• 2018-12-16, 17:32
  • 17

Glad tredje advent! Har ni snö? Roligt att ni skriver så mycket kommentarer, älskar att läsa era åsikter. Många verka gilla äkta gran men det är ju tur som många skriver att det finns plast för de som är allergiska.

Vi håller på med gran, julpynt, ljusslingor som krånglar och lite till. Kika på min insastastorie så får ni er ett gott skratt. Janne börjar bli uppgiven, haha.

Vill tipsa er om en jättegod parfait jag gjort många gånger, den passar den här tiden och är enkel att svänga ihop. Bjöd syster på lite fika när hon var här och hämtade kläder, den är så god och smälter i munnen.

Jag gör ofta dubbel sats, då blir den högre och fler lager.

Vi har äntligen snö här i Skövde! Hurra så mysigt, det snöar massor just nu. Vi skulle göra massor med roligheter i helgen, träffa vänner i Göteborg och gå på Liseberg men vi valde boka av allt för att nu ska vi bli av med förkylningarna. Man blir inte frisk av fest direkt.

Och det är mycket bättre idag, tänker inte ligga sjuk i jul så då har vi vilat och inte gjort så mycket. Skönt när man för en gångs skull lyssnar på kroppen. Vi har fullt med julfester och annat nästa helg så då ska vi vara pigga.

Men granen ska in och ikväll ska ni få se hur den blev. Den är så pampig och fin. Här kommer bilder och recept på den goda lingonparfaiten.

 

 

 

 

 

Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås

Skriv ut recept
Tid:
20 min
Antal portioner:
10 bitar

Lingonparfait

Lägg plastfolie i en form, ca 20 cm i diameter. Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon i en bunke. Vispa grädden i en ny bunke och vänd ner i lingonsmeten. Börja med att hälla ett lager av smeten i en  form, strö sedan pepparkakskross, sedan lingonsmeten igen. Häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross. Dra plastfolie över och frys i minst 4 timmar. När du tar upp parfaiten, vänd den upp och ner på fatet så får du smeten högst upp, du ska inte ha pepparkakskross överst. Ringla kolasås, se nedan. Succe på dessertbordet.

Kolasås

Vispa ihop grädde, mjölk, farinsocker och salt i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. Stjälp upp parfain på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och garnera med hela lingon.

Lingonparfait

4 dl

Grädde 40%

1 dl

Florsocker

1 1/2 dl

Rårörda lingon

150 g

Pepparkakor

4 st

äggulor

Kolasås

2 dl

Vispgrädde 40%

1 dl

Mjölk

2 dl

Farinsocker

Nypa

Flingssalt

Kommentarer

Evelina 12 månader sen

Hej! Tänkte testa denna parfait till Julafton. En fråga bara, har du använt dig av sylt när du skriver ”rårörda lingon” eller har du köpt frysta lingon och gjort det själv? Tack på förhand!

U2 12 månader sen

Älskar din pepparkaksparfait, har blivit en favorit hos oss på jul. Gjort den i 3 år nu.
God Jul Johanna

Svar på kommentaren:
U2 12 månader sen

Lingonparfaiten heter den förstås 😉🤣

Anna 12 månader sen

Älskar dina recept:) Passar väldigt bra för mig som inte är en superkock. Jag rekommenderar verkligen potatistårtan till jul- och nyårsfirandet.

Carina 12 månader sen

Hej hur mycket grädde ska det va i lingonparfaiten?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Men åh!!! Den nya recepmallen ställer till det ibland. En rad jag råkade få bort.

Förlåt! Jag måste kolla noggrannare nästa gång.

4 dl grädde! kramar

Marianne Forsgren 12 månader sen

Vet inte om det är jag som ser dåligt men du skriver att man ska vispa grädden och blanda ner i parfaiten. Den enda grädde jag kan se i receptet är den man använder till såsen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Som jag skrev till en annan här, jag som miissade en ny rad i nya receptmallen.

Det är mycket nytt för mig, haha. Måste bli bättre på att kolla alla rader när jag lägger in.

Svårt att förklara men allt är som en excell.

4 dl grädde är det, förlåt för mitt slarv.

kram Johanna

Lotte 12 månader sen

Jag gillar recepten du delar med dig av :-)
Idag hämtade vi vår gran som vi fick av grannen och vi har ju som tradition att ta in den dagen innan julafton men i år får den nog komma in lite tidigare. Det är ju sååå mysigt!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Tack, vad glad jag blir! Nej, det går inte att låta bli, haha. Så mysigt!

Ha en fortsatt trevlig tredje advent.

Liselotte Johansson 12 månader sen

Jag och dottern har gjort julgodis i dag. Vi har haft en mysig dag och det blev ännu mysigare av att det snöade utanför. Lingonparfait ser jättegod ut. Den ska jag testa någon dag. Ha en fortsatt fin tredje advent.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Visst är det mysigt, spela julmusik och bara njuta. Tiden före jul är underbar.

Ha en fin tredje advent!

Ulrika Hultberg 12 månader sen

Den ser jättegod ut .

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Tack, den är magisk :)

Ulrika Hultberg 12 månader sen

Den ser jättegod ut . Krya på dig och Janne i förkylning.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Tack, idag känner jag det är på väg att vända. Så skönt… usch för att ligga sjuk över jul.

Ja, testa att göra den. Så god!
Kram Johanna

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Nu har jag packat klart allt inför London, behöver inte så mycket på några dagar men nyårsklänning, festväska och örhängen ska med. Typ. Och sköna och varma skor, kommer gå mycket. Har…

De godaste lussekatterna får man med extra mycket saffran och smör! Gör de extra fina med pärlsocker så har du de godaste lussebullarna till andra advent. Lisa-Marie önskade sig lussebullar till frukost…