• 2019-02-21, 09:27
  • 37

Vad hände med vädret? Vaknade upp till snökaos här? Blev så snopen. Vårkläderna är framme och då får jag väl ta på en vinterjacka över, kommer inte lägga undan vårkläderna, haha.

Såg ni Renees brygga igår? Underbara familjen Wahlgreen. Pernilla, Bianca och Christina och Hans. jag tycker de är fantastiska. Pernilla och jag har en del kontakt privat då vi jobbat ihop, hon är en stor förebild både som förälder och artist. Jag tror fler kan bli hjälpta som kämpar som ensamstående med barn och jobb när man pratar om hur livet kan se ut och hur man mår.

Bianca berättar öppet om sina ätstörningar, att hon inte mådde bra som liten. Att det kommer från att hon mådde dåligt efter hennes föräldrars skilsmässa. Jag tror mycket sånt som kommer senare i livet kan bero på traumatiska upplevelser, eller en uppsliten skilsmässa.

Det brukar ligga djupt och kanske man inte förstår varför man får problem med tex syn på mat eller annat jobbigt senare i livet. Jag vet tonåringar som haft tuffa skilsmässor men mår sämre efter flera år.

Bianca är fantastisk förebild som berättar och hur hon hanterar det idag. Det hjälper många, vad hon gjort för att må mycket bättre.

Jag förespråkar terapi till 100%. Det har jag skrivit i min bok 30 om dagen. För kroppen signalerar på olika sätt varför du inte mår bra, jag tror att om du med om sorg eller svåra upplevelser så kan det komma längre fram. Kroppen säger ifrån, du måste göra något.

Terapi är A och O vid psykisk ohälsa. Jag blir uppgiven framförallt när tonåringar får mediciner men ingen terapi. Önskar fler läkare inte bara skrev ut sömntabletter och ångestdämpande utan kravet för medicinering är också att de måste prata med någon, KBT, psykolog, BUP. Bara de träffar någon som de kan prata med och inte bara döva med medicin. För man kommer inte åt grundorsaken även om det kan dämpa.

Det tog många år för mig att förstå varför jag mådde så dåligt många år senare efter vår första son Louis dog. Jag kunde inte förstå varför jag fick ångest, panikångest efter flera år. Tack och lov hamnade jag hos en duktig psykolog, jag gick tre gånger i veckan, plus en fantastisk läkare som skrev receptet 30 om dagen. Motion.

Som också har blivit min allra första bok. 

Underbara Reene Nyberg får alla gäster öppna sig och vilket fint program det var igår.

Dags att sätta fart här! Snart ska jag in på ett telefonmöte vid 10, Janne är på en kurs i Alingsås, jag hoppas kunna vara med nästa gång.

Kram på er!

 

Kommentarer

Lisa 11 månader sen

Jag försöker hitta den där rätta personen att samtala med just nu mot min ångest, inte lätt. Vi hade en bra diskussion på din, Johanna, instagram i höstas efter jag kommenterat att jag gilla din bok. Samtalsterapi är så individuellt. Min kusin går hos psykolog och något lyckopiller, ett piller som hon tycker jag ska äta. Trots min ångest och ibland snudd till ångestattacker så hävdar jag när jag pratar med min kusin, att någon form av samtal (kbt, psykolog, diakon, gruppsamtal) i kombination med fysisk aktivitet är det som gäller, iaf för mig. Så länge som det går vill jag undvika piller, men har en beroendeproblematik (en förälder med alkoholberoende och en äldre släkting som var beroende av mediciner)i min släkt så är mer rädd för att bli beroende än att tackla min ångest.

Madde 11 månader sen

Jag tror på en blandning av allt. Mår du jättedåligt behöver du medicineringen för att ens orka ta sig till vad terapeuten säger. Sen håller jag med om det skrivs ut för lätt, speciellt bland appläkare. Jag råkade precis ut för det själv för någon vecka sen.

Lovisa 11 månader sen

Här är en till som älskar din blogg och läser den varje dag. Tack för att du lyfter viktiga ämnen, stort som smått.
Gillar dina recept och alla klädtips.
Blir sorgsen när jag läser dina matbloggarkollegor som bara tipsar om drinkar, dom spottar inte i glaset och verkar hinka vin och drinkar oftare än vad som är hälsosamt.

Önskar dig en fin helg, ser fram emot mer middagstips.

Louise 11 månader sen

Du skriver så himla bra Johanna!jag tog själv tag i mitt mående för ca ett år sedan och pratade med en expert. Hade ingen aning om att det faktiskt handlade om saker som hänt när jag var liten men som rivits upp nu i efterhand. Gott att veta vad det beror på så att man vet vad man kan jobba med för att komma på andra tankar.
Tack för en bra blogg med många tänkvärda meningar och en blogg som man blir peppad av.
Kram

Svar på kommentaren:
Susanne 11 månader sen

Håller med helt, Johanna du är grym.

Jag har en dotter med ADD och tuffa tonår, har slitit mitt hår, varit så jobbigt. Slutade med att vi även skilde oss. Slet på hela familjen.

Hon är deprimerad, går på mediciner men även kbt och psykolog varje vecka.
Det är ett måste. Blir förtvivlad över tonåringar som bara får medicinering utan samtal.
barnen blir inte friska bara av droga ner med medicin, dom måste bearbeta och prata med någon professionell.
Bup är jättebra och min dotter mår bättre.

A-M 11 månader sen

Of topic.
Vill bara tacka dig för dina recept. Ofta inne och kollar och testar dem – goda.
Tack.
Vänligen // A-M

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Tack! Vd glad jag blir, stor kram

Sussi 11 månader sen

Ja där har du rätt Johanna. Vi började med vår son på BUP föör ca 5 år sen. Fick till slut diagnosen Asberger och ADD. Men vi har lärt oss och det funkar. Men vad psykologen berättade gör mej mörkrädd… Förr var det 8 psykologer på BUP Skövde, nu har de 2, därav också så mycket mer psykofarmaka skrivs ut i avsaknad av samtal med psykologer och kuratorer

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Åh hjälp, förstår det är tufft, vet det kan vara extremt tufft.
och förstår är det viktigt med psykolog, jag blir ledsen i hjärtat när jag hör att barn mår dåligt, får medicin-men går inte i terapi.
Vad bra att du skriver detta som lever med dignoser och vet vad det handlar om.
Blir galen när de bara skriver ut mediciner! Bara två psykologer, ja det är ju därför det är svårt att få fram tider.
Vet det är hemska väntetider på Bup.

Skönt ändå att höra hur ni lärt er hur det fungerar, du får gärna dela med dig om du vill med dina tips. Vet många har kämpigt med diagnoser i familjer.

Kram på dig, tack för din kommentar.

Sussi 11 månader sen

Tack Johanna! Stor kram till dej för ditt engagemang på många områden. Gjorde ont i mej att läsa Ànettes kommentar och tankar runt ett barn med diagnos. Mycket går verkligen att få hjälp med plus att jag är utbildad inom tecken som stöd, bild som stöd och lågaffektivt bemötande. Vill Annette så får du gärna ge henne min mail

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Tack Sussi! Ja de är ett viktigt område, framförallt barn och tonåringar med psykisk ohälsa. De måste få hjälp, måste få terapi och det är föräldrars och andra vuxnas ansvar som är i närheten, men jag vet det är så tufft för många föräldrar, det är mer jobb än vad man tror.
Så dela gärna med er, jag tror det kan hjälpa många.
Jag har inga barn med diagnoser men lidit av psykisk ohälsa efter jag förlorade barn, trauma, sorg och ångest.
Det tror jag kan hjälpa andra oavsett om man är tonåring eller vuxna.

Ju mer öppna vi är desto mer hjälp till andra.

Thess 11 månader sen

Så fina vårkläder och roligt du tipsar och länkar. Men blir ju nyfiken på var även bandet/scarfen kommer ifrån som du har runt halsen. Sååå fint! Tack för en härlig och inspirerande blogg.
Ha en fin kväll :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Tusen tack Thess! Det är gucci, älskar färgerna ihop med jackan.

Ha en fin kväll du med, här blir det kycklinggratäng med chili och sambal oelek!

Anette 11 månader sen

Johanna du skriver så bra om psykisk ohälsa. Jag har en bekant med en dotter med svår diagnos, det kan splittra en hel familj. Dom har haft kaos. Ingenting fungerar och relationer krossas.

Men nu verkar dom fått ordning på tjejen och jag tror hon får både medicinering och samtal hos BUP.

Karin 11 månader sen

Det är inte vår än även om man vill det.Det är ju vintermånad i hela feb mars.

Väntar gärna lite med vårkläder.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Ovanligt varmt så då går man inte i tjocka vinterjackor. Man får ha både tunnare och tjockare kläder den här tiden för vädret svänger rejält här.

Anita 11 månader sen

Det är väl bra att man skrivet om man mått dåligt eller dylikt.Då ser man ju att andra också drabbas. För när man är sjuk eller har drabbats av något sorligt så tror man att det inte händer andra .Men tillsammans kan man ju orka vidare .
Kram och många hälsningar från ett mycke regnigt österlen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Ja jag tycker också det, jag får dagligen mail från andra som mår eller mått dåligt, eller har tonåringar med psykisk ohälsa. Viktigt att prata om och det kommer jag göra mer.
Precis, tillsammans är det lättare.

Kram, nu hoppas vi solen skiner i helgen!

Ulrika Hultberg 11 månader sen

Jag tycker också om snön. Varje årstid har sin charm och jag håller på att är snart vår . Jag tycker om blogg . Man blir så glad vad skriver. Och få fina svar tillbaka. Det uppskattar jag väldigt mycket.

Anette 11 månader sen

Föräldrakurs eller anhöriga måste sätta sig in i barn med diagnoser, det är svintufft. Jag är en mamma med barn som har diagnos. Vi har haft hemska år. Så mycket sorg och elände.
gråtit många nätter. Trotsiga och besvärliga år men det får man inte erkänna för då är man en “dåliga mamma”.

Svar på kommentaren:
Sussi 11 månader sen

Hej Anette! Vet nog hur du har det: Har nog haft det ungefär så oxå. Men ge inte upp! Självklart måste du få säga att det är jobbigt, för det är det. Du är inte en dålig mamma, bara en mamma som har det jobbigt och är sliten. Undrar om du vet dina rättigheter som mamma m barn med diagnos?
Kanske Johanna kan hjälpa till m att vi kn höras?

Madde 11 månader sen

Har läst din bok, följt din blogg i många år. Älskar hur du delar med dig av livet, sorg som ytliga roliga saker som smink och hår. Det som jag gillar med dig, du skriver öppet om hur du hanterade din sorg och panikångest, så härligt att läsa att du mår bättre idag och att motion och terapi hjälpte dig.
Jag gav boken även till min syster som haft depression och mår inte bra, hon har äntligen kommit igång med promenader som du skriver mycket om i boken.
Tack Johanna.

Ha en fin dag!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Tack snälla, det värmer i hjärtat! Hoppas din syster mår bättre, ge henne en kram från mig.

Ha en fin torsdag, kramar Johanna

Johanna 11 månader sen

Varför alltid framhäva dig själv på ett konstigt sätt?”jag känner Pernilla” ”jag har också psykiskt mått dåligt” osv osv. Det är din blogg, men du tar dålig kredd för saker som inte handlar om dig. Även när du budade på Radiohjälpen .. du vann inte, ändå var du tvungen att visa att du faktiskt lagt pengar. Men du la ju inte tillräckligt så varför ta credd för det? Du förstår nog poängen inners inne.
Utöver detta negativa drag hos dig så gillar jag din blogg! Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Upp till dig att känna det är negativt. Varför störa sig på sånt?
Att jag nämner jag känner Pernilla är att jag vet att hon är genuint bra även privat. Fantastisk tjej.

Dela med mig att buda på auktioner är förstås för att fler ska göra det. Ibland vinner jag som med Salmingtavlan där pengarna gick oavkortat till forskning för psykisk ohälsa 1,6 miljoners klubben.
Ibland förlorar man auktioner. Men vet du varför man gärna budar? För att trissa upp. För att det ska bli ännu mer pengar när det går till välgörenhet.

Det har du nog missat. Janne budar alltid på välgörenhetsauktioner han brinner för. Jättebra när priset går upp, för då blir det mer pengar till ändamålet.

Sedan kan jag i mitt liv inte förstå hur man kan tycka det är jobbigt att jag berättar att jag mått dåligt, det är inget jag är stolt över eller tycker är kul. Jag förlorade ett barn. Jag delar däremot med mig så fler kan känna igen sig. Man är inte ensam.

Men det är i betraktarens öga, du får tänka om här.
Jag ser även att du använder olika namn varje gång, det behöver du inte.

Ha en fin dag, kram Johanna

M från Skåne 11 månader sen

Puh vilken kommentar.
Visste du inte att man lägger gärna bud på auktioner som är till välgörenhet, är ju jättebra att Johanna skriver om det!
vet att hon gör mycket för välgörenhet.

Tips. Läs hennes bok. Så kanske även du förstår allt om psykisk ohälsa.

Maria 11 månader sen

tänkte spontant (@Johanna T): två punkter .. i texten ovan. Kkan det vara din stalker som skriver under pseudonym?

Katja 11 månader sen

Ja, jättehärlig familj det där!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Visst är det, helt underbara!

Sussi 11 månader sen

Är det så konstigt att känna en människa som råkar vara känd? Osar avundssjuka här…. Kan man inte bara vara snäll? Eller inte läsa här? Nej ta och gå ut och ta en lång promenad och tänk ett steg längre. Tror promenad skulle göra dej gott:)

Ulrika Hultberg 11 månader sen

Här regnar det i Perstorp i Skåne , hoppas att snön smälter bort uppe i Göteborg. Så du får användning av dina vår kläder. Det var fina vår kläder som du la upp från blogg inslaget.
Ha en bra dag och kväll.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Regnar det? Ja det skiljer en del på vädret där nere hos er och oss.
Men snart är det vår, fram tills dess får ni njuta av snön och årstider är ändå en viss charm tycker jag.

Visst var det fina vårkläder!

Ha en fin dag, kramar

Madeleine Wingren 11 månader sen

Ett tips!
Det är bra att leva som man lär!
Ha en bra dag!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Visst är det! Håller med 100%

Ha en skön vinterdag, kram Johanna

K 11 månader sen

Hittade din blogg ganska nyligen. Så inspirerande och jordnära du är! 😃
Blev lite nyfiken på vad Janne jobbar med?
Önskar er en fin helg.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 11 månader sen

Hej! Tack snälla och välkommen hit.
Janne har varit försäljningschef i många år på Nilfisk men kände att han ville göra något annat och kände att han inte hade “mer att ge”. Så han sade upp sig för ett år sedan, galet ekonomiskt som han utrycker det själv eftersom han inte hade något annat direkt att gå till. Men bäst för hälsan.

Han har varit egen och behövde den vilan efter mycket jobb och nära den berömda väggen.
Så nu är han tillbaka, mår bra och letar nytt, han har en del kul på gång.
Han har skrivit en del om detta på hans blogg där han delar med sig av sin vardag. Jannefors.se

Kram Johanna

Madde 11 månader sen

Har läst mellan raderna på hans blogg att han inte jobbat på ett tag och inte mått bra, skönt när man hittar vägar ut och förändrar.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Förra veckan var vi på en trevlig välgörenhetsauktion hos 1,6- och 2,6-miljonersklubben som samlar in pengar till forskning för psykisk ohälsa. Jag tycker det är ett viktigt ämne som många drabbas av…

Jag älskar Wahlgrens värld! Äntligen är det nya avsnitt och torsdagarna sitter jag bänkad i soffan, skrattar ihjäl mig för det är så stor igenkänning, haha! Janne sa efter det här avsnittet…

Nu räcker det! Den galna kvinnan som låtsas vara svårt cancersjuk är tillbaka. Hon säger sig vara döende. Isolerad på sjukhus. Och jag har skrivit om det så många gånger, ändå lurar hon fler och fler…