• 2019-02-07, 22:04
  • 104

Idag har jag varit hos en hjärtspecialist på Calanderska sjukhus i Göteborg för att göra ultraljud på mitt hjärta. Jag har sedan lång tid tillbaka haft fruktansvärt mycket extraslag, hjärtat har verkligen bråkat med mig. Mitt psyke har varit nära kollaps på grund av ångest över vad det kan bero på. 

Allt började i juli. Vi var nere i Gardasjön på semester. Under en middag kände jag att hjärtat började slå en massa extraslag. Jag vet att det inte är farligt så jag brydde mig inte så mycket om det. Dagarna efter hoppade hjärtat ännu mer. Jag var inte stressad, vi cyklade och jag mådde toppen. Ändå slog hjärtat extraslag hela dagarna i två veckor, fruktansvärt obehagligt och jobbigt.

Sedan bara det slutade, vilken lättnad!

Det gick ett par månader så körde det igång igen. Jag blev livrädd och tänkte tillbaka på panikångesten och hur hjärtat skenade när jag väntade Marilyn. En vecka senare – borta igen. Jag började fundera om det var hormonellt, men hittade inget alls på nätet om att det kunde vara det. 

Tredje gången det slog till var strax före jul och jag tvingade mig till att gå till vårdcentralen, rädd som ett litet barn för att gå till doktorn. Mitt EKG visade en liten förändring som de inte kunde förklara, annars var kurvan jämn och fin. Till jul var allting normalt igen. Jag kände ingenting konstigt, vi var i London och Alperna och åkte skidor hela dagarna.

För två veckor sedan kom helvetet igen. Extraslag som tar över hela min kropp. Jag grät medan jag googlade och försökte ta reda på vad det var, men allt jag hittade var en massa forum där folk tävlade i att skrämma varandra. 

I fredags fick jag nog. Jag hade extraslag från helvetet och orkade inte ha en dag till utan att veta varför jag har skiten. Och idag har jag varit på sjukhushuset. Det var bland det värsta jag någonsin varit med om, samtidigt det bästa. I morse kände jag mig som jag skulle på min egen avrättning och grät som ett barn på väg mot Göteborg där jag låg under en filt och skakade av infektionen jag dessutom har i mig. Älskade Janne som kom upp igår för att köra mig fram och tillbaka och hålla min hand på sjukhuset. 

Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv som när jag pratade med läkaren efter undersökningen. Han satt nog i 15 minuter och tittade på skärmen på mitt hjärta när han gjorde ultraljudet, så noggrann och koncentrerad och fokuserad. Han sa inte ett ord, bara mätte och tittade på allt kring hjärtat. 

Sedan berättade han att jag hade ett vänster förmak som var lite stort och ett litet läckage. När han sa den meningen fick min hjärna kollaps. Janne frågade massa saker medan mina tårar bara rann. 

– Men detta är normalt, sa läkaren och log. Det kan bero på att man tränat mycket, det kan vara bara något som blir. Absolut inget farligt, inget som du ska vara orolig för. 

Extraslagen kan vara hormoner som spökar och jag har ett känsligt hjärta, detta var exakt samma sak som när jag väntade Marilyn. Hjärtat är känsligt för när saker händer i kroppen. Jag ville bara krama honom, vilken trygg och proffsig läkare. 

I bilen hem grät jag igen av lättnad att tagit mig igenom undersökningarna, sedan ringde jag en duktig gynekolog i Göteborg som jag bokade en tid hos, nu ska vi reda ut mina hormoner och ta prover på vad som händer i min kropp. 

Fattar inte varför ingen pratar om problem med hjärtat, hormoner? Har ni varit med om liknande?

Jag har valt att inte berätta om detta förrän jag själv vet något. Men snälla, skräm inte upp mig igen nu. Jag tror inte att mitt hjärta klarar av mer.

 

 

Kommentarer

Viktoria 1 månad sen

Åh jag har precis samma och går med sån jäkla panik ångest för det. Jag tänkte kontakta vårdcentralen för detta kom bara helt plötsligt en dag. Jag är dessutom gravid och sjukt rädd för att de ska balla ur, blev de värre under din graviditet ?

Zara Cassepierre 6 månader sen

Hej! Jag har precis googlat mig hit och blir glad av att du ändå kommit nånstans i oron och besvären ❤️ När jag läser så känner jag igen mig i mycket och många kommentarer.
Jag vet inte vad jag ska kalla mitt besvär riktigt. Är det extraslag? Det känns som att det mitt i bröstkorgen laddas upp och sen kommer en hård spasm/pulsslag. Pulsen stannar upp en sekund för att sen picka på. Jag upplever att det är värre i perioder och helst kring mens och ägglossning. Och när jag äter! Har nåt bekymmer med magen och väntar på gastroskopi. Har haft detta i två år ungefär. Vanligt EKG är taget utan anmärkning. Ibland när jag får dessa hårda spasmer känns det upp i huvudet strax efter att det fladdrat till i bröstet. Så jävla drygt och oron känns ibland oövervinnerlig. Jag har fel på ämnesomsättningen och äter Levaxin. Har för hög dos och kroppen ligger stressat. Men det här känns inte som vanlig hjärtklappning utan mer som ett hårt slag, ibland fler efter varann. Jag har normalt/lägre blodtryck och normal puls i övrigt. Känner någon igen sig i det här? Jag ska sänka min medicin ytterligare nu.

Svar på kommentaren:
Ewa 1 månad sen

Jag har fått samma problem som du och vet inte om det är så att jag tar för stor dos levaxin. Jag skulle vilja veta hur det gått för dig. Kan du maila mig på [email protected],com så jag jag får höra hur det gått för dig och vad de gjorde för att hjälpa dig?

Linda Söderström 4 veckor sen

Jag har precis som du!!! Exakt samma känsla, att det laddar upp för att sedan komma ett kraftigt pulsslag mitt i bröstkorgen. Den ångesten som kommer efter är inte att leka med….men de har kollat mig med ultraljud, långtids-EKG utan att hitta något mer än fåtal ves o sves. Har haft det sen i somras när jag var väldigt sjuk i vad man tror var covid-19. (En av de som inte fick testas). Äter dock inte ngn medicin eller så. Har du fått några mer tips på vad man kan göra?

Valerie 1 vecka sen

Jag upplever samma sak! :( Hade Corona förra året i mars, massa ångest under hela sommaren och i oktober började jag få extra slag eller paus (vet inte vad jag ska kalla det). Dock andas jag inte rätt ibland (ångest) och då känner jag av det ännu mer. Gjorde ultraljud i november, allt var normalt och alla EKG är också normala. Läst att äta magnesium varje dag ska fungera, träna och kan även säga att meditation/yoga hjälper också. Om det är stressrelaterad så klart! Har ni tips på vad det kan vara eller vad man kan göra? Ta hand om er!

Maria Stenstrand 6 månader sen

Hej Johanna,
Hur har det gått med dina extraslag? Jag känner så mycket igen mig i din beskrivning och undrar du hur det avlöpt för dig.
Med vänlig hälsning, Mia

Branka 1 år sen

Hej!
Jag har extra slag i 6,5 år nu! Har haft alla undersökningar ( ultraljud och holter ( dos som man brukar ha på sig 24 h ) jag har haft 2x 48 h ) och ätit magnesium men har besvär fortfarande!
Undersökningar visade sig normala varje gång och läkarna kopplar det till stress! Jag har de just nu :) Nu när jag skriver det här!
Varje gång lika obehagligt och skrämmande! Jag försöker hitta orsak men lyckas ej! Märkte bara att de är oftare innan jag ska få mens! Har även gjort alla blodprov kontroll på Calenderska ( nåt paket som kostar 2000kr ) men va normala! Så det blir en mysterium som vi måste leva med. Vi är kanske bara känsligare än andra människor och därför känner vi av det! ❤️❤️…..

Linda 1 år sen

Hej
Har oxå extraslag ofta vid ångest och mens period
Men är det så att ni andra känner denna paus i hjärtat och blir yr en sekund av det?
Jag blir livrädd varje ggn och får ångest

Jill 1 år sen

Hej har fått jättemycket extraslag senaste månaden och väntar på att få komma och göra 48 timmars ekg, Googlat och det verkar vara SVES superventrikulära extraslag. Just nu kommer det vid måltid, lätt promenad eller när jag går upp för trappan allra minsta rörelse. Jättejobbigt när jag ska ut med hunden och träning är i inte att tänka på .Börjar känna mig rätt orolig. Ska testa det som någon skrev att ta stora doser magnesium men jag undrar hur det gick för dig om extraslagen har försvunnit ?

Svar på kommentaren:
Terese 1 år sen

Hur har det gått för dig?

Jessica 3 månader sen

Hej !
Undrar hur det gick för dig med dina extraslag . Har precis som dig nämligen.

Stefan 1 år sen

Väldigt bra läsning och log verkligen när det var bra resultat hos läkaren.
Jag är man men lider av extraslag varje dag och är otroligt rädd, gjort ekg och kollat hjärtat via blodprov och allt var bra, ändå går det ej att släppa rädslan. :(
Hur känndes det för dig ? Jag upplever det som att det suger till i bröstet och typ suger andan ur en.
Har problem med ångest och panik med så det underlättar ju inte.
Stor kram och hoppas allt är bättre.

Mika 2 år sen

Jag är 32 och har senaste året drabbats av extraslag, ibland otroligt ofta och kraftfulla och ibland lättare och så plötsligt långa perioder utan några alls.. Min morfar dog för ett år sedan o min värld föll samman så jag tror verkligen det är kopplat till ångesten jag för första gången upplevde då och levt med det här året plus stress. Gjort långtidsekg osv och extraslgen är ofarliga men man undrar ju vad fasen det beror på och att de Plötsligt bara kommer. Ska börja med magnesium nu, fint med tips här, tack :)
Men en sak till, det här med hormoner, hade en av de värsta perioderna med extraslag när jag för några månader sen tog ett dagenefter piller och mina hormoner spårade ut helt i flera veckor efter med konstanta blödningar och äggblåsor o allt vad det var.
Skönt att höra att man inte är ensam om det här 🌺

Svar på kommentaren:
Pernilla 6 månader sen

Hej! Blev det bättre med magnesium? Hur mycket åt du?
Jag skall oxå börja med de och hoppa det hjälper något.

Bettan 2 år sen

Vill bara skicka en kram!!!

Pia 2 år sen

Hej!
Finns en grym tjej att följa Monica Björn från Göteborg.
Googla på henne, skrivit böcker och varit med på tv osv.
Hoppas du tillfrisknar snart , kram kram.

Anette 2 år sen

Hej Johanna,
Vad bra att du lyfter denna problematik. Jag har samma och vet hur jobbigt det är. Utredd med bl.a. ultraljud och ingen förklaring till extraslagen har hittats hos hjärtat. Jag misstänker att det är hormonellt orsakat hos mig.
Då jag lidit av detta mer eller mindre under flera år så har jag också läst otroligt mycket och skulle vilja dela med mig av lite som jag funnit. Viktigt är ju såklart att gå till läkare och utesluta andra orsaker. Men jag har märkt att hjärta och hormoner är något som läkarna verkar dåligt insatta i.
Lite sammanfattning vad jag lärt mig genom att söka och solla bland otaliga sidor på nätet är:
•Kolla Hb och Ferritin.
•Kolla Sköldkörtelhormoner
•Kolla Kalium
•Tillskott av magnesium finns i olika sorter och magnesium taurat är effektivast för hjärtat.
•Magproblem och halsbränna påverkar hjärtat, läs om Roemheld syndrom.
•Till sist skulle jag vilja tipsa om att lyssna på denna läkare som är duktig att förklara hur hjärtat påverkas av olika faktorer. Han har gjort flera videos men detta är ett exempel:
https://youtu.be/OS_yvIdm7aQ

Hoppas du finner vad som orsakar dina extraslag så du slipper dem! Krya på dig!

Ann-Sofie Eriksdotter 2 år sen

Hej fina Johanna!
Jag hade precis som du jätteproblem med extraslag konstant under några månader. Och jag blev naturligtvis jätteorolig. Sedan fick jag rådet att äta en hög dos magnesium varje dag. Man kan inte överdosera för man kissar ut överskottet. Och till min stora glädje så försvann besvären efter ett litet tag. Om man stressar/tränar mycket så utarmas våra magnesiumdepåer. Ta hand om dig kram Ann-Sofie

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hej Ann-Sofie!

Härligt att höra att du blivit bättre! Min hjärtläkare sa faktiskt detta i torsdags.
Att jag ska äta magnesium, vi kissar ut överskottet. Ska börja äta en tablett till om dagen nu.

Kramar

Lotta 2 år sen

Jag fick problem med obehagliga hjärtslag i samband med klimakteriet. Mina problem kommer från magsyra i matstrupen. Jag märker att jag mår bättre av flera små måltider än stora o färre o sena måltider mår jag inte heller bra av,

Kram

Anna 2 år sen

Finns ett bra program på SVT.play, ”Klimakteriet- det ska hända dig också”. Jag är inte där än, men letar info överallt så att jag förberedd😊

Emelie Babunovic 2 år sen

Åh fina du!
Du ska se att det blir bra snart nu när du kollar upp allting noga.
Kram

Rebecka 2 år sen

Alltså jag blev så glad när du skrivit om detta, jag har också extrasslg och lider verkligen, periodvis mer. Men såklart det har med hormoner att göra nu när du skriver om det, veckan innan mens tex har jag mycket mer än annars. Tack för att du lyfte detta öm e. Krya på dig ❤️ kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Usch, det är så jobbigt.

Tack, ja pusselbitarna börjar falla på plats tror jag.

Kramar

Johanna 2 år sen

Har du använt zoloft, sertralin länge? Slutade för 4 år sen med de. Och efter mer än 10 år användning har det varit som du upplever nu.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hej Johanna, nej jag äter några mediciner alls mer än inderal vid behov mot extraslagen.

Anette 2 år sen

Hej Johanna, jag har aldrig haft besvär av hjärtat och aldrig känt extraslag, men för 5 år sedan fick jag både det och hjärtrusningar, har varit flera gånger på undersökningar både på VC och akuten, för ibland har jag blivit helt hysterisk av mitt hoppande hjärta. Men allt ser bra ut. Jag var 46 när det började och fick samtidigt oregelbunden mens. Inte en enda läkare nämnde något om extraslag och klimakteriet. Jag hittade en grupp på Facebook som heter klimakteriekärringar och det är i den gruppen som jag förstod kopplingen mellan extraslag ock klimakterie/förklimakterie, det verkar vara så vanligt, var och varannan person vittnar om det, ändå pratas det inte särskilt mycket om det. Märkligt! Jag har inga andra besvär egentligen förutom detta. Lycka till och en varm kram till dig!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack Anette, jag har börjat förstå att det kan ha en koppling, men fattar inte varför ingen pratar om det.

Jag har letat på nätet sedan juli! Jag ska absolut skriva om detta mer, för jag märker att väldigt många har problem med detta.

Kram på dig

Anette 2 år sen

När man läser i klimakteriekärringar så finns det tusentals oroliga kvinnor som inte förstår vad som händer med deras mående, det är många som vittnar om att vården är helt oförstående och att de inte får någon hjälp alls. Jag har ställt frågan själv, kan det ha med klimakteriet att göra och fått till svar -nej du är för ung. Det vore kanon om du engagerar dig i frågan och kanske lite samarbeten m.m, experter som gästskriver osv. Konstigt tycker jag med tanke på att vi har många både läkare och annan sjukhuspersonal som är kvinnor att ingen tar i frågan. Du har ju möjligheten att nå ut till många och det kan göra skillnad. ❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Jag har förstått det, jag kommer hädanefter skriva mer om detta, det är många tusen här inne varje dag så visst når det ut.
Jag kommer lägga en flik, en egen kategori med alla dessa ämnen och hoppas fler kan bena ut sina jobbiga hormonbesvär.

Jag tycker många hemsidor är svåra att tolka, röriga. Även den duktiga Mia Lundins hemsida, jag tycker det är väldigt mycket information, jag önskar hellre läsa om kvinnor som berättar sina upplevelser, erfarenheter och kategorier med hjärtproblem som tyvärr vi inte får läsa mycket om någonstans.

Skulle vara kul att få en gynläkare som arbetar mycket med kvinnor som har hormonbesvär skulle vilja skriva ett tydligt och inspirerande inlägg här, vem vet, någon kanske nappar :-)

kram

Anette 2 år sen

Ser framemot att få läsa mer! ❤️ Ha en skön helg!

Anna 2 år sen

Krya! ❤️ Kram

Louise 2 år sen

Kolla upp Mia Lundin! Fantastisk!

Lotta 2 år sen

Åh va jobbigt, allt på en gång😢 Krya på dig i massor😘

Marie Jonasson 2 år sen

Hormoner kan stälka till ett elände i kroppen! Krya på dig💕kram

Kajsa 2 år sen

Hej härliga Johanna. Det här med hormoner kan vara lurigt. Tveka inte att ta kontakt med Mia Lundin, vår egna svenska hormonspecialist. Lova mig att du googlar henne! Lycka till och tack för att du delar

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack! Jag har läst en del på hennes hemsida men blir inte riktigt mycket klokare, hon verkar mycket duktig och kunnig, men jag finner ingenting som stämmer in på det jag har.

Jag önskade det fanns en kategori- Extraslag och hjärtklappning. Jag tror snart jag måste ha en helt egen kategori här inne på bloggen, haha. För det verkar var så många där ute som har dessa problem, ändå finner jag ingen blogg eller hemsida som skriver om just extraslag.
Det är jobbigt för då känner man ju att det är något galet med hjärtat och inte att det beror på hormoner.

Det ska bli mycket intressant att snart ta prover på hur mina hormoner ligger till. Måste få veta det och om jag ska tillföra något tex östrogen eller annat.

Tack, det ska bli bra, tänker inte gå med detta mer.

Anna 2 år sen

Tänkte tipsa om en väldigt bra bok som Monika Björn skrivit: “Stark genom klimakteriet” Den tar upp symptom, och hur man genom kost och träning kan må bättre under klimakteriet.

Michela 2 år sen

Så skönt att veta att det inte var något farligt men bra att du tog det på allvar då du kände av detta redan under bloppisdagarna …
En massa kramar !!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Ja men allt detta började redan i juli….
Kramar ❤️

Marie 2 år sen

Hej Johanna!
Jag har haft detsamma och känt otrolig ångest flertalet gånger och tänkt att nu dör jag. Har haft turen att träffa fantastiska läkare som gjort massor av ekg som alla visat att jag är prima frisk. Däremot upptäckte de att min sköldkörtel inte fungerade som den ska så nu har jag ätit levaxin sen november och knappt känt något alls. Dock upplever jag att det kan komma tillbaka under ägglossning eller dagar då jag slarvat med sömnen. Min läkare sa att jag skulle försöka bli vän med mina extraslag och tänka – hej hej, där kom ett extraslag! När det händer 🤣 och försöka att inte oroa mig. Tusen krya på dig-kramar! ❤️❤️❤️ Du är inte ensam i detta! /Marie

Sara 2 år sen

Jag har också extraslag och har fått Inderal utskrivet, tycker det hjälper även om det kommer och går ibland.
Ser att det är många som har detta problem, men kan inte se att någon har fått medicin för att lugna ner hjärtat.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Så jobbigt är det. Jag måste tyvärr ta betablockerare annars blir jag galen av alla extraslag hela dagarna.

Men det kommer i perioder….
Hjärtläkaren sa igår att jag ska ta inderal i förebyggande under mina perioder när jag har dessa extraslag, morgon, middag, kväll. Då kan jag bryta mönstret genom att slippa tänka på det…

Jag tycker det hjälper men inte helt.
Man kan träna och leva som vanligt men ser fram emot att få veta varför jag har extraslagen även om de inte är farliga så är det psykiskt påfrestande.

Kram till dig

Katarina 2 år sen

Vad bra att du gick till Carlanderska och kollade upp👍Inte roligt att gå omkring och vara orolig. Jag går hos gyn där och hon renommenderade att kvinnor i vår ålder ska ha hormonspiral och då kommer du knappt få några blödningar samt mö bättre . Så kolla upp detta så ska du se att du snart mår bättre ❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Ja de var så bra så bra. Lättad.

Jag har också hört hormonspiral, är de bra på gyn där?

Kram

Tanja 2 år sen

Förklimakteriet tror jag! När jag själv började få kända symptom i 40-årsåldern (är en bit över 50 nu), så bestämde jag mig för att våga vara öppen och aldrig skämmas över något så naturligt som vi alla kvinnor går igenom (vi är ju snygga, starka och sexiga i alla fall!). Det har gjort att andra ofta öppnat sig och berättat om sina besvär och upplevelser för mig. Det är ju så individuellt, men det här med dubbla hjärtslag har jag hört om flera gånger och jag har själv haft det. Hormoner kan uppenbarligen påverka kroppen på så många olika konstiga sätt och många läkare missar tyvärr detta, särskilt om man är yngre än ”genomsnittlig” klimakterieålder. Härligt att du hittade en bra läkare och bra att du kommer kolla upp hormonerna. Jag använder östrogenplåster i kombination med hormonspiral och det fungerar jättebra för mig, för jag har haft ganska tuffa klimakteriebesvär. Men var och en bestämmer själv vad man vill göra eller inte vill göra. Ofta hjälper det en hel del att bara veta vad det beror på och att det inte är farligt. Lycka till!

Carina Pettersson 2 år sen

Jag har oxo samma symptomer och även känner ibland som om hjärtat gör uppehåll, har kollat sköldkörteln flera gånger och alltid visar det sig vara bra, jag har sen hört att vårdcentralen inte hör ett “riktigt” prov. Nån som vet nåt om det? Va bra att jag fick veta att det äve kan vara hormonell. Krya på dig Johanna och tack igen för att du tar upp saker dom många kanske går och funderar över.

Gia 2 år sen

Låter exakt som det jag har. Kommer o går. Har också haft mycket panikångest så man tror ju direkt att det är kopplat till stress. Har haft 24 timmars EKG 2 ggr. Det har bara visat att det är normalt med extra slag då o då. Jag försöker alltid hålla mig lugn när detta händer för annars kan kroppen reagera med panikattack då den tror den är utsatt för fara.

EB 2 år sen

INTE för att skrämma, men gå till en läkare till, en second opinion är alltid bra. Carlanderska har missat saker förr.
Krya på dig.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Jag kan inte gå runt och misstro läkare, orkar inte vara rädd mer. Nu måste jag ta en sak i taget, vi litar på den läkaren som gjorde en otrolig noggran undersökning igår, han gjorde ultraljud mycket noggrant, sedan kan vi ju aldrig veta.
Jag orkar inte vara misstänksam, men skulle jag få mer symtom så ska vi ta en bandspelare för att bara fånga extraslagen när de håller på för att se vilken typ av extraslag det är.

Nu är det gynekolog nästa och provet på hur mina hormoner ligger till.
Tack för krya!

Johanna Fors 2 år sen

Hej. Bra att du tar det på allvar och undersöker vad det kan vara. För drygt 1 ½ år sedan fick jag själv åka ambulans akut in till Östra efter hjärtsmärtor. Tidigare på dagen var jag på vanliga vårdcentralen då jag hade haft feber i 10 dagar, med en hosta from hell. Smärtan jag upplevde var olidlig och då jag själv haft samma problem med hjärtslag i otakt tidigare fanns det bara ett beslut. Ambulansen såg på EKG att det var fara och trippen till Östra blev ett måste. Massa prover, vanlig röntgen och ultraljud betade de av innan de skickade hem mig. Remiss sen både till ordentlig ultraljud och ett arbetstest på hjärtat. Det visade sig att de egentligen inte kan svara på varför hjärtat betedde sig som det skulle. Stress är en orsak. Trots det är jag så tacksam för att de tog det på allvar. Jag fick verkligen valuta för mina skattepengar.

Anne Berg Örnqvist 2 år sen

Så skönt att du fick ett lugnande besked, det är ju lättare att hantera när man vet att det inte är farligt även om det är jobbigt. Hoppas att du snart är frisk från lunginflammationen! Stor kram till dig ❤️

Anonym 2 år sen

Kämpar helt själv med hormonerna pratat med läk osv… läst Mia Lundin bok.
Bara att jobba och försöka hitta balans med eländet

Catharina 2 år sen

Krya på dig Johanna,
Jag hade lunginflammation för ett par år sen, helt klart det jobbigaste jag varit med om vad gäller sjuka. Hade också hjärtklappning med en del dubbelslag för ett år sen. Visade sig att jag hade järnbrist, tips att kolla även det! Ta det lugnt, mycket vatten och upprätt läge. Upp o röra på sig också! Den bästa medicinen är ju också att bli ompysslad där hemma 💕. Tack för en inspirerande blogg! Har fått så mycket fina tips på kläder bl.a.
Fina flickor du har. Fin mamma de har. Fin vän du är, tänker på Annica. ❤️
Du kommer igen. Våren är snart här, som vi längtar!!
Ha en så bra helg du kan nu. Krya-på hälsningar och kram!

Jeanette 2 år sen

Hej. Tycker de är fantastisk att du tar upp ett problem som är så vanligt, att ingen pratar om det, men ändå är ett så stort problem för så många. Förstår att man blir skiträdd. Gott du fick sällskap av klippan Janne😊. Lycka till med allt nu,krya på dej. Testat räkgrytan idag 🤗🤗.. sååå god uppmanar alla göra den😉.

Inger Thiger 2 år sen

Hej! Det var en riktig pärs förstår jag, gött att det inte är något fel på hjärtat. Du skriver dock att man tagit sköldkörtelprov som var normalt. Förhoppningsvis var de ok. Be gärna om provsvaren på de prover man tagit och gå in på sköldkörtelgruppens hemsida som har så mycket kunskap medan läkarna tyvärr inte alltid har det när det gäller denna främst kvinnosjukdom och fråga vad man tycker om dina värden. Jag talar oxå av egen erfarenhet. Det finns kopplingar mellan hjärtklappningproblem och sköldkörtelproblem. Så även om du känner förtroende för läkaren så hade jag kollat av med sköldkörtelgruppen.. Lycka till.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack, ja det har varit väldigt jobbigt. Vill ju veta varför jag har attacker/perioder med så mycket extraslag, måste kunna reda ut vad det beror på.

Har tagit dessa prover men ska absolut be om svaren. Tack för tips!

Hjärtspecialisten tittade noga igenom min kropp igår och frågade om jag också hade tagit sköldkörtelprover.

Anna 2 år sen

Fy vad kämpigt när man inte mår bra
Men be att få kolla sköldkörteln om du inte redan gjort det.det är hormonell men tror inte gym gör sådant

. Krya på dig Johanna du är bäst🤩

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack, jag har redan kollat skölkärteln, det gjorde vi i december.

Stor kram tillbaka

Annika 2 år sen

Alltså detta är ju precis det jag har blivit utsatt för. Mitt hjärta har oxå hoppat hejvilt och levt sitt egna liv. Första gången så ringde jag sjukupplysningen och de sa ring 112. Fatta vad rädd jag blev. De kom och tog EKG men sa att allt var bra. De trodde det kunde vara stress.
Jag blev bättre men det började igen men tänkte jag är stressad så det är inget farligt. För att göra historien kort har jag oxå fått komma till en hjärtspecialist där jag har fått under 24 timmar mäta mina slag och trycka när det började slå dubbelslag. Konstaterat att jag har fler slag än normalt , fick beta blockare och provade för att se om ”hjärtat” skulle slappna av och komma i rätt rytm. Ska tillbaka snart igen, men han tror oxå att det kan vara hormonellt så jag väntar på tid hos gyn. Är 46 år så det kan vara för klimaterie. Min mens har liksom slutat mer och mer. Får det sällan och lite. Jag har endomentrioser så jag har haft totala motsatsen till lite blödningar. Du ska inte oroa dig ,tror att det är samma som jag har. Men ingen pratar om detta vad som händer med kroppen vid hormonella förändringar. Krya på dig kram Annika

Maria 2 år sen

Hej Johanna! Starkt och bra av dig att ta upp detta, jag har haft samma problem, man blir så rädd.
Krya på dig. <3

Fick se detta, var det inte hon som skrev så fruktansvärt mycket skit om dig och Maggan Graaf, Hanna Graaf, Monas universum mfl.. Verkar som den bloggaren satt sig rejält i skiten och alla läsare verkar äntligen upptäckt att hon är mytoman.

Så pinsamt att fota en kaffe med ena handen i bilen och få med hastigheten på 110km/h men sedan beskära bilden, men sedan ta bort inlägget helt och bara skrika att läsarna är troll.

https://bloggbevakning.se/2019/02/06/ar-det-en-efterkonstruktion-av-my-martens/

https://bloggbevakning.se/2019/02/07/my-martens-raderar-inlagg-efter-massiv-kritik/

Svar på kommentaren:
Ann 2 år sen

Och Maria…hon måste ju må så mycket bättre
efter att ha skickat den här länken.

Johanna 2 år sen

Hej
Jag har också haft extra slag/ hjärtrusning från & till, började för ca 8 år sedan. Trodde precis som du att det var något stort fel. Gick till dr. fick gjort ekg & ultraljud, men allt var ok.
2017 började mensen hoppa över i 3 månader, var då 42 år, gick till gyn. & de sa att det kunde vara stress. Dock är jag ingen stressad människa på något vis. Gjorde även ett gravtest, trotts att det i praktiken var omöjligt för mig att bli gravid. Op bort en äggstock, samt steriliserad på den andra. Var ju inte gravid heller! De kollade även sköldkörteln som var ok.
Sen 2018 på sommar försvann mensen igen & jag fick värme attacker från helvetet, samt extraslag på hjärtat då & då. Ringde gyn & fick en tid. Denna gång tog de hormonprov, alla värden var låga & ingen äggproduktion fanns, så då fick jag svart på vitt….du är i klimatetiet 43 år gammal. Min reaktion var å så skönt att det bara är det!!!
Man kan tydligen får en massa konstiga symtom i samband med detta. Hela kroppen är i olag mellan varven.
Kan lägga till att jag motionerar dagligen, antingen PW eller en löprunda, så när hjärtat fladdrar runt blir man ju livrädd att det är något allvarligt!!

Svar på kommentaren:
Terese 1 år sen

Har du också problem med mer extraslag vid promenader eller liknande?

Henna 2 år sen

Hej Johanna.
Fick oxå för en tid sedan problem med extraslag. Känslan är att hela kroppen stannar upp när extraslagen kommer. Dom kommer o går. Kan vara bra i perioder innan det kommer igen.
Tränar jag känns det bättre lr när man är i rörelse. Sedan vid vila och speciellt när man ska somna känns det värre.
Obehagligt men ingen fara sa doktorn.
Kramar

inger karlsson 2 år sen

Du är inte ensam Johanna, har själv ett hjärta som lever rövare dygnet runt. Paniken kommer ibland. Lämnat blod för sköldkörteltest idag. Kan vara boven i dramat.

Läser din blogg varje dag /76 årig tant.

Annelie 2 år sen

Så glad för din skull, Johanna!
Jag kan förstå din oro och rädsla som ersattes av otroligt stor lättnad.
Nu håller jag tummarna för att du går rätsida på dina hormoner och din lunginflammation ger vika.
Snart är du på benen igen!

Kram till Dig 💖

Susanne 2 år sen

Tack Johanna för att du skrev om detta. När man läser igenom kommentarerna verkar det vara sjukt vanligt och här går man och är rädd och tror att man är ensam om eländet. Tack för att du belyser så många samtalsämnen som är viktiga. ♥️

Marie 2 år sen

Jag har också känt av att hjärtat rusar och slår extraslag. När jag var på kontroll hos min barnmorska senast så sa hon att det beror på att jag har kommit in i klimakteriet och hormoner som spökar. Skönt att veta, man får ju total panik när det är något tok med hjärtat.

AnnaE 2 år sen

Hej
Jag får både extraslag, hjärtklappning och ångest under pms perioden.Käkar citolapram för det. Men min mens börjar nog ge sej nu. Jag tror det va 3 månader sedan jag hade mens. Blir 50 i år så det är ju väntat.

Cecilia 2 år sen

❤️🌺

Anonym 2 år sen

Hej! Jag precis som du att hjärtat riktigt stannar upp och sen slår satans fort efteråt. Titta på god morgon i veckan med dr Mikael han förklara en del om detta. Är inget farligt som han så. Tror att du behöver varva ner ditt liv lite och bara va även om man tror att det här är ju så kul….är likadan och sen rasar man till slut. Ta hand om dig och god bättring. Kram Mona

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hej Mona och alla andra förstås!

Ja det är väldigt jobbigt, förstår dig precis. Janne tittade på detta, men då var jag hos läkaren här i Skövde för lunginflammationen.

Jag lever ett harmoniskt och lugnt liv nu även om det kanske inte ser ut så.
Jag bestämmer helt mina tider själv, har ingen stress för saker längre, jag är hemma hela dagarna, ute och går, tränar och mår psykiskt bra.

Reser, går på möten, jobbar men mår bra. Jag har varit stressad, haft panikångest och mått mycket dåligt så jag känner att det är så långt från den känslan det kan komma.
Sedan vet jag att det kan ändå vara stress, när man är om och kring sig och har fullt upp.

Mina jobbiga extraslag kommer i perioder, sedan i juli. Jag känner att det är något i min kropp, när hjärtläkaren sa igår att det kan faktiskt ha med hormoner att göra började jag förstå. Jag blev så lättad för det är detta jag misstänkt.

Tycker det är fruktansvärt att det inte är mer uttalat, att ingen annan bloggare eller någon som skriver om hormoner har tagit upp detta innan.

Men man ska förstås kolla sitt hjärta, göra EKG, kolla hur det ser ut. Jag är så tacksam att jag har gjort ett rejält ultraljud, de ser allt!

Nu är det en duktig gynekolog som gäller, ta prover på hur mina hormoner ligger. Man ska inte behöva gå med alla dessa besvär bara för man har stora hormonbesvär/klimakteriet. Ofattbart att det är så få som pratat om det.

Jag har varit rädd sedan juli, har letat efter någon som har extraslag och kopplat ihop med hormoner, läkaren på VC bara tittade på mig när jag sa att det kanske är hormoner som ställer till det.

Ha en fin fredag, här skiner solen, det är skönt att det blir ljusare nu.

Maria 2 år sen

Så skönt!!
Det gäller att hitta en lagom nivå av allt så det inte triggar hjärtat❤️ ( har lika som dig)
Kramar till dig:)))

Ann 2 år sen

Hej! Jag känner också igen mig av det du berättar. Jag är 48år och har regelbunden mens men väldigt riklig och håller på i 1v. Jag har extra slag och som rusningar i hjärtat lite av och till. Jag har också fått förklarat att det hänger ihop med hormonerna i kroppen och att man är på väg in i klimakteriet. Hade man inte ångestkänningar sedan innan så får man det helt klart nu av detta 🙈 Inte roligt alls men tydligen ganska vanligt och ofarligt. Är man sedan lite ”högkänslig” som jag är så tror jag man känner av detta ännu mera och lätt blir orolig. Krya på dig!

Annette Gunnesson 2 år sen

Skönt att det inte var nåt allvarligt. Har oxå haft hjärtklappning med extra slag. Känns som hjärtat ska hoppa ur kroppen. Otrevlig känsla. Blir ofta se när man stressar och har mycket runt sig. Även om det är positivt. Händer mycket i kroppen när man kommer över 40 år. Hoppas du snart är på farten igen. Krya på dig. Kram och ha en fin helg. ❤️❤️❤️ Tyvärr blir inte allt som man tänkt Hälsan är viktigast 💐💐💐🥰🥰❤️❤️❤️

Anna 2 år sen

Krya på dig i massor 💗🌸

Jenny 2 år sen

Själv fick jag sköldkörtelinflammation efter en rejäl infektion. Då gick hjärtat bananas och jag fick hypertyreos alltså gick sköldkörteln på högvarv. Gått hos en jättebra endokrinolog på just Carlanderska. Fick först kortison för att stoppa och sen när sköldkörteln slutade producera så fick jag levaxin. Efter Ett halvår med en massa provtagning och koll på sköldkörteln är jag nu helt frisk! Värt att be dom kolla sköldkörteln. Krya på dig!

Berit 2 år sen

Krya på dig ❤❤
Kramar och ta det lugnt nu ett tag..
Kram❤🙏

Anonym 2 år sen

Hormonerna kan spöka rejält och närmar man sig klimakteriet…jag fick känna på ett o annat..man ska nog lyssna på kroppen😉

Ulrika 2 år sen

Hej Johanna jag har problem ibland med extra slag. Det som faktiskt hjälper mig då är magnesium brustablett o omega 3 tabletter. Har själv opererat mitt hjärta för jag fick ofta hjärtklappning så hade en extra retledningsbana men detta hade inget med extra slag att göra men vet hur du känner dig. Kram Ulrika

Minna 2 år sen

Massa kramar ❤

Ann Bengtson 2 år sen

Skönt att allt var ok ❤!
Kram och krya på dig!!

Maria 2 år sen

Hej!
Har exakt samma med extraslag och även förstorat vänster förmak, inget farligt utan kan också vara medfött sa de till mig.
Förmaksflimmer som någon skrev om är ju något helt annat!
Är 50 år och inte kommit i klimakteriet än, men är naturligtvis i förstadiet. Känner även av extraslagen mer i perioder och mår fortfarande skit vid mens.
Blir bra för dig att träffa en gynekolog med specialitet på klimakteriet.
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack, tack alla för era kommentarer. Värsta vecka jag varit med om, så fruktansvärt jobbigt.
Men det blir ju värre för jag är sjuk, lunginflammationen knäcker mig, och alla extraslag på det. Inte kaxig nu, haha.

Ja nu ska allt redas ut, har mens och allt som en klocka, men hormoner som spökar, extremt riklig mens och det kan man också ha tydligen i förstadie klimakteriet.

Fattar inte varför ingen skriver om detta? Jag har googlat och letat på nötet som en galning sedan juli förra året, jag förstår ju nu att det är många som lider av extraslag och strul med hjärtat och det är kopplat med hormoner.

Kram Johanna

U2 2 år sen

Hej Johanna, så jobbigt lider med dig. Har liknande men det går ut i vänster arm också…tror jag skall få hjärtattack varje gång…Men har nu förstått det är hormonellt och kopplat till klimakteriet. Samt som läkare sa till mig, stress! Även om man inte tycker man är stressad så gör till slut kroppen så man får fysiska besvär. Sen finns det inte en blogg som heter klimakteriehäxan el ngt liknade? Hon borde väl ta upp sånt här. Förstår inte heller varför det inte tas upp mer ang. Klimakteriet…nejdå det skall man skämmas över. För jävligt! Ett ämne för dig att ta upp i bloggen!

Christina 2 år sen

Hej Johanna, skönt att du kollade upp. Man blir alltid extra orolig när hjärtat är inblandat. Jag tycker det är jätte fint att du bokat tid hos gyn och kollar dina hormoner. Du är i åldern för förklimakteriet/klimakteriet och det kan mycket väl vara kopplat till detta. Oavsett så får du en genomgång av din hormonella balans. Förklimakteriet kan ge massa “konstiga” symptom. Jag har grottat ned mig en hel del i detta om kvinna mitt i livet och skriver också om det på min blogg och sida. Super intressant och så viktigt för oss kvinnor att bli mer insatta i våra mitt i livet kroppar. Lycka till! /Christina

Annsophie 2 år sen

Jag fick jättemycket extraslag efter första barnet kom, jag va oxå rädd. Fick korttids ekg som inte visade nåt. Du behöver inte oroa dig ❤️ och sen har jag haft det lite då och då, mest när jag äter mat sent eller ätit godis. Du har en fin man vid din sida som tröstar och finns där och det betyder världen. Hade jag inte haft min Jespers styrka vet jag inte. Hoppas du får en underbar helg 🙏🏻🌺

Melinda 2 år sen

Hej Johanna, min man är cyklist och några veckor sen har han fått diagnosen förmaksflimmer. Precis som du kände han ofta att pulsen skenade iväg (framförallt under ett hårdare ((eller ja, extrahårt)) cykelpass), hjärtat slog extra och han blev ibland andfådd bara av gå upp på trappan. Han ringde till VC en dag, sen fick han åka in akut och de kollade hjärtat, tog blodprov osv. Allt såg helt normalt ut men han fick remiss till en hjärtspecialist. Det blev EKG på nytt, nya blodprover, ja, allt, superbra bemötande. Han fick göra s.k. arbetsprov och hade den lilla apparaten på sig 5 dagar, under den tiden skulle han göra precis som han annars gör, dvs träna också och föra dagbok, notera när han känner de extra slagen och att pulsen stiger obehagligt mycket. Han har fått höra att han är mycket vältränad (till och med väldigt mycket för sin ålder, 48 år) och hjärtat är fint men ja, förmaksflimmer är det. Han blev remitterat vidare för att göra en ablation. Några dagar senare ringde hjärtkirurgen och berättade att han tycker inte att operationen är nödvändig..utan M ska fundera på hur han tränar, det är nämligen så att man kan få denna sjukdom av att träna för hårt så han bör inte ta ut sig så mycket. Här står vi nu, M har bokat tid på Sportlabbet samt hos en sjukgymnast med inriktning på hjärtproblem. Sorry för aslång kommentar (jag är också hemma sjuk så jag hade tid att skriva), vad jag ville säga att visst kan man få hjärtproblem av hård träning (det hade inte jag trott). Krya på dig! //Melinda

Elsa 2 år sen

Hjärtat och hormoner, det var ny info för mig, att det kan ha ett samband.
Jag har haft extraslag och som att hjärtat hoppat över slag, och gör kullerbyttor, från och till. Har varit på ekg och inget onormalt har visats. Men såklart, just då ekg-t gjordes kom de ju inte, extraslagen.
Då jag analyserat mitt liv så har jag upptäckt att det förvärrats då jag varit stressad, och haft mycket på gång i mitt liv.
Detta har också bekräftats vid kontakt med sjukvården, och jag har fått rådet att göra livsstilsförändringar, inte ha så många saker på gång samtidigt.
Hoppas du får svar på vad dina besvär beror på, och att du får må bra framöver.
Det är så obehagligt då hjärtat krånglar, även fast man vet att extraslag inte är farligt, såklart man blir rädd ändå.
Krya på dig!

Sara 2 år sen

Krya på dig och oroa dig inte! Stor kram

Linda 2 år sen

Jag har oxå haft det men det berodde på att jag hade så hög vill puls så fick tabletter för detta och mår bra och har blivit jättebra ! Så det kommer att bli bra ska du se men förstår din känsla

Tina 2 år sen

Hej snälla! Kolla sköldkörteln hormoner samt antikroppar som visar Hashimoto och Basedow. TSH och T3/T4 har varit ok på mig medan jag ändå hade massor besvär (hjärtan såsom du och flera lindriga besvär) medan basedow antikroppar var fullkomligt utan alla gränser. Fick sköldkörteln borttagen och få nu L-thyroxin som tabletter och har inga besvär längre. Kolla bara upp allt ordentlig! Krya på dig! Tina

Malin från Lidköping 2 år sen

Men åh vad skönt att du fick lugnande svar av läkaren, sen att det fortfarande kommmer kännas obekvämt när det händer förstår jag men då kanske du inte får sån ångest utan minns läkarens lugnande ord “detta är normalt” och där och då i stunden kanske det inte blir lika stressigt/obehagligt. Klapp på axeln att du tog dig till läkaren trots rädslan att över svaret. Kram kram

Linda 2 år sen

Hej Johanna!
Jag har precis samma problem som dig, det är hormonellt på mig o jag känner av det extra mycket under stressiga perioder! Jag hade oxå 24 timmars EKG för några år sedan, vilket visade ett normalt hjärta!

Louise 2 år sen

Oj oj oj vad jag känner igen mig! Är 48 år och har haft extraslag i 2 års tid. Utredd med 24-timmars Ekg och stressekokardiografi. Inget fel på hjärtat utan det är hormonellt. Extraslagen kan vara fruktansvärda och bryter ner psyket totalt. Det är lättare att leva med extraslagen när man vet att dom är ofarliga.
Ta hand om dig!
Kram

Karin 2 år sen

Skönt att Janne och flickorna hjälper dig.
Bra att läkaren var noggrann och fick bra svar.
Kan säkert vara något hormonellt med klimakteriet.

Ta hand om dig.
Krya på dig.

Cisst 2 år sen

Kram och krya på dig ❤️…..och Janne – vilken klippa! ⭐️

Katja 2 år sen

Jag har haft liknande och mätt med 24 timmars ekg, och legat på Hia och det kollade med ultraljud och massa prover för att hjärtat rusade redan när jag var 36 år, är idag 47 år. Inget onormalt visade det. Min läkare på kvinnohälsan har sagt att när östrogennivåerna sjunker så kan man få massa konstiga symtom bla hjärtrus, extra slag osv. så jag brukar tänka på det när det händer. Obehagligt men ofarligt.

Helene 2 år sen

Åh vad jag lider med dig. Skönt att det inte var något farligt med hjärtat.
Har också läst att hjärtat kan skena och slå extra slag i för och i klimakteriet. Kunde bero på för mycket östrogen och för lite progesteron eller problem med sköldkörteln. Kolla ditt TSH värde, bör inte överstiga 2,5 har jag hört.
Det händer ju mycket med hormonerna vid 40 +.
Försök att inte oroa dig för mycket.
Stor kram!!

Anitha 2 år sen

Jag har liknande besvär som du och det visade sig att jag kommit in i klimakteriet (47 år). Det är tydligen väldigt vanligt med hjärtbesvär då fick jag veta och även om det känns obehagligt så är det ofarligt.
Mina besvär gick över helt med östrogen.

Krya på dig!

Yvonne 2 år sen

Massor av stora krya kramar finaste ❤

Anonym 2 år sen

Krya på dig! Jag är född med hjärtfel och får snabba och mycket hjärtslag ofta. Jag lever med detta men mår bra och tränar mycket:)

Maria 2 år sen

Hej! Hade en kompis som hade liknande, fick 24 timmars-EKG för mätning, en del utredningar osv men det visade sig att hon var på väg in i klimakteriet så det var ingen fara. Skrivs inte så mycket om det tyvärr men är ganska vanligt med just hjärtklappning.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

I går skrev jag om min blodbrist och bad alla som kommenterar att inte skrämma mig i onödan. Tack snälla alla som respekterade det! Men ni som tycker att ni vet bättre än…

Jag har blodbrist! Helt ofattbart. Det har tagit mig några veckor att orka berätta, jag var riktigt ledsen det första veckorna. Jag mådde så dåligt av alla symtom men förstod inte varför.…

Hoppas ni fått en fin start på veckan, tänk att vi snart är förbi januari och det faktiskt redan märks att det är ljusare ute.  Även om jag älskar vintern är det…

I helgen kom vi äntligen upp till Sälen igen, vilken vinter det är här uppe! Vi ska göra ett jobb och vi ska titta på en stuga i veckan, så spännande! Vi…