• 2018-11-27, 12:42
  • 72

Härom veckan skulle inte Lucia nödvändigtvis vara en flicka i Malmö. Nu ska barnen inte alls fira Lucia på en förskola i Motala. Det har skolchefen bestämt för att Lucia skulle vara diskriminerande. Jag fattar inte hur denna lilla fina tradition kan vara så upprörande för så många. Läs här: https://www.mvt.se/nyheter/motala/forskolechefen-om-luciabeslutet-om5574308.aspx

Vad tycker ni, ska vi ta bort Lucia helt på förskolor och skolor?

Att en del föräldrar inte har råd det vet jag,  men varför inte hjälpas åt att skaffa barnen kläder till Lucia? Man kan också låna. Jag blir mer fundersam när jag läser att barn skulle tycka att det var otäckt att gå i Luciatåget och att Alex Schulman tycker att Lucia ska tas bort helt för att det är för föräldrarna och inte för barnen.

Visst är det föräldrarna som skapar förväntningarna, men då kan vi avskaffa julen också. Så fungerar alla traditioner, de förs vidare till nästa generation som kan få uppleva Lucia med ljus, sånger, mys och gemenskap.

Att uppträda och sjunga skapar självkänsla hos barn. Marilyn var bara ett år när hon var med om sitt första Luciatåg. Hon hade en glittrig kjol och röd top, en dagisfröken fick bära henne för att hon var så liten. Skulle jag då tycka det var diskriminerande? Urlöjligt! Vi hade en fin stund och njöt av alla som ville stå i ledet och sjunga medan Marilyn satt i mitt knä.

När tjejerna gick i lågstadiet hade de däremot inget luciatåg alls, så jag erbjöd mig arrangera eget luciatåg för Lisa-Maries klass. Alla föräldrar var med på det, alla barn också, men ingen tvingades förstås. Som gammal musiklärare spelade jag och tränade med barnen innan de fick ha sitt firande i klassrummet. Det blev så mysigt!

Svårare än så behöver det inte vara. 

 

2018-11-27 Johanna Toftby

Kommentarer

Jenny Lindgren 1 år sen

Så skönt & befriande att läsa dina tankar kring Lucia 🤗🎅. På min minsta sons förskola (han är 4 år), så filmar de sitt firande, & föräldrarna är sedan inbjudna att på eftermiddagen ta del av denna film. Jättetrist utveckling 😣. Jag hoppas att det finns fler människor ( även offentliga) som precis som du vågar stå upp för denna fina & mysiga tradition 👏💝

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tack Jenny, ja det är ofattbart. Otroligt tragiskt.

Kram Johanna

Lisa 1 år sen

Nej, man ska absolut inte ta ifrån barnen glädjen att uppträda och sjunga. Men om vi är ärliga: hur många 2-åringar har verkligen ett eget behov just av att uppträda och sjunga för en massa för dem okända vuxna personer som stirrar på dem i ett nedsläckt rum?

Det går helt enkelt inte att komma ifrån att förskolornas publika Luciafiranden när det gäller de minsta barnen i många fall mer är till för föräldrarna än för barnen.

Visst, barn är olika och några har säkert tvååringar som är riktiga teaterapor och verkligen älskar att uppträda inför en mängd okända människor i ett nedsläckt rum. Men rent generellt har så små barn inte det behovet , utan det brukar komma senare.

Jag har inga problem alls med att mitt minsta barns förskola valt att enbart de äldsta, femåringarna går i ett publikt luciatåg i år. Det betyder inte att de mindre barnen inte får lära sig sångerna eller klä ut sig, eller Luciafika. Det har heller inte ett dugg med daltande med människor som inte tål svenska traditioner att göra, som många konspirationsteoretiskt lagda verkar tro. En av pedagogerna på vår avdelning bär slöja, hon deltar likväl i alla avdelningens aktiviteter.

Och ni som kommenterat att pedagoger som inte vill arrangera traditionella luciafiranden för föräldrar bör byta yrke är ju helt verklighetsfrånvända och riktigt bortskämda!

Förstår ni då inte att förskolorna idag har betydligt större barngrupper och mindre resurser än när många av oss föräldrar gick i förskolan på 80- och 90-talen? Jag förstår ärligt talat inte hur någon kan ha missat förskoleupproren och larmen om de stora barngrupperna.

Att i den rådande verkligheten argumentera som om det vore en mänsklig rättighet för föräldrar – och kanske också far- och morföräldrar!- att få komma till förskolan och titta på ett Luciatåg (där är en stor del av barnen är så små att de inte ens vågar eller klarar att sjunga inför massa okända människor i ett nedsläckt rum) – det är ju sanslöst.

Personligen tycker jag att det skulle vara betydligt roligare att gå och titta på ett Luciatåg med femåringar som faktiskt ofta har ett eget utbyte av att sjunga och uppträda inför en stor och till stor del okänd publik än på ett Luciatåg med 1-2-och 3-åringar där många av barnen skrämda springer och sätter sig i en förälders eller pedagogs knä, alternativt står tysta och bara stirrar förvånat på alla främmande människor.

Man kan mycket väl fira Lucia på förskolan utan att alla avdelningar oavsett ålder på barnen har just det klassiska publika luciafirandet för föräldrar och släktingar.

Icka 1 år sen

Håller med dig helt och fullt Johanna 💪🏻
Blir på riktigt mörkrädd ibland när man hör nyheter som detta
Vi är ju på vippen att sudda ut allt i detta land som anses vara kränkande, orättvist mm
Istället för att se det som fina traditioner som faktiskt inte alls är kränkande eller rasistiska

Alltså vi lever i de lättkränktas samhälle
Svensken har blivit så skitnödig och skall vara så jävla politiskt korrekt hela tiden
Så tröttsamt Jag spyr på det

Låt luciatågen vara
Snart har vi inga traditioner kvar i detta landet

Svar på kommentaren:
Marie 1 år sen

Håller med dig fullständigt , nu bor jag i motala o har lite insikt… helt galet de hon sagt o gjort o sen allt ’tillrätta’ lagt…
Inte första gången i denna kommun …!!
Men då ’firar’vi inte midsommar heller eller ?!😏

Marie 1 år sen

Håller med dig fullständigt , nu bor jag i motala o har lite insikt… helt galet de hon sagt o gjort o sen allt ’tillrätta’ lagt…
Inte första gången i denna kommun …!!
Men då ’firar’vi inte midsommar heller eller ?!😏

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Förstod nämligen att “hon” rättat till allt i efterhand, nog för att det finns galna journalister som inte vill höra det man säger men detta var långsökt för att en journalist ska hittat på allt.
Vi fattar att chefen varit tvungen att ändra om hela historien för det blev kaos i hela Sverige.
Visst är det så?

Sarah 1 år sen

Helt rätt igen Johanna, du är klok!
Lucia är ljus o vackert något vi ska bara stolta över att fira här i Sverige då det är så mörkt i december. En oerhört fin tradition. Vill absolut att det ska få vara kvar och alla fina luciasånger som hör till. De kan jag längta efter att höra hela hösten

Nidzara 1 år sen

Jag tycker att det finns så mycket onödiga kommentarer som skriver folk på sociala medier.De läser inte alls artikel varför förskola ska bort Lucia eller omdet är helt annat artikeln. Bara hat överallt. Jag hsr arbetat i förskolan många år och det är föräldrar som tyckte det är så jobbigt för att barnen blir så stressade att föräldrar är så många föräldrar på morgonen och sen de går barnen blir ledsna hela dagen för de ville följa med. Det var konstigt för barnen att föräldrar gå hem utan de. Jobade i förslolan med många invandrare och de barnen var kläda altid i Lucia.Tycker det är så mycket hat Sverige så fort ska förskola eller någon annat ändrats. Istället att skriva så dumma kommentarer tar hand om egna familj, mer tid till sina barn de behöver er verkligen. Det är inte på grund invandrare gör ändringar det är faktiskt andra folk som tycker det är jobbig med Lucia firande, gå i kyrkan efter skolan avslutning och så vidare och så vidare. Önskar er en underbar dag tar hand om sin egen familj för bästa möjliga sätt 🤗💗

Anonym 1 år sen

Alltid intressant att läsa kommentarerna här :) Alla får tycka till, om man tycker som Johanna -annars får man höra att man är gnällig, jobbig, borde byta jobb och det ena raljerande inlägget efter det andra.
Så många vuxna här, man borde väl ändå kunna resonera på ett mer trevligt sätt?
Var är egentligen acceptansen för att man kan tycka olika? Ödmjukheten att förstå att alla inte har det som en själv? Det finns faktiskt de som HAR svårt att få råd, att få tid ledigt från jobbet etc. Jag har ett flexibelt jobb, tjänar bra – men jag förstår ändå att alla inte har samma jobb eller möjligheter som jag.
Och vad gäller lucia, jag tror faktiskt att barnen på den förskolan det pratas om kommer att vara jätteglada eftersom de får fira lucia lite lugnare, och de är nöjda om de får lite pepparkakor. Det är ju de vuxna som blir så kränkta över att de inte får komma och lyssna, men jag tror att även de överlever det.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Nej Anonym. Då skulle jag svarat alla tusentals åsikter här inne.
Jag har mina, du har dina. Sedan kan även JAG hålla med någon. Läser du alla kommentarer ser du inga svar alls från mig.

Inte de vuxna som är kränkta, vi kan ha åsikter om att det är tråkigt. Barnen kan få Luciatåg ändå, jag arrangerade ett eget. Hoppas fler kan göra det. Finns många som kan spela och kompa barnen, eller så tar man Spotify med bakgrundsmusik. Och lånar ut kläder till de som inte har.
Svårare än så är det inte.

Cecilia 1 år sen

Hej Johanna o ni andra! Tack Johanna för att du återigen lyfter “känsligt ämne” för gud vad folk reagerar när vi som vill bevara alla traditioner tycker att vi ska ta bort så mkt som möjligt så “alla” ska passa in. Detta är bara för att vi börjar bli islaminiserade och vi ska inte kränka de stackars barnen. Vi ÄR i Sverige o i Sverige firar vi Lucia. I Sverige firar vi jul, midsommar osv. I Sverige får man gå utan slöja, i Sverige får man bli kär i vem man vill osv osv. Allt sådant och mycket mer saker är en sådan religion inte öppen för. Öppna era ögon istället och ta hand om det som alla andra länder tar vara på dvs traditioner. Vi har det så bra många gånger att vi glömmer hur hemskt kvinnor osv har det i andra länder. Låt Lucia och alla andra traditioner finnas kvar och låt dom som kommer acceptera detta o hänga på!

Elsa 1 år sen

Jag älskar Luciatraditionen! Klart den ska vara kvar. Jag tycker att i Finland därifrån jag kommer är de mycket mer måna om att bevara traditioner, än det är här i Sverige.
Jag har bott snart 10 år Sverige och kan sakna just detdär, alla fina traditioner och högtider vi hade där. Jag har tagit dem med mig hit och försöker hålla liv i dem.
Lucia sprider ljus i det mörker som är nu både ute och i världen.

Pia 1 år sen

Låt luciafirandet få fortsätta!!! Ett ljus i mörkret och fina julsånger skadar väl ingen?

Millo 1 år sen

Vi firar lucia på vår förskola fast utan föräldrar. De äldre barnen lussar för dem yngre. Ingen stress eller tårar för de barn vars vårdnadshavare inte kan komma. Vi filmar så att föräldrar kan ta del av vårt lucia firandet. Det är bland det bästa beslut som har tagits att inte ha med vårdnadshavare under lucia. Barnen är glada de får sjunga och fira för varandra sedan fikar vi tillsammans. Men om man vill så gärna se sina barn gå lucia tåg live kan vårdnadshavare själva engagera ett i någon lokal eller dylikt.

Tack för en jättebra blogg Johanna och så goda recept och annat som inspererar.
Kram M

Ulrica 1 år sen

Ingenstans i läroplanen dör förskolan står det att vi är skyldiga att anordna luciatåg. Däremot står det att vi ska värna om våra, och andras, kulturer och traditioner. Det går att göra på långa olika sätt utöver ett luciatåg. Denna dag skapar extremt mycket stress hos pedagogerna och allt som oftast gör vi detta för vårdnadshavarnas skull. Efter dryga 20 år som förskollärare i förskolan är jag mycket tacksam att slippa denna extremt stressiga och hypade luciatågskarusellen, då vi valt att byta det mot ett Decemberfika. Vi bjuder in barn och föräldrar till att medverka i en sångsamling med traditionella julsånger. Vill något barn vara utklädd går det givetvis bra, men inget måste. På så vis kan alla vara med och skapa stämning utan att det är pedagogerna som står för sången och barn som helst sitter i någons knä för att situationen känns konstig. Efteråt bjuder vi på lussebulle och pepparkaka. Visst är det fint med traditioner, men ibland måste man fråga sig för vems skull vi gör vissa saker och vems ansvar det egentligen är att föra traditioner vidare

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Eller också ordnar man det själv som jag gjorde. Alla valde att vara med så uppenbarligen fanns det stort intresse både från barn och vuxna.
Många barn älskar att uppträda, det stärker deras självkänsla och självförtroende. Om de vill vara med. Jag haft så mycket musikgrupper, från barn på ett år och upp till nian. Många luciatåg, många barnkörer.

Om du visste så många som vill sjunga solo, som älskade alla luciatåg. Så det är otroligt viktigt att ha mer musik och även låta de barnen som vill uppträda, sjunga solo, framträda få göra det.

Därför tycker jag det är uselt att ta bort detta. Men bra ni ändå har fika och sjunger så barnen inte missar musiken och gemenskapen åtminstone.

Tina 1 år sen

Oj oj oj Ulrica detta skapar stress hos er 1 dag per år.. jo tack vi andra som jobbar inom handeln (jag älskar mitt jobb) har långa öppettider ingen julledighet som förskolan anser börjar 19:e Dec och sträcker sig till 7:e Jan. Sen sommarstängt alltid fyra veckor, se det till det positiva istället för att många barn ser framemot Lucia och en dag dör du väl inte av att det är extra stressigt???? Ni skapar stress hos föräldrar att alla ska hämta tidigt , vara jullediga och ha stängt fyra veckor på sommaren !! Tiderna har ändrats alla har inte industrisemester och kan ha julledighet. Vet att det finns andra öppna förskolor under sommaren med det skapar stress hos föräldrar att lämna barnen någonsnstans.. nu har jag gått in på ett annat ämne men blir så arg!!! Många av er som jobbar inom förskolan har så himla tråkig inställning. Låt barnen ha sin Lucia!!!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Håller med dig helt Tina. Vilket yrke har inte stress…
Hade en fd vän som var bitter, klagade jämt på allt inom sitt jobb men ändå jobbade hon kvar på förskolan.
Då får man byta yrke om allt är så illa.

Annika 1 år sen

Håller helt med dig Tina! Alltid denna hets, hämta tidigt, fixa ledigt lov, utvecklingsdagar flera gånger per termin osv, och så har de mage att gnälla över ett litet luciafirande.

Och Ulrica, herregud om denna enda dag på året skapar en sådan otrolig stress hos pedagogerna kanske man ska byta jobb.

Lina 1 år sen

Vad är då den stora skillnaden på er Decemberfika och ett Luciafirande Ulrica??? Sång, fika och uppklädd om man vill? Alltså…

Eva 1 år sen

Bra Johanna! Du lyfter viktiga ämnen som engagerar.

Starkt av dig att du drog igång eget luciatåg för din dotters klass. Fint gjort!

Tina 1 år sen

Och dom barnen som står där och är ledsna för att föräldrarna inte kunde komma pga jobb. Och nej alla har inte flextider osv osv osv.

Svar på kommentaren:
Carina H 1 år sen

Mycket möjligt att många inte flexar, men nog f…n tog man ledigt den korta stunden för barnens skull.kom med nåt annat i stället,

Pia 1 år sen

Fast man kan ju dra allting till ytterligheter. Det är ju samma sak isf inom barnens aktiviteter där man ALDRIG har sett vissa föräldrar eller på klassmöten. Jag har själv varit klassmamma när mina barn var små och vet att vissa föräldrar aldrig engagerar sig, vilket i sig är väldigt ledsamt. Tycker inte att alla barn ska straffas för att man har föräldrar som vill vara engagerade och gärna kommer på tex. ett luciafirande.

Tina 1 år sen

Kom med nåt annat? Vad vet du om hur andra föräldrar har möjlighet att ta ledigt eller inte? Kanske lite ödmjukhet vore fint Carina.

Maria 1 år sen

När jag var liten kunde man låna luciatågets kläder av skolan som hade ett klädförråd för dessa traditionella tillfällen – det var alltid någon som inte hade en dräkt. Ibland lånade man av varann och dräkter ärvdes vidare i de olika klasserna. Det var inget slit och släng. Klart att allt går att lösa om man hjälps åt. Alla barn ska kunna vara med om de vill och vill man inte av andra anledningar – då är ju det ok också. När jag ser tillbaka på luciafirandet själv är det inget jag skulle vilja vara utan.. det behövs ljusa stunder i mörkret och stämingsfulla traditioner.. Lucia ♡

Svar på kommentaren:
Carina H 1 år sen

Precis. helt rätt tänk här.

Chattis 1 år sen

Men fira Lucia när ni vill och var ni vill, lägg inte skulden på andra, skolorna har inget tvång på sig att fira Lucia. Traditioner förändras och det barn tyckte om för 30 år sedan kanske dom inte tycker lika mycket om idag. Ordna Luciafirande hemma om barnen ( läs föräldrarna) vill.

Svar på kommentaren:
Carina H 1 år sen

Vadå ta bort en tradition?? f…n det dummaste jag läst och hört.Lucia skall vara kvar.inte hade man det lätt med plånboken men kläder till lucia firande fixades ändå,fans många man kan ärva av,och inte har mina barn mått dåligt av detta.

Ewa Åhman 1 år sen

Johanna Toftby ! Du ska ta reda på vad som är den riktiga sanningen bakom drevet som blivit när en journalist skriver utan att ha den riktiga versionen 😬Det är inte alls så som du tolkat det utan dom ska visst ha Lucia men utan föräldrar den här gången .Fruktansvärda saker som har skrivits om inte själva lucia utan att dom ska ut härifrån dom som orsakar våra Svenska traditioners fall .Förstärk inte det !

Magdi 1 år sen

Svar till en Malin här eller vem du nu är…!!
Du häver ur dig så mycket skit så jag blir mörkrädd. Vem är du??! Du svarade på min kommentar att jag var obildad?? Ha ha ha tillät mig att småle, du verkar själv inte vara den vassaste kniven i lådan, men det vet du nog redan.
DU träffar så många varje dag som INTE har råd med ett lucialinne…du måste skoja?!? Vilken värld lever du själv i?!
Ett lucialinne kostar max 120 spänn på Maxi tex om man INTE har råd med 120 kronor när man har barn ..ja då kanske man ska tänka om . Jag om någon VET hur det är att leva med barn ensam utan någon annans hjälp av vare sig ekonomi eller annan hjälp , men jag gnäller inte , jag kämpar på & prioriterar alltid mina barn!
Men det är inte det debatten handlar om utan om man ska få fira lucia på dagis & i skola. Jag anser ju det att man ska!
Jag svarade pga att du Malin gjorde mig mörkrädd när du kallar människor obildad . På nätet vågar trollen ploppa upp men jag lovar att du aldrig någonsin skulle våga säga det öppet till mig , du är feg & gillar går igång att leka troll på din kammare samtidigt som du skakar av ilska.
Ta en pepparkakas eller två , lugna ner dig & fira vad eller vem du vill men sluta att säga till andra hur dem ska tänka eller ha åsikter om.

Svar på kommentaren:
Ann Stenman 1 år sen

Håller fullständigt med med dig! Kunde inte sagt det bätre själv.

Tina 1 år sen

Ska man tänka om ang barn om man inte har råd med ett lucialinne tycker du? Det kanske finns dom där ute som är mindre priviligierade än dig. Som faktiskt inte har råd. Ska dom adoptera bort sina ungar då eller? Man kan ju faktiskt ha blivit sjuk, eller npt annat som gör att pengarna inte finns. Blir så irriterad på människosynen hos en del. Shit.

Malin 1 år sen

Magdi: Än en gång.Det finns många barn i Sverige som enligt Rädda Barnens undersökning lever i sk. Barnfattigdom. Och i genom mitt jobb i segregerade områden träffar jag en del av dessa barn, varje dag. Deras enda lagade mål mat om dagen är oftast det som serveras i matsalen skolan.
Jag är glad över att DINA barn inte behöver uppleva detta, men det betyder inte heller att det inte heller existerar.
Du blir för mig, bara märligare och märkligare, då du dels inte tar till dig fakta och då jag lägger fram fakta börjar kalla mig för troll?
Jag kommer inte att diskutera mer med dig, men önskar att du tar dig tid att läsa läroplanen för grundskolan, rädda Barnens undersökning om barnfattigdom sen kanske du förstår vad jag försöker belysa.

Annette Nord 1 år sen

Klart vi ska ha lucia! Alla kan väl hjälpas åt med linnen och tomtekläder och strutar och allt som nu ska vara. Jag jobbar på en skolan och vi har alltid haft lucia och jag har aldrig hört vare sig elever, lärare eller annan personal eller för den delen.. ledningen.. att vi INTE ska ha lucia. Bevara traditioner och låt de som vill ha luciatåg ha det och framför allt ska det ju vara valfritt bland eleverna. Glad Lucia på er!
/Annette :)

Svar på kommentaren:
Sussi 1 år sen

Ja men eller hur! I mina barns klasser har det alltit lånats ut bland föräldrar + att skolan har haft en uppsättning

Carina H 1 år sen

Önskar Dig också en Glad Lucia.!!!

Jenny 1 år sen

Jag tycker att det är väldigt arrogant att argumentera att en luciadräkt bara kostar 50 kronor. För en flerbarnsfamilj kanske det inte ”bara” blir 50 kronor. I Rädda barnens rapport (2018) om barnfattigdom i Sverige kan man läsa att 186 000 barn lever i ekonomisk utsatthet. I dessa familjer kämpar de kanske med att bara kunna ställa mat på bordet. Att att ha råd att köpa kläder till ett luciatåg kan därför vara omöjligt.

Ni som vill anordna luciatåg privat ska absolut göra det men i Sverige har alla barn rätt till en likvärdig utbildning och inget barn får diskrimineras!

Svar på kommentaren:
Marie 1 år sen

I Sverige betyder barnfattigdom till största delen av att inte alla barn kan åka på utlandssemester eller ha dyra mobiler och jackor som vissa andra barn har. En flerbarnsfamilj har ett stort barnbidrag. Det går bra att handla kläder till lucia i second hand butiker för väldigt liten peng. Så gör väldigt många av oss! Nu ska jag packa ihop barnens alla luciakläder och skänka till skolan! Johanna har helt rätt, traditioner är sådant som förs vidare i generationer, varför ska det ändras?

Malin 1 år sen

Jenny💕
Marie: Vad grundar du det på? Ge mig gärna länk till en undersökning.

Sussi 1 år sen

Bra skrivet Johanna! Två av mina barn har alltid velat va tomtar och tyckt det varit mysigt och kul. De som inte hade kläder fick låna från skolan, aldrig några problem alls bara självklart.
Min yngsta däremot var allt för blyg:) men fick då sitta i mitt knä och titta på, och inga problem med detta alls från varken skola eller andra föräldrar.

Det är en mysig högtid sen många år, tycker nog de flesta barn Och vuxna

Lina 1 år sen

Jag håller med till fullo! Men jag tror att det snarare ligger i att man vill vara PK men inte vill säga det rakt ut, för att vissa inte firar lucia och då tas det bort för alla. Liksom skolavslutning i kyrkan, att få sjunga vår nationalsång vid högtidliga tillfällen osv. Det är så sorgligt att vissa inte förstår att fira en tradition inte betyder på något vis att man inte kan ha respekt andras. Jag har vänner med helt andra traditioner än jag och vill vi deltaga i varandras firande står det oss fritt, om inte så slipper vi. Man ska vara rädd om traditoner och ta hand om vårt kulturarv, det är lika viktigt som någon annans..
Att man inte skulle ha råd tror jag är en dålig bortförklaring. Man har banne mig alltid råd med fredagsmyset och lördagsgodiset och fikan och cigaretterna. men att köpa ett lusselinne en gång om året, och kanske stå över en godispåse (som ändå bara gör oss sjuka och feta) det kan tydligen få en familj på kollaps. Nä.. det tror jag inte på.
Räknar ner till hatkommentarer om att barnen måsta äta godis varenda helg.. 3..2..1.. ;)

Marie 1 år sen

Fy för alla som ska tvinga barnen gå fjantigt luciatåg. Tycker alla skolor ska bojkotta skiten.

Svar på kommentaren:
Carina H 1 år sen

Oj Oj vad bitterhet Du häver ur Dig.Tradition skall det vara,Du kanske själv aldrig fick gå i luciatåg,kanske därför Du öser ur Dig en massa skit.Låt barnen som vill gå göra detta, och dom som ej vill slipper,hur enkelt som helst.eller??

Tina 1 år sen

Carina H: du är väldigt fientlig i dina inlägg. Tagga ner och va lite trevlig i ditt bemötande. 👍

Malin 1 år sen

Men varför ska det ligga på just skolan att anordna Lucia? De som vill kan gärna ordna detta själva i tex idrottsföreningar eller andra sällskap.
Jag tycker personligen att Lucia är en av de vackraste högtider vi har, jag går alltid och ser stadens Luciatåg i domkyrkan. Men till det Luciatåget har de som vill vara med sökt sig.
Om man som förälder vill att ens barn ska få ta del av olika traditioner får kan man inte inte hela tiden förlita sig på att andra (skolan) ska ordna allt.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

För att det ingår, man sjunger tex julsånger på musiklektionerna.

Malin 1 år sen

Ja, men ingenstans står det att skolan ska anordna Luciatåg. Och skolan är för barnen så att om Luciatåg ska anordnas bör inte föräldrar bjudas in. Barnen övar matematik och svenska också, men inte kommer föräldrarna på publika “prov/föreläsningar” i dessa ämnen?

Jenny 1 år sen

Klart vi ska fira Lucia! Sedan kanske förutsättningarna ser olika ut men det är enkelt att ordna. Tycker oxå att utseendehysterin kring lucia ska minskas och för mig spelar det ingen roll om det är en kille eller tjej som är just Lucia. Det är glädjen, värmen och sången som är det viktiga.

Madeleine 1 år sen

Men förskolechefen har rätt i att det inte ingår i Läroplanen, läs själva den som orkar. Sedan kan man ju problematisera att gamla tradiotioner faller ifrån och nya kommer till. Ex Halloween. Mina föräldrar var båda lärare på 60-talet-70-talet dom var tvungna att skaffa ordentliga pyjamaser för att vara förberedda på sin skolklass som vällde in vid 5-6 tiden, ofta ganska utfestade…….

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Spelar ju ingen roll om det inte ingår, att sjunga julsånger gör man alltid på musiklektionerna för det är tradition, att framträda och uppträda stärker barnens självförtroende enormt. Har arbetat som musiklärare, sedan väljer barnen själva. Inte alla som vill vara med och då behöver de inte. Men det är många som älskar detta.

Sussi 1 år sen

Så rätt!! Min yngste son, satt i mitt knä under luciatåg men alla andra i klassen var med och tog det på fullaste allvar:)
Alla ville vara med utom min mkt blyga son:)

Magdi 1 år sen

Så klart att barnen ska få fira & gå i ett luciatåg. Jag håller med dig Johanna 100% i denna urfåniga debatt. Låt våra traditioner få vara kvar.
Jag själv är också en ensamstående mamma till två tjejer på 6 år & 3 år. Jag har det precis så att det går runt. Men likt förbannat har mina tjejer hela fina rena kläder som är ” inne” då dem själva redan är medvetna små unga tjejer. Glitter & gärna rosa till stora & olika färger med kjolar på byxor till lillan, det är deras val att välja kläder. Jag älskar att se hur glada dem blir av fina kläder som DEM själva valt!
Nu tränas det sånger inför lucia på dagis & hon ska vara en liten tomteflicka har hon bestämt själv . Hon är så glad över det stundande lucian så hon går & sjunger varje dag på dessa mysiga sånger. Efter firandet & luciatåget blir det fika & gemenskap där vi föräldrar träffas & ger en fin julblomma till alla underbara pedagoger.
Själv har jag som liten varit både skolans lucia ( framröstad av hela skolan ej blond utan brunett) & även lucia för hela ” byn” på det ljuva 1990 talet där ingen blev kränkt av något alls. Traditioner är både mysiga magiska & fina där man träffas firar ihop mm. Varför ska det ändras på detta?!
Att påstå att man inte har råd med lucia kläder mm är nonsens, alla kan prioritera då är jag själv som sagt ” fattig”
Nej låt barnen få fira lucia få sjunga ha lite magi mitt i mörkret & det kalla samhället vi har idag 2018 där folk skjuter ihjäl varandra….sen Alex Schulman är en fjant enligt mig, vem bryr sig vad han tycker?!
Ha en fin december alla med eller utan magi & ät en pepparkaka & sluta bli så kränkta i allt..!

Svar på kommentaren:
Malin 1 år sen

Jag undrar om du skämtar när du påstår att ALLA har råd med Lucia? Vilken verklighet lever du i? Jag träffar barn VARJE dag som inte ens vet om det finns pengar till mat när de kommer hem. Tror du verkligen att deras föräldrar prioriterar lucialinnen?
Din kommentar är märklig och obildad.

Marita 1 år sen

Man blir bara så jäkla trött alltså , så klart ska det firas Lucia 👩🏼 En gammal fin tradition . I vår Kommun får man inte vara pepparkaksgubbe ( gumma ) sjukaste jag någonsin har hört / Ha en fin dag Johanna ❤️

anne 1 år sen

Lucia är en fin tradition.
Barnen tycker säkert att det är kul.det är dom vuxna som snurrar till allt. Förstår att det är pengar som fattas för många. .var själv där när jag som ensamstående skulle ordna allt. Men köpte för stora”(pålängden) lusseklänningar.så dom kunde fållas opp .och sen fålla s ner eftersom barnet växte.år efter år. .glitter kan tas från granen. Minns jag. På vissa secondhand affärer kan man få ngr kr.
Bara man vill..
Ser nu fram emot barnbarn som ska lussa. .
Ha det bäst Johanna.

Annika 1 år sen

Det är jättetråkigt att våra fina traditioner inte värdesätts. Jag tror ärligt talat inte att det är så många som inte har råd att köpa ett begagnat lucialinne för typ 50 kr, det argumentet är både konstigt och dumt.
Som du säger Johanna, då kan vi lika gärna skippa jul också eftersom alla kanske inte kan köpa dyra julklappar, kanske även påsk för att alla inte kan köpa påskägg. Kanske skulle vi även skippa sportlov, sommarlov och dra in semestrar för att det finns en del som inte har råd att åka bort då. Alltså snälla, livet är inte alltid rättvist men straffa inte majoriteten som vill värna traditioner för det. Min dotter är 7 och älskar Lucia så det stämmer inte att det bara är för föräldrarna.

Margareta 1 år sen

Något som är bra mycket värre är att det fortfarande frågas “Vad har du gjort på ditt sommarlov”?Alla har inte de ekonomiska förutsättningarna för att resa bort eller göra saker som kostar pengar.Hur kan det komma sig att inte skolan avskaffar denna typ av frågor?Det blir en utklassning redan från unga år då barnen eleverna undrar frågande om man inte har “gjort nåt”…
Dessa saker är långt värre än nåt luciatåg.

Svar på kommentaren:
Malin 1 år sen

Tråkigt att höra att de skolor du har erfarenhet av inte kommit längre i sitt arbete. Om jag varit i din sits hade jag tagit ett möte med rektor och eller verksaenhetschef.

Camilla 1 år sen

SUCK bara hitta fel, det HETTE dagisfröken då och det är något jag fortfarande säger och kommer att fortsätta med.
Håller med Johanna och valet är fritt om man vill gå i luciatåget eller inte.
Tycker du tar upp många bra ämnen som man själv reagerar på.
Kram <3

Jen 1 år sen

Hur kan det här vara så himla viktigt för dig? Att man ser till familjers situation, där vi har familjer som inte har råd att köpa lucia kläder år efter år borde väl inte vara så upprörande. Alla barn, i fattiga eller rika familjer har rätt att delta i alla förskolans aktiviteter och om man då står i ett läge där endast en familj inte har råd så är det inte mer än rätt att ta bort det. Man kan inte kräva av andra föräldrar att hjälpa till med lucia kläder och man kan inte kräva att familjer som inte har råd att redovisa det för förskolan eller andra föräldrar för att få hjälp med kläder.
Bara för att du inte kände dig diskriminerad betyder det inte att det inte är diskriminerande att alla inte har råd att vara med – man måste lära sig att se bortom sig själv och att de saker i ett större perspektiv!
Det är ingen mänsklig rättighet att se sitt barn i luciatåg på förskolan, om man nu har ett barn som inte får medverka i ett luciatåg på förskolan är det fritt fram att ordna ett eget, antingen själv eller med andra.
Och ja jag är mamma, och ja jag har haft råd att köpa lucia kläder till mina barn genom både förskoleår och skolår)

Svar på kommentaren:
Camilla 1 år sen

Suck allt verkar vara diskriminerande och kränkande för vissa gnällspikar. Vad kostar ett Lucialinne på second hand? 50 kronor?

Carina 1 år sen

Man skulle kanske kunna tänka sig att det kunde finnas ett par extra lucialinnen, tomtedräkter mm på förskolan så de barn vars föräldrar inte har möjlighet att köpa kan låna. En del barn kan ju faktisk ha glömt grejer också och då kan även de få låna. Tror vi är flera föräldrar som kan tänka oss att lämna in våra ”lussekläder” på förskolan när våra egna ungar växt ur dem. De ligger ju ändå bara och skräpar i garderoberna. Mys och varm gemenskap kan man inte få för mycket av. Låt lucia vara ifred!

Malin 1 år sen

Jen, bra skrivet. Jag kan inte förstå hur många skriver att “alla har väl råd med 50:-”
För det första: Nej, all har inte råd, jag träffar barn VARJE dag som inte vet om de får mat när de kommer hem.
För det andra: skolan ska vara avgiftsfri.

Susanne 1 år sen

Håller med dig fullständigt :) Lucia har vi firat i generationer… suck ….

Maria Nilsson 1 år sen

Håller helt med. Klart vi ska hålla på våra få traditioner. Så mysigt. Jag har bara bra minnen frpn man själv var liten och gick Lucia. Det är så överdrivet idag. Man gör så stor grej av saker. Jag saknar att man inte får se sina barn gå Lucia på skolan.

Lena 1 år sen

Tycker du skriver bra!
Mer starka ämnen och åsikter.

Anonym 1 år sen

Ja, det upprör och skapar debatt åt båda håll. Och kommer fortsätta göra eftersom vi tycker olika!

Marita 1 år sen

Det heter inte dagisfröken.
Förskolelärare!

Svar på kommentaren:
Marita 1 år sen

Från en annan Marita ; Spelar väl ingen större roll 🙄 Förskollärare och inte Förskolelärare kan du så kan jag

Lollo 1 år sen

Håller med! Blir galen på detta fjanteri!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Glad Lucia! Visst är det underbart med alla lucior vi får se nu i alla flöden, jag älskar Lucia och började spela julsånger och Natten går tunga fjät redan i september som…

Har ni ätit någon semla idag på Fettisdagen? Jag har faktiskt inte gjort det men smakade lite på den här himmelskt goda semmelglassen jag gjorde i helgen. Fick se Jessica Frej förra…