• 2019-03-12, 09:56
  • 9

Sol idag med! Ska ut och gå nu så jag får ljus och endorfiner vi mår bra av.

Måste tipsa er om en jättegod paj jag gjorde igår. Gillar ni ädelost? Jag älskar det! Den här pajen är med sparris, broccoli, ädelost och valnötter, så god! Jag såg receptet på Kvantum, älskar snabba och enkla tips och delar gärna med den till er. Jag gör alltid mina pajer på mandelbotten så slipper man det vita mjölet men det är förstås valfritt.

Vi äter mycket vegetariskt och lättare mat under veckan, mår mycket bättre av det. Vill ni ha en god sås till servera en vitlökssås och sallad, den här är fin att ha på tex en buffe, så fint med sparrisen över.

Även gott med pinjenötter om man vill byta ut valnötter.

Jag stör osten lite mellan sparrisen så de syns lite när den gräddas.

Helt underbart god!

Köpte nya pajformar på Cervera, de är fantastiska. Inget fastnar och botten kan du ta bort så du kan servera pajen utan kanterna.

Enkel vitlökssås är lätt.

Rör ihop 2 dl Creme fraiche, 2 hackade vitlöksklyftor, 1 tsk honung, några droppar tabasco och salt och peppar. Rör ihop och låt stå kallt.

Jag har ändrat receptet något, tog mer grädde till äggstanningen så den blir högre. Detta blev så gott! Många frågar vilken procent jag har på grädde. Vardagar mindre, ibland mjölk. Men för allra bästa smaken har jag 40% om jag ska göra en god paj till helgen. Blir helt annan smak. Jag tar alltid hellre högre fett och mindre gluten.

 

 

Paj med sparris, ädelost och valnötter

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader, gör pajdegen. Grädda den i 8 minuter och ta ut. Höj upp ugnen till 200 grader. Vispa ihop grädde, ägg och krydda med lite salt och peppar. Riv ädelosten och häll i. Dela broccolin i mindre bitar och koka upp snabbt i lättsaltat vatten. Häll äggstanningen i den förgräddade pajskalet, lägg över broccolin, lägg ut sparrisen, jag skär bort "roten" några cm. Dela valnötterna på mitten och strö över pajen. Sist osten över hela pajen. Jag plockar upp sparrisen något så de syns. Blir fint när den är klar. Grädda pajen längre ner i ugnen ca 30 min. Lägg bakplåtspapper över sista tiden om kanterna börjar bli bruna.

Pajdeg på mandelbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Låt smöret bli rumsvarmt, rör ihop mjöl och sesamfrön, (gärna mixa om du har mixer.) Rör ihop med ägg, smör och lite salt. Tryck ut i en pajform och förgrädda skalet i mitten av ugnen ca 8 min. Akta så det inte bränns.

200 gram

Broccoli

100 gram

Sparris

40 gram

Valnötter

2 dl

Grädde

150 gram

Ädelost

2 dl

Riven ost

3

Ägg

Nypa

Salt och peppar

Pajdeg på mandelbotten

3 dl

Mandelmjöl

1/2 dl

Sesamfrön

40 gram

Smör

1

Ägg

Nypa

Salt

Kommentarer

Den pajen ska jag testa. Låter super gott. Men ska testa att göra den med feta istället då jag gillar det bättre :-) Tack för inspiration. /Christina

Susanne 2 år sen

Den tar jag gärna i min lunchlåda imorgon. Lät förträffligt gott.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Vi har ätit den precis! SÅ god. Jag gjorde en stor sallad till och även lite smulad fetaost, olivolja över.
Mums!

sofia eltin 2 år sen

Tack för alla fantastiskt goda recept som du tipsar om!!!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack Sofia, vad roligt att du gillar!

Lotte 2 år sen

Det ser himla gott ut och snyggt mönster på pajen :-)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack, den var så god!

Anneli 2 år sen

Jaha, och plötsligt så blev det en ny maxiklänning åt mig… måste väl prova din paj nu också ;)
Gjorde förresten din jordnötssås i helgen och min man skulle kunna äta den med sked, sa han. Visst är den god, men vad ÄR det med män och den såsen???

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hahaha Janne säger samma sak!
Han önskar sig det typ i födelsedagspresent, inget annat, bara en middag med jordnötssås. Haha.
Maxiklänningen är ljuvlig, kommer bo i dem.

Ha en fin dag, soligt och fint idag!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg