Asiatisk kyckling med frästa grönsaker
Asiatisk kyckling med frästa grönsaker, detta är otroligt gott med sesamaioli till!
Fick en fråga om jag hade tips på asiatiska smaker och det finns massor här på bloggen. Den här rätten är så god och enkel att svänga ihop.
Fräs massor med grönsaker och kyckling med goda kryddor, sambal oelek och sesamolja, oj oj det är så gott!
Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker
Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner
600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön
Marinad:
5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.
Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.
Vi hade även sparris och broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill.
Sesamaioli:
1 dl majonäs
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skvätt lime
Salt och peppar
Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.
Ringla den goda dressingen över och njut!