Asiatisk kyckling med frästa grönsaker
Hoppas ni haft en fin helg, oj oj vilken debatt i inlägget om föräldrarna som gav sin flicka vegankost som vägde som en 3 månaders bebis. Nu har rättegången mot föräldrarna inletts. Inlägget hittar ni HÄR.
Intressanta åsikter vissa har i det inlägget måste jag säga. Blir så löjligt att jämföra med barn som växer upp på bara korv och kött, de kan också må dåligt och bla bla. Varför kan man bara inte hålla sig till ämnet. Klart att barn som växer upp på vegankost måste ha mer näring i sig, varför tror ni många är så undernärda?
Blir så matt varje gång det ska diskuteras. Ta hjälp vad du måste ge ditt barn om du utesluter kött, fisk, mjölk och ägg. Varför ska inte barnen få äta vad de vill, tänk vad mycket de missar. Alla äggrätter, som är bland det nyttigaste vi kan äta. Låt barnen välja själva istället än att du ska tvinga dem.
Till något helt annat! Fick en fråga om jag hade tips på asiatiska smaker och det finns massor här på bloggen.
Den här rätten är så god och enkel att svänga ihop.
Fräs massor med grönsaker och kyckling med goda kryddor, sambal oelek och sesamolja, oj oj det är så gott!
Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker
Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner
600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön
Marinad:
5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.
Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.
Vi hade även sparris och broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill.
Sesamaioli:
1 dl majonäs
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skvätt lime
Salt och peppar
Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.
Ringla den goda dressingen över och njut!