• 2019-02-11, 10:59
  • 18

Idag ska jag laga kålpudding, är så sugen på det och den här gör man i en långpanna, så enkelt och gott. Idag har vi potatis till, men den funkar lika bra att äta med sallad som lchf rätt.

Känner mig bättre och vill ha mat! Gott tecken, eller hur? Tacksam för alla som hör av sig, att läsa om andra som har jobbigt med extraslag gör att det känns lättare.

Idag har jag ännu inte känt ett enda extraslag, vilken skön känsla. Kanske det kan höra ihop med infektion och virus? Inte bara hormoner? För ibland har jag haft perioder med extraslag men inte alls varit sjuk och tvärtom.

 

Så god! Tjejerna älskar den och det blir mycket över på en stor plåt så har de lunchlådor i veckan.

 

Kålpudding med gräddsås

Skriv ut recept
Tid:
60 minuter (45 min i ugn)
Antal portioner:
10 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader Strimla kålen tunt, stek vitkålen i smör i stekpanna tills det mjuknat. Ta en stor bunke och blanda nötfärs, äggen, grädde, hacka löken fint i småbitar och blanda i färsen, rör ner keso, salt och peppar. Rör ihop så allt blandas, rör ner vitkålen i bunken. Allt ska blandas utom vatten och fond. Lägg färsblandningen på en plåt med kanter, platta till den och skär portionsbitar. Blanda vatten och fond och häll över hela plåten. Kommer vara mycket vätska men det kokar in i kålpuddingen när den gratineras och det är därför du skär portionsbitar. Gratinera i mitten av ugnen 45 minuter. Efter ca 30 minuter ta ut formen, häll av det mesta av spadet ner i en gryta. Sätt sedan in formen igen de sista 15 minuterna. Spadet har du till gräddsåsen.

Gräddsåsen

Ta fram en gryta. Spadet från kålpuddingen som du hällt av från gratängen är basen. Rör ner grädde, oxfond, lingonsylt och soja. Låt koka ihop, sänk plattan och låt det småputtra. Red med lite maizena så det blir lite tjockare, jag tar även några droppar kulörsoja för att få mer färg. Smaka av med salt och peppar.

Kålpudding

1kg

Nötfärs

1

Gul lök

900 gram

Vitkål

3 dl

Grädde

2

Ägg

250 gram

Keso

3 msk

Oxfond

4 dl

Vatten

2 krm

Svartpeppar

2 tsk

Salt

Gräddsås 5 portioner

3 dl

Spad från kålpuddingen

3 dl

Grädde

2 msk

Soja

2 msk

Oxfond

1 msk

Lingonsylt

Nypa

Salt och peppar

1 msk

Smör

2019-02-11 Johanna Toftby, Recept

Relaterade inlägg

Glad påsk alla läsare! Hoppas ni får en riktigt fin påskafton! Vi är snart framme hos mamma och påskmiddag. Så mysigt! Ikväll ska vi på stor 80-talfest! Är så taggad för det,…

Innehåller annonslänk  Snart framme i Göteborg och sitter på tåget och jobbar. Fått så mycket frågor om min camojacka, länkat innan men hittar inte det nu så lägger upp ett kort inlägg…

Glad påsk alla läsare! Hoppas ni får en riktigt fin påskafton! Vi är snart framme hos mamma och påskmiddag. Så mysigt! Ikväll ska vi på stor 80-talfest! Är så taggad för det,…

Innehåller annonslänk  Snart framme i Göteborg och sitter på tåget och jobbar. Fått så mycket frågor om min camojacka, länkat innan men hittar inte det nu så lägger upp ett kort inlägg…