• 2019-04-15, 21:14
  • 18

Jag såg en artikel min syster delade på Facebook och blir arg och förtvivlad samtidigt. En tvååring dog nästan av svält för att föräldrarna bara gav vegansk kost och bröstmjölk. Hon fick “solsken och skratt” i stället för vitaminer. Vilka jävla idioter! HÄR Har ni läst? 

Det stackars barnet var timmar från att dö, men kunde räddas till livet av läkarna. Föräldrarna skyllde på magsjuka. My ass! Hur kan ingen ha rapporterat att någonting var fel? Jag får så ont i hjärtat och mår så illa av att tänka på det. 

Föräldrarna mixar med hokus pokus metoder och tror ett så litet barn ska kunna växa och överleva endast på bröstmjölk och solsken. Ett barn behöver mer. När ska alla som inte har denna viktiga kunskap förstå det? 

Jag vet att inte alla veganer är så här fruktansvärt hemska, dessa föräldrar är nu anhållna och misstänkta för grovt vållande till kroppskada. Jag vet också att många veganer är pålästa och mår bra. Jag äter mer än gärna vegetariskt eller till och med vegansk ett par gånger i veckan. Men jag vet också många veganer som ser sjuka ut. Som är bleka, magra och man ser att de inte mår bra, de har ingen energi i ögonen. 

Om barnen vill växa upp med baljväxter och grönsaker som mat måste de ha hjälp att äta rätt. Den som ska köra hundra procent vegansk kost måste se till att få i sig alla livsnödvändiga ämnen ändå. Det kan inget barn avgöra, och alldeles för få vuxna också

Man måste få professionell hjälp om man inte vet själv. Barn kan ju dö! Hur långt ska dessa veganer gå? Jag har läst om flera fall där socialen fått in anmälningar och ännu värre, som här, att akuten får in svårt sjuka barn. 

Våga anmäla om ni misstänker att ett barn far illa och är undernärt, det är det minsta vi kan göra!

2019-04-15 Johanna Toftby

Kommentarer

Maria 1 år sen

Johanna !! Superbra att du lyfter alla ämnen ! Det här är katastrof att okunniga människor ger barnet vegankost. Man måste var mycket kunnig och veta vad som behövs som ersättning när man väljer bort saker från sin kost. Och så undernärd blir man INTE av fem dagars magsjuka. Dom här föräldrarna hade tappat det helt ! Och inte bara maten verkar det som 🤔

Katarina Andersson 2 år sen

Blev lika berörd som du når jag läste om det! Sedan får alla elaka här inse fakta läs artiklarna ( ( GP) så förstår ni, man ringer inte om hjälp av läkare i Afrika om undernärhet för läkarna här var hjälplösa. Sedan kan man äta vegan mat men man ska vara väldigt påläst inget flum!

Mari 2 år sen

Hur mycket ”näring” finns det i griskött?
Det glöms bort här att flickan var magsjuk i 5 dar! Vad väger en 1åring?
Näringsbristen är påtaglig även på en vuxen efter 5dagars magsjuka! Vegan eller inte! Skärpning o skäms på er som dömmer!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

”Barnet får ju solsken och kramar istället för vitaminer och barnet fanns inte ens på folkbokföringen för Sverige ska inte äga deras barn”

Frågor på det?

Johanna 2 år sen

Sysslar du inte själv med hokus pokus metoder såsom silikon bröst, botox osv och vad ”matar” du dina barn med genom att hålla på med detta?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

De har växt upp med silikongröt och salladsblad till middag.

Tina 2 år sen

Dom föräldrarna behöver proffs hjälp anser jag.ingen vill medvetet svälta ett barn i min värld!

Alice 2 år sen

Ni som tycker att man ska få “välja att äta veganskt när man blir vuxen” – är det inte rimligare att man får “välja om man vill äta döda djur när man blir vuxen”?

Bara en tanke som jag själv önskar att mina föräldrar hade tänkt när jag var liten. Nu åt jag vanemässigt kött fram tills 20-års-åldern när jag insåg hur omoraliskt det är att föda upp och döda djur när man faktiskt kan leva gott på växtbaserad mat.

Lotta 2 år sen

Bra Johanna, känner en tjej som är vegan. Hon ser så sjuk ut jämt. Mager, blek och glåmig.
Sitter med sina sallader på lunch, äter bara bönor.

Vad hon gör med sin kropp är hennes sak, men barn måste väl för fan få bestämma själva.

Skulle inte kunna leva utan ägg, mår så bra av äggfrukost, nyttig mat och tränar och lever hälsosamt.
behöver inte bli vegan för att må bra.

Malin 2 år sen

Fy fan vad förbannad jag blir!!!
Vad fan är det för fel på vuxna människor som uttrycker sig så samt kan göra så här mot ett litet oskyldigt barn!!
Alltså jag kokar! 😡😡😡

Anya T. Velickovic 2 år sen

Nej, barn växer och deras kroppar utvecklas fortfarande. De behöver en allsidig kost och vitaminer. Experimenterande med vegankost bör man bara göra som man vuxen, när man själv kan ta ansvar för det. Föräldrarna borde gå någon slags tvångsutbildning i hur man lever och äter hälsosamt, och prata med en psykolog om att de inte får låta sin “religion” påverka sina egna och deras barns liv så här. Går de med på det, då kan de få en chans till att vara föräldrar.

Eva 2 år sen

Det är därför jag älskar din blogg Johanna. Du tar upp allt stort och smått.
Djupa ämnen och kläder och mat. Vi lagar mycket av din mat!

Stackars barn säger jag. Kan inte vara mycket rätt i den familjen .

Carina H 2 år sen

Jag tycker att barnen får bestämma själva i mogen ålder hur dom vill äta. men under uppväxten måste dom få i sig mycket näringsrik kost. men det finns föräldrar och föräldrar måste jag säga. man blir inte direkt förvånad.

Marita 2 år sen

Sjukaste jag läst 🙄😒😢

Katarina 2 år sen

Inte många rätt hemma hos dem inte… Eller “hemma” det fanns ju ingen fast adress direkt. Nä, bättre att famla runt i total okunskap, skicka jääääla tomtar!

Marie 2 år sen

Bra rutet.
Blev chockad när jag läste, vad är det för fel på dessa jävliga veganer.

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

”För fel på dessa veganer”?? Det här handlar om ngt helt annat. De där föräldrarna hör hemma bakom lås och bom! Faktum är de allra flesta veganer är mkt pålästa när det kommer till kost och näring. Jag och min familj mår utmärkt och förmodligen bättre än många andra. Det som är skrämmande när det kommer till barnfamiljer idag är hur mkt raffinerat socker, processad mat och näringsfattig kost som intas. Detta i samband med stillasittande aktiviteter blir en ekvation som försämrar hälsan, livskvalitet och ger samhället ökade vårdkostnader. De absolut flesta sjukdomar (som vissa cancerformer, hjärtattacker, e-coli, benskörhet mfl) uppkommer främst genom förträning av animaliska produkter, och de är väldigt sällsynta hos folk som är veganer. Människor från den asiatiska landsbygden är det folkslag som anses vara hälsosammast i världen. Deras kost består oftast helt av växter (främst ris och grönsaker) och har gjort det under alla tider. Borde inte det tyda på något? Vi är uppfödda med att människan ska äta kött, ägg och mjölk och det är mönster som är väldigt svåra att bryta, speciellt om man inte vill eller inte vill utbilda sig om ämnet. För att bli vegan, och verkligen hålla den livsstilen, tror jag att det måste vara ens eget beslut. Jag är vegan och mitt val är frukt och grönt framför djurkadaver. Du säger att det är fel på mig? Delar av min text har jag lånat av den här tjejen. Hon skriver mkt intressant om mjölk också:

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Absolut fel på dessa veganer som misshandlar sina barn och inte ser till att barnen får i sig näring.

Gäller även de som göder sina barn som blir farligt kraftigt överviktiga. Illa det också.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Läser artikeln där en mamma tar med veganmat till sina barn och vill att skolorna ska servera veganmat till alla barn. Ni kan läsa artikeln HÄR och HÄR.  Vi vill väl alla att…

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn…