• 2018-12-13, 12:04
  • 30

 

Jag önskar er alla en riktigt fin och varm Lucia idag! För mig är detta den vackraste dagen på hela året, så fina minnen jag har från min barndom. Min syster lade precis upp en bild på oss systrar när vi hade Luciatåg med våra hästar som var klädda i glitter och mamma hade sytt linnen av lakan så vi kunde ha över hästen och krona på hjälmen. 

Lucia är en vacker och ljus tradition, jag blir både arg och ledsen när jag läser hur många förskolor eller skolor som ska sluta med Luciatåg för det kan vara kränkande eller jobbigt för barnen som inte vill.

Marilyn vikarierar på en förskola och jag frågade henne om de har Lucia tåg. “Ja det är klart vi har”, svarade hon i morse. Barnen övade för fullt igår när hon jobbade, till och med små tvååringar gick med i ledet och alla ville vara med. 

Så klart att alla barn är olika,, vill man inte vara med så är man inte. Men jag är helt säker på att ingen har tagit skada av att få vara med i ett Luciatåg, som både barn och föräldrar fått njuta av. Sluta med tramseriet att vi ska ta bort våra traditioner, låt föräldrarna titta! Barn mår bra av att uppträda och ställa sig framför åhörare.

Jag tvingade mina stackars systar och hela kusinskaran att ställa upp på Luciatåg för släkten när vi var barn, det var en tradition att vi lussade för farmor och farfar. Så roliga minnen jag har kring det! Hela kusinskaran gick på led och sjöng Lusse lelle och Natten går tunga fjät. 

Jag tror knappast någon har tagit skada av det. Vad har hänt de sista åren i Sverige? Någon skrev en krönika att det är vi föräldrar som är lättkränkta och arga över att vissa förskolor inte har Luciatåg eller låter föräldrarna vara med och titta, men det är ju inte riktigt så. Det är du som tycker vi ska sluta med Luciatåg som är lättkränkt och landet lagom har sagt sitt. 

Jag satt och tittade på SVT:s Luciatåg. Den vackra Lucian med sitt följe spred så mycket ljus och värme. Det behöver vi mer än någonsin.

 

2018-12-13 Johanna Toftby , ,

Kommentarer

Anonym 1 år sen

Håller med dig till fullo ❤
Arbetar på en fsk där vi idag firat mef luciatåg med alla åldrar..från 1-6….barnen va Sååå fina, duktiga & glada samt att vi pedagoger & föräldrar va sååå stolta & glada! Efter uppträdandet fikade vi tillsammans & hade det mysigt!
Jag säger som dig Johanna…Vi behöver verkligen denna tradition 💕

Marie 1 år sen

Håller med dig till fullo ❤
Arbetar på en fsk där vi idag firat mef luciatåg med alla åldrar..från 1-6….barnen va Sååå fina, duktiga & glada samt att vi pedagoger & föräldrar va sååå stolta & glada! Efter uppträdandet fikade vi tillsammans & hade det mysigt!
Jag säger som dig Johanna…Vi behöver verkligen denna tradition 💕

Margareta 1 år sen

Tips Det går bra att lyssna på lucia via radio Fantastisk kör firade lucia i kyrkan idag.Inga småbarn men ungdomar i musikutbildning.

Margareta 1 år sen

Som ung är det lätt att hamna i skuldfällan.Hade inte de 30 kr över.
Tid och Kärlek kostar inget och det är det som räknas när det kommer till kritan.

Cecilia 1 år sen

Det borde vara en lag i Sverige att vi firar våra traditioner ordentligt och Lucia är en av dom!! Har man barn får man väl för f-n fråga grannen/köpa begagnat osv det man behöver. Säger som ovan att annars skaffa inte barn om du inte kan se till att dom har saker omkring sig. Oftast röker föräldrar osv men har inte råd att investera i sina barn (typ Lyxfällan). Lucia är vackert och som Johanna skriver är det väl ingen unge som mår dåligt av att lussa?? Det är ju bara och vara tomte isåfall och gå längst bak, finns ju något för alla. Det är bara i dagens samhälle som inte vågar säga Indian, funktionsnedsättning osv osv för vi ska ändra alla ord så gud förbjude ingen blir kränkt…..bläh,. Så skönt att läsa denna blogg som inte bara ska vara ytlig (som de flesta bloggare tyvärr är och det blir så platt). Ingen vågar väl skriva nåt opassande för då ryker reklamintäkter eller annat…..hua…….GLAD LUCIA O VI SKA SJÄLVKLART FIRA LUCIA!!!

Svar på kommentaren:
Åsa 1 år sen

Så bra sagt.

Ann S 1 år sen

Håller fullständigt med dig!

Lotta 1 år sen

Cecilia! Word! Skrattade ihjäl mig – Då kan du ställa dig sist! Hahaha ja men så är det ju?

Johanna är bästa bloggaren helt klart, hon är rakryggad och säger rakt ut vad hon tycker. Inte många bloggare som gör det.
Har svårt för matbloggare eller modebloggar som bara skriver om sina recept och alla restaurangbesök. Snark. Närbilder på kladdig mat. Eller hotellbesök.

Stina 1 år sen

Tack Johanna för att du har ryggrad, finns inte så många nuförtiden som har det. Jag älskar Lucia, älskar stämningen, en fin tradition som jag vill föra vidare till mina barn och barnbarn.

Anki 1 år sen

Tack Johanna!
Brukar sällan kommentera men det här var så bra skrivet av dig,klart vi ska fira lucia på både skola och förskola.🤝 På mitt barnbarns förskola blev det inget luciatåg men tur att vi kan göra ett eget mini tåg hemma.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Det är så fruktansvärt sorgligt, blir helt matt!

Barn har inte tagit skada av framträdande, tvärtom! Har själv jobbat mycket på skola och även högstadiet, det blir vad man gör det till.
Vissa förskolor vill bestämma hur de vill göra med den här traditionen som inte ingår i skolplanen.
Blir löjligt så jag finner inga ord.
En gång om året, En gång…

Jag arrangerade Luciatåg som förälder tre år i rad på skolan när de inte hann med, hela klassen var med.
Så det bevisades att ALLA barn ville.

Mysigt att ni ändå hade ett fint Luciatåg hemma, fortsatt trevlig Lucia!

Maria 1 år sen

Ja det är verkligen fantastiskt tid vi har med alla våra fina traditioner. Tråkigt bara att man tycker man ska ta bort allt. Snart har vi väl ingenting kvar om man ska fortsätta så här. Man kan väl vara rädd om alla våra otroligt fina traditioner.
På mina barns förskola har dom både Lucia och en liten julsamling med sång och musik så himla mysigt ❤
Ha en fortsatt fin Luciadag ❤

Therese 1 år sen

Lika säkert som amen i kyrkan handlar december månad numer om ett ständigt ältande att våra traditioner är hotade. Tydligast kanske kring lucia. När folk skriker sig blåa över hur luciafirandet är hotat bygger det på ett fundamentalt missförstånd om vad traditioner är och hur de utvecklas, traditioner ändras hela tiden. Tror inte barnen tar illa vid sig dom tittar ju inte ens på Kalle anka på julafton längre..

Svar på kommentaren:
Helena 1 år sen

Exakt, det är en konstant förändring, tex är ju traditionen att skolor och förskolor lussar för föräldrar inte en speciellt gammal tradition och man sätter det i ett längre perspektiv. Andra exempel, alla hjärtans dag, hallowen och black friday, tre kommersiella “högtider” som svenskarna tagit till sig blixtsnabbt (lättlurade…?). Påskkärringarna är färre i jämförelse med för 30-40 år sen. Samhället förändras och traditionerna följer med, cementerade traditioner är inte något att sträva efter.

Åsa 1 år sen

Självklart ska vi fira Lucia, det är en jättefin tradition. Tyvärr finns det en del förskolor som firar Lucia men då får barnen klä ut sig till vad dem vill tex Spiderman, prinsessa. Tycker inte det är ok.

Svar på kommentaren:
Anonym 1 år sen

Det är väl bra att man få klä ut sig till vad man vill eller? Har man inte just luciakläder hemma,eller inte har råd att köpa el dyl,men däremot en prinsessklänning,ja men låt barnet vara en prinsessa på lucia då eller hulken om det är så 💁🏽‍♀️…

Ullis 1 år sen

Sonen totalvägrade om han inte fick vara dinosarie ett år. Då fick han vara det. Jag tror inte på att tvinga barn. Man får komma som man vill. En miljon lucior, några tomtegubbar och sen några andra figurer. På förskolan behöver det inte vara så noga. De förstår när de är större sen vad som gäller.

Camilla Engström 1 år sen

Men lägg inte mer glöd på denna totalt snedvrida debatt. Jag är förskollärare och har varit med på ett antal luciafiranden genom åren. Det är fortfarande vi som arbetar och följer styrdokument och har kunskaper om vår barngrupp som avgör hur vi firar Lucia. Alla firar på olika sätt , precis som vi firar julafton på olika sätt. Jag har inga åsikter om hur man firar i andra familjer. Jag är trygg i att barn i Sverige kommer att få uppleva och göra Lucia , på många olika sätt denna dag.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Det är inte mera glöd, här inne på bloggen det är däremot inte bara recept och kläder, det är åsikter och ämnen som är uppskattat av många. Just mina ämnen om allt från psykisk ohälsa till Lucia är populärt bland läsarna att både tycka till om eller att bara läsa.

Jag vill inte ha en ytlig blogg, jag vill dela med mig om mycket mer.

Hoppas alla förskolor behåller Luciatågen, har aldrig varit skadligt för barn att uppträda inför andra, man vet att det snarare stärker deras självkänsla och Lucia är en fantastisk fin tradition vi har i Sverige.

Jonna 1 år sen

Instämmer. I morse var jag på sonens förskola, jättevackert att lyssna till barnen som glatt sjöng julsånger. Precis vad jag behövde i den stressiga vardagen, få sitta ner och njuta och känna glädjen i rummet. Flera av barnen hade lånat kläder till lucia, det gick bra det med. En fantastiskt bra start på dagen!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Fantastiskt! Det hade de på Marilyns förskola också, de allra flesta tror jag faktiskt som fortfarande tack och lov har kvar alla Luciatåg. Barn mår bra av att uppträda.
Härligt att du fick njuta av ett mysigt Luciatåg och för sonen som kommer ha fina minnen med sig resten av livet.

Pia 1 år sen

Lucia är sån mysig tradition och tar verkligen tillvara på varje tillfälle att se på mina barn när dom har Lucia på förskolan eller skolan. Sen är det tyvärr så också att när barnen blir äldre så är man inte längre välkommen att titta på Luciatåg om man ej råkar ha barn i just den klassen som just det året håller i skolans Lucia. I år är första gången jag ej får sitta i kyrkan och njuta av Lucia 😔. Nästa år får jag tillfälle igen dock…och på förskolan väljer man att ha Lucia några dagar innan och då sitter man i en ring med sitt barn och trallar några Luciassånger (detta är alltså småbarnen),när man går över till ”storabarn” då firar man på på morgonen på förskolan med ett inövat Luciatåg..Jag är glad för det jag får möjlighet till och njuter sålänge man får vara med o se…

Christina 1 år sen

Är det så svårt att förstå att inte alla har råd med dessa luciadräkter och ljuskronor. Tårar i ögonen får man ju varje dag ändå.

Svar på kommentaren:
Marie 1 år sen

Skitsnack, skolan och förskolan lånar ofta ut kläder, det finns alltid att låna. Sedan kostar en tomtedräkt 30 kr på second hand, har man inte det över till sina barn kanske man inte ska ha barn alls.

Cisst 1 år sen

Lucia kommer varje år 13/12 och jag tror nog det finns tid nån gång på året före det är dax att fråga runt i sin bekantskapskrets om nån har nåt att låna ut. Så gjorde vi när mina var små – och jag var ensamstående med mina. Man kan, om man vill. Sluta tramsa! Låt Lucia vara ifred! 🕯

Anonym 1 år sen

Marie – du var en elak en. Så tex en ensamstående mamma som har MASSOR av kärlek att ge sitt barn , men har det svårt att få pengarna att räcka. Som kanske tar de 30 kr och köper en julklapp istället- hon ska inte ha barn alls?
Skäms på dig, lär dig lite ödmjukhet.

Charlotte 1 år sen

Anonym, denna Marie har helt rätt i allt hon skriver. Lucia kmr ju som sagt en gång om året o det vet alla om. Du har tid på dig att fixa lusse kläder under året. Om du vill att ditt/dina barn ska kunna vara med på saker som du inte har rid till får man tänka efter o ta tag i det innan decemberlönen. Alla kan lägga undan 30 kr /mån till ett lucialinne, tomteluva, glitter. Kom inte o snacka om kärlek hit o dit. Ingen kräver att du ska springa o handla Lucia saker på december lönen. Planera du bara så kan du och ALLA ha råd!

Anonym 1 år sen

Även du Charlotte behöver en dos av ödmjukhet. Men om du själv eller någon i din närhet får det svårt nån gång, så kanske du blir mer empatisk. Och nej, jag har det gott ställt – men fattar ändå.
Ni borde kanske prata med någon kyrka i närheten? Eller stadsmissionen?
Och till sist- Ett barns trygghet beror inte på om den fick gå luciatåg som 2-åring- alltså nu får ni väl skärpa er 😂

sara nilsson 1 år sen

ni har ju barnbidrag som ska användas just till barnen eller hur tex till lucia tomtedräkt

Lena 1 år sen

Bra skrivet, fjanteri att man ska ta bort Lucia, låt föräldrarna vara med och titta på dagis eller skolan!
Läste någon dagisfröken sa att det är så mycket jobb med alla luciatåg, men då kanske dom ska byta jobb istället.
En gång om året….

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Härom veckan skulle inte Lucia nödvändigtvis vara en flicka i Malmö. Nu ska barnen inte alls fira Lucia på en förskola i Motala. Det har skolchefen bestämt för att Lucia skulle vara…

Glad Lucia! Visst är det underbart med alla lucior vi får se nu i alla flöden, jag älskar Lucia och började spela julsånger och Natten går tunga fjät redan i september som…

Innehåller annonslänk till Bubbleroom Idag fyller Oliwer 1 år! Älskade gullunge, hur kan detta året gått så fort. Jannes första barnbarn, tänk att Oliwer fyller 1 år idag. Den allra första födelsedagen…