• 2019-03-25, 14:14
  • 11

Jag blir ofta kontaktad av människor som ber om hjälp på ett eller annat sätt. De har sett insamlingarna vi gjorde för Annica och hennes familj och vill att jag ska hjälpa dem också. Nästan alltid måste jag tacka nej, det känns inte rätt att uppmana mina läsare att skänka pengar om jag inte vet att pengarna går till rätt saker. Och tyvärr får jag rätt alldeles för ofta.

Detta gör mig så arg!

Jag läser i DN om hur en pappa lurat till sig två miljoner kronor från snälla människor för att pengarna skulle gå till vård åt hans svårt sjuka son. Och inser att jag fått mail från den pappan. Tre långa mail, det senaste i januari.

Något fick mig misstänksam utan att jag kunde säga vad och när jag försökte ställa frågor fick jag inga svar, bara att flera andra bloggare och influencers minsann hade hjälpt dem.

Det sista stämde, jag har sett insamlingen spridas av många av mina kollegor och har fått ett stick av dåligt samvete varje gång. Jag kunde ju också ha hjälpt.

Men när jag läser artikeln blir jag i stället lättad. Jag hade rätt, man ska alltid gå på sin magkänsla.

Pengarna har gått till pappans skulder.

Det är det värsta, sonen är verkligen svårt sjuk. Men pappan har använt pengarna från snälla människor till sina egna skulder och till lyxliv på en resa till Beverly Hills.

Den här sortens bedragare gör mig både arg och ledsen. Inte nog med att han lurar människor som försöker hjälpa, han använder dessutom sin stackars sjuka son som ursäkt för att göra det. Och gör att färre vågar ge till människor som verkligen behöver hjälp.

Jag tycker så synd om stackars pojken, jag tycker även synd om alla läsare som skänkt så mycket pengar efter mina kollegor skrivit om det.

Hoppas pappan åtminstone har vett att skämmas. Men jag tvivlar.

Var alltid uppmärksam när ni skänker pengar så pengarna går till rätt ändamål.

 

2019-03-25 Johanna Toftby

Relaterade inlägg