• 2019-04-27, 19:27
  • 78

Jag vill gråta när jag läser i dagens GP om rättegången mot föräldrarna som höll på att döda sin lilla dotter med vegankost och solsken som enda mat. Flickan var timmar från att dö! 

Det som gör mig också förbannad är vissa kommentarer här på bloggen efter att jag skrev om detta för två veckor sedan. Någon tycker det är vi som inte fattar att ett barn kan tappa väldigt mycket i vikt om man drabbats av svår magsjuka och frågar mig hur mycket näring det är i griskött. 

Jag skiter fullständigt i hur mycket näring griskött innehåller, vad har det med detta att göra? Om barnet har drabbats av så svår magsjuka, hur i hela friden kunde de korkade föräldrarna då stanna hemma så länge? För det är ren och skär lögn! Barnet var nära att dö. 

Det är för jävligt att ni flumveganer ska mixtra med era barns liv. För det är precis vad ni gör. Ska ni ge era barn veganmat måste ni ha 100 procent koll vad ni behöver ge barnen för näring. 

Ännu hellre: låt barnen äta vanlig mat, man behöver inte ge barnen griskött eller annat trams som en del skriver här när jag tar upp vegankost varje gång. Man kan ge barnen nyttig och näringsrik kost så de växer och mår bra utan att ge dem en massa kött som nu är så känsligt för vissa. 

Kör er vegankost om ni vill, men jag bryr mig om barnen som blir undernärda. Det är ren och skär misshandel! Se hur det gick för den här stackars flickan, förbannade flumflum som kunde kostat henne livet! 

Vill du äta vegankost och leva på solsken, då är det upp till dig. Förstör bara inte dina barn för att vara trendig. 

2019-04-27 Johanna Toftby

Kommentarer

Anonym 1 år sen

And i oop-

Anna 1 år sen

Vad är isåfall ”vanlig” mat?

Självklart tror inte de flesta veganer att det går att leva på solsken och några få ingredienser ? Det är ett enstaka fall?

Som sagt, det finns ”icke vegan barn” som i princip lever på pasta,bröd och majs !! Vilka alla är veganska livsmedel

Billybanan 1 år sen

Ofattbart hur upprörda en del blir på människor som har en annan livsstil än sin egen. Den stora rädslan för förändring som många har drabbar oss alla.
Det finns i dagens samhälle alternativ till animaliska produkter som vi kan få vår näring ifrån. Bara för att vi “alltid” ätit kött betyder det inte att det är ett måste i våran kost. Människan är omnivor.
I detta fall är det tydligt att det är ensidig och näringsfattig kost som gjort barnet undernärt och inte för den äter grönsaker istället för en köttbit.

Åsa 2 år sen

Det var ett liknande fall i Storbritannien för inte så många månader sedan. Den gången var det en 12-årig flicka som kom in till sjukhuset med en allvarlig form av engelska sjukan (dvs. D-vitaminbrist). Hon hade uteslutande ätit vegansk mat under hela sitt liv (hennes föräldrar var veganer) och hade redan upplevt flera frakturer och diagnostiserats med en degenererad ryggrad jämförbar med den hos en ohälsosam 80-årig kvinna.

När man myndig får man plåga sin kropp som man vill, men före det ska barn äta det som kroppen behöver, dvs. artegen föda, allt annat är barnplågeri. Växtproteiner och riktiga proteiner från kött och fisk är inte på något sätt jämförbara, t.ex. är vitamin A och D essentiella bennäringsämnen som endast kan erhållas från animaliska produkter

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tragiskt. Oerhört sorgligt är det.

Håller med helt, borde helt klart vara
förbjudet.

Maja S 2 år sen

Alltså seriöst.
Barnet är undernärd pga den ensidiga kosten bestående av ris o potatis.
Det i sig är ingen vegankost.
Man kan lika gärna bli undernärd på att låt säga äta bara korv o makaroner.
Barn o även vi vuxna ska ha allsidig kost meddelar från hela eller delar av kostcirkeln.
Vegankost är lika mycket eller lika lite flum som LCHF, VV eller vad som helst.
Bara för att det nu pratades om vegan så blir det ett djääävla liv.
Skärpning!

Och Johanna T .. inte första gången du har åsikter om nått du inte är påläst på.

Svar på kommentaren:
Mia 2 år sen

Maja johannas åsikter är ju hennes åsikter, vad har du missat?

Åsikter är var och ens egna uppfattning, hon får väl för fan tycka vad hon vill?

Så otroligt löjligt att skriva”
Johanna T… inte första gången du har åsikter om nått du inte läst på”

Jag gillar Johannas blogg just för hennes åsikter och styrka.

Ingen mesig blogg med bara recept och ytliga inlägg.

Hampus 1 år sen

Vegankosten är klart den kosten med mest hälsofördelar. Sluta hitta en artikel och hata på den. Vet flera som föder upp sina barn på vegankost. Problemet är b12 som man måste ha som vegan. Det finns i jorden och om vi inte sköljt all mat osv så hade vi fått i det naturligt. Därför b12 tillskott är nödvändigt. Men att hata på vegankosten är bara avundsjuka. Den är bättre på alla plan, hälsa miljö och för djuren. Dessutom godare och mer varierande om man vågar testa förstås.

Lotta 2 år sen

Fel att kalla den kosten flickan fick vegan kost. Vegankost är en bra och näringsrik kost utan animalier. Inte futtig ensidig kost.
Ungefär som att äta enbart bacon och kalla det husmanskost…

Svar på kommentaren:
Malin 2 år sen

Exakt! Det handlar inte om att flickan fick vegankost, det handlar om att hon fick BRISTFÄLLIG KOST. En kost som enbart består av potatis/ris/frukt/grönsaker är inte per definition synonymt med ”vegankost” utan snarare en allmänt dålig och näringsfattig kost. De har ju valt bort baljväxter lika mycket som de valt bort kött vilket är det som gör denna debatt så fruktansvärt provocerande och orättvis. Det är synd att kunskapen kring näringslära är så begränsad hos vissa, än beklämmande att folk som (uppenbarligen) inte har så mycket faktisk kunskap i ämnet uttalar sig till höger och vänster. Att ge sitt barn lite allt möjligt utan kunskap om hur det påverkar barnet, DET är oansvarigt och dåligt föräldraskap. Oavsett om det är en kost som i artikeln eller som du så bra beskriver en ”baconhusmanskost”.

Anette 2 år sen

Bra Johanna!

Vegankost borde utrotas!
Flum flum flum hela högen.
Välj om ni vuxna vill äta potatis varje dag, eller låt barnen välja.

Inget barn ska tvingas äta veganskt!!
Blir så upprörd 😱

Rasmus 2 år sen

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/vegansk-mat-till-barn

Man bör veta vad man håller på med, men enligt Livsmedelsverket så går uteslutande vegansk mat bra, även till barn.

Jag tycker det anmärkningsvärda i detta fallet är knäppa föräldrar snarare än att man bytt ut kött mot linser. Man har alltså hållit sig undan BVC, inte velat ge “beroendeframkallande mat” (vilket låter som hippieflum) samtidigt som man har noll koll på vad som är viktigt i näringsväg.

Marie 2 år sen

Helt rätt Magnus! Det här var verkligen en tragisk händelse av inkompetenta, okunniga och oförstående föräldrar. Veganmat är verkligen inget flum. Jag skulle dock inte välja det till barn.

Svar på kommentaren:
Lena 2 år sen

Varför ska du inge välja vegansk kost om du tycker vi andra är inkompetenta?

Berätta 😁

Vegansk kost borde förbjudas för små barn.

Läs artikeln Johanna lagt ut
Även att BVC nu går ut med att föräldrar måste ha koll på vad de sysslar med.

Marie 2 år sen

Känner du dig inkompetent Lena? Det är inget jag kan göra åt. Magnus och Johan m fl skriver lugnt och sansat. Andra gapar, skriker och svär. Ingen får tycka tvärtom. Jag är för veganmat, men om du Lena hade läst ordentligt så tycker jag inte det är för barn. Förstår du nu? Minna: du skulle inte bli kvar på min arbetsplats heller. Vilket otrevligt språk! Är det kanske något som saknas i din kost?

Anon reader 2 år sen

Inget barn ska någonsin tvingas till vegansk kost, om det inte förlust medicinska anledningar. Jag känner en vegansk familj och deras dotter ser fan undernärd ut.

Svar på kommentaren:
Lena 2 år sen

Verkligen inte.
Helt jävla sinnesjukt är vad det är.

LindaWB 2 år sen

Det är onaturligt att vara vegan, och jag förstår ärligt talat inte hur man VÅGAR göra sitt barn till vegan. Det borde faktiskt vara förbjudet att göra det. Barn behöver animalier för att frodas, för att växa och för att hjärnan ska utvecklas som den ska. Vi människor har alltid ätit kött i någon utsträckning, varför skulle vi annars vara utrustade med jaktinstinkt, varför skulle vissa (rätt många!) näringsämnen endast finnas i animalier? Det är som att bädda för näringsbrist att utesluta animalier. Låt gå om man är vuxen, men ALDRIG för ett barn! Vegetabilier innehåller dessutom växtgifter, det blir stor dos hos dem som endast äter från denna livsmedelsgrupp. Det är en galen värld :-/

Johan 2 år sen

Vill först och främst påpeka att jag blir också väldigt illa berörd när barn far illa, som i detta fall.

Men, jag håller med föregående talare. Det är inte kosten det är fel på utan föräldrarna i detta fall. Okunskap och att man inte är mer orolig för sitt barn är tragiskt . Sen kan man ju undra hur ett barn kan bli så undernärt i Sverige utan att det upptäcks av BVC eller liknande. Det som dock blir tokigt i det här blogg inlägget är när man generaliserar alla som är veganer. Vilket gör mig förbannad. Påhopp som “flum veganer” osv vilket jag tycker är helt onödigt.
Men samma person är nog sannolik lika fördomsfull och generaliserar förmodligen mycket i övriga frågor? rörande religion, jämställdhet, hudfärg, politik, rik, fattigt m.m. Där alla också ska dras över kam.
“behandla alla eller allt i en grupp på samma sätt utan att ta hänsyn till individuella skillnader”

I övrigt så kan bloggare gå in och se denna dokumentären och skaffa sig mer kunskap http://www.dominionmovement.com om varför folk väljer att äta denna flum kost.

Jag har dock inte så höga förhoppningar eftersom mina erfarenheter av personer som kräks ut galla utan att tänka efter brukar inte vara speciellt pålästa.

Sophie 2 år sen

Jag mår illa!

Och dom ägde en Hälsokost affär … stackars liten bebis, tänk att dö på detta plågsamma sätt och inte förstår varför. Snyft!

https://www.expressen.se/omtalat/nyheter/bebis-dog-efter-att-ha-matats-med-vegansk-kost-nu-doms-foraldrarna-till-fangelse/

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Ofattbart.

Sophie 2 år sen

Föräldrar som säger sig “ha koll på läget” … mmm men visst!

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKawPg/familjen-at-vegankost–barnet-omhandertogs-av-socialtjanst

Eva 2 år sen

Bra skrivet Johanna! Du är klok, och modig!

Minna 2 år sen

Jag har läst alla kommentarer här och är mållös.
Ni veganer är fan inte kloka nånstans.

Fy fan vilka pack ni är. FLUM var ordet. Men ger era barn sallad och bönor, tvinga era barn växa upp på er vegankost.

Gör det vetja.

//

Svar på kommentaren:
Hanna 2 år sen

Vad skulle hända om du uttryckte dig så på din arbetsplats? Tror nästan du skulle få sparken om du gjorde det på min arbetsplats, det känns bra.

Johan 2 år sen

Du framstår just nu som en patetisk kärring. Vilket du förmodligen är också men tanke på hur du uttrycker dig. Som en lite kärring som har för mycket fritid. Du har förmodligen ingen jävla anning om hur djuren behandlas. Har du barn? Är dina barn insatta i hur djuren behandlas? Du verkar tycka om kött och tycker det är viktigt? Då har du tagit med barnen på slakt också? Nä. Just, det.. Knip igen och läs på innan du öppnar din äckliga mun. Sitt ner.

Stella 2 år sen

Lille Johan, du är nog den mest patetiska kärringen av alla här. Puss på dig!

Lotta 2 år sen

Bra skriver Johanna!

Varför lider inte andra barn av undernäring undrar jag då OM ny vegankost är så bra?? Berätta varför?

Ge era barn vettig mat för fan!

#dårar

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Fast det gör ju en del. Det finns ju köttätare som ger sina barn skitmat och de kan såklart också drabbas av näringsbrist. Det är bara ingen som uppmärksammar det eftersom de inte tillhör en särskild grupp.

Magnus 2 år sen

Vegokost är jättebra, men det räcker inte med ris och potatis som flickan fick. Det tror jag att du också kan förstå.

Minna 2 år sen

Linda NEJ, du har fel.

Inte fan är barn undernärda som får allsidig kost.

Men flumveganer, ja de älskar bönor och groddar, klart barnen ska växa upp på det. Inte ägg eller mjölk.
Gud nej. Inte ägg eller andra nyttiga maträtter.
Ge barnen pasta med tomatsås varje dag.

Veganer är på riktigt inte friska.

Jessica 2 år sen

Minna. Är du inte elak nu? Klart veganer är som alla andra. DETTA VAR ETT EXTREM FALL. Dra inte alla över en kam. Väldigt orättvist och respektlöst mot alla veganer som ger sina barn nyttig bra mat.

Joel 2 år sen

Det verkar som att du tycker att det är “flummig” veganism som är problemet här och inte allmän okunskap om vad ett barn behöver få i sig i näringväg från föräldrarnas sida. Innan du beskyller just veganism som rörelse för att bidra till undernärda barn så bör du kanske undersöka hur vanligt det är med undernärda barn som äter en vanlig kost och jämföra med hur många undernärda veganbarn det finns. Jag tror personligen inte att du skulle hitta någon skillnad men om du trots allt gör detta och ser att veganbarn löper större risk för att bli undernärda så kan du kanske beskylla veganismen som rörelse. Som det är nu så håller inte ditt argument.

Linda 2 år sen

Som vegan kan jag säga att jag blir så arg på folk som dessa föräldrar. Man måste självklart veta vad man håller på med och det finns ingen ursäkt för att göra sitt barn undernärt. Kan även inflika att de flesta veganer är väldigt vettiga, det är bara att ni inte märker av oss. De som syns är de som är aggressiva, utför illegala aktioner osv. och de förstör tyvärr vårt rykte. 99,9% av alla veganer är mycket vettiga personer och inte det minsta flummiga.

Svar på kommentaren:
Carl 2 år sen

Precis exakt så är det.

Magnus 2 år sen

Vill också tillägga att riktig vegokost är hälsosamt och bra. Men det räcker inte med ris och potatis som flickan fick.

Marie 2 år sen

Så otroligt bra och sansat skrivet. Kanske kan gå i i vissa gaphalsars huvuden. Eller inte 😂 Du har fullkomligt rätt!

Sophie 2 år sen

Jag skrev en kommentar på Ida Wargs blogg igår och detta fick jag som svar tillbaka, hon gick in i försvarsställning och pekade finger åt mig.

Hon ger sin son Elvis enbart veganmat och han kastar den på golvet, förstår honom. Stackars barn!

Hon svarade inte på min kommentar, jag är inte förvånad över hennes beteende och hon lägger den offentligt och får den att handla om “mom shaming”. Moget beteende!

Svar på kommentaren:
Noomi 2 år sen

Så urbota dum kommentar. Mina barn har ätit både kött och veganskt och alla som haft barn vet att det mesta hamnar på golvet i perioder, gott eller ej. Skärp dig!

Sophie 2 år sen

Noomi: Skärp dig själv! HON GER SITT BARN VEGANSK MAT är ämnet. INTE ATT HAN KASTAR UT MATEN PÅ GOLVET.

Hur vet du att det inte är för att han inte gillar den veganska maten? Exakt, han är 1 år och kan inte uttrycka sig.

Då testar man kanske nåt annat än vegansk mat åtminstone! Skärp dig Noomi!

Linda 2 år sen

Sophie: Skriver otroligt otrevlig, osaklig kommentar på Idas instagram.
Också Sophie: Förväntar sig trevligt svar på sin otroligt otrevliga, osakliga kommentar där Ida svarar att hon såklart ska ge sin son kött från och med nu eftersom Sophie fräst det åt henne…

Madde 2 år sen

Hej,
Jag håller fullständigt med dig, helt sjukt!
Själv mår jag jättedåligt och blir t.o.m. sjuk om jag inte äter kött eller fisk med jämna mellanrum. Läkare konstaterade dett då jag vid 19-års ålder efter 4 år som vegeterian kom in på sjukhus med immunsjukdommar.
Därför blev jag väldigt orolig när min dotter, 12 1/2 år gammal, ville hon prova på att vara vegeterian i en vecka. Hon tyckte om det så fortsatte.
Jag var livrädd att hon liksom jag skulle bli dålig eller att det var början på ätstörning, men hon verkade må bra och gick inte ner i vikt.
Jag lät ta blodprover efter ett tag och hon låg jättebra till.
Så i höstas ville hon prova på att vara vegan i en vecka. Och gillade det, så har fortsatt med det.
Samma sak där, jag oroade mig för ätstörningar och näringsbrist men hon är på alla sätt sund, frisk och stark, 163 cm, 60 kg och utmärkta näringsvärden. Hon har bra betyg i skolan, skriver musik och cyklar / skateboardar överallt.
Jag håller dock ett öga på henne några år till för att se hur hon mår långsiktigt.
Jag tror att det är bra att vänta tills tonåren med veganism, så kroppen hinner växa sig stark först.

Svar på kommentaren:
Magnus 2 år sen

Många som mår dåligt av vegokost äter ofullständig kost. Alla växter och grönsaker är inte likvärdiga, man behöver protein från t.ex. bönor och ärter; kolhydrater från frukt och grönt eller vete eller ris, och så vidare.

Denna slags indelning faller sig helt naturligt i länder där man äter mycket vegetariskt. Det är ingen slump att falafel och hummus är gjort i huvudsak på kikärtor och olivolja, eller att daalsoppa kokas på linser.

Magnus 2 år sen

Detta har inget att göra med vegankost – Bröstmjölk är veganskt. Vem som helst borde förstå att en människa (barn som vuxen) inte klarar sig på bara kolhydrater som denna stackars flicka fick. Problemet är att det inte finns några officiella riktlinjer och rekommendationer att följa för de som väljer att leva utanför köttnormen.

Många vegorecept man hittar är “godis” som smakar gott men består nästan helt av kolhydrater utan proteiner och fetter, för att de är skrivna av och för människor som ändå äter kött flera dagar i veckan, eller av människor som inte lärt sig göra växtbaserad mat.

I mer växtätande länder har man full koll på detta. Där är det helt självklart att man delar in växterna i proteinrika och proteinfattiga. Man gör hummus och falafel (av kikärtor), man lagar med ärtor, linser och bönor – Och barnen mår jättebra. I Sverige har vi ingen sådan matkultur och inga rekommendationer som kan hjälpa till, och därför krävs stor nyfikenhet och kunskap för att kunna leva växtbaserat och hälsosamt på samma gång. Men det behöver inte vara så.

Svar på kommentaren:
Linda 2 år sen

Tack! Håller helt med. Blir irriterad varje gång folk som börjar äta mer växtbaserad mat bara utesluter proteinet och tror att de ska må bra på det. Sen klankar de ner på maten och säger att den gjort dem sjuka. Jag har inte ätit kött, fisk eller skaldjur på 25 år och är sedan några år vegan. Vi har grundlig hälsokoll på jobbet varje år där de mäter varenda blodvärde som finns. Mina värden är alltid perfekta. Det är inget fel på vegankost, det är fel på folk som inte förstår.

Linda 2 år sen

Bröstmjölk kan väl per definition inte vara vegansk? Den kommer ju från en människa (ingen växt)?

Kalle 2 år sen

Många påhejare, Jag tycker man får tänka sig lite för i vad man använder för begrepp. Det är naturligtvis en fruktansvärt tragisk händelse. Men skulden ligger ju på föräldrarna, absolut inte på vegankost som sådan.

Det är en felvisande, kraftig generalisering som ger dålig publicitet för något som, rätt använt, är bra för dig och för världen som helhet.

Idioter finns det i alla kulturer och normalfuntade människor som har en växtbaserad kosthållning tar naturligtvis avstånd från den här typen av extremism. Men det är just det, absolut extremism, och inte något som vegankulturen egentligen står för.

Svar på kommentaren:
Sofia 2 år sen

Jag håller helt med dig Kalle.

Linda 2 år sen

Tack! Håller helt med.

Ellen 2 år sen

Linda du har helt rätt ha en bra dag

Magnus 2 år sen

Jag är säker på att det handlar om okunskap snarare än någon slags extremism. Det finns ju inga fina enkla rekommendationer från Livsmedelsverket att följa för de som står utanför köttnormen. Inte ännu.

Sylvia 2 år sen

Man måste ha kunskap eller ha ngn att fråga. Sonen är uppfödd vegetariskt enl. bl.a. Elsa Laurell Vegetarisk Barnmat (laktovegetariskt) för barn under två år, när jag själv hade varit vegan en period. Men man måste veta vad man gör om man väljer det här alternativet.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Vegetariskt går inte att jämföra med vegansk kost.

Tar man även bort ägg och mjölk så måste man ha kunskap och full koll.
Barn behöver en allsidig kost, sedan behöver man inte mosa i barnen kött som tydligen är så känsligt för vissa.

Men barn måste få i sig näring, låt barnen själva välja om de vill bli veganer om man inte ha koll.

Precis som du säger- man måste veta vad man gör, varför riskera att barnen ska bli sjuka och farligt undernärda.

Maria i Kalmar 2 år sen

“förbannade flumflum…osv”…det absolut bästa jag läst idag 👍🏻 kunde jag inte låta bli att skratta 😊 för tänk vad två ord så klockrent beskriver denna dårskap som dessa föräldrar utsatt sitt barn för 😠
Jag struntar fullkomligt i vad vuxna människor väljer att äta, men barn ska ges en näringsrik och fullvärdig kost.
Finns inget jag avskyr mer än påtvingade dieter/matmode…sen undrar folk varför en del lider av matstörningar 🙄
Bra skrivet Johanna 👍🏻

Svar på kommentaren:
Magnus 2 år sen

Vi har alla blivit påtvingade en köttkultur. Fullvärdig vegankost finns och är inte svårt att göra. Men det behövs mer än ris, potatis och grönsaker som den stackars pigan fick.

Tomas 2 år sen

“Vi har alla blivit påtvingade en köttkultur”. Om du hade varit tvungen att skaffa fram allt som ingår i din vegankost själv hade du märkt hur “naturlig” din kosthållning är. Det är inget onaturligt eller påtvingat med en köttkultur, det var mest logiskt att jaga ett djur och äta alla delar när vi levde som jägare och samlare och varken kunde odla eller ta bilen till Ica Maxi. Dessutom kom många av våra grödor till oss för några hundra år sedan bara, potatisen på 1600-talet t.ex. Vi ÄR köttätare, det går knappt att hitta äldre kulturer som inte inkluderat kött, fisk eller åtminstone ägg eller mejeriprodukter i sin kost. När studier ibland “visar” att vegetarisk kost är mest hälsosam handlar det om korrelation, man jämför hälsan hos vegetarianer med gemene man och gemene man har oftast sämre levnadsvanor än genomsnittsvegetarianen. Slutsatsen blir bara att det är bättre att vara vegetarian än en köttätare som äter muskelkött från djur som hålls inomhus och får onaturlig föda i skepnader av korvar med nitrit, big Macs (med friterade pommes till), röker och dricker alkohol och som lever rätt stillasittande. Kött har fått ett dåligt rykte pga att vi inte äter kött som vi gjort under större delen av evolutionen och pga en massa andra dåliga vanor som tillkommit. Man kan fortsätta att tvista om vad som är bäst för hälsan men vissa veganer och vegetarianer behöver komma ner från sina höga hästar och vara ödmjuka inför faktumet att vi bara kunnat leva utan föda från djurriket sedan några generationer tillbaka.

Sophie 2 år sen

Exakt, jag håller med dig till 100%. Mycket bra skrivet “Maria i Kalmar” … :D

Helena 2 år sen

Oj🙀 det var ord och inga visor.

Sarah 2 år sen

Amen!
Gud så bra och sant. Tack Johanna för att du vågar säga sanningen.

Svar på kommentaren:
Magnus 2 år sen

Sanningen är att man inte överlever på ris och potatis som den stackars flickan fick. Man måste få i sig protein också, från till exempel baljväxter som ärtor, bönor och linser. Det är allmän kunskap i länder där det är vanligare att äta veganskt.

Jessica 2 år sen

Jätte hemskt. Men är inte detta ganska extremt fall?!? Tror att dom flesta föräldrar veganer eller ej vill sina barn det bästa. Dårar finns det översllt

Svar på kommentaren:
Louise 2 år sen

Precis vad jag tänkte. Det verkar ju inte vara något som händer var och varannan dag. Självklar är detta tragiskt men är det verkligen ett problem i samhället?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Läs på så ser du. Händer för ofta.
Igår hade de en helsida i GP där en BVC sköterska och en dietist uttalar sig om vegantrenden.

Oerhört viktigt att man tar hjälp av en dietist för barnen växer och behöver mycket mer viktig närig än oss vuxna.

Sorgligt att en sån artikel ens ska behövas.
Hade nu vegankost varit enkelt och fungerat- varför blir barn då undernärda?

Anette 2 år sen

Det är på väg att bli ett problem kanske. Debatten kring vad vi bör ”äta” och djurhållning har definitivt hårdnat den senaste tiden, läste ett inlägg i Aftonbladet debatt igår som handlade om påskmat och där de personer som åt ägg och kött under påsk blev kraftigt i frågasatta av veganer. Många bönder vittnar ju också om att de känner sig hotade och många vågar inte ha kosläpp längre.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Helt sjukt.

Louise 2 år sen

Läs på? Ja, gärna men var? Var finns informationen? Har du/ni några bra källanvisningar?

Magnus 2 år sen

Problemet är att alla våra riktlinjer och rekommendationer är utformade efter kött och mejeriprodukter. Förkastar man köttnormen så kanske man också missar kontentan av rekommendationerna.

I länder där det är vanligt att äta vegetariskt delar man helt naturligt in växterna i kolhydrater, proteiner och fetter, och traditionella rätter innehåller fullvärdiga andelar av varje. Det är ingen slump att falafel och hummus är gjort på kikärtor och olja, eller att man gör daalsoppa på linser – baljväxter som kikärtor och linser är nämligen väldigt proteinrika.

Två liknande exempel från svensk mattradition är gul ärtsoppa och bruna bönor, som ju också är baserade på proteinrika baljväxter.

Mysan 2 år sen

👊🏻👊🏻👊🏻 Bra skrivet!!! 👊🏻👊🏻👊🏻
Hoppas flickan återhämtat sig nu! ❤️

Peter Gustafsson 2 år sen

Bra skrivet Johanna.

Marie 2 år sen

BRA skrivet! Fy fan, veganer är inte kloka fan i mej.

Svar på kommentaren:
Charlotte 2 år sen

Marie, du har nog missat johannas budskap…

Linda 2 år sen

Haha, de flesta veganer är faktiskt riktigt kloka.:) Idioti och okunskap att generalisera. Även idioti av föräldrar att inte ge sina barn fullvärdig kost såklart, oavsett om de är veganer eller inte.

Katja 2 år sen

Heja! Bra skrivet och håller med!

Marita 2 år sen

Flumveganer 😂😂😂 rent utsagt så är det för jävligt dom skulle fråntas vårdnaden med omedelbar verkan punkt slut 😢

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Jepp. Flum är precis vad det är när de inte har koll. Bara sorgligt att ingen har sett flickan så de kunde anmält till socialen.

Magnus 2 år sen

Fullvärdig vegankost finns och är inte svårt att laga. Men föräldrarna valde att mata dottern med ris och potatis.

Magnus 2 år sen

Skriv detta i bloggen istället: RIS OCH POTATIS LEDER TILL UNDENÄRING! RIS OCH POTATIS MÅSTE VARA JÄTTEFARLIGT OCH DÅLIGT OCH FLUMMIGT!

Nej man kan inte leva på ris och potatis. Men man kan leva väldigt hälsosamt på riktig vegankost.

Eva 2 år sen

Bra skrivet Johanna!
Gillar att du tar upp ett så viktigt ämne här.

Mådde också dåligt när jag läste GP i morse :(

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Vilken härligt fredag! I Skövde hade vi flera minusgrader i morse men det känns som vi närmar oss jul mer och mer. Underbart! Nu får det mer än gärna komma snö också. …

Vilken härligt fredag! I Skövde hade vi flera minusgrader i morse men det känns som vi närmar oss jul mer och mer. Underbart! Nu får det mer än gärna komma snö också. …