Het kycklinggratäng med krämig chilisås
Igår lagade jag kycklinggratängen med chili och sambal oelek, så enkelt att bara skära ner massa grönsaker med kyckling och lägga i en form, sedan häller man på gräddblandning med chilisås, sambal oelek, så gott!
Jag gillar gratänger, sköter sig själv i ugnen och bara ställa fram. Vi äter en god sallad till men ris passar bra till.
Kycklinggratäng med het chilisås 4 portioner
4 kycklingfileér
1 röd paprika
1/2 purjolök
200 gram champinjoner
3 dl valfri grädde
1/2 dl creme fraiche
1 dl chilisås
2 tsk sambal oelek
1 msk soja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
200 gram stark ost för gratäng
salt och svartpeppar
olivolja till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Putsa kycklingfiléen och skär i bitar. Stek snabbt bitarna i lite olja i en stekpanna så de får färg. Häll lite olivolja i en form, lägg i kycklingen. Skär paprika, champinjoner, purjolöken och lägg över kycklingen. Salta och peppra allt.
Såsen: Häll grädde, creme fraiche i en bunke, häll ner chilisås, sambal oelek, soja, paprikapulver, chiliflakes, smaka av med salt och peppar. Vispa ihop och häll över allt i gratängen. Strö på osten.
Gratinera i ugnen på 220 grader ca 20 minuter tills det fått fin färg.
Serveringstips: Ris, klyftpotatis eller smash potatoes, krispig god sallad.
Ställ gärna fram lite olivolja och vit balsamvinäger. Så gott att ringa syrlig vinäger över salladen som passar bra till gratängen.