättre och noggrannare så att ni förstår lite bättre innan ni går i taket och ska berätta att barn har rätt att äta för det vet ju inte Johanna eh. 😴 😳

Josefin 2 år sen

“Det finns inte näring i brösten längre än så ändå”. Prata för dig själv! Bara för att din mjölk kanske inte var det, och då såklart att barnen inte ville amma längre. det där är VÄLDIGT individuellt så det är rent av elakt och egoistiskt att kasta ur sig en sån kommentar.
Jag helammade min dotter i drygt 1,5 år och hon var rund och god som ett barn ska vara; BARA av min mjölk.
Anledningen till att jag ammade så länge? För att min dotter VILLE och BEHÖVDE det, hon vägrade äta någon annan mat överhuvudtaget och älskade att amma både pga maten, närheten, kärleken, trösten och myset. Mitt andra barn däremot valde själv att inte vilja amma längre än 6 månader så det är verkligen individuellt. Bara för att DU ammade i ett halvår betyder det att det är det som är rätt då? Så jäkla sjukt så jag blir förbannad.
Som någon annan skrev så vet man aldrig anledningen till att någon annan ammar.
Herregud, flytta på dig så om du har så ont av det??

Lollo 2 år sen

Helt på Johannas sida. Ni som sitter med brösten ute på offentliga platser får respektera oss som inte vill se era pattar framme. Finns många som ammar men som inte provocerar med brösten i vädret. Gör som dom.

Lägg ner er skit om er rättighet.
Jag har rätt att inte vilja ha nakna bröst vid min mat.

Svar på kommentaren:
Christin 2 år sen

Varför skulle din rätt att slippa se bröst gå före ett barns rätt att också få äta? Fy, vad pinsam du är.

Anonym 2 år sen

Men stanna hemma då😂? Vad är grejen med er som anser att ni har en större rätt till det offentliga utrymmet än mammor som ammar? Har ni komplex eller något?

Malin 2 år sen

Jag ammar min 2 åring när, var o hur jag vill. Den dagen vi sätter oss inne på en toalett är den dagen du äter din mat på toaletten. Korkade människa. Allt för att få lite rubriker i tidningen. Pinsamt.

Svar på kommentaren:
Ammar 2 år sen

☝️Word 🤣🤣🤱🤱🤱🤱

Eva 2 år sen

Kanske är du som är korkad annars. Var har Johanna skrivit att du borde sitta på en toalett och amma??🙄 🤦‍

Christin 2 år sen

Eva, läs mellan raderna, snälla du.

Malin 2 år sen

Till Eva

“Vissa saker är privata, hur naturliga de än är. Därför har vi till exempel toaletter, alla vill inte se helt naturliga saker hela tiden.”

Varsågod. Hoppas du kan läsa bättre nu.

Anonym 2 år sen

Söta Malin.. bara för att något är naturligt – som att amma t ex och bajsa – så vill vi inte se det, därför har vi t ex toaletter – betyder INTE att hon menar gå in på toa och sitt på toa och amma. Varsågod, till de som inte har så bra läsförståelse, inte för att jag tror det hjälper haha… Alltså orkar inte… korkade folk som läser bloggar. Nästan så jag skäms för att jag gör det.

Maud 2 år sen

Jag håller med dej Johanna. Verkligen.Tror fler håller med men inte vågar säga det. Man ser här vad det skapar…Ramaskri..

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Med all rätt blir det ramaskri. Folk säger ifrån av helt rätt anledningar. Sen att det går överstyr i vissa kommentarer, visst men kränker man en hel skock av kvinnor på det här viset, ja vad trodde man skulle ske liksom?

Mia 2 år sen

Är man så lättkränkt som “Anonym” går det nog inte att kommentera vädret utan att “hen” blir kränkt…

Linnea 2 år sen

Att amma är det mest naturliga värden! Att mata sitt barn. Mitt barn är 8 månader och äter knappt någon annan mat än. Din okunskap är total Anna! Food before one is just for fun. Det finns väldigt mkt näring i bröstmjölken även efter 6 månader. Who rekommenderar amning till 2 års ålder. Att skamma mammor så som du gör är inte ok. Det borde vara en mänsklig rättighet att amma och ett brott att utsätta ammande mammor för obehagliga kommentarer. Tänk va många mammor som sitter hemma och inte vågar gå ut med sina barn pga att de inte vill amma ordentligt. På grund av människor som dig Anna! Fy.

Johanna 2 år sen

Vilket lågvattenmärke!

Anna 2 år sen

Du har absolut rätt till din åsikt Johanna men det jag kan tycka är tråkigt när du väljer att göra ett blogginlägg om detta då väldigt många läser din blogg och många ser upp till dig och att det blir en form av ”mom-shaming”. Hur mkt skit får vi inte redan ta av andra kvinnor?! Behövs det mer? Kan inte alla bara få göra som de vill?! Man skadar ju ingen annan genom att amma ett barn, det är ett barn som äter. Det är så tråkigt att bli kritiserad av allt man gör som mamma, man gör ju det som funkar bäst för ens barn och för en som mamma. Det som stör mig i dessa argument mot offentlig amning är också mängden tuttar vi möts av hela tiden i samhället. Djupa urringningar, bröst i små bikinis etc men då e det helt plötsligt ok, eller?!! Blir sån dubbelmoral. Brösten är bara ok när det är sexiga och det stör mig!

Malin Johansson 2 år sen

Din son dog, du skilde dig, du har säkert råkat ut för fler tråkigheter i livet Johanna. När jag ser sånna här inlägg av dig, som du enbart vill provocera med för att tjäna pengar på andras bekostnad, så tänker jag bara KARMA is a bitch.

Svar på kommentaren:
Annika 2 år sen

Malin Johansson. Jag gråter av att läsa din kommentar. Var nog det värsta jag läst.
Ska Johanna få känna att det är karma, att hennes barn dog, att hon får skylla sig själv?

Fy fan vilken vidrig människa du är.

Charlotte 2 år sen

Den här kommentaren av Malin Johansson finns inte! 😤

Therese 2 år sen

Det Johanna gör mot andra mammor är vad hon kommer att få karma för! De svårigheter hon gått igenom ursäktar inte hennes djävla – ordet är befogat! – beteende mot ammande mammor! Och hon är inte den enda som mist ett barn. Det måste hon komma över även om det är svårt.

Anonym 2 år sen

Men HERREGUD ditt förbaskade troll!!!
Vem skriver ens så?!? Jag tycker också att hennes inlägg är rent skräp och att hon har gjort bort sig MEN SÅDÄR SKRIVER MAN INTE!!! Men du har rätt, karma is a bitch och med den kommentaren du precis lade så lär inte ditt karmakonto växa precis. Usch vilken typ du måste vara. Du behöver ju hjälp. Inte ok!

Vera 2 år sen

Jomen tjena Malin, det var ju en relevant jämförelse med Johannas sorg. Alltså jag börjar snart tro att du o många fler här inne har en slags utvecklingsstörning. Der måste jag ju ändå få säga utan att jag “ser ner” på människor med denna åkomma. Ja menar det är ju inget du kan hjälpa. Jo, de måste Vara så…

Sussi 2 år sen

Till Vera! Utvecklingsstörning??? Du är inte utbildad inom detta område förstår jag. Nu mer heter det Funktionsvariationer
men du kan inte ha hängt med riktigt där va?
Jag har jobbat och jobbar med m
ungdomar med funktionsvariationer sen många år, kränkande detta.

Elsa 2 år sen

Jag gick in här och kan inte låta bli att tänka, hur mår alla människor egentligen som spyr ut sitt hat mot Johanna?
Var det så förfärligt hemskt det hon skrev?
Sätt det i perspektiv för allt i världen!
Visst..att amma är naturligt men det betyder inte att man för den skull behöver exponera sig inför alla andra medresenärer.
Tack och godnatt!
PsJohanna. Jag gillar också julen och får redan nu julstämning av det du lagt upp.

Jessica 2 år sen

Tycker detta har spårat ut!!!!!!!! Lämna tillbaka böcker, avfölja, inte följa bloggen mm. HERREGUD.
Hon bad ju om åsikter. Håll er till sak frågan. Jag håller ej med henne men ge er nu för fasen. Börjar bli obehagligt.

Svar på kommentaren:
Ingrid 2 år sen

Håller helt med dig Jessica. Vad är det för fel på folk som bara spyr ut elakheter. Oavsett vad man tycker bör man hålla en god ton. Tack för en bra blogg som jag får många tips och inspireras av. Ibland tycker jag som Johanna och ibland inte. Det är väl så en bra blogg ska vara.

B.W 2 år sen

Har ett barn tänder kan det tugga och behöver inte bröstmjölken här i västvärlden. Skyla sig hör till vanligt vett och fason, nudister har speciella samlingsplatser om man tycker om att vara naken/lättklädd. Sen kan man ju tycka att om nu amningen ska vara en “mysig” stund så undrar jag varför man fortsätter mobilsurfa? Tycker som du Johanna, vill inte heller ha blottade bröst framför mig.

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Det där kära du stämmer inte. Vissa barn föds med tänder, andra får tänder redan när de är tre månader, andra barn har sväljsvårigheter och har du hört på maken: De flesta barn som ammar vill gärna fortsätta att amma. Summan av kardemumman är att varken du eller Johanna har den blekaste aningen om v a r f ö r ett barn ammar. Lämna bara platsen om ni nu är så lättkränkta? Själv undrar jag över hur en person ens kan reagera med avsmak på det här viset. Inte normalt.

Frihetsmamman 2 år sen

Brukar du äta på toaletten?

Inte, varför ska då ett litet barn göra det för att du tycker något är otrevligt? Du kan ju alltid själv gå bort annars.

Elin 2 år sen

Nu vill jag inte informeras mer om näringsinnehållet i bröstmjölk- den kommentaren är överrepresenterad här. Inlägget handlar inte om amningens vara eller inte, det handlar om att visa hänsyn för sina medmänniskor. Jag vill fortfarande inte ha era bröst hängandes i fejan när era stora barn plockar fram dem. (Tur att jag aldrig åker tåg!!) Alla hatiska kommentarer och viktigpetterfasoner kommer av att ni bara är SÅ avundsjuka på Johanna som både är snygg, trevlig och har stil. Typisk kvinnlig avundsjuka skulle jag vilja säga. Jo, utsidan är viktig för måendet för många, så är det bara. Kryp ni tillbaka till hålorna ni kom ifrån surkärringar och paddor. Heja Johanna, var precis som du är!

Svar på kommentaren:
Malin 2 år sen

Word!

Vill inte heller ha pattar i ansiktet. Johanna har aldrig skrivit att det är äckligt att amma, så många dårar och idioter som skriver här som inte ens läst vad hon skrivit så jag blir mörkrädd.

Heja dig Johanna! Respekt.

Anonym 2 år sen

Bara för att ni tycker Johanna är världens åttonde underverk och vill vara som henne, så finns det de som tycker annat. Som inte tycker hon verkar så trevlig…
Tänk om det skulle låta så i tex riksdagen? När de har olika åsikter, så säger de att de är avundsjuka? Haha 😅
Svårt för vissa att förstå, men man kan tycka någon uttrycker sig dumt- och inte vara avundsjuk. Jag kan tycka att rån är dumt, utan att vara avundsjuk på hur rånaren ser ut…förstår du poängen? 😊
Nu uttryckte Johanna sig dumt, hon har nog förstått det.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hej Anonym-

Inte alls förstått att jag uttryckte mig dumt. Jag har däremot förstått att jag står för mina åsikter.
Har heller inte sagt att amning är äckligt, har heller inte sagt att ingen får amma.

Läs vad jag skriver, det kommer förstås ett nytt inlägg snart så håll ut.
//

Trevlig kväll

Elin 2 år sen

Vill inte vara Johanna, anser henne inte vara jordens åttonde underverk. Tycker dock hon är snygg och verkar trevlig ( jo, det får man tycks som kvinna utan att vara lesbisk). Vad jag INTE vill vara som är ni surkärringar och bitter…… som slänger ut sig hatiska kommentarer här. Läs inte bloggen för Guds skull! Följ era feministbloggar och forum för långtidsammare (vilka jag aldrig skulle följa), låt era kroppar vara orakade och osminkade och otränade. Stå på barrikaderna, bränn era behåar. Mao jag tror ni hamnat på fel blogg!

Anonym 2 år sen

En sak till du kan lära dig; att ha en annan åsikt är okej.
Du har fel i alla dina antaganden, förutom en, klart att jag är feminist. Hur kan man som kvinna INTE vara det? Att kvinnor ska ha samma rättigheter som män?

Elin 2 år sen

Tänker inte lära mig något av dig överhuvudtaget, står för mina åsikter. Tycker inte alls Johanna uttryckte sig dumt, då har du läst texten som djävulen läser Bibeln. Jag är kvinna, men vägrar vara feminist om det innebär att vara som många här i kommentarsfältet. Jag vägrar vara en HEN dessutom, det du!

Mari 2 år sen

Det värsta jag vet när jag åker tåg, vet du vad det är? Människor som sitter o knaprar på datorer!!! Oerhört störande med allt knaprande än värre folk som sitter och tar selfies, speciellt när de är över 40 år!! Ok ungdomar men en kvinna på snart 50 inte ok! Enligt mig! Som du sa i nån tidning som försvar ” det är ju vad jag tycker”.

Svar på kommentaren:
Mari 2 år sen

Knapprar inte knaprar det känns ännu ofräschare :=)

Lena 2 år sen

Och den stackars mamman uthängd i Gt och Expressen.

Svar på kommentaren:
Lena 2 år sen

Ingen är uthängd. Trams.

Tack för dina åsikter Johanna, älskar din blogg som innehåller allt.

Alltså… Jag kan väl förstå att det kan kännas genant och obekvämt att få se ett par bröst. Men… mogna vuxna som vi väl ändå är så tycker jag att vi får försöka fokusera på att det är ett barn som ska få mat och då får vi allt vara så goda och svälja vår obekvämhet/prydhet. Antingen får en lära sig att hantera sin egen obekvämhet (för det är DITT problem och inte barnets eller mammans) eller också behöver en ju inte titta om en inte klarar av synen.

Som sagt. Jag förstår känslan. Men barnets mat kommer ändå framfår vår egen bekvämhet. Och så bör det också vara, tycker jag. Även när barnet är över 1 år.

Cred till alla mammor som står på sig och vågar amma på offentliga platser! Barnens bästa är viktigare än omgivningens präktighet.

/V

Sanna 2 år sen

Tycker du har väldigt fel. Barn har lika stor rätt att äta som vuxna, vare sig det är från bröstet (vilket är det mest naturliga i världen) eller från en tallrik. Och läs på nästa gång för det finns massvis med näring i bröstmjölk efter 6 mån. Hade gjort precis samma sak som den mamman, allt för mitt barn. Herregud det är mat. Vad har vi fått brösten till?

Svar på kommentaren:
Lotta 2 år sen

Dör här nu. Vad har vi fått brösten till…
Ja varför finns det porrfilmer tror du?

Anonym 2 år sen

Tror lotta att vi har fått bröst för att de ska vara med i porrfilm? 🤦‍♀️

Anonym 2 år sen

Men hjälp mig. Menar du Lotta att bröst kom till från evolutionen för framtida pornografi😂? Är du seriös nu?

Josefin 2 år sen

Lotta; hoppas du skämtar?!

Charlotte 2 år sen

Allt det här bottnar ju i normer. Vi i västvärlden har byggt upp “normer” som gör att vi inte gärna ammar offentligt. För längesen var det inte så. Vi skalar mer o mer bort de mest naturliga som finns och skapar osunda samhällen. Jag bryr mig inte ett skit om jag sitter mitt emot någon vars bröst fyllda med mat till lillan /lillen serveras ;)

Tanten 2 år sen

Det är skrämmande att så många vuxna människor är så oförmögna att bete sig som just vuxna. Johanna har noll koll på fakta hon hänvisar till. Bröstmjölk förlorar inte näringen efter 6 månader, googla nästa gång fakta ska presenteras så det blir rätt.
Ett barn på drygt 1 år är inte ett STORT barn, det är helt naturligt att amma en ettåring. Förstår man inte det har man problem med en hel del. Det som är onaturligt är väl att Johanna hänger ut okända människor, hon hade kunnat be mamman skyla sig på ett fint och respektfullt sätt. Om det nu var så otroligt jobbigt att se ett hungrigt litet barn få tröst.
Herregud alltså, väx upp och ta ett eget ansvar! Om något är störande så öppna munnen och säg till. Men låt inte egna unkna, gammalmodiga åsikter ligga i vägen för en normal, sund småbarnsfamilj.

Millan 2 år sen

Oj oj oj..här går det vilt till vill jag lova, den här gången har du sannerligen gått för långt Johanna. Tror det är bäst att du håller dig till ämnen du hanterar, botox, fillers och silikon för det här gick ju inget vidare kan man säga. Skärp dig människa och sluta ge dig på folk på det här viset, otroligt ogenomtänkt!

Svar på kommentaren:
Julia 2 år sen

Precis så! ☝🏼

Marie 2 år sen

Håller med Johanna.
Johanna hanterar nog mer än botox, jag gillar hennes blogg just för att hon är extremt duktig på mycket, många får inspiration. Träning, mat, hår, styling, inredning, jag gillar även att hon skriver om sorg och hur anhöriga till dom som går igenom kriser.

Gillar att hon säger vad hon tycker, inte många bloggar som vågar för femiistmaffian river upp himmel och helvete.

Heja dig Johanna!

Millan 2 år sen

Praktiskt taget alla de saker du räknar upp är sådant som har med yta att göra och där är hon säkert sååå duktig. Men det jag menar är att det kanske är läge att hålla sig just till de ämnena istället för att ge sig på kvinnor som gör det mest naturliga som finns dvs matar sitt barn. Sluta tramsa om feministmaffian för det har inget med feminism att göra utan hederligt sunt förnuft!

N 2 år sen

Kommer inte sluta amma min 2 åring offentligt bara för att en del har problem med det. Förstår verkligen inte det provocerande med att ge ens barn tröst/mat genom amningen. Fråga er vad det provocerande egentligen är? Och varför blir det mer provocerade ju äldre barnet blir? Gör något åt ert problem, sök hjälp. Folk blir ju provocerade för allt. Har jag ett problem försöker jag istället hantera det. Det naturliga för människan är att amma barn i flera år.

Svar på kommentaren:
Lisen 2 år sen

Förlåt men jag är en av dom som inte klarar av se så stora barn sitta och suga på bröstet.
Ofta leker barnen mest, drar och sliter i bröstvårtan.

Ett stort barn på 2 år behöver inte ammas. Hur gör du på förskolan? Får du pumpa ur och dom får mata?

Delar barnet och mannen?

Camilla 2 år sen

Visst, fortsätt amma fram tills ungen tar studenten du.

Anonym 2 år sen

Men hjälp vilka omogna typer som sitter och spelar apa här då hahaha. Coolingar wooooo😂

Sara 2 år sen

Av vilken anledning ammar du en tvååring?? Tycker det ser groteskt ut!

Anna 2 år sen

När jag började läsa tog jag för givet att detta är en kvinna utan barn. Men att du har barn och själv vet hur det kan vara är sanslöst. Att du inte klarar att förstå att alla barn inte är nöjda efter 6,5 mnd.
Du snackar om att du inte vill ha bröst i ansiktet! Hur reagerar du på kvinnor med urringning. Kvinnor som visar bröst utan en livsviktig funktion? Hur reagerar du på stringbikinis på stranden?
Och äter du din mat under en filt?

Men klart du skriver väl mest den här smörjan för att provocera och få fler läsare!

Frida 2 år sen

Men vänta här nu. Var inte du med i ensamma mammor söker? Kanske ska du ha en lite högre spärr på vad du kritiserar andra mödrar för då? Eller? Det är inte helt sunt att ha den synen på en kvinnas bröst och du borde helt enkelt gått undan och inte ha skammat en medsyster på detta viset. Det är vidrigt. Riktigt illa. Tappade all respekt för dig och all lust för din blogg. Din bok skickade jag precis tillbaka på posten med. Två andra vänninor har gjort detsamma. Jag kan inte stödja en person som ser ner på en annan människa på det sättet du här beskriver.

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Oj, skickade ni tillbaka böckerna? Vilket statement!
Hoppas fler gör samma sak, och Hoppas tidningarna får nys om det.

Mikkan 2 år sen

Men vad fan håller ni på med här, nu börjar detta balla ur.
Vilka vidriga kärringar säger jag bara.

Tur Johanna sålt slut på böckerna då :-)

Anonym 2 år sen

Självklart åker dom tillbaka. Skulle aldrig såendera pengar och atötta någon som har en sådan här vidrig syn på barn och mödrars amning. Amning är dessutom lagstadgat i detta land.
Vad vi håller på med? Det ser su väl? Vi står upp för rätten att mata ett barn. Jobbigt? Tough.

Anonym 2 år sen

Och ändå klickade du in på bloggen Frida. Ja du har ju säkert skickat tillbaka bok haha och dina väninnor också🤦‍ Ni kanske lyssnar på boken sen ist 😉 Tidningar har redan skrivit om detta för övrigt.. Tror ju inte det handlar om att stå upp för någon rätt i många fall här utan att vissa passar på att klaga på och kränka Johanna, och sänka henne. Ganska uppenbart att det handlar om annat än amning för vissa, folk drar upp helt orelevanta saker och hittar på… som en sandlåda, som en lekstuga här nu.

Anonym 2 år sen

Varför skulle jag lyssna på den? Tar jag avstånd så gör jag. Om man som bloggare fläker ut en hel sida där man lämnar ut en mmma och hennes barn och basunerar ut hur äckliga dom är, ja då faller all min respekt. Det kallas för medkänsla du vet.

Anonym 2 år sen

Och vaddå ”ändå klickar du dig in”? Ja om man är läsare av en blogg så brukar man väl göra just det? Men så dök det här upp…

Olivia 2 år sen

FYFAN Johanna . Dåligt att hänga ut en kvinna och hennes barn på dethär sättet, usch. Det finns så många otroligt mycket viktigare saker att uppmärksamma och lägga hat på än något så vackert och naturligt som att amma sitt barn.

Annika Jansson 2 år sen

Bra skrivet Johanna.
Jag vill inte se pattar i min mat när jag äter på en restaurang.
TÄCK ÖVER för fan!
Fatta att inte alla är i er bubbla som vill se nakna bröst med mjölk.
Jag har rätt att tycka så. Jag har rätt att inte vilja ha nakna människor på en restaurang.

Märkt många gånger att mammor inte lägger för något för brösten för dom ska provocera.

Bra rutet Johanna!

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Jag skulle inte vilka ha dig nära mig heller kan jag meddela😂 Det finns ingen god mor som sätter ditt mående framför sitt barns. Passar det inte? Håll dig borta då. Det kommer nog ingen blir ledsen för.

Elin 2 år sen

Pattarna är inte i din mat. Folk sitter inte nakna. Varför känner du att du måste överdriva? :) Haha! Du har rätt att tycka exakt som du vill, men var beredd på att 98% inte håller med dig. Du måste också lära dig att respektera 98% av befolkningens åsikt eftersom det du skrivit låter väldigt ilsket och orespektfullt. :) Du pratar även med väldigt känslomässiga argument vilket ofta beror på att man inte riktigt har koll på läget. ;) Titta hellre på fakta; Bröst har en funktion som är lika lite sexuell som alla andra kroppsdelar, att ge näring. Jag undrar starkt vad du tycker det är för skillnad på bröst och till exempel ett par armar? Sexuellt är det inte. Kvinnokroppen är fantastisk! Försök ta lite lärdom av detta och se det inte som något sexuellt. Och ett litet tips; blir du provocerad av att någon går på gatan, matar sitt barn, äter en bulle eller läser en bok, titta åt ett annat håll;)

Anonym 2 år sen

Vill tipsa om en check som funkar rätt bra för att avgöra ifall något är rumsrent att uttrycka eller inte. Tex när du vill veta om något är fördomsfullt. Säg att du tycker att kvinnor är sämre bilförare. Är det ok att säga det? Testa att byta ut “kvinnor” mot en grupp som är mycket mer laddad och som du är mer van att märka när den diskrimineras, tex gruppen “svarta” eller “judar”. låter din åsikt illa nu? Då ska du nog inte säga den om kvinnor heller.
Funkar även på saker som är andra människors ensak men som du personligen tycker är äckliga. Homosexualitet har historiskt väckt mycket sådana känslor hos folk. Låter det bra att säga “jag har rätt att inte vilja se bögkyssar när jag äter på restaurang”? Inte? Då ska du nog inte säga så om amning heller.
Vad du faktiskt känner inombords är såklart din ensak. Du kan känna att amningstuttar är äckliga, att bögar är äckliga, att människor i rullstol är äckliga eller vad 17 som helst. Men det är inte socialt acceptabelt att visa detta; gör du det så framstår du som riktigt jävla osympatisk.

Lena 2 år sen

Men alltså händer dehär?? 2018?? I Sverige?? Driver du med mig Johanna?? Som kvinna borde du skämmas! Som mamma borde du skämmas ännu mer! Mer än så får jag inte sagt .. jag blir helt chockad av det du skriver! Skäms kvinna, skäms!

Svar på kommentaren:
Lena Johansson 2 år sen

Skäms Johanna, hahaha!

Ja fy dig Johanna, du får inte skriva så här. Nu får du bannor och kvarsittning från vissa som bestämmer över dig här.

Underhållande att läsa vissa kommentarer måste jag säga.

Anonym 2 år sen

Johanna du skriver det här för att du vill ha publicitet eller hur? Skulle kunna göra en grundlig analys av ditt inlägg men det skulle bara bidra till fler grodor.

Fuckyou 2 år sen

Och detta ska komma från en kvinna som blivit känd för att ha knullat runt i tv? Vilket hyckleri 😆

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Eeeehh va!? Vad snackar du om!? Knullat runt i tv? Du blandar uppenbarligen ihop med någon annan och har noll koll!

Fuck off 2 år sen

Fuck you- var har Johanna knullat runt menar du? Vart såg du det? Fuck you?

Thérèse 2 år sen

Kvinna???!?

sarah neuhaus 2 år sen

Tur att man kan välja vilka bloggar man vill läsa … och vilka inte. Om du nu störde dig så på denna kvinna, varför tog du inte den diskussionen där på plats med henne, istället för här på bloggen. Låt var och en leva som de vill så länge de inte gör dig något ont. Tolerans för att andra tänker annorlunda än du gör!

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

och du valde denna blogg… Om hon ska låta var och en leva som de vill så varför skulle hon börja diskutera med kvinnan på plats?? Tolerans för att andra tänker annorlunda skriver du… just det, gäller väl även johanna då.

Lova 2 år sen

När du nu ber om åsikter.
Asså har vi inte kommit över detta? Snälla skärp dig vuxna kvinna. Aaaah. Orkar inte vara konstruktiv med dig ffs. Bara bry dig inte! Det är du som är problemet inte en ettåring (eller 3åring) som ammas eller nakna bröst. Väx upp. Du är pinsam.

Sara 2 år sen

Uppenbarligen vet du inte riktigt vad du pratar om. Alla barn klarar inte av att äta annat än bröstmjölk trots att de är äldre än 6 månader. Jag ammande fullt i 10-11 månader då mitt barn inte klarade av att äta något annat än det. Dessutom har vissa tillräckligt med näring trots att barnen är äldre än 6 månader. Min pojk gick upp i vikt som han skulle, växte och utvecklades normalt trots att han helammades så länge.

Svar på kommentaren:
Bettan 2 år sen

Gjorde du glass av bröstmjölken också som en del gör? Hade den i mat kanske?

Persson 2 år sen

Fast Johanna skriver klart och tydligt att barnet åt pommes så nog klarar den av annan mat än bröstmjölk.

Stina 2 år sen

Åh precis vad jag hade velat skriva. Alla får tycka och tänka vad de vill, men nånstans finns gränser för vad som är ok att skriva om. Ibland kan det vara klokt att tänka till en extra gång innan man häver ut sig saker som kan såra andra. 💙

Anonym 2 år sen

Bra inlägg, hoppas tidningarna uppmärksammar det!
Och hoppas toftby tar sin sjal (eller papperspåse) och skyler sig själv nästa gång då 😅

Beatrice 2 år sen

Inte alla barn som låter sig täckas över. Och ska då dessa barn få skrika sig hungriga under en filt för att en vuxen människa inte klarar av att se ett par bröst? Tycker det är vidrigt att skambelägga mammor som ammar deras barn oavsett. Det är tillräckligt stressigt med ett barn som blir hungrigt offentligt. Behöver inte ha andra människor som får mammor att känna sig sämre när dom redan är stressade och försöker göra allt för sina barn.

Du som vuxen kan välja att se bort.

Sen dessutom om du hade valt att läsa på är bröstmjölk lika näringsrikt och anpassar sig efter barnet oavsett ålder. Att sprida falsk fakta för att backa upp dina förlegade åsikter och för att boosta bloggtrafiken är rent utav illa.

Sen iochmed att du verkar opåläst så är det inte alla barn som kan eller vill sluta amma när DU tycker det passar. Inte alla barn som klarar mat lika bra, min dotter är tillexempel allergisk och det har tagit lång tid för henne att lära sig mat. Hon är 10 månader och får fortfarande inte i sig tillräckliga mängder. Men kanske jag borde låta henne svälta för din skull?

Dessutom är amning inte bara mat, det är tröst och det är sövande.

Om denna mamman som du så fint hänger ut, hade brösten ute samtidigt som hon försökte ta hand om en skrikande bebis tycker jag mer synd om henne än dig. Då hade hon nog fullt upp! Och om barnet inte tog bröstet, nej då är det så. Men föräldern gav barnet alternativ. Vilken jäkla bra mamma!

Du å andra sidan. Är vuxen. Du kan se bort. Du kan dessutom välja att inte hänga ut en mamma på din blogg för att få följare… Jag kan bara tänka mig vad innerligt ledsen den mamman känner sig nu. Som inte nog hade fullt upp med ett skrikande barn på ett tåg. Ska bli uthängd för att du ska få följare. Även om det är utan namn så är detta överallt i media.. Det kallas mobbning.

Jag vill inte se dina åsikter. Jag anser att dom är vidriga. Men jag kan välja att se bort och det ska jag göra i framtiden.

Svar på kommentaren:
Stella 2 år sen

Läs inte bloggen då, pucko.

Anna 2 år sen

👍

Johanna 2 år sen

👏👏👏👏

Erik 2 år sen

Glöm inte att hon faktiskt hade “hängpattar” enligt silikonikonen Toftby. Maken till 50-årskris är nog aldrig tidigare skådad.

Charlotte 2 år sen

50 års kris? Erik, du får kolla upp hur gammal johanna är. Tror inte hon är fyllda 45 så hon kanske då istället har 40 års kris;)

Anonym 2 år sen

Är Johanna silikonikon nu också ojdå.. och enligt någon knullar runt i tv och enligt någon lägger upp toplessbilder. “Erik” var skriver Johanna att någon hade hängpattar? “Erik” har nog full koll på att Johanna är 45 och om hon nu har silikon så kanske hon haft det länge, i många år kanske så vad har det isf med 50-årskris att göra. Konstigt. Ganska uppenbart nu att vissa bara passar på att kasta skit, kränka och sänka Johanna, det handlar nog inte så mycket om amning för somliga. Vissa tar bara tillfället i akt att spy skit, klaga på, sänka och kränka Johanna.

Ullis 2 år sen

Ett hungrigt barn och johanna som tycker det är pinsamt på ett tåg. Ja då får du nog tycka det är pinsamt och obehagligt. För när vi åker tåg gör vi det med andra människor och då förkommer ammning. Blir man störd får man kanske byta plats eller snällt fråga om mamman kan täcka för lite.

Ullis 2 år sen

Johanna vill skapa debatt och få många läsare. Johanna hade kunnat säga till där och då men istället valde hon att vara feg och blogga om det istället. Otroligt dåligt gjort Johanna!

M 2 år sen

Bloggerskans syfte är att skapa rubriker och fånga fler följare.Det är allt naturligtvis.
Ta allt med en nypa salt och en rejäl dos humor:D

Svar på kommentaren:
Sussi 2 år sen

Precis… matrecept och kläder och smink ger typ 5-10 kommentarer. Detta var på fruktansvärt låg nivå… Det är 2018 har vi inte kommit längre i kvinnofrågor?? Dessutom är det en kvinna som skriver detta..
Nej nog dags att `pudla`nu för ansvarig.
Och… tänk om mamman på tåget känner igen sig i detta!!! Hur känner hon sig nu!! Bli uthängd här…
Sen skulle man ju önska att en Bloggare tar reda på fakta och inte skriver rena lögner, som t ex angående bröstmjölken. Jag anser att man har ett ansvar som offentlig person, inte bara skriva som man tror.

Ulrika 2 år sen

Tydligen funkar det på er lättretade nätfeminister. Handhjärta på er!

Jennie 2 år sen

Sorgligt att du som mamma och kvinna väljer att öppet sprida hat och förakt mot andra mammor, som helt naturligt ammar sitt barn. Du kan välja att resa på dig och byta plats, eller ännu hellre be henne lite försynt skyla sig istället för att fegt skriva ett blogginlägg om ditt förakt. Ännu sorgligare om alla gånger du skrivit om troll som skriver taskiga kommentarer, hur taskigt tycker du detta är, skriva ett blogginlägg som flera tusen läser och hänger ut denna stackars mamman som ammar sitt barn. Vad hade du skrivit om barnet var hungrigt och skrikit istället som antagligen hänt ifall hon inte gett barnet mat. Jag ammar stolt min 10.5 månaders, han ammar och äter vanlig mat men inte tillräckligt med vanlig mat för att bli mätt. Hur tycker du jag ska göra, vägra bröstet och låta honom gå hungrig. Gå in på toaletten och amma? Tragiskt inlägg med så mycket förakt.

Svar på kommentaren:
Bea 2 år sen

Fegt är ordet.
Pinsamt att man vill bli känd (eller bli mer känd?) genom ett sånt här inlägg. Tycker man dessutom kan vara påläst med fakta innan man ger sig ut på hal is.
“Jag ammade mina barn till 6,5 mån” så jag vet. Hon vet vad som funkade för henne och hennes barn. Men tvivlar på att alla andra mammor vet vad som är bäst för deras.

Linnéa 2 år sen

Det kommer mjölk ur bröst. Låt barn få äta utan att skam för morsan. Skämmes.

Anna Klanga 2 år sen

Tycker du att hon ska amma på toaletten på tåget Toftby????
Jag har kikat på din blogg nu och då men knappast framöver…. Skärpning!

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Varför frågar du det? Tycket Du det? VAR skriver Johanna att hon tycker någon ska amma på tågtoaletten?!!!?? Inlägget handlar om annat.

Marie 2 år sen

Amma- täck era nakna bröst för oss som inte valt att gå på en nudiststrand. Samma sak.

Svar på kommentaren:
Bea 2 år sen

Inte alla barn som låter sig täckas över med filt. Ska de då hellre få skrika sig hungriga för att du inte kan hantera ett par bröst? Du kan välja att se bort.

Anonym 2 år sen

Behövs ju ingen filt Bea! Det finns kläder, de har kläder på sig som man kan täcka lite med. Tror inte några stör sig på amning och anser att det måste ske bakom filtar.

Bea 2 år sen

Tro mig jag ammar min 10 månaders. Inte alltid lätt att täcka över och se till att det är så privat som alla andra ska få det till. Min dotter sliter sig om hon inte får se “ut”. Och sliter hon sig, då hänger bröstet ute! Och jag är en väldigt privat person. Men jag kan inte alltid sitta och oroa mig för vad som syns eller inte. Jag gör det för min dotters skull. Och att jag ska sitta på helspänn och med oroa varje gång min dotter vill amma offentligt det är så jäkla trist.. Att inte människor som inte vill se, inte kan lära sig att helt enkelt se bort? Att människor som Johanna, ska få mammor som matar sina barn med bröstet att skämmas… Det är inte okej. Se bort. En mamma med två bröst ute och ett barn som skriker, sitter nog inte och njuter direkt.. Hon är nog fylld av ångest och stress. Tro mig jag vet.. Hade någon skrivit ett sånt här inlägg om mig.. Jag hade blivit helt jäkla förstörd… Det är sånna här inlägg som förstör för mammor som ammar.

Pontus 2 år sen

Gillar du livet?

Elin 2 år sen

Jag vet inte vem du är eller vad du gör osv (hamnade här från en länk) på fullaste allvar, du tycker det är äckligt när kvinnor ammar sina barn offentligt?! Men, helt ok att kalla sig influencer bara sådär på egen hand.
Vad exakt innefattar din influence? Skamma kvinnor som ammar? Gå omkring i paljetter och pimpla bubbel? Spruta in en massa Skit i kroppen? Medverka i Dockussåpor?
Influencer (😴) utnämner man inte sig till. Det bara blir någon som påverkar andra i positiv bemärkelse.

Skämmes.

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Oj då. Kan inte se att hon skrivit något om äckligt, var ser du det?! Verkar mest vara en del andra som skrivit det!
Skammar du kvinnor som medverkat i dokusåpor? Varför ska det skammas? Varför är det okej att DU skammar Elin? Du går dessutom in på någons blogg och skammar?! Okej så om inte Johanna får kalla sin influencer så vem får det, bara radikalfeminister och karriärfeminister eller? Eller hur tänker du? Andra kanske tycker att Johanna influerar och påverkar i positiv bemärkelse på många sätt.

Märkligt att du hade sådan koll på henne förresten trots att du inte visste vem hon är och hamnade här från en länk.

Marika 2 år sen

Ammade mina barn fram till ca 8 månader, sen var det bra. Jag ville inte, dom ville inte.

Det är inte alla som är bekväma att sitta tex på ett fik bredvid någon som ammar och visar helt öppet sina nakna bröst.

Det ska vi respektera, lika mycket som andra ska respektera att vi har rätt att amma.
Man kan täcka sina bröst, det håller jag med om Johanna.

Svar på kommentaren:
Beatrice 2 år sen

Inte alla barn som låter sig täckas över. Och ska då dessa barn få skrika sig hungriga under en filt för att en vuxen människa inte klarar av att se ett par bröst? Tycker det är vidrigt att skambelägga mammor som ammar deras barn oavsett. Det är tillräckligt stressigt med ett barn som blir hungrigt offentligt. Behöver inte ha andra människor som får mammor att känna sig sämre när dom redan är stressade… Och dessutom försöker göra allt för sina barn. Sen är det inte alla barn som kan eller vill sluta amma vid 1 års ålder så som allmänheten vill få det till.

Är det något som är vidrigt så är det människor som ska skuldbelägga ammning och ska komma med regler för att dom ska känna sig bekväma framför barnet. Lägg ner. Väx upp.

Annie 2 år sen

Nämen!? Trodde jag skulle få läsa om nån “bimbo som flashat sina boobs” men läser o blir bara förvånad över hur en vuxen människa ens kan bli upprörd över detta??? Vi lever i en sk upplyst modern tidsålder, där vi lärt oss att lyssna på våra kroppar o ifrågasätta vad som är naturligt/onaturligt o ändå blir en så naturlig sak som amning på offentlig plats ifrågasatt? Men salta pommes e ok? Allt utom “bara bröst” är ok? Och barnet skrek? So what!? Övertrötta barn kan låta o bröstet kanske brukar funka, men denna gång funkade napp…å napp är alltså mer ok än bröst? Galna värld! Nåja, jag kanske inte längtar efter att bli flashad av främmande kvinnor, men gäller det amning så tänker jag mest “fint” o sen tittar jag bort o fortsätter m mitt…aldrig nånsin har jag blivit upprörd, jag förstår verkligen inte att man kan bli det, att man ids lägga energi på att bli upprörd. Nä, jag ställer mig helt frågande till detta inlägg: Why??

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

“Bimbo som flashat sina boops” Vad menar du med ordet bimbo? När blir man det?

Anonym 2 år sen

Tycker det är tråkigt att du som influenser öppnar dörren för så mycket hat. Vissa kommentarer här är så elaka – och skapar bara ilska och negativ energi. Vet inte om det är det du försöker få fram? Hat föder hat, kommer du ihåg?
Och du som blev så kränkt av breaking News när de tyckte du var löjlig som grät när din dotter åkte bort- ändå har du mage att skriva oerhört nedsättande om mamman som ammade sitt barn. Var är din empati egentligen?
Tänker du någonsin på hur andra uppfattar det du skriver- eller är det viktigare för dig att skapa rubriker?

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Bra åsikter tycker jag, jag gillar Johannas blogg just för det är intressanta inlägg, inte bara recept.

Tack för ett bra inlägg Johanna!

L 2 år sen

Jag som oftast tyckt din blogg är bra. Men nu… det ska mycket till innan jag återvänder. Mycket!
Jag blir så besviken.

Mona 2 år sen

Håller med Johanna 100%

Sitter man med andra människor tar man något över sina bröst om man vill amma offentligt. Vad är det som är så svårt att fatta?

Ingen sitter med nakna bröst i vädret annars. Vissa blir generade, varför kan ni som vill amma både små och stora barn inte bara kunna lägga något över brösten om ni sitter offentligt.

Varför?

Svar på kommentaren:
Therese 2 år sen

För att för mig är det ett stressmoment. Och många barn vill ha ögonkontakt när de äter. Vilket betyder att jag med måste sitta under en filt.. Och mitt äldre barn med.
Måste vara en stor filt då.
Bröst är Något naturligt, likaså mata ett barn.

Anonym 2 år sen

Fast nej Therese, ingen behöver sitta under en filt. Går utmärkt att ha ögonkontakt ändå. Tror ingen menar, varken Johanna eller någon annan här, att man inte får visa minsta lilla glipa av ett bröst vilket ju självklart är ett måste när man ammar och inget som stör någon MEN att visa hela brösten nakna helt öppet DET kan man ju välja att inte göra.

Carro 2 år sen

Alltså, helt ärligt.. barn/vuxna svälter ihjäl, har inte rent vatten osv. Och vad lägger denna kvinnan energi på? Att någon ammar sitt barn på ett tåg utan att lägga en sjal över sig.. jag blir mörkrädd hur människor ser på människor..
#i-landsproblem

Marie 2 år sen

Tack för detta inlägg Johanna, bra du vågar.
Jag vill inte ha hängandes pattar i mitt ansikte. Ta på en sjal, filt, tröja eller vad fan som helst.

Varför är det så svårt att fatta det?

Busan 2 år sen

En god vän till familjen fick ett multiallergiskt barn. Det innebar att han ammades upp till han var 3 år OCH åt vanlig mat, av de lilla han tålde. Ett otroligt tråkigt inlägg med okunskap och total brist på empati för ev. omständigheter. Usch och fy!

Jeanette 2 år sen

Din åsikt, ja absolut det köper jag men du får tänka på hur du uttalar dig i din blogg. Du når ut till väldigt många människor.
Varför sa du inget på tåget?
Amma (stora) barn är inte äckligt och ja det är min åsikt. Skillnaden är att jag når inte ut till lika många läsare.

Michelle 2 år sen

Hoppas inte den omskrivna mamman läser detta inlägget!! 😡
Hur fan kan det vara värre med en mamma som ger närhet och mat till sitt barn än brudar som ränner runt med urringning ner till naveln?
Klagar du över tjejer med djup urringning med?

Jenny 2 år sen

Bra inlägg! Jag har själv en son på 6 mån som jag ammar och jag ammar väldigt ofta på offentliga platser MEN jag har alltid en slags poncho över både mig och min son, som både skyler mina bröst som jag inte vill visa upp samt döljer min son som får äta i fred utan att bli distraherad av allt runt omkring.
Denna “poncho” har varit en av de bästa grejor jag köpt till min bebis och jag har försökt introducera den till andra (har beställt från utlandet för verkar inte finnas i Sverige) men folk verkar tyvärr inte vara intresserade.
Ibland får jag väldigt konstiga blickar när jag först drar på mig den innan jag börjar amma mitt barn, folk verkar i bland inte förstå att jag vill skyla mig men för mig är det bara naturligt att vilja göra det. Hela världen behöver inte se när jag ammar!

Svar på kommentaren:
Matilda 2 år sen

Och alla barn som inte klarar av att äta under en poncho/sjal/filt då? Ska inte dom få äta då?

Madeleine 2 år sen

Såååååå trött på allt gnäll gällande ammande. Vill du inte titta så är det ingen som tvingar dig, tryck ner ditt huvud i datorn istället. Sluta shama och för guds skull läs på lite om ämnet innan du uttrycker dig. Du framstår endast som otroligt ointelligent. Kommer alltid att amma när och var jag vill oavsett vad, tycker ingen annan har något med det att göra, oavsett om min bebis är 4 månader eller 10 månader!

Therese rosvall 2 år sen

Att säga att mjölken knappt innehåller någon näring efter 6 månader är helt fel.
Rekommendationer är delammning upp till 2 år.
Barn är olika, vissa slutar amma tidigt. Andra gör det inte. Vissa barn älskat mat och äter för fullt medans andra tar längre tid på sig och behöver amningen.

Amning är något naturligt. Vi föddes med en kropp som ger våra barn mat. Vad är det med folk i västvärlden som vill få något så naturligt att verka dåligt. I andra länder ammar man längre än 2 år och där uppmuntrar man varandra. Och ändå ska man dölja detta.

Om vi I unga år säger att amning är bra, det är naturligt. Så tror jag inte folk i framtiden har något problem med att se ett par tuttar åka fram var som för att ge mat åt barn.

Hade mitt barn velat amma på tåget hade jag inte börjat stressa och börjat packa för att sätta mig på toaletten. Nej. Jag hade gett mat där och då, som jag alltid gjort.

Lina 2 år sen

Fy fan för mammor som skammar andra mammor. Fy fan för kvinnor som kastar skit på andra kvinnor. Var är systerskapet? Var är förståelsen för ett BARN som behöver mat? Tänk om just det barnet är svårt sjuk och just nu är ute på sin enda permission från sjukhuset. Barnet klarar bara bröstmjölk. Var är empatin och omsorgen för det barnet och den mamman? Nej usch, du sjönk som en sten nu. Stanna hemma eller titta åt ett annat håll, och håll dina förlegade och skammande åsikter kvar under stenen där du verkar bo.

Minna 2 år sen

Detta väcker storm, och är väldigt tabu att tycka 2018. Att ens ta upp ämnet är egentligen inte smart om man vill ha glada läsare. Hur ärlig man än är och får tycka de man tycker, så är det ändå tragiskt att se de du tycker och måste SKRIVA det.

Tror många håller med dig, att kanske ÄLDRE barn som du skriver om inte behöver riva fram tuttarna var som helst.
Men, dom har valt att amma!!!!

Och på tåget är en bra plats, för när de stigit av tåget var ska dom då gå för att göra de? En illaluktande toalett????
Hade aldrig satt mig själv där 1 sekund mer än de behov man gör på toaletten.

Tänk om jag skulle störa mig, på att de sätter sig folk framför mig och äter en salami-macka? Och jag tycker det är fel att äta kött och skall anklaga denna person då. Trots dens egna val!
Eller att jag stör mig på att någon har fixade läppar eller annat, som är upp till var och en.

Har jag satt mig på ett tåg. Ja då får jag gilla läget i min omgivning. Inte tycka och ställa krav på andra.
Vill jag slippa folk, då kan jag köra min bil istället.
Eller boka plats på tåget utan någon framför mig eller bredvid mig.

Osmakligt inlägg av en kvinna känner jag mest. För uppenbarligen är du öppen för kritik tillbaka i med det inlägg du skrev.
Mest tråkigt detta….

Tess 2 år sen

Hur kan man jämföra att en 1-2 åring äter tisse,med att en man suger sexuellt på sin kvinnas bröst,eller bajsa och kissa?! Hör ni inte själva hur ni låter? Tänk till lite!! Hur i hell kan ni sexualisera amning? DET om något är äckligt!!

Asterixia.se 2 år sen

Om du hade varit vettig så hade du reagerat på att barnet åt salta pommes frites istället. Inte alls bra för ett litet barns njurar. Att inte du sade det du skrev i bloggen direkt till mamman istället så hon fick en chans att förklara sin situation? Eller skyla sina bröst efter att du förklarat för henne hur mycket hennes bröst och hennes lilla barn störde dig. Klarar du inte av att samsas i det offentliga rummet så bör du undvika att exempelvis åka tåg där det kan vistas människor som inte följer DINA spelregler och din verklighetsuppfattning.
Vi är många mammor som har ammat sina barn extra länge vare sig vi har velat eller inte. Mitt barn vägrade napp, välling, mjölkersättning och gröt. Hade jag som trött mamma åkt tåg med dig för att sedan läsa i tidningen hur du hånade mamman som satt mitt emot dig och känt igen mig i beskrivningen så hade jag blivit superledsen och fått ännu en börda på mina trötta axlar. Skäms Johanna Toftby. Ta hand om dina egna demoner istället för skamma oss mammor.

Svar på kommentaren:
Camilla 2 år sen

Mycket bra skrivet👍

Glenn 2 år sen

Låt alla MAMMOR göra som de vill.om det inte passar fröken fnizz..så gå därifrån.
Låt andra människor leva fritt..
Om det är så förfärligt att se en människa göra det mest naturliga till sitt barn,så måste PROBLEMET LIGGA HOS DEJ SJÄLV.

Curryiza2014 2 år sen

Låt dem som vill amma sina barn att få göra det utan din griniga inställning.
Sköt du ditt eget,Låt folkets damer vara ifred med sina barn.
Stå på er Kvinnor,gör det som fungerar bäst för er.

Marie 2 år sen

Bra inlägg Johanna!!
Håller med till 100%

Kramar

Marika 2 år sen

Tycker att allt skrivande som vart kring amning offentligt är helt vansinne, av vilken anledning påbörjades denna debatt kan jag tänka. Personligen kan jag tycka att gränsen vid amning går vid spädbarnsålder upp till närmare året kke.

Å andra sidan, så är det ju helt upp till var och en hur länge man ammar, tror dock att det blir svårare att vänja av barnet ju längre tiden går, vilket då kan resultera i större barn som sliter efter tutten. Frågan blir väl däremot då, hur den vuxne ska kunna vänja av barnet. Ena barnet ammade jag till 6 mån medans det andra blev närmare året men var då mer som ett snuttande, märktes ju att det blev mindre för matens skull så att säga..då var det bara att jobba på att vänja av så man inte skulle bli nån slags snutte. Personligen hade jag ingen lust att bli det, på det sättet.

Osmakligt eller ej beträffande ålder amning, vi kan tycka olika vilket vi får så klart, däremot vem säger att jag har rätt att döma andras val, givetvis ingen, vad har jag för rätt att sätta mig på högre stolar och uttrycka mig nedlåtande om andra, ingen.
Vi är alla kvinnor/systrar då ska vi väl inte sitta klanka ner på andra och deras val.

Aktiva val kan vi göra, så som att te x titta bort i såna situationer som vi inte vill ta del av och att inte döma andra.

Anonym 2 år sen

Varför ska männen liksom kunna gå utan tröja på sommaren och det är okej.. medan om kvinnan vill mata sitt barn det är absolut inte okej. Väldigt onödigt inlägg, det stärker det patriarkala samhället ytterligare! Tänkt till snälla!

Svar på kommentaren:
Marika 2 år sen

Håller med, att se en Karl springa i stort sätt näck med typ endast badbrallor/shorts i en affär på sommaren.. är det då ok kan man undra? Varför ska det va ok kan man ju undra men inte att en mamma ger sitt barn mat på offentlig plats. 🤔 hm…

Sofie 2 år sen

Herregud vilket ointelligent, oinformerat och tragiskt inlägg. Man upphör aldrig att förvånas.

Vi börjar med det du skriver om att amning av ”stora” barn, för det du skriver stämmer helt enkelt inte. Det är inget fel på näringen alls efter 6 månader, dock behöver barnet även på i sig annan föda (främst för järnbehovet) så det är inte rekommenderat att enbart amma. Delamning rekommenderas dock av livsmedelsverket i minst ett år och av WHO i minst två år. Amning står även för så mycket mer för barnet än bara mat, bland annat trygghet och tröst.

Så, då har du fått en liten snabbutbildning så att du kan ha rätt information fortsättningsvis.

Gällande att man ska amma på toa – äter du på toa? Om nej – varför ska ett barn behöva göra det?

Jag ammar min 10-månaders där det passar oss, när det passar oss. Jag har inget som helst självändamål med att visa brösten, tvärtom är jag en ganska privat person som aldrig har urringat t.ex, men nu är det ju inte därför jag ammar utan jag ger helt enkelt min son mat, trygghet och kärlek. Om någon då vill titta på mina bröst, vilka kanske kan bli synliga när han tar bröstet och släpper det (i övrigt täcker han ju bröstet rätt effektivt eftersom han är ett sånt stort barn nu enligt ditt resonemang..), så är det snarare det som väcker obehag hos mig.

Så med det sagt så hoppas jag att det är mig du sitter mitt emot nästa gång och jag hoppas att du säger något så att vi kan ha den här diskussionen. Det är så otroligt fel att shame:a mammor som bara ger sina barn det som rekommenderas. Jag vet så många mammor som inte vågar gå ut med sina små för att dom är rädda att dom ska behöva amma och att dom ska stöta på människor som du.

Någon annans amning har du ingenting att göra med, det är privat. Om du känner obehag så ligger det främst hos dig och då får du jobba på det, alternativt som nu lida i tysthet (vilket du gjorde i stunden iaf). Det var ju tur att du hade förstånd nog att i vart fall göra det.

Svar på kommentaren:
Sofia 2 år sen

Tack!

Maria 2 år sen

Heja! Skitbra svar :)

Anonym 2 år sen

FAST… Johanna har INTE skrivit att man ska amma på toa! Du frågar varför ett barn ska äta på toa – som om Johanna skrivit det – LÄS texten ordentligt innan du skriver! – så fick du en liten rättelse.

Vidare skriver du – “Någon annans amning har du inte med att göra, det är privat” Ändå ber du Johanna säga något till dig om hon ser dig amma ?? Hur ska du ha det, du säger väldigt mycket emot dig själv? – Det är privat att amma säger du men då ska det väl inte visas upp så öppet då och om det är privat? Eller?

Och om ingen har med det att göra så varför ska hon då säga till dig??

Sofie 2 år sen

Anonym – ja, jag tolkar texten som att hon tycker att en del saker lämpar sig att göra på toaletten, även om dom är naturliga, däribland amning. Om hon inte menar så så anser jag det vara väldigt klumpigt skrivet.

Och ja, huruvida mammor väljer att amma eller inte, länge eller kort, ofta eller sällan, det är privat och inte för andra att uttrycka sina åsikter om. Inte privat i den meningen att det ska ske i det dolda.

Jag önskar att hon hade sagt något till mig för jag hade kunnat hantera det och bemöta det sakligt utan att tycka att det är jobbigt. För många mammor är det inte så och ens en blick ifrån till exempel en medresenär ger upphov till stor ångest och stress. Jag önskar någonstans att jag hade kunnat förmedla det och så ett frö av förståelse hos Johanna så att hon nästa gång tänker annorlunda. Naivt kanske, vad vet jag.

Tråkigt att du finner min kommentar motsägelefull, jag ser inte riktigt det själv.

Yvve 2 år sen

Varför sa du inte till på plats. Varför skriver du ut det här?

Jenny 2 år sen

Sorgligt inlägg Johanna. Hej då.

Freddie 2 år sen

Vilken korkad människa hon värkar vara vet inte vem det är ens . Men sluta gå på mödrar som ammar barn din sopa du behöver inte kolla på

Svar på kommentaren:
Jijji 2 år sen

Herregud vilken dålig svenska, kryp tillbaka under din sten

Nina 2 år sen

Tycker precis lika. Skyl er eller gö det på en toalett eller något.
Och stora barn som kan äta vanlig mat förstår jag inte varför det ska ammas?! Det är äckligt att dom kmr och bara rucker fram tutten hur som helst! Kan barnet äta vanlig mat så behövs inte tutten mer! Tror det många fall är föräldern som inte kan acceptera att barnet blivit stor och inte behöver mamma mer.
Och många föräldrar skyller på att dom behöver närhet. Barn kan få närhet utan att suga på morsans kroppsdelar!! Så jävla vidrigt. En kram eller sitta i knä räcker!!
Har en mamma på insta som självklart ska filma ellr lägga ut när hennes ”vuxna” barn suger på tutten. Alltså VARFÖR?!?! Varför?!?! Varför i helvete lägger man ut sånt på sociala medier?! Såna måste va sjuka i huvudet! Vidriga. Inget folk måste se. Jag blir fan äcklad och förbannad när jag ser det i flödet. Är det för att provocera så lyckas hon!!!! Och ja jag är kvinna och nej jag har inga barn men skulle jag skaffa så hade jag fan skylt mig eller gått iväg på ofentlig plats och ammat sen hade det räckt med amning vid 6 månader, MAX ETT ÅR. när ungarna får tänder behövs inte tuttar mer!!

Svar på kommentaren:
Lina 2 år sen

Håller helt med dig!

Mår fan illa av morsor som kastat fram pattarna och stora barn ligger och suger ..

KRÄKS!!
För fan barnen ska inte suga på brösten på allmänna plaster när de är så stora.

Mår illa på riktigt.
Och nej det är inte mat som en del säger.
Det är mammans behov.
2 åring äter vanlig mat och ska inte öppna upp tröjan och dra fram patten.
🤢

Hur gör ni med era män? Får barnen och pappan dela?

Sofia 2 år sen

Så du menar att det är tänderna som avgör hur länge barn ska amma? Vissa barn får tänder redan vid 2-3 månader, ska man sluta amma då tycker du?

Memme 2 år sen

Otroligt tragisk kommentar. Jag blir nyfiken på varför detta är så oerhört provocerande för dig, egentligen? Brösten hos kvinnan är ju liksom en gång tänkta för att ge näring till sitt barn, att de kvinnliga brösten blivit sexualiserade är ju något vi människor HITTAT PÅ. Jag tänker att tjejen på din Instagram som ammar sitt barn och publicerar detta gör det för att normalisera det mest normala i världen. För om vi långtidsammare alltid gömmer oss och skyler oss så “finns” vi ju inte och alla tragiska patriarkala åsikter kan fortsätta härja fritt utan ifrågasättanden.
Problemet ligger inte hos den ammande här, det ligger hos DIG, hos er, vars syn på amning är så pass skev att ni upplever att detta är en SEXUELL handling mor och barn emellan. DET om något tycker jag iallafall är sjukt. Och tragiskt.
Lite snabbfakta om fördelar med amning/långtidsamning även efter 6 mån är bland annat att mjölken fortfarande är proppfull med näringsämnen som är bra för barnet. Mjölken är helt och hållet anpassad efter barnet och barnets ålder. Dessutom minskar risken för bröstcancer hos mamman. Fantastiskt va? Ett “stort” barn som ammar, ammar som komplement. För närhet och för att få i sig detta fantastiska livselixir som bröstmjölk ju faktiskt är.

Frida 2 år sen

Delamning rekommenderas av WHO fram tills barnet är 2 år, varför skulle tänder ha en betydelse över när man ska sluta amma?

Sorgsen 2 år sen

Vad tänkte du på i detta inlägg. Sorgligt på så många plan. Kritisera en mor som ger sitt var mat/tröst? Vem
Är du att döma? Vad vet du? Kan det vara så att barnet har behov av mat? Behov av vätska? Behov av närhet? Nägot annat behov som du inte har den blekaste om? Kan deg vara så att barnet var hungrig? Hur känner du vid hunger? Vill du äta? Om sä är fallet, gör du då detta endast hemma där ingen kan se dig? Jag bli uppgiven av att läsa inlägg don ditt, tänker genast.. har vi inte kommit längre? Skäms du även för att du har mens en vecka i månaden som kvinna?

Britt 2 år sen

Kvinnohat hit och dit, herregud vad är det med er?
Nu lägger vi korten på bordet och bestämmer att vi gör allt som är naturligt och mänskligt offentligt. Dvs skita, kissa, ha sex och gå runt nakna som nudister för vi är skapta nakna eller,? Och borstar tänder och göra andra privata saker inför varandra. Så kanske alla blir nöjda o glada

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Nu får ni väl ändå skärpa er, orkar inte ens förklara för dig vad skillnaden mellan att någon sitter och bajsar framför dig och någon sitter och ger sitt barn mat. Tänk några minuter på detta… vissa av er behöver nog mer tid…
Amning är tydligen en het potatis, men det är fullkomligt lagligt att amma på offentlig plats. Dock läste jag att det skulle kunna komma en lag mot trakasserier av ammande kvinnor- och då får NI passa er! Och då skulle tom detta inlägg räknas som trakasserier och johanna skulle få böta.

Pia 2 år sen

Håller med dig helt och hållet Johanna!!
Trött på alla mammor som slänger fram sina pattar överallt!! Ja vi fattar barn ska självklart få ammas, men sköt det snyggt, skadar ej att täcka lite…
Jag vet att det är det naturligare som finns, men vi är mer utvecklade än våra släktingar aporna, så då borde vi visa lite hyfs &vett. Fattas bara att byta bajs blöjor inför folk med( Som oxså är naturligt) eller ?

Anonym 2 år sen

Detta var det sjukaste jag läst på länge. Nu avföljer jag utan tvekan!

Ulla 2 år sen

Skäms på dig! Återigen kvinnohat. Fy fan.

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Kvinnohat ?? Kissar som mjölkar sina bebisar öppet i timmar!
Perverst

Ulla 2 år sen

Skäms på dig! Återigen kvinnohat. Fy fan.

Erika 2 år sen

Är det uppmärksamhet du vill ha? Så onödigt och elakt… låt de som vill amma, amma. Vem ger dig rätt att dömma någon annan? Lår människor vara som se de är och var snäll….

Fia 2 år sen

Usch vilket osmakligt inlägg från någon som har/hade en hel del följare. Ja ditt inlägg har delats på flera sociala medier. Ja där gjorde du dålig PR för dig själv. Har man ett sånt tråkigt och inget händelserikt liv att man orkar störa sig på sin omgivning. Är väl ingen skillnad om en bebis på 1 vecka eller en 1åring vill ammas då det handlar om trygghet och inte bara mat. Denna häxjakt på ammande mammor är ju helt galet, men helt ok att vissa kvinnor solar topless eller har en stor urringning. Make no sence!! Låt folk göra som dom vill o håll dina negativa åsikter för dig själv, surkärring!

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Exakt så känner jag också. Bra skrivit!

Anonym 2 år sen

Var har det delats? Av vem? Ja jag tänkte det var märkligt att det rasslat in en massa kommentarer under ett par timmar och nästan samtidigt en lördagnatt (!). Mycket märkligt, så tänkte är det samma person/er som skriver massor, en grupp som bestämt att bombardera och rasa, men det har delats då alltså så därför det rasslade till så långt efter och samtidigt.

Ellie 2 år sen

För det första rekommenderar WHO delamning i två år eller mer. För det andra slutar inte bröstmjölk vara näringsrik efter en viss ålder. Den förändras i takt med barnets behov. Barnets biologiska amningslängd är mellan 3-7 år så amning av ”större barn” är det naturligaste som finns. De är designade att amma länge. Det är tex så barn får i sig viktiga antikroppar. Ser man till anknytning är amning är en del av den processen, iom att man ger barnet närhet (obs såklart kan man anknyta utan amning också – men ifrågasätt inte de mammor som väljer att ge barn närhet genom amning). Och varför ska ammande kvinnor behöva täcka sig? Flytta på dig eller titta bort.

Så tråkig attityd du har till amning. Du är dåligt påläst, sitter med gamla myter och har en dömande attityd.

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Den som ammar en sjuåring anmäler jag iallafall för incest! Jag blir illamående

Memme 2 år sen

Bra svar! Tack för det! Skrämmande att de fortfarande finns människor som sitter på så gamla sunkiga värderingar. Tragiskt…

Johanna 2 år sen

Du har INGEN rätt att säga när, var och hur en mamma ska amma sitt barn. Om din dotter en gång får barn, du får barnbarn, inte kommer du då be henne att skyla sig och om din döde son levt, inte fan hade du tänkt på att skyla dig. Nej för att för ditt barn gör du allt, du ger mat när och var han än behöver det. Har du inget att skyla dig med så ska han inte få mat?
Och det där med näringsfattigt efter 6 månader … läs på. Exakt lika näringsmässigt bara att bebisen även behöver mat osv för att växa och må bra. Mjölken är det inget fel på. Ibland känner jag att det du råkat ut för i livet ..KARMA hits you.

Svar på kommentaren:
Mari 2 år sen

Fy fan vad elakt sagt! Bitter…..

Jessica 2 år sen

Jag håller inte med Johanna T ang amningsfrågan men denna kommentar var elak!!!!! Varför dra in hennes son? Obegripligt. Jag hoppas Johanna T att detta inte biter tag i dig. En korkad kommentar från en korkad person

Shqipe 2 år sen

Kanske inte borde skrivit offentligt utan att amma öppet vore mer korrekt. Om det är ett litet barn då är det tydligen inte samma sak men ett större barn då ska man täcka sig.

Ja jag är ärlig, scrolla ned, det är bakifrån men det är fortfarande en topless bild och öppet med. Sen skriver hon även att man inte går ut utan kläder, men tydligen gäller inte det henne. Löjligt.

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Eh, va?

Anonym 2 år sen

Alltså haha så du menar att en bild på en rygg är en topless-bild. Måste hon ha fullt med kläder på en avskild strand i värme menar du, öh ja ungefär samma sak, eller inte. Men vilken koll du har, nu verkar det mycket här som att folk mest bara vill kasta så mycket skit de kan på Johanna, vill kränka och sänka henne och passar på…
Johanna har INTE lagt upp någon toplessbild med nakna bröst alltså!

Matilda 2 år sen

Hon kanske inte har lagt upp en topless bild men antagligen varit topless? (Har inte sett bilden själv men utifrån kommentaren att döma). Och så länge hon inte var på en nudiststrand så är väl det mer fel än att amma sitt barn?

Madeleine 2 år sen

Bröstmjölk är inte mindre näringsrik efter 6 månader som du påstår när du hänvisar till att du slutade amma dina döttrar då. Herregud! Du borde läsa på bättre innan du börjar orda om ett så viktigt ämne som amning.

Och vad är det för fel på att amma en 1 veckas bebis eller en 1 års bebis? Amning är så mycket mer än bara mat för ett barn. Även trygghet och närhet. Att det finns människor som har sån förvrängd syn på detta som du är tragiskt. En dag kommer kanske dina döttrar få barn, undrar hur de känner med en mamma som har en så hemsk syn på amning oavsett barnets ålder.

Detta inlägg är då så klumpigt skrivet och provocerande, och snacka om att klampa i klaveret. Det är så man vill spy! Kommer hädanefter ej ge dig någon form av min tid på sociala medier. Varken på din Instagram eller blogg.

Mvh en mamma som ammar sin 1-åring än.

Sofia 2 år sen

Varför så missunnsam och bitter? Roligare att följa bloggar som lyfter och ger bra energi.

Anna 2 år sen

Och jag mår dåligt av medelålders kvinnor som klär sig i leopard, måste du göra det offentligt och så i nyllet Johanna?

Svar på kommentaren:
Elin 2 år sen

Ge dig för fan! Vilken jäkla dålig jämförelse! Johanna flashar inte sitt nakna bröst framför dig när hon klär sig i leopard..sök hjälp om du mår så dåligt av det!

Kariin 2 år sen

Du missade poängen och tillhörande ironi. Man får alltså göra som man vill vare sig det handlar om att klä sig i leopard eller amma barn. Med eller utan flashade tuttar.

Anonym 2 år sen

😂😂😂

Li 2 år sen

Idiotisk kommentar. Bröst är privat punkt slut. Jag vill inte se bröst som jag inte bett om. Med amnings-bh och en sjal är det ingen som gnäller.

Yvonne 2 år sen

Vad är det som är så äckligt? Mjölkfyllda bröst eller bröstvårtan? Låt dem som vill och kan amma sina barn, förutom näringsrik mättnad tror jag barnet känner en trygghet, blunda eller titta bort… du går väl sällan skyld utan blottar ju också dina behag som är fyllda med annat än bröstmjölk, kanske där skon klämmer?! Äh lägg ner och låt mammor göra som de vill. Varför lägga ner negativ energi på amning. Finns värre saker att oroa sig för i dagens Sverige. Over and out!

Amanda 2 år sen

Johanna…. jag har följt dig sedan du var med i ensam mamma söker och har alltid tyckt om dig. Men detta gör mig lite förbannad.. hur kan du ifrågasätta en sådan sak? Att amma offentligt? Att täcka brösten? Så fruktansvärt att du faktiskt förnedrar andra mammor med detta trams. Amma är naturligt och behövs ibland göras offentligt. Täck ditt eget ansikte nästa gång. Suck…. blev tyvärr avföljning av både blogg och Instagram.

Ingela Ersson 2 år sen

Du är lika påläst här som när det gäller mördarhundar, grattis!

Linda 2 år sen

Du ifrågasätter amning, köper det fullt ut! Jag ifrågasätter att vara med i ” ensam mamma ” är det inte att lämna ut sig själv och sina barn?

Stelle 2 år sen

Håller med dig till fullo, groteskt äckligt amma så stora barn, in public el hemma🤮🤮 barn med massa tänder i munnen ska äta MAT!🤮

Svar på kommentaren:
Kariin 2 år sen

Det ena behöver inte utesluta det andra anser jag som ammar min treåring. Tycker dock det är intressant att en del härinne tycker att pommes frites är bättre mat än bröstmjölk för barn. Bröstmjölk innehåller allt ett barn behöver och har funnits lika länge som människan. Pommes innehåller snabba kolhydrater, transfetter, akrylamid och har funnits i.. mja… ett par hundra år max. Utgår också från att de som tycker bröstmjölk inte ska ges till barn över ett år inte heller ger dem bröstmjölk från andra arter såsom kor t.ex.

Stelle 2 år sen

Vad snackar du om? Har jag ens nämnt pommes?? Barn ska äta mångsidig, nyttig kost med mycket grönt och frukt!
Men fortsätt du amma din treåring 🤮

Kariin 2 år sen

Skrev “en del”, inte “alla” och inte “du”. Det var en allmän kommentar. Och ja, jag fortsätter amma min treåring trots att jag får läsa här inne hemska saker om vad du och andra tycker om det. Spy-emojis påverkar inte mig. Men tänk den som blir påverkad och väljer att avsluta amningen när barnet blir lite större. Det är sorgligt för både mamma och barn.

Johanna 2 år sen

Men bara en fråga måste man verkligen titta ditt?
Hade man heller velat ha ett skrikande barn som är hungrig/ledsen?
Då hade det väl varit jobbigare?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Barnet gallskrek när mamman slet fram brösten.
Barnet skrek ännu mer när mamman testade andra bröstet.
Barnet fick till slut tack och lov nappen och somnade gott med en filt.

Tänk om 2 år sen

Man ska kunna amma vart som helst när som helst utan att kättkränkta ska gråta över lite nakna fettklumpar!
Tänk om gör rätt.

Svar på kommentaren:
Kitty 2 år sen

Dina bröst må vara fettklumpar, mina är svalor som häckar😉 Jag vill inte ha varken eller i synen

Anonym 2 år sen

Många ammar sina stora ungar som kan vara 3-4 år, för Att det är billigt och snåljåparna tycker att det är värt att brösten till slut hänger som tunna påsar ner till knäna….. Ja det sparas lite krono!

Shqipe 2 år sen

Amma är inte okej offentligt enligt dig men att lägga upp bild på din instagram där topless är okej? Vilka människor tyckte det var okej att du tryckte upp dina bröst i deras ansikten? #dubbelmoral

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Tror inte hon skriver att det inte är okej att amma offentligt men man kan göra det på olika sätt.

När har Johanna lagt upp topless-bild på instagram? Är du verkligen ärlig nu Shqipe?

Johanna Toftby 2 år sen

Ta fram den bilden på mig där jag är toppless.
Fota av den och posta den här.

Fredrika 2 år sen

Tycker du skall läsa på om amning. Bara av att vara mamma till ett litet barn nufötiden är tillräckligt nog. De förväntas mycket på alla fronter. Att som kvinna o mamma själv tycker jag de är lågt att yttra dig om detta? Din ända uppgift och “arbete” är att sälja. Trugar rabattkoder och reklam i vart och vartannat inlägg. Hur kommer de sig att allt är fråga om yta och saker som skall skaffas. Tycker du kunde ta upp viktiga saker och hålla trut om sådant som kränker kvinnor och tydligen sådant som du inte vet ett dugg om. Vi som kvinnor borde få höra pepp, beröm och att vi duger som vi är av varandra. Inte uppmanas till ingrepp, slösa pengar på skit vi inte behöver. Blir du verkligen lycklig över detta?

Svar på kommentaren:
Anna 2 år sen

AMEN Fredrika!!🙏🏽🙏🏽

Amanda 2 år sen

YES exakt så!!

Maria 2 år sen

Jag tycker inte heller att amning är något man gör offentligt. Jag valde att inte amma mitt barn alls. Ersättning funkar lika bra så slipper man fram med tuttarna hur som helst.

Svar på kommentaren:
Minga 2 år sen

Haha men herregud människa. Sån otroligt korkad kommentar. Varför ens skaffa barn om man resonerar så?

Högutbildad 2 år sen

Jaha, där kom amningsmaffians fula tryne igen! Man FÅR ge ersättning år 2018 😱Är uppfödd på flaska år 1975 och har Nästan aldrig varit sjuk OCH fått mammas närhet, det du! Tagga ner, ska ni börja bränna behåar också?!

Annika 2 år sen

Tycker verkligen inte att en ett åring behöver bröstet!! Dom behöver inte tröst mat eller kärlek från bröstet vid den åldern tycker de verkar rätt märklig!Skulle med hade blivit besvärad😣

Svar på kommentaren:
Kariin 2 år sen

Behöver och behöver. Det finns inget som tröstar, lugnar och söver min treåring lika bra som tutten. Inte så märkligt.

Ida 2 år sen

WHOs rekommendation för ammning är två år, pga en orsak möjligtvis.

Svar på kommentaren:
Isa 2 år sen

I u-länder ja…🙄

Kariin 2 år sen

Rekommendationen gäller alla WHO:s medlemsländer, däribland Sverige. Livsmedelsverket anger att det är “fördelaktigt om bröstmjölk utgör en del av kosten under första hela levnadsåret eller längre”

FA 2 år sen

Så otroligt roande att läsa kommentarerna av amningsfantasterna! 😂 Förstår Johanna när hon säger att det är något intimt som man inte valt att delta i. Hade oxå blivit obekväm, jag vill heller inte ha någons bröst framför mig. Är det så svårt att skyla sig och respektera sina medmänniskor…? VAnligt hyfs kan jag tycka!
Bra Johanna! Tack o lov för åsikter och inte bara tillrättalagda bilder och inlägg:)!

Svar på kommentaren:
Kushtrim 2 år sen

Så du menar att en mamma kommer fram till dig och ska börja amma sin barn??

Om du vill inte ha hennes bröst i ditt ansikte kan du väl gå därifrån ? Är

Therese 2 år sen

Jag tänker mer, varför vi hela tiden ska ta bort den naturliga delen av att vara människa. Vi ska föda barnet och sen ska vi inte få amma det öppet. Utan ska behöva gömma oss. Vet ni hur stressande det kan vara? Att behöva leta upp en plats att amma på.

Hur många vill frivilligt gå på toaletterna på tågen? Inte jag. Undviker det helst. Varför skulle jag vilja sitta där och amma?

Ida 2 år sen

Ju mindre mjölk en producerar desto mer näringsrik är den. Dags att läsa på om ammning kanske?

Anna 2 år sen

Att du ens kan med Johanna! Låt folk amma sina barn hur länge dom vill & vart dom vill! Oavsett om dom är 1 månad eller 1 år!
Jag ammade min son i 2,5 år, det va han själv som ville! Aldrig att ja skulle skyla mig pga såna som du, min son går före allt! Åk bil hädanefter så vi som åker tåg slipper dig!
Tragisk & ytlig är du. Usch..

Svar på kommentaren:
Eva.s 2 år sen

Vill spy 🤢🤢🤢

2.5 år!

Kräks. Bara kräks ….

Stoppa in era pattar för fan om ni ska amma era ungar.

Amanda 2 år sen

HÄRLIGT!! 🙏 kommer alltid finnas människor som är omogna kring frågan om att amma offentligt. Resonerar som 5 åringar….

Anonym 2 år sen

Vissa här ammar tydligen 5-åringar, dax att ringa soc kanske!

Anonym 2 år sen

Ammade min yngsta till hen var 1,5 år
Vill du inte se mammor amma sina barn som är äldre än 6,5 månader kan du kolla åt ett annat håll! Tack

Svar på kommentaren:
Alex 2 år sen

Jag är man och har sedan vi fick barn fått helt annan syn på mödrar som ammar. Det är fantastiskt att kunna amma sitt barn så länge en mamma kan och orkar för det är tufft med sömnen, i alla fall något jag och min hustru diskuterat. Om jag ska ta ditt resonemang utifrån ett lika korkat perspektiv fast utifrån ett manligt synsätt så skulle jag behöva skriva ett blogg inlägg i timmen varje timme så fort solen tittar fram i vårt vackra land. För lika korkat resonemang kan en man säga om alla bröst och rumpor som man tvingas att se varannan meter. Värst kan det vara när det är unga flickor så att man måste titta bort för det känns fel att se en 13-årings rumpa hänga utanför korta skjorts. Men det är korkat att resonera så, vi måste lära oss att avsexualisera kroppsdelar. Åtminstone när det handlar om något så värdefullt som amning. Besvikelse att du väljer att skriva nåt sånt här om det handlar om att få klick.

Thérèse 2 år sen

Det är lätt för dig Johanna, att tycka och klaga och klanka på ammande mammor, då jag vet att du sagt att du inte tänker skaffa fler barn. Du riskerar alltså inte att själv bli en ammande mamma igen. Du lägger dig i något som du inte har med att göra! Så länge de ammande mammorna inte direkt ofredar dig ska du låta dem vara! Som någon här skrev, ditt datorknattrande stör kanske lika mycket! Väx upp, Johanna.

Annika K 2 år sen

Alltså .. Johanna vet att diskussioner kring vissa ämnen skapar klickbaits.
Smaaaaaaaart Johanna smart

Svar på kommentaren:
Lotta 2 år sen

Smart tycker jag att hon visar mer än bara vackra dukningar och mat som alla stora bloggare gör.
Johanna får oss att engagera oss, säger sina åsikter och väcker debatt. Mycket roligare att läsa när en bloggare har åsikter. 🙌🏻

Amning är mer än mat för guds skull 2 år sen

Att amma är mer än att mata. Det är trygghet, närhet och skenker en lugnande känsla hos barnet. En tågresa kan vara oerhört stressande för barnet, vad vet vi om detta hos familjen du beskriver?
Pommes är mat, det mättar om man är hungrig. Är man däremot inte hungrig har de föga effekt.
Du beskriver att du och en till vuxen upplevde situationen beklämmande, inget nämner du om hur barnet upplevde situationen. Tåget, miljön, intrycken, och möjligtvis även en mängd faktorer som skety innan resan påverkar barnets behov. Du hade ingenstans att ta vägen skriver du, samtidigt som du ifrågasätter att mamman satt kvar. Ser du motsättningen i detta?

Förövrigt vill jag ifrågasätta den etiska aspekter i att utelämna en familj på de sätt som här sker. Vad vet du om dem? Du är relativt känd och sanolikheten att någon som såg dig och familjen på tåget läser detta inlägg är stor. Är det då försvarbart att hänga ut en mor och ett litet barn på detta sätt?

Svar på kommentaren:
Thérèse 2 år sen

Nej, det är inte det minsta försvarbart men Johanna T. tänker bara på sitt eget behag – inte sina “behag” utan behaget att slippa bli obehagad menas här. Av vad hon blev vittne till. Den som känner sig illa till mods borde vara den som flyttar på sig. Hon vet ingenting om familjens situation, precis som du skriver. Varför mamman valde att amma sitt barn, o s v.

Lena 2 år sen

Ungen gallskrek…. var nog inte brösten barnet behövde där.

Anna 2 år sen

Men alltså snälla… utelämna en familj?.. kom igen, hon har inte hängt ut någon för att hon berättar om en händelse. Hon ifrågasätter varför mamman satt med brösten öppet och inte var mer diskret. Hon vet säkert att amning är närhet och trygghet, hon pratar om att amma offentligt utan att skyla sig.

Sabina 2 år sen

Oj så mycket okunskap i ett och samma inlägg. Rekommenderar dig att läsa på lite om amning innan du yttrar dig i ämnet igen, boken “Amning i vardagen” är en bra start.

Svar på kommentaren:
Mia 2 år sen

Inte okunskap, Johannas åsikter.
Tack för ett bra inlägg! Kan inte amningsmaffian tagga ner istället

Sara 2 år sen

Det är inte en åsikt att säga att mjölken inte innehåller någon näring efter ett års tid – det är okunskap.

Anonym 2 år sen

Har ni inget annat liv än amning? Är hjärnorna fulla av mjölk kanske?! Varför skulle Johanna vilja läsa en bok om amning?inlägget handlar om RESPEKT mot sina medmänniskor inget annat. Skaffa er ett liv

Eva 2 år sen

Jag har inte ont av att folk ammar. Men sen kan det kännas konstigt när barnen är stora.
Däremot kan jag tycka ibland att det är opassande med världens urringning. Det är inte fint tycker jag.

Svar på kommentaren:
Thérèse 2 år sen

Det är faktiskt upp till var och en hur mycket urringning man vill ha! Ingenting andra ska lägga sig i eller ha synpunkter på ens. Det viktiga är att den som bär kläderna tycker om dem, och vill man ha urringning så ska man ha det – oavsett ålder!

Eva 2 år sen

Therese: Ja då kan man tycka att det är helt ok att amma sitt barn också, eller hur!
Jag skrev bara vad jag tycker. Alla gör förstås som dom vill.

Ellen 2 år sen

Instämmer, tacky. Absolut inget emot ammande! När jag åker tåg tex.så vill jag personligen inte ha långa fejknaglar som knapprar emot ett tangentbord på datorn (ryser), upp i ansiktet, det tycker JAG är opassande och irriterande.

Therese 2 år sen

Det är MAT OCH TRYGGHET, kag ammade bara mitt barn i 2,5 månad men alla kan väl få bestämma själva? Varför blir DU kränkt när en mamma mitt emot ger näring och trygghet????

Svar på kommentaren:
Anna 2 år sen

Mat och trygghet när barnen gallskrek? Johanna skriver ju att barnet gallskrek?

Så vidare mat och något behov var det nog inte hos barnet iaf.

Också trött på amningsmaffian, usch!

Anonym 2 år sen

Kränkt? Blev hon kränkt, är att bli obekväm och bli kränkt samma sak? Nej det är det väl inte?

Tror inte hon blir kränkt eller obekväm av trygghet och näring, hon ifrågasatte däremot varför man visar nakna bröst bland folk på tåg när det inte är ett måste, och hur andra reagerar på det. Men ja alla får väl bestämma själva.

Sofia 2 år sen

Hur kan du skiva att mjölken inte innehåller näring? Det är det som retar mig mest. Jag ammade min dotter tills Hon var 2 år. Hon åt väl nån annan mat också men amningen var huvudfödan. Kan säga att hon växte o va väldigt välgödd ändå. Och rekommendationerna idag är ju enbart amning till 6 mån och sen gärna amma då länge det går för att det är så bra för barnet. Hur kan man tycka det är fel o äckligt? Och vad har du fått information ifrån om att mjölken inte innehåller näring Johanna?

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Ammade i två år?
På riktigt, barn som är så stora ska äta mat, vi bor för fan i ett så upplyst land så du borde veta bättre.
Stackars stackars ditt stora barn som fick mammas mjölk och inte vanlig mat. Vi bor inte i ett U-land!

Mår illa faktiskt.

Anonym 2 år sen

Det finns många som anser och påstår att mjölken inte är lika näringsrik efter ca 6 månader, andra anser och påstår att det är bra att amma längre. Finns olika information.

Har hon skrivit att det är fel och äckligt? Nej det har hon väl inte skrivit, var ser du det?

Emma 2 år sen

Linda, hur fan uttrycker du dig? Har du ingen jävla skam i kroppen? Den enda som bör må illa här är Sofia som ska tvingas mötas av din ignorans och din totalt outbildade kommentar. STACKARS Sofia, som har gjort sitt bästa för att ge sitt barn både närhet, trygghet och näring, och som ska behöva mötas av din skit. Lär dig att bete dig!

Isa 2 år sen

Ammar man ett barn i 2 år!? Så gör man det främst för barnets trygghet, tröst.. det är man själv som förälder som ansvarar för det.. man ger bröstet för att ”lugna ner” barnet.. inget med näring att göra.. who’s rekommendationer gäller i u-länder… för där finns inte tillräckligt med näringsrik mat.. så ja, ni som ammar i evighet i ett i-land väljer att göra det för att ge ert barn tröst, ni orkar/kan inte hitta ett annat sätt att få era barn att känna sig trygga, eller ni skälva som inte kan klippa ”navelsträngen”… tänkt på det?

Anna-Lena 2 år sen

BRA skrivet Johanna!
Gillar att du lyfter upp ämnen som berör oss alla, det är därför din blogg är mer intressant än bara rosenröda inlägg med matbilder och mode.

Har själv ammat men absolut inte en ettåring, barn som äter vanligt mat behöver ingen bröstmjölk. Mammor som inte kan släppa taget, sen såg jag någon skrev att barnet bestämmer om de vill amma, men du skriver här att barnet gallskrek.
För det inte finns nån mjölk. Hur fan kan man då sitta med brösten i vädret undrar jag?

Skulle inte barnet amma skulle mamman kunna bli anmäld.

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Hur många bilder hade hon på pajen? 😅

Ida 2 år sen

Håller med dig helt och hållet här! 100%!!!

Susanna 2 år sen

Så tragiskt att du inte bra kan kolla på något annat än at störa dig på ett barn som får mat. Och ännu hemskare att du tycker att barn ska få äta på en tågtoalett. Jag skulle vilja se sig sätta dig på en tågtoalett och äta din mat!

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Varför tror du att hon tycker att barn ska få äta på en tågtoalett? VAR skriver hon det? Läs om så kanske du fattar.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Många läser bara det de vill läsa ;-) Inte hela texten.

Susanna 2 år sen

Varför ens lägga till denna text när du skriver om amning om du inte menar det i samband med denna text? ”Därför har vi till exempel toaletter, alla vill inte se helt naturliga saker hela tiden.”
Och någon av det mest naturliga i världen är att amma sina barn. Läs gärna på om rekommendationerna från myndigheten hur länge man ska amma.

Stella 2 år sen

Susanna, det kanske finns andra saker att göra på toaletten som också är helt naturliga men som folk ändå vill slippa se? Att något är naturligt betyder inte att det är nåt man ska göra offentligt. Heja Johanna, så trött på amningsmaffian!

Isabelle 2 år sen

Jag tycker problemet är sexualiseringen av kvinnors bröst. Brösten är ju skapta för att ge våra barn mat. Det är heller inte riktigt socialt accepterat att amma barn som börjar närma sig året trots att barnet ska ha bröstmjölk eller ersättning till ett års ålder, men gärna minst två år. Jag tyckte själv att det var jobbigt att amma just eftersom man ”ska” täcka bröstet och detta gillade inte min bebis, jag hade heller inte velat ha tyg i/över ansiktet. Jag tycker att kan man äta pommes på tåget kan man äta bröstmjölk. Vi behöver ändra vår syn på amning och kvinnors kroppar. Att mjölken inte skulle innehålla så mycket näring senare är inget jag hört och jag har tvärtom läst om många positiva effekter av långtidsamning. Jag slutade amma vid ettårsdagen mycket på grund av att jag kände påtryckningar utifrån om att det var äckligt trots att det var en mysig stund som mitt barn älskade. Han åt vanlig mat också som tur var.

Anne 2 år sen

Jag respekterar folks val. Tycker inte att det är värre än allt för urringade klänningar/toppar på kvinnor/tjejer. I dagens mode är en del klänningarså vida att delar av brösten syns ändå. Särskilt om bäraren är berusad.
Dottern ammades till hon var 7mån – sen var hon klar.
Sonen däremot var matvägrare. Fick inte i honom något annat än bröstmjölk. Det var jäätejobbigt. Han var drygt 2 närman började smaka på annat. Nästan 3 när jag slutade amma. Jag har också suttit på flyg/buss/tåg och ammat. Kan säga attjag inte en endaste gång tänkte på mina medresenärer. Jag ville bara att han skulle få i sig något.
Idag reflekterar jag inte över folks beslut längre. Jag är klokare än så.

Julia 2 år sen

Du är så fel ute herregud🙈… tänk ett varv till för jisse namn!

Eva 2 år sen

Herregud..!! Johanna, skriv inte såna här inlägg eftersom folk alltid förvränger dina ord och påstår att du skrivit sånt du inte alls skrivit, och sen rasar. Det kan väl aldrig vara positivt att bli ogillad, hatad och att folk snackar skit och sprider skit om en.. men jag förstår vad du menar och visst har du rätt att tycka men tänk dig för är mitt råd.

För det första; Johanna har INTE skrivit att det är fel att amma, att något barn är för stort och INTE skrivit att det är äckligt som så många påstår. Inlägget handlar om att göra det offentligt utan att skyla sig och när det inte är en nödvändighet. För mig är det lika konstigt att flasha brösten öppet om så barnet är 2 mån el 1-2 år men absolut ska man få amma överallt när det är nödvändigt förstås. Precis som Johanna också skriver.

För det andra: Johanna har INTE skrivit att det är onaturligt, perverst, en sexuell handling, och INTE att mammor som ammar ska eller bör sitta på en toalett! Johanna skrev att det är naturligt men allt som är naturligt vill vi inte se, vissa saker vill vi inte se trots att det är naturligt – därför har vi t ex toaletter – som en liknelse att allt som är naturligt gör vi inte framför andra, bara för att något är naturligt så behöver man inte göra det öppet inför andra – INTE som att man borde sitta på en toalett och amma.

För det tredje; NEJ det är INTE mobbing och INTE någon uthängning som någon skrev.

LÄS INLÄGGET IGEN! Verkar som att vissa är för ivriga att få rasa. Kanske förvrids orden just för att vissa ska få anledning att rasa och tjafsa, många verkar älska att uppröras, rasa och tjafsa på nätet nuförtiden.

Svar på kommentaren:
Anna 2 år sen

Det är väl visst uthängning av en annan människa som inte valt att bli omnämnd i en blogg. Har det gått så långt med sociala medier att det har blivit helt ok att skriva om andra?

Anonym 2 år sen

Ja, Johanna gillar ju att uppröra- så du behöver inte försvara henne…lite rart dock. Men hon bryr sig inte ett dugg om det kommer upprörda kommentarer, det är ju det som är meningen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Min blogg är ingen blogg med enbart mode och mat. Bloggen är mina tankar och åsikter, lyfter upp ämnen stort som smått, sorg, glädje, cancer, orättvisor, men även upplevelser och tankar.

Jag personligen gillar inga bloggar som bara visar vackra bilder och aldrig säger sina åsikter.

Varje vecka skriver jag om upplevelser eller åsikter som engagerar. Som mina krönikor jag skrev varje vecka på Expressen.
Så det kommer jag fortsätta med.

Ha en fin lördag!

Jen 2 år sen

Mkt bra skrivet Eva!

Eva 2 år sen

Men snälla Anna; NEJ det är ingen uthängning, ser du något namn eller bild? Nej just det.

Anonym; Möjligt att hon inte bryr sig men rätt ska vara rätt, så irriterande att se hur folk alltid vinklar och förvränger för att kunna rasa. Vissa missförstår nog vad de läser och misstolkar – och vissa missförstår nog med flit och vinklar just för att de vill rasa och tjafsa.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Så är det alltid Eva, men jag bryr mig inte. De får läsa några meningar om de vill.
Ha en fin lördag!

kram Johanna

Anna 2 år sen

Hon har inte skrivit varken namn eller lagt ut bild, “bara” berättat något om en annan människas situation Eva. Kanske inte mamman på tåget bryr sig, men det vet vi ju inte. Jag hade inte tyckt att det hade varit så kul att läsa om mig själv här. Men ordet integritet är kanske inte något du känner till.

Thérèse 2 år sen

Johanna skriver inlägg som hon vet kommer att uppröra och engagera, så kommer att röra om i grytan och få igång diskussioner. Vare sig hon förnekar det eller ej. För vad händer när folk börjat läsa ett inlägg? Då är man inne på bloggen och det blir “automatiskt” lätt så att man tittar även på andra mer lättsamma inlägg, som recept eller modetips, och inte minst alla annonssamarbeten. Och det är det som bloggen lever på!

Helene 2 år sen

Håller med dig. Förstår att du inte sa något. Då hade det blivit ett farligt liv .
Heja dig!😊

Jenny 2 år sen

Verkligen ett trist inlägg, å stackars dig Johanna som fått informationen att mjölken efter 6 månader inte innehåller så mycket näring. Det är ju helt felaktigt.

Du får väl börja boka första klass så du slipper vara nära familjer med barn för att inte bli så otroligt generad.

Stina 2 år sen

Men fy vad provocerande! Jag ammar själv min 13 månaders då hon fortfarande inte vill äta mat. Att du säger att mjölken inte ger nån näring efter 6 mån är skrattretande när min ettåring väger över 16 kg. Du har inte någon aning om vad du snackar om! Ska jag hindra min dotter att äta när hon är hungrig för att såna som du blir obekväma? Skulle inte tro det! Kräks på såna här åsikter!

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

Men Stina du ger väl inte din 13 månaders endast bröstmjölk? Varför skulle du hindra din dotter att äta när hon blir hungrig, det har väl inte Johanna skrivit? Det handlade om att sitta med nakna bröst helt öppet ist för att vara lite mer diskret, vissa blir obekväma med det andra inte men folk gör väl som de vill. Hur kan det misstolkas så?

Emma 2 år sen

Du säger det här till många tusen genom skrift men varför sa du inte det direkt till den människan?

U2 2 år sen

Känns som om du blev mer irriterad på att ungen skrek än själva amningen och sen skyller du på den….eller?
Men att komma och säga att ungen är för stor för att ammas om den är kring 1 år, då är du helt fel ute Johanna. Väldigt normalt skulle jag vilja påstå, både näringsmässigt, trygghetsmässigt mm. Själv ammade jag mina killar 12 månader och 10 månader. Även om de sista månaderna bara var morgon och kväll. Dock borde man offentligt kunna ha vett att skyla sig ordentligt och inte sitta o vifta med brösten!

Sandra 2 år sen

Jag tycker att amning är fint, ett sätt för tröst, näring och närhet. Har själv långtidsammat våra barn och tyckt det varit guld värt exempelvis vid sådana tillfällen som när man ex reser med tåg, flyg etc för att det finns något extra som kan lugna och minska påverkan på andra. Att sitta på en trång tågtoalett tror jag inte skulle funkat för oss, vem vill dessutom stanna där längre än nödvändigt? Däremot har jag själv alltid velat ha det så diskret som möjligt och anpassat klädsel men det har mer med min egen bekvämlighet att göra och jag skulle inte lägga så stor vikt vid vad andra gör utan hellre välja att titta i datorn, telefonen, eller blind en stund. Att sluta amma vid 6 månader (eller inte alls) kan man absolut välja göra men det finns många hälso och anknytningsfördelar om man väljer att fortsätta längre och jag tycker att det är synd att det ska skambeläggas så att många tror att man bör sluta vid 6 mån istället för att lyssna inåt till vad som passar en själv och barnet bäst.

Jenny 2 år sen

Vilket deppigt inlägg. Jag har ett större barn där amningen inte fungerade så bra och han tappade intresset helt vid 4-5 månaders ålder. Sen har jag en 21- månaders nu som ammar på som bara den. Det kommer mjölk men antagligen fungerar det ändå mest som trygghet och snutt. Napp eller snuttfilt har hon aldrig godtagit, hon har det här behovet. Fattar inte ens var den här magiska halvårsgränsen kommer ifrån. Sluta då för de de passar för men sluta äcklas av de de inte passar eller håll det för er själva åtminsone. Kan jag inte amma mitt “stora” barn på ett tåg är alternativet att vi inte kan resa alls, vilket vi gör ofta, för på en stinkande tågtoalett ammar jag inte. Och inte för att skamma snabbmat eller att nån ger det till sin 1-åring, gör det gladeligen själv särskilt på resor.. Men hur skevt är det inte att det ses som mer naturligt och självklart att ett så litet barn hellre ska äta pommes istället bröstmjölk och att det sistnämnda till och med skulle vara äcklande för många! Om vi nu snackar rent näringsmässigt.

jen 2 år sen

Jag håller helt med dig johanna!
Man ska visa hänsyn åt varandra!

Camilla 2 år sen

Ditt inlägg och inställning till amning förvånar mig och undrar nästan om din blogg blivit kapad eller nåt😳 Att du inte tycker det är ok att amma si eller så är helt ok men inlägget är fruktansvärt…sitta på en toalett och amma 2018 du måste skämta! Sen att du skriver att bröstmjölken inte har så mycket näring efter 6,5 månader är ju löjligt. Läs på!
Ditt sätt att skriva känns både bittert och elakt vilket är motsatsen till varför jag började följa dig på sociala medier. För mig var du en inspiratör med härlig energi….börjar dessvärre se mindre av det här…besviken

Svar på kommentaren:
Emilie 2 år sen

Håller med dig!! Vilket jäkla påhopp och så kränkande! Vaddå skyla sig? Nä sjukt provocerande inlägg!!

Eva 2 år sen

Camilla – VAR skriver Johanna att någon ska sitta på en toalett och amma??! Ingenstans, du misstolkar vad du läser. Läs det igen! Det är en liknelse att bara för att något är naturligt så gör vi det inte offentligt, därför har vi toaletter. Förstår du – vissa naturliga saker gör vi på toaletter – inte att mamman borde amma på toaletten. Men det verkar vara många här som missförstått vad de läst, som misstolkat. Inlägget handlar om att man kanske bör skyla sig när man ammar offentligt och inte visa brösten så öppet oavsett ålder på barnet – för att visa respekt, för många kan bli obekväma medans andra blir det inte.

Malin 2 år sen

Johanna, jag tycker precis som du. Man sitter liksom inte så, helt öppet bland massa folk och låter brösten hänga fram. Man tar ju en filt om sig isf.

Ida 2 år sen

Om du tyckte det var så fruktansvärt och tragiskt, varför i hela fridens namn gick inte du och satte dig på toa?
Du hade kunnat sitta där tills hon ammat klart.
Herregud.

Stina 2 år sen

Detta inlägg gör ont i mig. Du vet ingenting om denna familjen. Sen var du självklart tvungen att skriva att de åt pommes….Du kan bättre än såhär. Varför ska man som bloggare lägga ut sån här alit.
Hylla dina medmänniskor istället och ge dem kärlek istället. Tyck inte så mycket!

Nathalie 2 år sen

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar enbart amning för barn upp till sex månader. Därefter rekommenderar WHO fortsatt amning med tilläggskost i två år eller längre.

Sandra 2 år sen

Eh va fan är det för ett jävla inlägg? Det är väl inte ens en diskussionsfråga. Klart som korvspad att man får amma sitt barn!! Märkligt att man som offentlig person, i synnerhet som kvinna, att yttra sig så trångsynt. Tråkigt, hade inte bilden av dig att vara trångsynt på det sättet. Att låta följare följa med dig in i behandlingsrummet när du ändrar om hela nyllet verkar ju du tycka är helt naturligt men inte att kvinnor ammar sina barn???🤔 Asså skämtar du?

Linn 2 år sen

Men du har ju uppenbarligen problem med dig själv, Johanna. Titta bort om det stör dig, seriöst! Jag ammar min 1,5-åring ochvet du vad – du har inget med det att höra. Stör brösten dig – titta åt ett annat hålla. Mina bröst har inget med sex att göra när ungen ammar.

Josefina 2 år sen

Vad vet du om deras bakrund? Jag ammar fortfarande min ettåring och amningen har blivit våran överlevnad pga av att han hjärtopererades några dagar gammal. Blunda om du tycker det är så obehagligt.

Anna 2 år sen

Såna här inlägg kommer ju typ en gång i veckan. Det är så få kommentarer på bloggen annars , så det behövs nåt provocerande för att få mycket klick och kommentarer. Och för att det ska bli provocerande så skriver hon ju lite elakt, konservativt och ”korkat” (alltså dålig faktakoll mm)
Mördarhundar, tjockisar, ammande kvinnor, könsroller…får se vad det blir nästa vecka :)

Louise 2 år sen

Ojoj, nu är alla amningsfanatiker kränkta! Det här inlägget var ju lika underhållande som kamphundsinlägget! Passa er så inte mjölken surnar. Heja Johanna!

Anonym 2 år sen

Haha, exakt! Undrade lite vad det skulle bli 😅

Ann Capaldi 2 år sen

Finns det något naturligare än att amma?

Alexandra 2 år sen

Men seriöst..när blev det något obehagligt att amma sina barn? Något som är det mest naturliga i världen.
Förr ammade man ju sina barn tills dom hade tänder och kunde tugga sin mat..och tydligen var det näring i mjölken eftersom barnen kunde överleva på den i typ två år..begriper mig inte på det här inlägget.
Att amning blivit något man ska skyla..klart man inte behöver sitta med brösten helt framme när man åker tåg..men samtidigt är det ju inget konstigt med en mamma som ammar sitt barn…jag ammade min son tills han fyllt ett och ett tag till efter det..han kunde själv dra i min tröja för att visa att han ville amma. Och aldrig var det någon som jag träffade som tyckte det var obekvämt eller äckligt..

Sorry men det här inlägget gör mig förbannad…

Svar på kommentaren:
maria 2 år sen

Ledsen att förstöra din illusion- det var säkert några som tyckte det var både opassande och obehagligt när ungen börjar dra i din tröja. Varför amma så länge?

Annie 2 år sen

Amma är något fint! Har själv ammat.
Men när ett barn själv hoppar upp i förälderns knä och drar upp tröjan då känns det bara fel…..

Cecilia Nordström 2 år sen

Brukar inte kommentera så ofta men nu blir jag helt… vet inte vad. Förstår inte alls vad det är som stör med ammande barn och bröst oavsett ålder.
Kan bara välkomna dig till 2018 och verkligheten.

Katten 2 år sen

Ha ha, precis min tanke också! Ett besservisserinlägg om barnuppfostran brukar slängas in här också när det är ”klicktorka” och det har gått i stå😂

anonym 2 år sen

Mej gör det inget. Tycker det är fint.

Jeanette 2 år sen

Hm…Trodde du var smartare och mer sympatisk än att skriva ett sånt här inlägg, ganska förvånad faktiskt!! Ingen kvinna med insikt och framförallt är mamma själv skulle väl skriva nåt sånt här?! Försöker du sedan få mer uppmärksamhet för att det “är en het potatis” detta med amning så är det desto värre. Usch, detta gillade jag inte, tack för mig!

Therese 2 år sen

Oj, där sjönk du som en sten. Folk får göra som de vill! Detta skadar ingen.
Jag kanske tycker att långt hår är äckligt. Vad ska vi göra åt den saken, enligt ditt resonemang?

Veronica 2 år sen

Men! Vad bra att du kunde hålla tyst inför henne i alla fall.

Jasmin Rautanen 2 år sen

Håller helt med dej och har själv fyra barn som jag ammat … mellan 9 mån och ett år. Själv tyckte jag inte om att slänga fram brösten bara sådär utan ville att mitt barn/bebis skulle få äta i lugn och ro. När barnen blev större så ammade jag inte för att dom skulle få mat utan mer som mys så då ammade jag bara hemma när dom skulle sova … visst ska man få amma sitt barn när man vill men …

Annika 2 år sen

Jag förstår vad du menar. Jag har själv barn som jag ammat till de var cirka 7 månader. För mig är det dock inte kopplat till hur gamalt barnet är, utan jag tycker att man ska försöka att vara diskret när man ammar. (I bland uppstår ju situationer där man får göra undantag) Det är självklart helt naturligt att amma, likaså är det naturligt att kissa, fisa, bajsa, att ha sex osv. Men jag vill helst inte titta på när någon gör något av det framförallt inte när jag är på en restaurang och äter.
Vidare så tyckte jag att amningen var något som jag helst ville göra i lugn och ro, både för mig själv och mitt barn. Jag är faktiskt lite trött på att höra att det är naturligt, för självklart är det det..men som sagt så är det mycket som är naturligt, som jag helst vill undvika att titta på. Att jämföra att någon har förstorade läppar med att någon lägger upp brösten mitt framför näsan på mig när jag äter känns som en väldigt dålig jämförelse. Snarare måste man ju jämföra med andra helt naturligt kroppsliga företeelser som rapa, bajsa, kissa och ha sex osv…allt är naturligt men jag avstår gärna att titta på när andra gör det!

Svar på kommentaren:
Mia 2 år sen

Jag jämförde med sånt som jag tycker är obehagligt att se, för att skribenten skrev om något hon tyckte var obehagligt att se. I sådana situationer kan man titta bort.

Jag tycker att amning närmast kan jämföras med att äta och dricka och att det utöver mat och dryck till barnet ger närhet och tröst.
Förstår inte hur man kommer på att jämföra amning med bajs, kiss och att ha sex.

M 2 år sen

Allt för att få igång kommentarsfältet, när ska folk fatta.

Sanna 2 år sen

Håller med till 100 procent!! Seriöst,det är så sjukt. Mjölken har ju noll näring som du skriver. Man kan ju undra om det är barnet eller mamman som har svårt att sluta,förmodligen mamman. Det där styr man ju själv upp som mamma. Smäller av.på tåget dessutom?
Kram för ett bra inlägg

Hanna 2 år sen

Om man senare än att barnet är 1 ger sitt barn ersättning eller välling i flaska, och använder napp så ska man nog akta sig jävligt noga för att sitta i sitt glashus och häva ur sig att det är ”perverst” att amma barn över året. Så sorgligt att så många barn blir berövade närhet, näring och tröst för att vårt samhälle fått för sig att amningsavslut vid ca 6 månader är mer naturligt än att ha kvar amningen vid sidan om maten för den skyddande effekten, närheten, myset och, jo, vad ni än inbillar er, näringen som finns där i.

Påstående om att amning av äldre skulle bra för mammans skull är i det närmaste komisk. Det är knappast mammor som viftar med bröstet i barnens ansikte och trugar, tro mig 😅

Klara 2 år sen

Ni som anser att amning är perverst när barn kommer upp i ålder, hur kommer det sig att det är okej när det gäller spädbarn enligt er? Jag menar om det är en sexuell handling så bör det ju aldrig vara okej att utöva mot något barn oavsett ålder.

Jag förstår att man kan vara väldigt ovan. Vi har ju förstås väldigt ingrodda normer kring detta och det är naturligt att reagera starkt på något man inte är van vid. Men om ni tänker efter, grundar sig er syn på amning och bröst på fakta eller har det endast att göra med vad ni är vana vid? Kan ni inte ta och ställa den frågan till er själva och ärligt tänka på vad det grundar sig i?

Jag förstår vart ni kommer ifrån. Jag har tänkt som ni gör, men så tänkte jag efter och insåg att jag inte kunde komma på några som helst fakta att basera min äcklade känsla på. Ni kanske kommer på några, men det gjorde inte jag. Jag dömde något för att jag var ovan och nu har jag ändrat mig. Har jag inga skäl till att tycka något, hur ska jag då rättfärdiga det?

Hur länge man ammar skiljer sig mycket mellan olika kulturer. World health organization rekommenderar amning upp till 2 års ålder. Givetvis gör man som man vill med den saken. Att amma kortare eller längre än så är inte farligt. Men det visar på att våra normer här inte är absoluta facit för hur saker och ting ska vara.

Våga tänka efter! Det finns bara två saker som kan hända. Antingen kommer ni fram till att det inte skadar någon och då är ju det toppen. Eller så kan ni känna er mer säkra i er sak och det är ju alltid bra.

Svar på kommentaren:
Isabelle 2 år sen

Exakt så tänker jag också kring sexualiseringen, varför skulle det vara ok till 6 mån eller 1 år och vid 1,5 är det nåt konstigt? Trots rekommendationer om att det är bra för barnet och även minskar risk för bröstcancer hos kvinnan.

Mia 2 år sen

Vill tillägga att ju fler mammor som ammar i det offentliga rummet, desto mer vänjer sig omgivningen vid att det förekommer, är normalt, vanligt…..
Heja alla ammande och för den delen också flaskmatande föräldrar som tar väl hand om sina barn!

En del har svårt att flaskmata i det offentliga rummet också – för att normen är att små barn “ska” ammas…
Föräldrar som tar väl hand om sina barn är värda allt stöd och uppmuntran från omgivningen !

Annelie 2 år sen

Men snälla nån, man får väl tycka som man vill.
Bara för att man ska amma så behöver man väl inte flasha brösten.
Man kan väl respektera varandra.
Vad är problemet?

Helene 2 år sen

Nej jag tycker verkligen inte man ammar så stora barn och definitivt inte så nära inpå andra människor. Förstår mycket väl att du blev besvärad, skulle jag också blivit.

Anna 2 år sen

Allvarligt!! Över 90 kommentarer om en kvinna som ammat sitt barn. Är det ok att diskutera henne här?? Är det ok att skriva ett inlägg på en blogg om henne?? Skärp dig Johanna, det här var helt fel:( Du kunde tagit upp ämnet utan att skriva om den situationen.

Svar på kommentaren:
Sofia 2 år sen

Håller med dig!! Det känns som mobbing på hög nivå!! Blunda om du inte vill se. Att lägga ut och hänga ut en person på detta sätt är ren och skär mobbing. Man vet aldrig varför folk gör vissa saker, kan finnas en orsak! Lättare att välja att inte titta!

Diana 2 år sen

Jag är taxichafför (vad det nu har med saken att göra;) men jag vill heller inte se mammor som ammar!

Svar på kommentaren:
Sara 2 år sen

Om personen ammar när ni kör bryter de mot lagen så då hoppas jag du säger till. I alla andra fall, lägg dig inte i.

Mia 2 år sen

Om man känner sig besvärad, och inte kan ge mamman ett vänligt leende , så tittar man bort, av respekt för mamman och kanske även för sig själv och sina egna känslor.
Barn kan behöva ammas, mammor kan behöva amma ( brösten kännas som de ska sprängas om det gått lång tid sen senaste amningen tex) En del av livet. Vad är alternativet? Ett gallskrikande barn? En mamma som får mjölkstockning och känner sig sjuk i flera dagar, kanske behöver sjukvård?
Det finns tillfällen då jag väljer att titta bort. Det kan vara någons håriga stjärtspringa som kommer för nära eller silikonstinna läppar som känns obekväma för mig – eller kanske någon som tuggar med öppen mun ( har lite svårt för det..) Jag har svårt att se neutral ut i sådana lägen, så jag får titta åt andra hållet helt enkelt.

Vi behöver alla samsas i det offentliga rummet och människor föredrar inte alltid samma sak….
Så – jag håller inte alls med dig.

Svar på kommentaren:
M 2 år sen

Eller så slänger man inte ut brösten för allmän beskådning oavsett!!

Johanna 2 år sen

Ja du är väl helt dum i huvudet, “inte nog med näring” . Stackars dina barn som inte fick amma längre, vid 6 månader ska man introducera mer mat och amning/bröstmjölk ska vara den större delen
av födan upp till 1 år. Svårt att hitta den information
kanske. Du lyckafrs väl inte amma förmodligen eller tyckte att de va mysigt att amma. Helt dum i huvudet för att du kvinnoshamar. Året är 2018 och kvinnor ska stötta varandra inte sänka varandra. Trångsynt.

Pauline 2 år sen

Självklart får man amma när man vill, barnets behov och ålder bryr jag mig inte om. Det litar jag på att mamman har koll på. Men – vanlig artighet, hänsyn och respekt för sina medmänniskor är något annat. Det saknas hos många, inte nödvändigtvis bara ammande mammor.

Hanna 2 år sen

Ni verkar ju helt perversa hela bunten för enda anledningen till varför jag kan tänka mig att ni är så emot bröst är för att ni förknippar det med sex. Skriv inte ett jävla dömande och snevidret inlägg om amning, håll dina åsikter för dig själv, tror mamman i detta inlägg känner hennes egna barn bättre än dig!

annsi 2 år sen

Snälla Sofia, jag ser att du är en intelligent kvinna med dina utläggningar. Är du tillräckligt intelligent för att förstå att alla inte tycker som du? Du kan berätta för mig tills halsen blöder hur viktigt det är med amning…. Jag tycker fortfarande inte det är ok att amma större barn på offentlig plats! Du kan inte få mig ändra uppfattning trots dina låååååånga inlägg!

annsi 2 år sen

Snälla Sofia, jag ser att du är en intelligent kvinna med dina utläggningar. Jag skriver att jag är sjuksköterska för sådana som du verkar tro att man är helt tom i huvudet för att man inte gillar amning på offentlig plats. Tyck du som du vill… Jag har min känsla och den kan jag inte få bort. Som sagt… Jag har ammat båda mina barn…. INTE offentligt när de var lite större… Det är inget större fel på dem så vitt jag vet. Folk gör som de vill…. Jag säger inget till dem….men känner obehag. Så du behöver inte förklara för mig hur mycket du kan om amning…. tycker fortfarande inte om att se när större barn ammas på offentlig plats!

Svar på kommentaren:
H 2 år sen

Jag tror att det är lite som man brukar säga till barn. Bara för att man tycker något (oftast osnälla saker) behöver man inte säga det rakt ut. Det blir otrevligt. Så om man tycker det känns obehagligt eller äckligt med någon som ammar en bebis över 6 månader kan man hålla det för sig själv och titta åt ett annat håll.

Det finns många saker som folk tycker är obehagliga, kanske tex att se en svårt sjuk människa i rullstol på stan eller något annat. Man behöver varken peka, säga till dom hur äcklad man är eller skriva ett inlägg på en blogg om det. Iallafall inte utan att få reaktioner.

A 2 år sen

Jag personligen tycker att amningen är en privat stund mellan mor och barn. Om man ammar offentligt så bör man vara så diskret som möjligt. Därmed inte sagt att det på något sätt är äckligt. Men det är en privat stund. Sen har jag svårt att förstå de som ammar barn som är över året och som äter fast föda. Många glömmer ju att det är socker i bröstmjölk och de som ammas titt som tätt samtidigt som de äter vanlig mat riskerar att få karies.

Svar på kommentaren:
HR 2 år sen

Förutom att bröstvårtan vid amning ligger typ nere i svalget på barnet och mjölken knappast kommer i kontakt med tänderna, men annars hade du haft en poäng. Attans.

Sofia 2 år sen

Först blir man bara radande på idiotin du skriver men sen blir det bara uppenbart att det handlar om okunskap och en felaktig bild om pervertion.

1. Bröstmjölk innehåller mängder av näring, ALLTID! Den är till och med så fiffig att den ändrar sammansättning efter barnets ålder. Det går utmärkt att inte ge fast föda alls första året, bebis klarar sig på bröstmjölk. Tänk så bra.
2. Det kallas mjölktänder för att den naturliga amningscykeln såsom naturen tänkt den är till 5-6 års ålder, sen tappar man tänder och får svårt att suga. Också fiffigt. Naturen alltså, hade en tanke.
3. Sätt dig och ät på tågtoaletten och är själv istället, om det ändå är en passande miljö för barn så är det nog det för dig med.
4. Kvinnan har bröst för att kunna ge barn föda. Om du har en annan sexuell relation till bröst är det något du får jobba med personligen, finns hjälp för det. Inte något andra ska behöva ta hänsyn till när de ger sina barn näring.
5. WHO (dvs kunniga människor som vet vad de pratar om) rekommenderar amning/ersättning som huvudföda upp till ett års ålder och delamning/flaskning upp till minst två års ålder.
6. Ett barn som inte vill amma , ammar inte. Det går inte att tvinga ett barn att amma, barnet gör det för att hen vill, inte för att föräldern vill.
7. Utgå inte från att det bara är mammor som ammar, även pappor gör det.
8. Jag kommer slita fram mina långa mjölkstinna bröst lite extra om jag möter dig, kanske råkar det spruta lite bröstmjölk ur en mungipa eller så. Så akta datorn :)

Puss och hej, beöstmjölkspastej!

Svar på kommentaren:
Matilda 2 år sen

AMEN! ❤

annsi 2 år sen

Hej Johanna. Oj; vad folk gick igång på ditt inlägg om amning. Jag är själv sjuksköterska; har 2 barn som jag ammat. Jag är inte en idiot; osmart eller elak på något vis och jag håller moddig till hundra procent. Jag känner obehag av att se mammor blotta brösten när äldre barn (över 6 månader) skall ammas. Jag säger inget…. men känslan av obehag finns där. Tycker inte du eller jag eller någon annan skall slaktas för det! Jag kan inte hjälpa att jag känner så…. Verkar som om övrig befolkning anser att man behöver spärras in för den känslan… Märkligt! Cred till dig Johanna som vågar vara ärlig,

Svar på kommentaren:
Sofia 2 år sen

Vad har sjuksköterska med saken att göra, då borde du dessutom veta bättre!! /Med vänlig hälsning, sjuksköterska som inte skammar föräldrar som ger sina barn näring

Anonym 2 år sen

Om du känner att amning är äckligt så är det ditt problem och inte någon annans. Och du gör helt rätt som ler och håller tyst. Det finns många som tycker att olika medmänniskor är äckliga. Tex en gammal riktigt skrynklig människa. En handikappad som kanske till och med sitter och dreglar. En skadad med otrevliga bandage. En homosexuell som kysser sin partner offentligt. En mörkhyad som håller hand med en ljushyad. Du kan hitta människor som fylls av avsky inför alla dessa kan jag lova. Det gör inte att det är ok att säga något om hur man känner eller utåt visa något annat än att allt är som det ska. Känn vad du vill men ha hyfs nog att hålla tyst om dina känslor/åsikter när det gäller andras ensaker som inte rör dig!

Sofia 2 år sen

Barn ska alltså ammas i MINST två år enligt WHO. Hade du sagt något till mig när jag suttit och ammat hade jag fått dig utslängd från tåget/restaurangen ögonblickligen. Don’t test me 😂

Svar på kommentaren:
Katarina 2 år sen

Akta så inte mjölken “surnar” !

Stella 2 år sen

Oj, är det du som bestämmer vilka som ska åka tåg? Vilken makt du har!

Sofia 2 år sen

Stella: oj är det du och Johanna som bestämmer var jag ska amma? Vilken makt ni har!
För övrigt: jag har rätt till att amma var som helst där folk får äta. Om någon försöker ta ifrån mig den rätten genom ord eller annan handling är det trakasserier. Om någon försöker trakassera mig medan jag matar mitt barn, så kommer den personen avlägsnas från platsen. Av mig eller någon annan.

Jessica 2 år sen

Tycker det är fint att se en kvinna amma sitt barn. Jag tänker aldrig på hur gamal barnet är. Inte min sak att döma och bedöma det. Gillar din blogg och du verkar vara en trevlig kvinna men här håller jag inte med dig. Ha en trevlig helg Kram Jessica

Hillevi 2 år sen

Det är betydligt konstigare att man tycker det är äckligt att amma än att amma en ett-åring. Man räknas som ett spädbarn upp till ett års ålder, men många gånger som bebis ända upp till 3 år. En ett-åring är INTE ett stort barn.

Om man hel-ammar bebisen i ett halvår så kapar man förstås inte amningen rakt av utan den trappas ofta ut. När man börjar ge bebisen fast föda brukar det rekommenderas att ge bröstmjölk som tillägg efter den fasta födan. En liten bebis-mage har svårare att hantera fast föda än ett stort barn ( vilket man är när man är 3+ kanske när det gäller amning). Bröstmjölken har en laxerande effekt och kan alltså motverka förstoppning på dom små.

Varför skulle man överhuvudtaget vilja sitta inne på en toalett och amma? Det finns väl inget bekvämt med det?
Det ÄR naturligt att amma, lika naturligt som för vuxna att sitta och äta en macka.
Det går inte att jämföra med att man skulle sitta och kissa bland andra, det gör ju bebisarna i sin blöja som man byter på toaletten sedan. Precis som vuxna går på toaletten och kissar .

Skulle förstå din upprördhet om det handlade om att mamman bytte en bajsblöja framför dig precis som man skulle bli obekväm om en vuxen människa satt mittemot och bajsade.
Såklart naturligt att bajsa men det gör man ju på toaletten. Äta kan man ju göra på de flesta ställen, eller hur?

Svar på kommentaren:
Så dumt 2 år sen

Man är INTE bebis som 3-åring! Vet inte vart denna okunskap kommer ifrån . Man är ett barn. En 1-åring är inget spädbarn. Läs på! Pinsamt. Går inte att jämföra att äta smörgås med att blotta brösten och låta stora barn suga på dessa för öppen ridå. Måste barnet laxeras under tågresan?😂 (Angående bröstmjölkens laxerande effekt)

Hillevi 2 år sen

Jag har läst på. Frågan är om du gjort det och vilken annan information har du isåfall och var kommer den ifrån?
Självklart kan man jämföra att amma och att äta en macka. Det är två olika sätt att äta på. Det finns fler också, vilket du kanske vet. Sond genom näsan tillexempel.
Att bröstmjölken är laxerande är bra för små magar och det betyder att det blir ett kontinuerligt underhåll av magen tillsammans med den fasta födan, och kanske inte på det sätt du uppfattar det som? Det är alltså inget lavenemang man ger.

Så dumt 2 år sen

Jag till skillnad från dig är påläst. Har flera barn och detta tjatande om amning står mig upp i halsen. Vill fortfarande inte ha andra människors bröst i synen, det är respekten vi pratar om. Jag är sjuksköterska och vet mycket väl att det inte är lavemang som ges (dum kommentar). Behandla barn som barn, de är som sagt inte bebisar när de är 1år. Typiskt vårt curlande samhälle..

Hillevi 2 år sen

Vad kul! Jag är också en påläst sjuksköterska med många barn
Amma kan man göra överallt och du som sjuksköterska borde förstås uppmuntra det, annars känns det ju lite skrämmande?
Jag tycker också att man kan skyla brösten, mest för sin egna skull. Man vill ju inte ha mjölkstockning.

Om man ogillar definitionen bebis eller spädbarn fungerar det också att kalla dom barn, för det är dom ju också. I folkmun kan man ju prata om dom som barn även när dom ligger i magen.

Men det finns ingen som kan påstå att man är ett stor barn när man är 1 år!

Så dumt 2 år sen

Tänker inte bidra till amningshetsen i samhället, amning är inte “skrämmande” som du så konstigt skriver. Däremot har alla människor ett val, även att amma eller inte. Vem har sagt att man är stor som 1-åring? Man är dock fortfarande ett BARN.

Hillevi 2 år sen

Det som är skrämmande är väl om msn inte skulle få amma överallt?
Du som sjuksköterska borde väl vilja uppmuntra att man ska kunna/våga mata (amning, flaska , sondmat eller fast föda) sitt barn oavsett var man är/hur gammalt barnet är?

Så dumt 2 år sen

Men herregud människa, pratade du inte om amning? Vad har flaskmatning, övrig matning med detta att göra? Jag pratar om RESPEKT mot sina medmänniskor genom att inte slänga fram brösten i ansiktet på någon!!! Du och jag är definitivt inte på samma nivå, antagligen står vi så långt ifrån varandra som sjuksköterskor som vi kan. Självklart får man mata sitt barn ute, men man vill inte ha någons bröst i sin sfär för det. Slut på diskussionen med dig, vi förstår inte varandra.

Hillevi 2 år sen

Därför att amning och övrig matning är exakt samma sak! Och det ska man kunna göra överallt ( det var väl det du inte tyckte ?) Det är ju inte du som blir ammad bara för att du råkar sitta bredvid/mittemot någon som blir det? DU kommer ju inte att få ett bröst eller bröstmjölk i ditt ansikte.

Men visst. Vi kan avsluta här. Jag tycker man ska få amma överallt oavsett ålder på barnet och du tycker inte det. Så.

Sandra 2 år sen

Herregud vilket sorgligt inlägg. Skäms fan ihjäl här. Okunskapen når nya nivåer

Svar på kommentaren:
LN 2 år sen

Exakt. Skämskudde. Stenåldersnivå och bonnigt så det förslår. Inte konstigt vi fortfarande är där vi är idag och står och stampar med tanke på att kvinnor har dessa synpunkter (tex att vi skall skyla oss!) om sina medsystrar..

Tess 2 år sen

Väldigt bra Johanna! Håller med! Detta med amning är ett så extremt känsligt ämne! Sen kan jag förstå om man inte vill sitta o amma inne på en offentlig toalett. Däremot så tycker jag att man ska visa respekt mot andra och skyla sig en aning. Bröst är fina o de är till för att ge våra barn mat, men måste man visa upp dom just bara för att man ammar? Kommer aldrig förstå mig på det! Sen att man oxå låter sitt barn bestämma vitt o brett redan som liten över när, var och hur man ska äta! Det är VI föräldrar som ska ge våra barn rutiner, regler o gränser så tidigt som möjligt. Barnen ska inte köra över oss vuxna så länge de är barn! Det är absolut inget fel att amma sin ettåring om man nu vill det, accepterar det även om jag inte förstår varför! Alla gör som man vill med den biten. Tycker dock att de som tar fram sina bröst offentligt oxå kan tänka på sin omgivning OCH acceptera att ALLA tycker olika! Så att skyla sig är inte för mycket begärt.

Svar på kommentaren:
Jessica 2 år sen

Helt rätt Johanna! Jag tycker amning är ok men man kan väl skyla brösten lite. Man kan inte bete sig som man gör hemma. Är man bland okända människor så ingår det att visa lite respekt mot omgivningen.

Ida 2 år sen

Där slutade jag att följa din blogg.. alltså jag blir chockad av denna läsning. Nivån sjönk otroligt lågt nu!

Svar på kommentaren:
Anonym 2 år sen

👍👏👌

Noomi 2 år sen

Jaha, nu börjar feministerna med sitt dravel…våra rättigheter, våra kroppar blabla..Jag vill inte se andra kvinnors hängpattar i tid och otid! Det är äckligt och provocerande för mig- det får dessa flashande mammor acceptera!!En ettåring kan äta fast föda, de har tänder, punkt. Vi lever inte i ett u-land där inte annan mat finns (ni som alltid måste poängtera näringen i bröstmjölk). Ett barn som plockar fram patten själv är för stort att ammas, punkt. Dessa mammor är i mina ögon sunkiga. Det finns napp och snuttefilt att ta till ELLER, lägg ner mobilen och för ett samtal med barnet (vilken tanke!!) Heja på Johanna, du är bäst!

Svar på kommentaren:
Lady Dahmer 2 år sen

Du vet att napp och snutte är SUBSTITUT för bröstet va? Och du behöver inte titta på mina hängpattar. Du kan titta bort. Har du problem med impulserna och inte klarar av att sluta stirra på kvinnor som ammar så kan du med fördela öka vård.

Noomi 2 år sen

Jaha, då vaknade feministerna… väntade bara på substitutkommentaren. Lär er att man får tycka vad man vill! Vi lever i ett demokratiskt land. Vill fortfarande inte ha era tuttar i ansiktet.

Victoria 2 år sen

Härligt! Tycker också det är sunkiga morsor som gör så. Vill definitivt inte se stora ungar dra i hängiga pattar med bristningar. Tycker inte det är det minsta sexuellt, bara äckligt och fult.

Mar 2 år sen

De LD säger eller skriver ger jag inte ett skit för! Ordbajseri är hennes melodi endast

Elin 2 år sen

Håller med dig till 100%!! Min svägerska ammade sin dotter tills hon va 3 år. Glömmer aldrig en midsommarafton o hela släkten va där, flickan sprang o lekte med de andra barnen o helt plötsligt springer hon till mamman o drar upp tröjan o mamman ar henne! Flickan står upp medans mamman ammar henne! Snacka om patetiskt! Amma era barn men ni kan oxå visa hänsyn! Alla vill inte se era bröst precis överallt!

Josefine 2 år sen

Blir på riktigt verkligen ledsen av detta i inlägg. Har en ettåring som vi kämpar med att få i mat varje dag och jag helammar fortfarande. Det kunde därmed varit mig du satt mitt emot. Har aldrig ens reflekterat över att någon skulle tycka att det var konstigt att jag ammar min ettåring. Men så dyker detta inlägg upp hos dig. Helt obegripligt för mig hur du kan ha dessa tankar. Och oavsett om jag ammar min ettåring pga matsvårigheter eller inte så tycker jag du borde fokusera mer på andra saker i livet än huruvida någon annan väljer att göra kring amning.

Nu är jag inte ledsen längre utan arg. Arg på att det finns personer som har sånna här sjuka åsikter om amning. Fy! Du borde skämmas!

Svar på kommentaren:
HR 2 år sen

Samma här. Min första var extremt dålig med maten och jag fick kämpa för att får henne mat. Amningen var en sådan räddning och jag hade nog fortsatt länge om jag inte blivit gravid igen.

Mådde jättedåligt när jag ammade offentligt och hon var över 1, pga såda här trångsynta personer som det här kommentarsfältet kryllar av. Nu med andra barnet har jag tack och lov släppt allt och ammar honom ännu vid 20 månader. Oftast inte offentligt (för vi ammar liksom morgon och kväll), men kanske borde. Tydligen behöver normalt ammande faktiskt normaliseras ytterligare.

[email protected] 2 år sen

❤❤ hoppas att du förstår att den trångsynta stenåldersklicken av människor är väldigt liten.

Elin 2 år sen

Åh du hade bara turen att stöta ihop med en klok mamma som läst på lite ,ingen fara på taket!
Beträffande din rädsla för att få se andra kvinnors bröst har jag tyvärr inga bra svar. Men som fler tipsat om så kan man ju alltid titta bort.

“Världshälsoförsamlingen (WHA) och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar sina medlemsländer, att främja enbart amning i sex månader och därefter främja fortsatt amning och samtidigt komplettera med lämplig tilläggskost i två år eller längre. “

Svar på kommentaren:
Leonie 2 år sen

Varför ska jag titta bort när jag betalar för att åka tåg i lugn och ro? Är priset inklusive patte i ansiktet? Vad menar du med påläst? Människan tar fram brösten framför okända människor, dvs blottar sig. Barnet har annan mat att äta, det svälter knappast under tågresan. Det finns något som heter respekt för sina medmänniskor också. Förstår inte vad WHO’s rekommendation har med den här diskussionen att göra. Ska man prompt amma ett stort barn får man faktiskt gå undan. En sådan tågbiljett skulle jag inte betalat för.

Lady Dahmer 2 år sen

Amning är inte blottning så jo du får snällt acceptera (och respektera!) mammor som ammar barn. På tåg. På bussen. I affären. I parken. På caféet. I alla delar av det offentliga rummet. Klarar du inte det så får du flytta ut i skogen.

Leonie 2 år sen

Tänker inte flytta ut i skogen. Att inte vilja ha andras bröst i ansiktet ser jag som en mänsklig rättighet.

Matilda 2 år sen

Leonie, ja, du anser det som en mänsklig rättighet. Precis som amning också är, en mänsklig rättighet.

Sara 2 år sen

Så besviken på dig och att du häver ut dig dessa unkna tyckanden. Ingen ammar sina barn för att göra dig nöjd utan för att göra sina barn nöjda. Låt folk mata sina barn som de vill. Ingen tar skada av att ammas länge. Ja möjligen du då, är du någon alla ammande ska ta hänsyn till alltså?

Svar på kommentaren:
Ann 2 år sen

Håller med dej. Tror nog mera att som oftast ….det är att
få fler kommentarer och bloggen får bättre statistik :)

Linda 2 år sen

Vet du vad Johanna… Du kan ju ta din sallad å sätta dig på en toalett å käka den. Folk kanske mår illa av att se dig äta med.
Eller så kanske du ska sluta å störa dig på vad andra gör. Det finns hur mycket bra som helst i bröstmjölk, det försvinner inte om du tror det. Att du inte skäms.

Johanna Chaibi 2 år sen

Håller helt med dig Johanna!

Ammande mamma 2 år sen

Visst är det enkelt att tycka en massa bakom en skärm? Men skulle någon faktiskt våga säga till och ta diskussionen face to face?
Nej, antagligen inte!
Nästa gång ni ser mig amma min 14månaders får ni gärna säga vad ni tycker och tänker, men var beredda på diskussionen som kommer att uppstå. Jag har fakta som underlag men ni verkar ha era känslor?

Svar på kommentaren:
FA 2 år sen

Skulle inte ha något som helst problem att säga det face to face om situationen krävde. 😊 alla är inte konflikträdda 😉

Ammande mamma 2 år sen

Då hoppas jag innerligt att vi stöter på varandra en dag! Tar gärna den diskussionen med människor som inte är lika pålästa som jag :)

Marie 2 år sen

Bra och vågat skrivet Johanna. Att små barn ammas är helt okej men när barnet är så pass stort och kan äta anser jag att det finns ingen anledning att amma.

Svar på kommentaren:
Sara 2 år sen

Men vad spelar det för roll vad DU anser. Låt folk få göra som DE vill.

PS. Att det inte skulle finnas näring i brösten efter ett halvår? Hahaha va? Skojar du? Jösses. Om du ska spy dina fördomar så försök iallafall ta reda på fakta först. Ingen tjänar på att du sprider okunskap och rena lögner.

Jag kan upplysa dig om att näringsinnehållet är lika högt som innan. Fullt med vitaminer, viktiga fetter, laurinsyra, antikroppar. Dessutom anpassa mjölken efter barnets behov.

Jag känner obehag av detta inlägg och av din inställning till amning och kvinnobröst. Kalla kårar och ont i magen får jag.

Jag ammar min 2,5-åring.

Jag ammar inte honom för att du ska ha nåt att ondgöra dig över. Jag ammar inte honom för att retas eller provocera. Jag ammar inte honom för att visa upp mina bröst och att du har mage att skriva detta inlägg gör mig väldigt illa berörd. Hur kan du? Skäms du inte?

Undrar även om du skulle reagera och resonera lika om hon plockat fram en napp eller nappflaska? Eller är det brösten som skaver? Du vet vad de är till för va?

Svar på kommentaren:
Lotte 2 år sen

Håller helt med dig. Johanna, faktakolla dina argument innan du far med osanningar på internet.

Anna 2 år sen

Hur orkar människor vara så “bajsnödiga” och gnälla om precis allt?? Vad gör det om hon sitter och ammar sitt barn på ett tåg? Varför skulle hon vara hänvisad till en sunkig, nerpissad toalett? Skulle ALDRIG sätta mig på en offentlig toalett för att amma mitt barn! Jag ammade mitt tredje bar tills hon var 3 år, självklart oftast på kvällen för närhet och trygghet. Inget jag ångrar för en sekund! Hon är 21 år idag och en underbar tjej. Vem har rätt att tycka och tänka hur länge någon ska amma? Vem har rätt att tänka och tycka att jag måste skyla över mig och mitt barn för att vissa tycker det är “äckligt och frånstötande”? Jag tycker faktiskt att det är ni som är frånstötande! Låt var och en göra som dom själv vill så blir det bäst, ni behöver dessutom inte titta på när barnet ammas, titta någon annanstans istället!

Svar på kommentaren:
Charoline 2 år sen

Amen! 🙌🏻

Slår vad om att en lättklädd kvinna i en reklam inte är lika upprörande.. eller en kvinna som solar toppless på stranden..
Fortsätt stirra in i era telefoner så är problemet löst!
Jag ammade min tös i 14 månader och anser inte att hon då var ”ett stort” barn.
Va folk ska hålla på och peta på hur andra människor lever sina liv.
Må gott!

Anne Lindfors 2 år sen

Hej Johanna

Kan inte mer än att hålla med.
Jag känner också ett obehag.
Det där tycker jag är till för toaletten. Alldeles för privat för att dela med omvärlden.

Bra där Johanna 🌹 Kram Anne

Matita 2 år sen

Håller med till 100 % du är våglig Johanna 😀 jag tycker det är oerhört motbjudande men det är vad jag tycker ❤️

Carina H 2 år sen

Jag håller med Dig till fullo. småbarn ok att amma, men inte när dom äter själva.

Nidzara 2 år sen

Läser detta och tänker Kära Gud tack för det finns mer som jag som tycker sama. Så klart man ska amma sina barn om det går men varför bara ta ut tuttar och amma. Finns toalett, eller halsduk, filten som man kan tecka över så behöver ingen ser mina bröst . Det är samma sak med Instagram. Varje bloggare med små barn visar sina tutar när de ammar. Hjälp var går denna värden.

FA 2 år sen

Tack Johanna för att du lyfter detta! Har själv inte ammat mina tre barn men har inga åsikter alls om att andra gör det. Världens naturligaste sak!
MEN inte stora barn! Amning är till för när barnen inte kan äta annat än mammas mjölk. När barnet är stor nog att äta ser jag ingen anledning till att barnen ska amma. Det känns nästan som att vissa mammor att vill amma länge för att det är så mysigt. Det blir liksom perverst i mina ögon. De försvarar sig med ”vem är jag att säga nej til mitt barn om dem vill ha tutte?” Jo regler är ju som bekant endast bra för barn ….gränslöst blir ju motsatsen..

Emelie 2 år sen

Det är jättemysigt ett tag , fram till halvåret sen räcker det. Håller helt med Dig Johanna.

Mysan 2 år sen

Håller med. Spädbarn är helt okej och inget jag reflekterar över. Men större barn som själv kan ta fram mammans bröst för att äta eller snutta – nej tack.

Josefin Matsson 2 år sen

Det är mycket värre med plastiköveropererade tanter som vill se ut som barn. Det får många att flytta på sig både på tåg och andra ställen. Att amma är naturligt. Att göra om sig själv till oigenkännlighet är vara helt underligt och otäckt.

Svar på kommentaren:
Maggan 2 år sen

Josefin förklara, menar du att de dra dram sina opererade bröst framför andra? Nakna?

Josefin Matsson 2 år sen

Till Maggan: NEJ det opererade brösten ser man typ bara hälften av på ett tåg. Däremot ser man ju det plastiska ansiktet där precis allt bara är yta utan kärlek eller innehåll. Att någon kärleksfullt ammar sitt barn och att en plastiktant förfasas över att “hen” inte längre kan göra det, någonsin, får många att bli illamående. Låt livet ha sin gång och släpp det du inte längre är en del av.

Liselotte 2 år sen

Nej Josefin, det är inte värre. Jag vill inte få NAKNA pattar framkastade och ammade av ett så stort barn som precis ätit VANLIG mat.

Äckligt!

Cissi 2 år sen

Små barn – helt OK. Stora barn som kan äta pommes – inte OK.
Förstår att du tyckte det var jättejobbigt, det hade jag också tyckt.
Trevlig helg!

Elizabeth 2 år sen

Hej!
Har svårt för att så stora barn ammas överhuvudtaget. Som nån skrev att kan barnet äta pommes så behöver den ju inte ha bröstet. Hon tog väl till bröstet istället för att ge en napp bara för att ungen skulle va tyst./Elizabeth

Karin 2 år sen

Ett år är ingenting barnet är ju litet.Tycker det är ok att
amma offentlingt och på resturanger och över allt.
Visst man kan lägga över en filt men nödvändigt.
Det är så mycket näring i amming.
Barn gör ofta så för att få närhet och trygghet och komma till ro.
Många slutar amma för tidigt eller ammar inte alls.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Barnet gallskrek när barnet ammade. Sen plockade hon fram nästa bröst. Barnet skrek ännu mer.
Kom förstås ingen mjölk. Det var ett jädra liv.

Barnet tystande efter mamman gett napp och snuttefilt. Det var det barnet behövde. Tröst och napp.
Inte bröst som inte ha någon mjölk kvar. Äter barne mat försvinner mjölken tillslut och barnet blir bara irriterat och ledsen när det inte kommer mjölk.

Helt ofattbart hela situationen anser jag.

Cilla 2 år sen

Ja detta är en omdiskuterad fråga! Amma handlar ju inte bara om näringen i mjölken utan även om närheten för både barn och mamma. Själv har jag inte kunnat amma något av mina 3 barn men skulle aldrig tycka det är äckligt med att se någon amma stort eller litet barn.
Jag hoppas att mamman inte läser din blogg för om jag varit hon hade jag blivit ledsen av det du skrev och kanske önskat att du istället sagt att jag reser mig en stund så du kan amma i fred eller något i den stilen. Kanske var det så din medpassagerare tänkte när hon gick. Att bli irriterad över hur andra människor beter sig när det gäller sådant som det inte finns rätt eller fel i blir en belastning för en själv. Lättare sagt en gjort, men jag försöker alltid tänka på vad är det som egentligen gör mig irriterad och spelar det egentligen någon roll om jag får stå ut med detta en stund. Oftast brukar jag försöka tänka vad lycklig jag ändå är som inte har större bekymmer än att jag kan låta mig irriteras över en sådan här sak.

Linda 2 år sen

Oj oj Johanna, du är modig och cool tycker jag som inte bara lägger ut matbilder och fina kläder.
Du sticker ut hakan och säger vad du tycker, får oss som läser en tankeställare och jag tror du kan göra skillnad.

Gillar att läsa om dina åsikter smått som stort.
Kram Linda

inger karlsson 2 år sen

Du har så rätt Johanna! Det finns någonting som heter ” Vett och etikett”.

Margareta 2 år sen

Är ungarna så stora att de kan äta pommes frites mm så behöver de inte ammas alls.Jösses. I synnerhet inte bland fölk.

Svar på kommentaren:
Marie 2 år sen

Håller med helt. Helt sjukt!

Petronella Wenner 2 år sen

Så rätt.

AnnaE 2 år sen

Håller med!

Annika 2 år sen

Het potatis det där med amning och jag tillhör de som inte vill vara publik. Har aldrig förstått mig på de som vill dra fram bröstet i tid och otid framför vem som helst.
Sen är jag säkert extrem åt andra hållet då jag alltid gick undan och ammade om vi inte var hemma.

Ulrika 2 år sen

Det finns mycket som är helt naturligt som man inte behöver dela med andra i en offentlig miljö. Ska man t ex gå på toaletten på tåget och lämna förre öppen? Det är ju ändå helt naturligt att kissa. Sitta och rapa och fisa på tåget? Är ju också helt naturligt, eller? Finns inget sötare än en liten bebis som ligger i sin mammas famn och blir ammad men när större barn kluver fram och bara lyfter upp tröjan och suger tag känns det faktiskt inte lika gulligt. Hade en kvinna som åkte på min buss i många år som lät sin 4-5-åring lyfta på tröjan och suga i tid och otid och det kändes faktisk inte gulligt utan bara konstigt. Vi har alla olika syn på t ex amning men att varva pommes med amning känns lite udda och man kan välja HUR och VART man gör det oavsett hur naturligt det är och i ärlighetens namn hur naturligtvär det att amma t ex en treåring???

Babs 2 år sen

Håller med dig. Tycker det är obehagligt att se så stora barn amma och mammans bröst vill jag absolut inte se. Gå undan istället och tänk på dem som sitter bredvid. . Fik och allmänna platser där bör man skyla brösten åtminstone.

Maria 2 år sen

Håller också med, amma gärna men gör det till en fin stund med barnet. Och när barnet kan äta vanlig mat så låt det bli den naturliga delen i offentlig miljö.

Christina 2 år sen

Men herre gud är absolut inget fel att amma en 1åring och nej mjölken blir inte mindre nyttig och vadå äckligt det är helt naturligt och absolut inget perverst..Nä Johanna själv tycker jag att det är jäkligt irriterande med folk som håller på med datorn och mobilen.pch visst man kan skyla sig men det är absolut inget äckligt eller fel

Svar på kommentaren:
anna 2 år sen

helt rätt!!!

Carina 2 år sen

Konstig jämförelse.

Ulrika 2 år sen

Jag jobbar i en möbelaffär en gång gick en kund runt o ammande i butiken. Sen kom hon fram till mig
i kassan hade glömt en sak att stoppa tillbaka bröstet så stod där men hela bröstet framför mig.
Tycker man måste få amma men man kanske inte behöver vräka fram brösten överallt.
/Ulrika

Hannah 2 år sen

Ammat mina barn länge.. upp mot 1 1/2 år.. inga problem, är jag ute offentligt skyler jag mej naturligtvis för både min o barnets skull samt övriga människor, dock skulle jag aldrig amma på en vanlig toalett, amningsrum absolut, ngn soffa i ngt köpcenter absolut.. toalett stort nej.. äckligt med en ammande mamma..ett barn som får närhet och kärlek fr mamman.. inte äckligt men alla borde kunna ta hänsyn, alltså gå undan, skyla sig etc men att säga att ngt så naturligt är äckligt anser jag är fel..

Birgitta 2 år sen

Håller med dig helt och hållet.Unga mammor idag tycker att detta är helt naturligt.Slänger
upp brösten lite här och där .Det är inget jag vill se.Skyl er eller gå undan när ni ammar. Det är faktiskt äckligt att se.Och amma så stora barn.De kan väl i den åldern äta vanlig mat.
Det verkar som om dessa mammor vill ha en bebis kvar även om den är 2 – 3 år.

Julia 2 år sen

Jag har vääääldigt svårt för ammning av så stora barn. Det känns faktiskt väldigt perverst att ett barn suger på sin mammas bröst när de är så stora att de kan äta riktig mat själv…

Svar på kommentaren:

Det perversa här är väl ändå du som gör sexuella kopplingar till amning? Usch

FA 2 år sen

Håller helt med dig!

Isabell 2 år sen

DU är pervers.

Evelina 2 år sen

Usch, hade reagerat precis som du – inte vetat vart jag skulle ta vägen!!!
Osmakligt att amma barn som övergått till mat och har tänder, fy bubblan!
Ammade inte offentligt ens när min dotter var spädbarn, det är en stund mellan mamman och barnet som man vill ha i lugn och ro.
Ska nog försöka fundera ut ett bra kommentar att ha till hands om jag skulle hamna i samma situation i framtiden!

Trevlig helg

Pia 2 år sen

Ett år är ju ingenting…Amma en 1-åring är ju absolut inte att amma ett stort barn?! Och ja,absolut kunde mamman ha skött det på ett bättre sätt,men att amma sitt barn är ju inte äckligt…

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Jo absolut!
Barnet som äter vanlig mat behöver inte suga på mammans bröst.

Äckligt som fan!!

Anna 2 år sen

Jag tycker faktiskt inte det är ok att amma ett spädbarn heller utan att “skyla sig”. Jag hamnade bredvid en mamma på ett “trångt” fik när jag skulle äta lunch och jag hade hennes bröst i min sallad kändes det som. Nej INTE ok!!

Carolin 2 år sen

Mjölken behåller mkt näring och är minst lika bra senare som i början. Det beror mer på mammans kost faktiskt. I Sverige har vi fått detta med amning om bakfoten, rekommendationen är minst sex månader men de flesta får samma uppfattning jag fick…att ett halvår räcker och är lagom. Finns inget lagom, följer man det som evolutionen säger så bör man amma så länge dom möjligt och tills barnets naturliga säger tack det räcker.
Med det sagt så är det inte ok att amma öppet och tydligt hur som helst. Håller med bröst är privata. Mina vänner som ammat sina barn upp till 2-3 års åldern har aldrig någonsin ammat öppet. Offentligt ja självklart. Men inte med brösten i vädret så att säga.
Jag kunde själv bara amma två månader, min kropp ville inte. Tufft att inte kunna välja själv men tacksam för den tiden det gick.

Svar på kommentaren:
Nina 2 år sen

Rekommendationen är att bröstmjölk ska vara en del av barnets kost minst ett år..

Marie 2 år sen

Man slutas aldrig förvånas! Förstår din känsla, det mest ögonhöjande som jag var med om var när ett västerländsk barn på 2-3 år lekte på stranden bredvid oss i Thailand och helt plötsligt springer fram till sin mamma och lägger sig i hennes knä och börjar suga på hennes bröst, och mamman ammar vidare barnen som det vore en bäbis! 😳

Therese 2 år sen

Att mjölken skulle bli mindre näringsrik med tiden är en myt men sen kan jag tycka som du, ganska osmakligt att amma större barn åtminstone offentligt

Eva 2 år sen

NEJ, det är så onormalt det kan bli, tycker jag.. så stora barn äter sin mat, det blir perverst i mina ögon!

Anette.S 2 år sen

Känns som mamman faktiskt ville provocera, ett barn som är 1 år??

Usch jag tycker det är lite äckligt, förlåt men har också svårt för det.

Så åt barnet pommes innan?

Lena 2 år sen

Håller helt med dig, att lägga en liten filt över kan väl inte vara så svårt…och samtidigt sitta och fingra på sin mobil..nej usch vilken frånvarande människa!!

Lena 2 år sen

Nej nej nej! Amma så stort barn som ett år inför alla blir äckligt. Jag klarar inte av sånt. Det är bara mamman som inte klarat av att sluta.

Sen sitta öppet med brösten i vädret med så stort barn som klättrar upp….

Förstår du blev generad.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…