• 2019-01-28, 20:31
  • 42

Jag har alltid haft tre drömyrken sedan jag var liten: barnmorska, musiklärare och frisör. Musiklärare har jag jobbat som, frisör har jag också blivit, nu är det bara barnmorska kvar då.

Jag älskar allt kring barnmorskeyrket och beundrar de så mycket, de har de allra finaste jobb man kan ha. Men också de allra svåraste. Därför blir jag så upprörd över debatten om att barnmorskor ska få slippa utföra vissa arbetsuppgifter – som aborter.

Vad tycker ni? Ska barnmorskor få fritt att inte hjälpa med aborter om deras religion är emot det? Eller bara för att de inte vill?

Att ta emot barn, att hjälpa kvinnan hela vägen fram till att barnet ser livets ljus, det är livets fest brukar jag peppa mammor som ska in på förlossningen och är rädda. Men det ingår så mycket mer i en barnmorskas jobb. Det betyder även att ge besked att barnet inte har överlevt. Och att göra aborter.

Varför läser man till barnmorska om man vägrar utföra något av dessa uppgifter som ingår i yrket? Jag fattar det inte. Välj ett annat yrke eller acceptera vad som ingår i din utbildning och arbetsuppgifter. Poliser kan inte vägra att ta vissa sorters brottslingar bara för att de tycker att lagen är dum.

Vi har sedan 1975 tack och lov rätten till fri abort i Sverige. Du som kvinna bestämmer helt själv om du vill avbryta din graviditet. Jag har gjort två aborter. Det är inget jag alls är glad eller stolt över, men jag är oerhört tacksam över att bo i Sverige där vi har den rätten, vi har valet och vi har fantastisk sjukvård. Det är sorgligt och väldigt jobbigt, men en lättnad efteråt. För mig fanns det inga alternativ alls just då. 

Att bestämma om man måste göra en abort är väldigt svårt. Det innebär fruktansvärda känslor, dåligt samvete, ångest om man gör rätt eller fel.  Jag vet hur många som kämpar att få bli gravida, det kan kännas hårt och svårt när andra måste göra abort.

Men det är vår rättighet, vi bestämmer över våra kroppar, jag anser inte det är mörda, ta livet av någon. Att sätta ett barn till världen är så enormt stort, långt ifrån alla graviditeter är planerade, men man blir ändå glad och känner efter ett tag att det är välkommet och känns rätt.

För pappan är det inte lika enkelt, jag känner sådan sorg över de föräldrarna som inte är överens, för pappan kan ha lika mycket känslor. Åt båda håll. En mamma som vill behålla ett barn, men pappan inte alls vill, det klart det är fruktansvärt tufft. Så sorgligt när inte båda är överens och pappan ska tvingas bli pappa mot sin vilja – eller inte får bli det trots att han vill.

Jag tycker fruktansvärt synd om de som känner svåra känslor inför en graviditet, jag vet precis hur det känns. Då är barnmorskans jobb att stötta beslutet, oavsett vilket det är. Inte att göra det ännu svårare genom att låta sin religion eller sina egna åsikter ta över.

Jag är idag tacksam över vår abortlag i Sverige, står för det till 100%. Jag blir förbannad på er som anklagar kvinnor eller unga tjejer som väljer att göra abort. För det är hennes kropp och hennes beslut. Inte ditt. Och inte mitt. Och inte barnmorskans.

 

 

 

 

 

2019-01-28 Johanna Toftby

Kommentarer

Helena 2 år sen

Tack för det du skrev! Jag gjorde själv en abort i knappa vecka 6 i oktober och varken jag eller min sambo hade några problem att ta det beslutet. Jag tillhör en av dem som tyvärr inte tål preventivmedel med hormoner i, i någon form alls. Jag har gjort det tidigare men nu funkar det bara inte, kroppen och psyket kollapsar och protesterar totalt och jag tycker inte det är värt att leva så. Att må dåligt konstant, varje dag. Vi har använt och använder kondom och se, även med det blev det alltså en oönskad graviditet. Så det handlar inte alltid om att man är ung och dum och oaktsam. Jag är över 30 så ingen liten tonåring. Jag vet var jag vill och inte vill och vet vilka resurser jag har eller inte har för att skaffa eller inte skaffa ett barn. Jag vill inte få skit kastad på mig för att jag har tagit ett ansvar gentemot mig själv och mot det foster som fanns i magen. Jag såg det inte som ett barn utan just som ett foster i storlek som ja kanske en liten böna typ. Under den korta tiden jag var gravid så mådde jag helt fruktansvärt psykiskt dåligt och kände inte igen mig själv på något sätt. Jag mådde för jävligt och bara ville göra abort. Det passade inte in i mitt eller vårt liv med ett barn av många anledningar och vi båda var överens om att man bör åtminstone känna glädje och känna att ja vi kan och VILL ta hand om det här barnet när man får veta att man är gravid. Så kände vi inte. Men det är ju tabu att säga att man är för abort. Det är fel att säga att man vill göra abort, det är fel att säga att man INTE vill ha barn (just nu). Alla graviditeter ska ju välkomnas med öppna armar och ses som den ultimata gåvan i allas liv, oavsett vad. Det är inte så för alla och det är okej! Jag stod för mitt beslut då och jag står för det nu. “Det kommer komma tillbaka och då kommer du ångra dig, bara vänta, du kommer behöva gå till psykolog”. Nope jag ångrar mig inte det minsta för jag vill att vårt kommande barn (i framtiden) ska vara välkommet och önskar och få det han eller hon behöver. Det värsta som finns är att skaffa ett barn man inte vill ha bara för att det ska vara så. Och jag mår bra och har mått bra sen aborten som då såklart var medicinsk eftersom det var så tidigt och jag gjorde den hemma. Gick hur bra som helst.

Så tusen tack Johanna för ditt inlägg! 💜

Björn bloggaren 2 år sen

Hej Johanna!

Om man mår psykiskt dåligt av att se barn dödas i magen, vad är skillnaden på att döda ett barn utanför magen och inuti magen?
Jag anser att frågan är relevant, tycker inte du det? Jag tror att skillnaden är att det syns med all tydlighet att det är en liten människa utanför magen, framför allt om det är ca 8 veckor och då tror jag inte att mamman skulle vilja döda sitt barn längre.

Jag dömer inte dig för dina aborter, men jag tror att många blundar för verkligheten. Man säger att kvinnan bestämmer över sin kropp och det är sant, men barnet som hon bär på har en egen kropp och borde då få bestämma över den.

Varje människa som skapas i moderlivet är ett liv och borde precis som du och jag, ha rätt till sitt liv, eller hur?

Vänligen Bb

Annette 2 år sen

Hej! Jag kan bara säga att givetvis ska vi ha vår rätt till abort kvar och barnmorskor som inte vill utföra det får helt enkelt skaffa sig ett annat jobb! Jag blir ursinnig på sådant!! Sen komma och tycka att det är mord och annat.. alltså hur tänker folk? Är det trots allt inte bättre att om man inte är redo för barn göra abort än att föda barn som sen ingen tar hand om?? Galet!

Björn bloggaren 2 år sen

Hej!

Det är intressant detta med abort, man går alltså in via slidan och dödar barnet och det är troligen inte speciellt barmhärtigt gjort, utan ganska blodigt.
Det jag undra är varför man inte gör en vanlig förlossning och när barnet kommit ut dödar det på samma sätt som det dödas i magen?

Bb

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Du får fråga svenska lagen helt enkelt, varför de inte dödar bebisarna efter de fötts.

Ps det finns psykjälp att få, ring 1177 Finns både kurator, psykolog på VC där de hjälper de som inte mår bra psykiskt.

lol 2 år sen

Vi hajar, du är en värdelös människa.

Lisa 2 år sen

Man kan behöva göra abort av förklarliga skäl, våldtäkt är ett…
Men att ligga innebär alltid en risk att bli gravid, även om man har skydd, det ska man ha i åtanke…..
Att göra två aborter bara för att det inte passar med barn just nu, är ett väldigt dåligt försvar.

Sen tror jag inte att man utbildar sig till barnmorska för att delta i aborter, snarare för att hjälpa barn till världen.
Eftersom det är en läkare som utför aborten så behöver inte barnmorskan närvara och har absolut rätt att inte delta.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Välkommen tillbaka Elisabeth! Hittat nytt IP nu?

Mina två aborter kommer du aldrig kunna försöka ge mig dåligt samvete för.
Hur mycket du än försöker vara jävlig i alla mina kanaler.
Det biter inte.

Barnmorska utbildar sig inte enbart för att ta emot barn till världen, de får förbereda sig även att ta emot barn som dör, missfall och arbeta på gyn (jo det ingår) där de utför medicinska aborter.
Byt yrke eller acceptera uppgifterna och Sveriges lag.

Johnny 2 år sen

Tja ska vi tillåta människor att inte ta kvinnor i hand pga religion? Ska vi tillåta särskilda regler på sjukhus där patienterna utifrån religion får välja bort viss personal?

Helena 2 år sen

Jag håller inte med dig alls. Det här handlar bara om vår vanliga sosse-svenska rädsla för olika uppfattningar. Alla måste tycka lika i alla frågor vid samma tidpunkt. I andra länder har man mycket mer respekt för att man kan se olika på saker, och detta vare sig man är troende eller inte. I USA t.ex. kan man som barnmorska välja att arbeta på en förlossningsklinik där inga aborter görs, eller på en mödravårdsmottagning där man inte delar ut dagen efter-piller eller sätter in spiral, och där inställningen är att man avråder från abort och i stället lägger fram andra alternativ. Jag tycker personligen att det är helt OK, så länge som det även finns abortkliniker och mottagningar som informerar om abort, inom ett rimligt geografiskt avstånd.

Sverige är dessutom ett mångkulturellt land nu, med många olika religioner och religiösa inriktningar, och ska vi fortsätta så här så kommer det att vara en stor del av landets unga kvinnor som stängs ute ifrån barnmorskeyrket. Islam, katolicismen, både den kristna syrianska och den östortodoxa kristna inriktningen, samt många frikyrkor, förbjuder ju abort.

Juristen 2 år sen

Vill man inte medverka till abort kan msn inte arbeta som barnmorskesjuksköterska. Då får man som sjuksköterska välja en annan specialistutbildning. Abort är ett svårt val för alla men som rättshistoriker har jag stor kunskap om de konsekvenser för kvinnor och barn som fanns innan rätten till fri abort infördes. Kan man som barnmorska inte stötta,medverka och trösta får msn välja ett annat yrke.
Tack Johanna för du berättade så fint.

Lotta 2 år sen

Eftersom det ingår i barnmorskans arbete tycker jag att alla utbildade barnmorskor kunna delta i aborter/ge abortpiller. När man utbildar sig så gör man väl ett val och då ingår alla arbetsuppgifter!

Vi har väl alla någon arbetsuppgift som man inte tycker är så rolig – även om man gillar sitt jobb jättemycket…….

Kramar

Nathalie 2 år sen

Tack för jätte bra inlägg behövde läsa det här idag! <3 Kram!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Vad bra! Kram till dig.

Torbjörn Åkerlund 2 år sen

Bra att abort finns. Hade min dotter blivit våldtagen och blivit gravid
hade jag ju självfallet stött detta

Sara 2 år sen

Det handlar inte bara om aborter, även preventivmedelrådgivning och att sätta in spiraler är sådant som de religiösa vill slippa.

Självklart ska barnmorskan göra alla de uppgifter som ingår i anställningen.

Malin 2 år sen

Jag är kluven i frågan.
Visst ska man inte kunna vägra arbetsuppgifter i sitt yrke. Helt enig där.

….Samtidigt kan jag förstå de barnmorskor som av ett eller annat skäl känner en stor olust och tveksamhet inför att medverka vid aborter.
För som barnmorska vill man väl först och främst frambringa liv, inte släcka liv?
Jag kan tycka att det är en smula märkligt att de allra flesta länder i Europa godkänner samvetsfrihet – men inte i Sverige. I Norge är det t.ex tillåtet med samvetsfrihet, och det är så vitt jag förstår inga problem där. Dels är det ytterst sällan barnmorskor som jobbar på förlossningen medverkar vid aborter, dels är det så få barnmorskor som arbetar utifrån samvetsfrihet. Så inga kvinnor som vill göra aborter behöver vara rädda för att inte få den hjälp de behöver.
Sedan tycker jag det är synd att debatten blir så ensidig, att det enbart skulle handla om religion?
Jag är säker på att det även finns ateister och personer med andra livsåskådningar som känner en olust inför att vara med och släcka liv.
Jag tycker inte man ska förbjuda aborter, för i de länder där aborter förbjuds görs aborter ändå, fast olagligt. Och där kvinnan ofta dör. Däremot borde man satsa på att ge ett större stöd till de kvinnor som tvekar. Och satsa på mer rådgivning om preventivmedel.
För ca 30 000 aborter per år som det nu görs i Sverige är ändå en mycket hög siffra…. 😔

Svar på kommentaren:
Liselotte 2 år sen

Hur känner du för de som är tveksamma till att skydda vissa brott om man är advokat?
Hur känner du för att poliser ska kunna välja vilka de vill hjälpa?

Tycker din kommentar “de vill väl hjälpa liv, inte släcka liv” säger en hel del.

Det ingår i yrket, då får man för fan skaffa sig ett annat yrke om man är tveksam till aborter.

Barnmorskor kan inte välja där.

Bra du skriver Johanna!

Katarina 2 år sen

Håller med dig ,att göra en abort är en möjlighet , kanske oundvikligt i speciella fall. Men då är det verkligen kvinnans skyldighet att se till att det inte behöver ske igen och igen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Kan inte hålla med dig, jag har gjort abort igen och med preventivmedel, vissa har extremt lätt att bli gravida, jag är en av dem.

Man gör allt vad man kan, i de flesta fall hoppas man.

Maria i Kalmar 2 år sen

Står följande på Socialstyrelsens sida:

Det är bara läkare som får utföra abort.

Annan hälso- och sjukvårdspersonal får inte utföra abort men kan delta i arbetet. Läkaren kan till exempel ordinera läkemedlet och en barnmorska ger det till patienten.

Jag personligen tycker det är upp till var och en att avgöra om man vill göra abort, MEN använder man abort som preventivmedel är det inte okej nånstans. Då menar jag om man gång efter annan gör abort på abort på abort osv.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Klart det är läkare som utför aborten/skrapningen.

Barnmorskor är rådgivare, mödravård, förlossningsvård, preventivmedelsrådgivning mm, men de kan inte neka att arbeta på en gynavdelning där de tex utför medicinska aborter. Jag har själv gjort både medicinsk och kirurgisk abort.
Utbildar du dig till barnmorska får du förstås inte neka att arbeta där man utför aborter för det ingår i yrket.

Jessica 2 år sen

Nä det tycker inte jag heller så klart. Vem tycker det egentligen?!
Är det så vanligt att man missbrukar sin abort rätt? Dvs gör abort efter abort efter abort.
Det är jobbigt att göra abort. Det gör ont både i kroppen och själen. Iallafall för mig. Men det var det bästa beslutet för mig just då och i den livssituation jag levde i.

Malin 2 år sen

Jessica:
Tyvärr är det faktiskt ganska vanligt att kvinnor missbrukar aborträtten och gör det om och om igen. Jag vet detta då jag jobbar som sjuksköterska och möter endel av dessa kvinnor. Jag är inte där för att döma men kan ändå tycka att det är oerhört sorgligt…. 😔

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Även om du är med och arbetar med detta så är det kvinnans val, jag hoppas verkligen ingen tjej eller kvinna får känna av eller får veta om ni som arbetar tycker de gör fel, självklart ska man inte missbruka abort, men vad vet du eller jag om det?

Vet du så mycket mer än att kvinnan valt att göra abort? Nej oftast inte…

Håller med att det är sorgligt om man har en nonchalans eller skiter i att skydda sig och gör abort gång på gång, men däremot är det oerhört viktigt att informera, försöka få kvinnan att skydda sig, kanske tala om infektionsrisker mm.

Jessica 2 år sen

Håller helt med dig Johanna. Det är en rättighet som vi ska värna om. . Vi kvinnor bestämmer själva över våra kroppar och har man tagit beslut att göra en abort så ska man lita på vården. Att man blir fint bemött och att personalen lägger sina egna värderingar åt sidan. Det är jobbigt att göra en abort. Jag har själv gjort en.
Sen tycker jag att det är konstigt att man utbildar sig till barnmorska om man ör imot abort. Det är kvinnovåld och i det innebär det inte bara trevliga saker som uppföljningar av graviditet, förlossningar utan även sjrapningar vid missfall och ja aborter.
Helt galet att välja bort.
Så Johanna du har helt rätt enligt mig. Och fint att du vågar blotta dig så personligt. Det visar bara vilken fin och ärlig kvinna du är.Inte vara glam, Kram

Svar på kommentaren:
Jessica 2 år sen

Ojoj måste snabbt korrigera. Menar såklart kvinno vård och inte våld

Jessica 2 år sen

Skrapningar ska det vara. Trött i kväll och inte riktigt sams med telefonen 😩😜

Eva 2 år sen

Starkt av dig att berätta! Viktigt att vi vågar prata om det och att det inte är tabu.

Svar på kommentaren:
Mia.S 2 år sen

Håller med. Inte många som erkänner, berättar det.

Bra du vågar för det kan hjälpa andra.

Carolin 2 år sen

Ja eller läkare i arbete på avdelningar eller mottagningar där aborter görs som tar egna beslut att gå emot patientens önskan och visa ultraljudet på skärmen. Detta hände mig och gett mig sååå otroligt mkt ångest och ställde till det ordentligt. Läkaren gjorde mig som patient sjukare, framför sig hade hon en patient som gått igenom allt och tagit ett beslut som var välgrundat. Fortfarande ett år senare har denna läkares handling sina spår… inte ok. Har man ett yrke så har man ett ansvar och skyldighet.

Charlotte 2 år sen

Har vi inte kommit längre i Sverige utan att det pratas om “religion” ang detta?

Maria 2 år sen

Jag hade en barndomskamrat som när hon redan var väldigt ung hade aborterat flera foster. Hon eller hennes olika partners använde inte skydd utan det blev ett sätt att inte ta ansvar, att inte ha respekten för livet och inse att aborter inte är ett preventivmedel. Sådant gör Mig upprörd. Säkerligen de barnmorskor som ska behöva utföra ingreppen. Jag tycker inte att det är en rättighet Utan ansvar utan en rättighet Med ansvar i dessa fall. I andra fall ser jag abort som en självklar rättighet.

Carolin 2 år sen

Håller med! Detsamma gäller amning, det är kvinnans kropp det handlar om och hennes barn!

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Men snälla nån. Vad har amning med att barnmorskor vägrar abort?

Lena 2 år sen

Jag tycker faktiskt man får se till att skydda sig och inte ta till abort!
Min åsikt.

Svar på kommentaren:
Malin 2 år sen

Det finns ju fall då man är skyddad men ändå blir gravid.
Tråkig kommentar från dig!

Jessica 2 år sen

Det kan ju va så att kvinna har blivit våldtagen och vill göra en abort och självklart måste hon ju få göra det. Vet många som gjort abort och även jag en av dem. Just då så var jag och pappan inte vuxna nog att skaffa barn. Men det var väldigt jobbigt att gå igenom men det som var bäst för oss just då.Tycker som många att klarar man inte av ett jobb så får man leta annat.

Anna -carin 2 år sen

Håller helt med dig. Reagerar också kraftigt. Utbildar man sig något yrke kan man inte välja bort att utföra vissa arbetsmoment. Jag är också glad och tacksam för att vi har den lagen vi har. Ingen vet vad en kvinna som måste göra abort går / gått igenom och mår.

Marie 2 år sen

SÅ bra skrivet! Läst debatterna om detta.

Fy fan säger jag, dom som ska ge den som gör abort dåligt samvete, så hemskt.

Marie 2 år sen

Helt rätt Johanna, barnmorskor ska utföra det som deras utbildning går ut på, om man inte av religiösa skäl inte kan/vill medverka till abort ska man INTE utbilda sig till barnmorska. Finns inget alternativ att slippa enligt min mening. Kramar Marie

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

I helgen kom vi äntligen upp till Sälen igen, vilken vinter det är här uppe! Vi ska göra ett jobb och vi ska titta på en stuga i veckan, så spännande! Vi…

Hoppas ni fått en fin start på veckan, tänk att vi snart är förbi januari och det faktiskt redan märks att det är ljusare ute.  Även om jag älskar vintern är det…

I helgen kom vi äntligen upp till Sälen igen, vilken vinter det är här uppe! Vi ska göra ett jobb och vi ska titta på en stuga i veckan, så spännande! Vi…