• 2018-12-16, 21:32
  • 33

Nu är vår vackra kungsgran inne. Janne sa att vi har nog aldrig haft så vacker och pampig gran. Har möblerat om hela vardagsrummet och nu är ljusen i. Ska klä färdigt den sedan ska ni få se hur den ser ut. Nu skapar vi framtidens julminnen!

Vad är ditt bäst julminne? Berätta i kommentarsfältet! I morgon kväll drar jag en vinnare som jag skickar en fin chokladask till.

Jag njuter så mycket av den här tiden före jul och har väldigt många minnen från när jag var barn. Jag ställde inte bara till elände med florsocker i granen och cirkus på gården, om ni tror det.  

Jag och mina systrar var ofta hos mormor och morfar, där var det julpyntat från golv till tak. Mormor lärde oss att göra väldigt vackra smällkarameller, hon köpte fina pappersark med olika färger som vi fick välja mellan. Sedan satt vi systrar på rad och vek smällkarameller för fullt.

I bakgrunden spelades julmusik men det vi mest hörde var deras änglaspel. Jag kunde inte sluta titta på de små änglarna med trumpeter som snurrade så vackert över ljusen. Och det där tindrande ljudet, minns ni? 

Mormor köpte sedan varsitt änglaspel till oss så vi fick ha ett eget på våra rum. Jag tände ljusen varje kväll och jag tyckte det var det vackraste på hela julen. 

Nu har jag ett alldeles eget och vi har precis tänt ljusen. Det får mig att tänka extra mycket på morfar, som inte finns med oss längre, och på alla de vackra minnena jag bär med mig. Jag hoppas mina egna barn kommer känna likadant. Framtidens minnen skapar vi här och nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-12-16 Johanna Toftby

Kommentarer

Amanda 2 år sen

Jag tillhör den lyckliga skaran som har så otroligt många fina julminne tillsammans med min älskade familj. En höjdpunkt som återkommit många, många år är när jag och min kusin fick likadana sidenpyjamasar, bytte om och myste tillsammans hela dagen. Vad jag önskar jag kunde förmedla värmen son sprider sig i hjärtat!
Och inte att förringa, mamma och pappas underbara julbord, gjort med så mycket kärlek till oss barn.

En chokladask ska därför inte till mig, utan till världens bästa föräldrar ❤️

Annelie Grönlind 2 år sen

Mitt roligaste minne är när jag var barn och vi firade med alla kusiner . Många var vi som satt förväntansfulla och väntade på att tomten skulle komma . När tomten kom sa min kusin . Det är ingen riktig tomte för det är ju morfar . Det känner jag igen på stövlarna . Jag hade i alla år trott på tomten men då fattade jag att det inte fanns några riktiga tomtar. Då var jag väldigt ledsen men senare i livet minns jag denna händelse och kan le och skratta åt det . Har även förlåtit min kusin . God Jul

Elisabeth 2 år sen

Mitt bästa minne hände för 23 år sedan på Julafton. Då föddes min älskade son och han är den bästa julklapp jag någonsin fått. Då han själv inte tycker om julen kan han få lite choklad till tröst 😉

Annika 2 år sen

Jag kan inte hitta mitt änglajulspel i år. Väldigt ledsamt då jag liksom du älskar det och det är ett minne från barndomen.
Nåväl. Någonstans är det.

Margareta 2 år sen

Sonen med familj är utbildade kockar.De här jularna med dem mitt i skogen ..med dignande bord med allt man kan tänka sig…Vi sitter i en flygelbyggnad till ett slott.Pyntat juigt i varje vrå och en eldkorg utanför dörren.
Ett hus som har själ,tänk om väggar kunde tala..
På övervåningen tittar vi ut genom de små fönstren.Långt långt borta i fjärran syns en flammande låga..så kommer han gående över snöbeklädda ängar åkrar i kolsvart mörker.Tomten.
Vilken ynnest att få vara med om detta på ett hörn.Helt magiskt även för mig som är Mormor/Farmor.

Elisabeth Svensson 2 år sen

Julen 1974 var jag mycket ung och höggravid.Jag tyckte det var skämmigt och komma till BB och inte ens vara förlovad
Vi bestämde oss för förlovning på jul aftons morgon. Det var bara det då hade mina fingrar svullnat så jag fick inte på ringen! Medan jag vilade inför julfirandet körde min sambo iväg för och tvätta bilen.
Va hände,jo ringen halkade av med tvålvattnet ner i avloppet..
En vecka senare föddes vår son,allt gick bra utan att föräldrarna var ringmärkta
God Jul

Pia Karlsson 2 år sen

Mitt finaste julminne var hos min mormor och morfar som vi alltid var hos på julafton när jag var barn och då mormors syster Gun levde och var med oss. Gun var som en extra mamma för mej men hon förolyckades dock olyckligt nog i en bilolycka strax före julen 1989 men hon finns fortfarande med mej i mina tankar väldigt ofta ❤️

Petra 2 år sen

Mitt finaste julminne är den sista julen jag fick tillsammans med min man 2016, sen gick han bort i cancer.

Svar på kommentaren:
Margareta 2 år sen

Önskar dig God Jul.

Lena M 2 år sen

Ett fint minne som jag kommer ihåg, är att jag alltid pyntade så fint i stallet till min lilla ponny. Hängde upp knäckebröd och röda band och massor med mys.
Och på julaftonsmorgonen ….smyga ner där och höra hennes dova gnägg när hon hörde att jag kom. En sådan härlig inombordskänsla och ett vackert minne.

Lena 2 år sen

Mitt bästa julminne är när vi legat inne en längre tid på sjukhuset med vår (numera änglatös) i december. Vi blev utskrivna dagen före julafton och storebror som då var 5 år var så glad att han grät. Ha sa trots att han var så liten , nu gör det inget att det är julafton i morgon, jag är ändå gladast att lillasyster är hemma <3 <3 <3 Det kommer alltid att vara mitt finaste minne.Nu är sonen 32 år med egna små töser. God Jul till dig och de dina. Var rädd om varandra, vi har varandra bara tilllåns…oliak lång tid.

Lotte 2 år sen

Min finaste “innan-jul” är nog vad jag kan minnas – i år!! Första julen utan stress! Flesta julklapparna är färdiga och jag har beställt de flesta på nätet, vi var ute i god tid och visste vad alla skulle få. Julbakat lite då och då när vi känt för det och bara njutit av julmusik, tända ljus och snön. Perfekt julstämning och det är detta som jag vill förmedla till barnen. Det MYSIGA! Det är jul för mig, annandagen känns det ju som att allt är förbi.

Marita 2 år sen

Johanna; kolla så att chokladen du skänker så generöst inte är gjord på palmolja. Den skadar miljö, människor och djur.

Ulrika7 2 år sen

Hade tagit mig mod att sitta i tomtens knä. Plötsligt lossnar lösskägget och morfars nylle dyker upp. Tror jag skrek av rädsla resten av kvällen. Var arg på morfar fram till midsommar! ; )

Anna ågren 2 år sen

Mitt finaste minne av den sista jul jag och mina barn fick spendera tillsammans med min mamma innan hon somnade in på julafton med sina barn och barnbarn vid hennes sida..Min mamma blev 46 år och varje jul är det henne vi minns,glädjs och firar för ❤️

Cecilia 2 år sen

Mitt bästa minne från jul är en julaftonskväll, vi firade hos min farmor och farfar. Jag var 10 år, jag satt i deras gröna sammetsfåtölj och in kommer min farbror med en liten långhårig svart-vit kattunge. Han sätter katten i mitt knä och säger god jul! Kommer så väl ihåg känslan och tårarna rann av glädje. Nu är katten, farfar och farbror borta sedan länge och farmor gick bort nyss. Till min glädje så har min dotter tagit över farmors hus, så i år firar vi jul där.

Elsa 2 år sen

Många fina minnen har jag från mina barndoms jular. Dagarna före jul paketerade mina föräldrar in julklappar åt oss barn, i köket. Kvällarna blev sena, dörren till köket var stängd men vi barn smög upp och satte örat mot och försökte lista ut vad vi skulle få. Ibland hörde vi ljudet av någon leksaksbil eller tåg, eller en docka som kunde prata. Såå spännande och härligt minne! Andra minnen är mamma som städar och bakar i den sena timmen, huset doftade ljuvligt och julkänslan kändes så varm i kropp och själ. På julaftonen efter jultomte och mat, åkte vi förbi gravgården och tände ljus på morfars grav, gick runt där i tystnad och stillhet och tittade på alla ljus. Efteråt åkte vi till mormor, möttes av den härliga doften av hyacinter i hennes farstu, och välkomnades in i värmen med allt möjligt gott att fika, och fin samvaro. Jag kan riktigt ännu känna vilken lycka jag kände, inga sorger i världen fanns just då.
Nu försöker jag skapa lika fina minnen med min egen lilla kära familj.

Jag vill önska dig och din familj en riktigt skön och avslappnad julhelg!

Marie. K 2 år sen

Fina bilder och minnen <3

Bara älskar din blogg Johanna, sån fin blandning av precis allt. Gillar när du skriver som en berättelse, jag svävar mig bort.
Du borde skriva en till bok!

Ville bara säga det, önskar dig en fin jul!

Anneli 2 år sen

Tyvärr kan jag inte dela med mig med mitt bästa minne. Utan jag kommer och tänka på när jag var liten och det var så poppis med Peter pan stövlar. Det önskade jag mig 🤩Men på julaftonen när vi var hos mormor öppnade jag hennes paket och det låg cowboystövlar i paketet he he 😂😂😂Jag börja och gråta och skämdes för jag var så otacksam mot mormor 🙈❤️ Mormor finns inte längre med oss hon var så roligt och snäll! Saknar henne så ❤️

Helena 2 år sen

Min bästa jul var alla jular då min mamma fortfarande var här. För nästan tre månader senare somnade hon in efter en fruktansvärd kamp mot en sjukdom som stal alla hennes minnen, Alzheimer. Hon blev bara 69. Jag har små snöflingor i min gran i år…som hon har virkat och sytt fast glittrande paljetter på.

carola eriksson 2 år sen

Underbara minnen när jag som liten fick fira jul med min familj hos mammas syster i en by som hette Måntorp. Jag trodde alltid att jag åkte till månen och firade jul. Minns att mamma och pappa mjölkade korna och utfodrade djuren innan vi kunde åka till ‘månen’ med julklappssäcken. Där var det gemenskap och spänning och små rullade köttbullar som låg upplagda i ett stort fat. Minnen att bevara nu när ingen är kvar..

Anki 2 år sen

Julen-75 och jag hade fått mina första ridstövlar,lycka! Dock hade pappa köpt stl 40…och jag har fortfarande inte vuxit i dom😂

Jaana sova 2 år sen

Finns många fina julminnen men ett var när jag var tomte till mina syskon barn. Hela familjen var samlad var en underbar jul känsla barnen satt spända och förväntansfulla barna hade ställt en skål med gröt på trappen och skrivit ett brev till tomten, har sparat detta brev nu är dom vuxna haft många skratt åt detta.

Madeliene 2 år sen

Mitt bästa jul minne är faktiskt både mitt värsta&mitt bästa. Jag var 4år (nästan 5) och det var 2 dagar kvar till julafton när vårat hus började att brinna från källaren (pannan) och i huset var min då 7 åriga storebror hemma själv i. Som tur var hade han fått lära sig i skolan hur man ska göra när det börjar att brinna så han följde det till punkt&pricka. Och det räddade honom själv och resten av vårt hus. Han fick så mycket beröm av alla brandmän för hans handling! Den julen fick vi bo ihop hos min morfar&min låtsas mormor i deras lilla tvåa. Vi blev 6personer i den lilla lägenheten. Vi min familj hade inga kläder (förutom de vi hade på oss) eller ägodelar men vi hade varandra! Tack vare alla underbara släktingar och vänner som ställde upp för oss så fick vi en jul iaf. Jag&min bror fick kärlek & julklappar som tomten kom och lämnade över till oss!! Jag fick mitt älskade dockskåp som jag hade önskat mig mest av allt utav tomten och det har jag fortfarande kvar efter 36 jular!!

Annette 2 år sen

Mitt bästa julminne när jag var liten var när vi firade hos min moster och hennes man. De hade gård med kor och hästar och just den här julen var det massvis med snö och ”tomten” kom med häst och släde. Jag var för gammal för att tro på tomten men det var fantastiskt vackert. Släden hade även facklor..riktig jul..liksom.
Som vuxen är julen med barnen det viktigaste, de är vuxna nu men det är de ljuvligaste man har❤️

Nina 2 år sen

Vi bodde i ett höghus i en förort. Min orangea pappersjulstjärna satt i fönstret och spred ett rödaktigt sken i hela mitt rum. Husen på andra sidan hade också många fönster med det orangea skenet. Jag låg på rygg på min säng, tittade på utsikten och mitt rum och min julkalender med tuggummi i. Skollovet närmade sig och det var sån lycka och harmoni i hjärtat.

Frida 2 år sen

Mitt varmaste minne var när jag och min exman la all skit bakom oss, bet ihop och firade jul ihop.
Har aldrig sett min son så strålande glad, lycklig och harmonisk. Vi har firat jul ihop fler gånger efter det och det känns skönt att kunna ge det till våran son som förtjänar det bästa.

Svar på kommentaren:
Margareta 2 år sen

Wow

Carina 2 år sen

Hos oss åkte MINST en av ”de där jobbiga jäkla” änglarna åt fel håll VARJE ÅR. Blev tokig
på skiten, lackade ur och surade så fort morsan tände änglaspelet som hon älskade så högt.

Andrea W 2 år sen

När min mellanson avslöjade tomten! Han var runt fem år och stirrade storögt på tomten tills han plötsligt utropade; det är morbror som klätt ut sig! Han sprang fram och drog av honom skägget och morbror/tomten som satt på huv tappade balansen och föll omkull. Ut ur säcken ramlade alla paket och alla skrattade vi så vi kiknade;) Morbror klarade sig utan skador eller andra men:)

Linda Andersson 2 år sen

Min pappa hade ett bussföretag och hade alltid resor över jul för de som var ensamma. Han var alltså inte hemma mycket med oss i familjen. En kväll när vi satt hemma hos mamma på jul så kommer pappa plötsligt… vi blev så glada. Han tog en liten trip hem bara och åkte sen tillbaka till hotellet och resenärerna. Det var en bit att åka.
Det är det bästa julminnet. Min pappa gick bort 2007 endast 67 år så det har varit tomt här i flera år.

ulrika Emanuelsson 2 år sen

När jag var liten och det var jättemycket snö så satt vi i källaren o tomten kom med häst o släde in på
vår gård. Det kändes som en saga . Kommer ihåg detta fast det var 35 år sedan .
/Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Nu har jag packat klart allt inför London, behöver inte så mycket på några dagar men nyårsklänning, festväska och örhängen ska med. Typ. Och sköna och varma skor, kommer gå mycket. Har…

Hoppas ni fått en fin start på veckan, tänk att vi snart är förbi januari och det faktiskt redan märks att det är ljusare ute.  Även om jag älskar vintern är det…

I helgen kom vi äntligen upp till Sälen igen, vilken vinter det är här uppe! Vi ska göra ett jobb och vi ska titta på en stuga i veckan, så spännande! Vi…