• 2018-12-15, 19:17
  • 35

Nu har vi hämtat hem granen! Självklart en äkta vacker kungsgran. Jag skulle aldrig kunna ha en av plast, trots att jag svär varje år när jag ska ut med eländet. Men för mig skulle det inte vara en riktig jul utan en äkta gran som jag valt ut med omsorg. Tänk att en gran kan vara så viktig!

Har ni plastgran eller en riktig gran? Vilket är egentligen bäst för miljön, att tillverka en i plast eller att ta ett levande träd? Diskutera i kommentarsfältet, jag vill verkligen veta.

Jag har så mycket minnen och traditioner kring jul, det var så roligt att få ge sig ut med pappa och pulsa i snön under granjakten. Vi systrar fick  varsin egen gran i våra rum, åh vad jag älskade klä min fina gran som stod precis bredvid min säng. 

Till mammas stora förskräckelse kom jag på idén att hälla florsocker på hela granen med en sil, jag ville ha en lika vacker julgran som de hade i Disney, så det blev vitt och grant över hela granen. Tills mamma fick se vad jag hade ställt till med. Hon hade storstädat hela vårt hus i en hel vecka, dragit ut allt, skurat och städat i minsta lilla vrå, torkat från golv till tak, tvättat alla gardiner, som en galning hade hon och mormor städat så det skulle vara riktigt rent och fint till jul. 

När hon fick se min gran pudrad med florsocker och kladdet över hela mitt rum så satte hon sig ner i trappan och stortjöt. Hon bara grät av ren utmattning efter att sett vad jag hade ställt till med, det var kladdigt florsocker på gardinerna, på hela mitt golv, i sängen. Överallt!

Men granen var vit och vacker en liten stund i alla fall och vi fick minnen som vi skrattar åt idag. 

Nu har jag och Janne varit och hämtat vår vackra kungsgran utanför Skövde, det ska bli mysigt att ta in den nu och klä den, njuta av alla tindrande ljus och lägga julklapparna under.

Jag hoppar nog över florsockret nu när det är jag själv som måste städa.

 

2018-12-15 Johanna Toftby ,

Kommentarer

Annika 2 år sen

Hemma i stan blir det en av plast för att underlätta för oss och trapphuset men på landstället har riktig gran.

Inger 2 år sen

Vilken rolig historia med florsockret. Vi har riktig gran men ingen kungsgran. Vi köper gran av Lions = en välgörenhetsförening.
Sen får barnen klä den med lite hjälp. Julen är för barnen.

Pia 2 år sen

Har varit och köpt en fin kungsgran som ska prydas imorgon 🎄 🌟
Tack för din fina blogg som jag bara älskar att titta in på🥰❤️
God Jul till dig ,tjejerna och Janne 🎅🏻😍

M. 2 år sen

Kan bara hålla med signaturen “Malin”.Dessa typer av uttalanden hör nog till sakens natur dock…

M. 2 år sen

Glädje och positivitet och att ha ett barnasinne i behåll samt att ha humor och självdistans är något jag strävar efter i mitt liv.Att belysa och uppmana till eftertanke tycker jag är viktigt.Det är ju så lätt att ta allt man har i livet för givet.Alla har det inte så bra som du och jag..Problemet är att vi är så bortskämda och blinda inför det.

Malin 2 år sen

”Jag var med och budade upp priset, tänkte skänka biljetterna på bloggen ”.
Fulaste egenskapen som finns är när man ska skryta upp och ställa sig själv i bästa dager. Du vann inte, du slutade buda, varför ta kredd? Fult fult fult.

Svar på kommentaren:
Liselotte 2 år sen

Men orka….!! Usch vad fult skrivet.

Vet du, jag såg budgivningen på Magnus biljetter där pengarna skulle gå till Musikhjälpen.

Underbart av Johanna att vara med och buda, istället för att Magnus biljetter såldes för 5000kr gick det upp rejält, johanna bjöd ju många gånger.

Såg Magnus C har tackat henne på sin instagram, hon skulle ge biljetterna här på bloggen.

Carola 2 år sen

Tänker bara på inför en jul när jag var typ 14-15 år när mamma kom på idén att ha en tall istället för julgran. ”Men mamma – jag kommer skämmas, kan inte ta hem kompisar ” kommenterade jag då. Men tro på fan att mamma var modern då för det var många som tog efter att ha en tall istället & det gick nog några år, man blev van med tall på jul. Då kom hon på att vi ska nog byta & ta en-buske istället. Men då räckte det, jag hotade med att flytta. Detta var innan plastgranarna blev populära. Mamma gjorde aldrig slag i saken med en-busken utan slog till på plastgran istället & vi har inte haft riktiga träd/buskar från skogen sen dess.

Margareta 2 år sen

Har man väl köpt plastgranen så jag man gratis från år från år.Äkta gran barrar och måste vattnas.Småkryp i dem också.Sen är det bara att lyfta ut plastgranarna i förtådet till nästa år igen.Vi borde lägga fokus på de som jag det sämst ställt i samhället.Många mår dåligt på jul

Svar på kommentaren:
Lena 2 år sen

Om du är samma Margareta som jag skriver ofta här undrar jag, tänker du aldrig något positivt?
Bara negativt och gnäll!

Lena 2 år sen

Plastgran på grund av allergi eftersom det är så mycket småkryp i riktig gran. Vi har skogen runt husknuten så vi njuter av att se granarna utanför. 🌲

Yvonne 2 år sen

Jag är uppvuxen med riktig gran. Pappa kom hem med den på sparken och mamma klagade ofta att den var för gles. Men efter att vi klätt den så blev den så fin. Min sambo gillade inte julen så mycket så det var några år utan gran. Men nu få det bara är jag och dottern köper jag alltid en kungsgran. Så vacker och barrar nästan ingenting.

Ullis 2 år sen

Äh gran som gran. Vi gar haft lite olika och i år ingen för bi åker bort. Det är ett träd som vi har inne nån vecka per år. Det är som att fråga om vi har stjärnor av papper eller metall. Det är julpynt och kunde nog inte bry mig mindre. Tycker dock det är ganska sjuk denna hysteri med prylar och pynt bara för några dagar.

Svar på kommentaren:
Karin 2 år sen

Håller med , sjuk hysteri , alla prylar och julklappar , mat som skall köpas och slängas i överflöd ! Men är för att bevara våra traditioner . Dock måste det vara med måtta !

Margareta 2 år sen

Håller med ovanstående..Inte klokt egentligen.Flera året hade vi inte från alls

Therese 2 år sen

Vi har varken plastgran eller riktig gran utan en tall! En släkting som inte tål gran och blir allergisk så därför kör vi med tall istället, hade ju gått med plastgran men känns mysigare med något levande och luktar gott!🙂

Mia 2 år sen

När vi firade jul så hade vi plastgran på grund av allergi, hade mer än gärna haft en från skogen.
Vilket som är bäst för miljön kan jag inte på rak arm säg, plast kan man ju återvinna och skog där tar vi ju djurens hem, men det kanske finns så gott om skog så det inte blir till skada för djuren

Josefine 2 år sen

Hellre ingen gran alls än en plastgran :)

Madeleine 2 år sen

Precis som du fick hade jag oxå en egen liten gran på rummet som pappa hade med sig hem från skogen…Minns att jag hade färgade små ljus i och klädde den med omsorg medans jag sjöng Knalle Jul…dock utan florsocker 😉Däremot hade vi aldrig en stor julgran utan alltid en tall, väldigt fint faktiskt! Som dotter till en skogshuggare har jag numera givetvis en riktig gran från egen skog, för mig finns inget annat alternativ 😉 Förutom den stora granen dekorerar jag gärna hemmet med smågranar lite här och där, lummergirlanger, lingonris, kottar och annat man kan hitta i skogen,kransar, juläpplen,nejlikeapelsiner,alla underbara julblommor och på vedspisen i köket har jag gärna en kastrull med vatten som får sjuda med juliga kryddor, apelsinskivor och någon grankvist för doften…älskar att använda mig av det man kan hitta i naturen och det som är enkelt för att få julstämning i varje vrå! Önskar dig och de dina en riktigt fin, härlig och mysig jul!

Johanna 2 år sen

Skulle aldrig få för mig att köpa en riktig gran, tycker inte det är fint, inte den gröna färgen heller 😊vi har en plast gran & älskar den 😍

Svar på kommentaren:
Marie 2 år sen

Ruskigt olika man är alltså, en äcklig plastgran som luktar plast. ;)
Granar ÄR gröna, eller har ni en rosa ;)

Lena 2 år sen

😂😂det var en rolig historia Johanna, förstår din mamma satte sig i trappan och storgrät😂
Du är påhittig du!

Johanna 2 år sen

Här blir det plastgran! Är man allergiker så är man såååå glad att det finns plastgranar🌲. Och när det gäller miljötänk så finns det så mycket som inte är bra annars heller

Svar på kommentaren:
Ann 2 år sen

Samma här! Plast pga allergiska barn. Men får jag välja väljer jag självklart kungsgran. Doften är såå härlig.

Eva 2 år sen

Självklart är alla plastgranar som tillverkas mindre bra för miljön!
Jag har en äkta, känns mycket bättre och blir fin julstämning.

Blir kul att se din gran Johanna!

Karin 2 år sen

Kungsgran från Ikea så fina
Väljer ut en med omsorg jag och dottern

Hela hemmet ska nyskurat till jul varenda vrå

Christina Lindqvist 2 år sen

Jag är uppvuxen med riktig gran och skulle aldrig för mitt liv köpa en plastgran. Älskar doften av gran som fyller hela vardagsrummet 🌲. Vi köper alltid Kungsgran och dekorerar med silver och vita kulor.

AnnaE 2 år sen

Tyvärr har vi plastgran. Jag tål inte äkta gran…. Så tråkigt! Men men det får gå ändå 👍

Margareta 2 år sen

2 konstgjorda inne och snart en äkta från utomhus.Mkt adventsbelysning både vitt och kulörta utomhus.De konstgjorda är inte nyinköpta och kommer användas år från år.

Maria 2 år sen

Är uppvuxen med riktig gran.Sen har vi haft Plastgran de senaste åren,men har övergått till riktig gran igen.Jag har hört nånstans att riktig gran ska vara bättre för miljön,men är inte helt hundra på det.Jag har trott att plastgran ska vara bättre för miljön för att man kan ha den flera år,men det kan ju vara nåt dåligt med miljön att framställa plastgranar.

Lotte 2 år sen

Vi har vanlig gran och den ska ut och huggas helst imorn.
Jag minns att min mamma skurade precis som din, varenda liten låda och från golv till tak. Gör du det med? Jag skulle gärna vilja ha det så städat och gnott men jag har inte tiden till detta stora hus….

Svar på kommentaren:
Eva 2 år sen

Förr var ju ofta mammorna hemmafruar och hade tid att städa, baka till jul. Skulle också vilja det men tiden finns ju inte.

Pernilla 2 år sen

Vanlig gran från vår stuga. Vi har stor skogstomt. Under sommaren ser vi och hela släkten ut vars en gran. De märks med namn. Sedan sågar vi ner de inför jul.
Kul tradition sedan jag var barn, har nu tre egna barn.

Veronica 2 år sen

Fick jag bestämma själv så hade det blivit äkta gran :) Men har fått ge med mej för att få ha gran överhuvudtaget. Allt för både hus o julefrid :)

Karin 2 år sen

Äkta gran här också , minns också som barn , egen julgran på rummet . Brukar ha kungsgran numera , men har tänkt på att i år vanlig gran ! Får se hur det blir ! Kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Nu har jag packat klart allt inför London, behöver inte så mycket på några dagar men nyårsklänning, festväska och örhängen ska med. Typ. Och sköna och varma skor, kommer gå mycket. Har…

Innehåller annonslänkar till Odd Molly och Ellos Hoppas ni mår bra! Vilken start vi fick på augusti, vilket väder, vilken värme! Nu är vi på Käringön, västkusten levererar verkligen. Får nästan nypa…

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…