• 2019-05-11, 18:41
  • 8

Jag gjorde torsk till lunch idag med en god örtsås som ni måste prova om ni gillar fisk. Köpte färsk fin torsk för 99kr/kg som jag stekte i ugnen. Finns det något godare än torsk som smälter i munnen med lite skirat smör. Inget smör om ni bantar men det gör vi inte idag.

Helgmaten är veckans bästa! Jag gjorde maten tidigt i morse så fick Lisa-Marie med sig en god lunchlåda till jobbet. Hon pluggar på veckorna och jobbar extra på Mio på helgerna medan hon läser, så imponerad över att hon orkar både plugga och jobba hela helgerna. Bra med mål!

Alltså det var så gott. Jag lade torskfilen i en stor form, salta peppra, skivade förstås lite smör över men det kan man skippa om man vill. Blir god smak med lite smör.

Servera med pressad potatis eller kokt potatis, eller lyxa till det med mos. Eller blomkålsris. Det har jag till väldigt mycket. Jag hade även god sparris och kvisttomater till. Lägg det över fisken och grilla i ugnen.

Detta blev så galet gott!

 

 

Torsk med örtsås och pressad potatis

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ugnssäker form och lägg i torskfilen, salta och peppra, skiva smör med en osthyvel och lägg några bitar över. Stek fisken i ugnen i ca 20 minuter, fräs sparrisen i olja och salta, peppra. Lägg på sparrisen och kvisttomaterna över fisken sista 10 minuterna.

Örtsås

Under tiden fisken är i ugnen gör såsen. Koka upp grädde och creme fraiche i en gryta på medelvärme, häll i gräslök och dill, dijonsenap, sötstark senap och koka ihop. Smaka av med salt och peppar, pressa i citron. Låt koka ihop så det tjocknar, rör så det inte bränner. Servera med pressad potatis eller blomkålsris, lägg tomater och sparris över torsken, häll på den goda såsen och njut!

Färsk torskfile

800 el mer

Färsk torskfile

En bunt

Färsk sparris

En kvist

med tomater

4

Skivor smör

Nypa

Salt och peppar

Örtsås

2 dl

Grädde

1 dl

Creme fraiche

1 tsk

Sötstark senap

1 tsk

Dijon senap

1 msk

Hackad gräslök

1 msk

Hackad dill

1/2

Pressad citron, smaka av innan du pressar allt

Nypa

Salt och peppar

Kommentarer

Anna 2 år sen

Du är så grym på såser och smaksättning! Testar du dig fram eller letar du mycket recept? Gjorde din pepparsås igår…igen..:-) SÅÅ galet god. Tack för all receptinfo

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack, jag älskar laga mat och testar mig fram. Kanske får ett recept av mamma som hon lagade när vi var små, sedan gör jag om det och testar andra smaker.

Just såser gör jag aldrig efter recept, inte pastasåser eller grytor heller. Där smakar jag mig fram.
Vissa saker vet man är bra ihop, tex kokosmjölk, jordnötssås behöver lite lime för att få den perfekta smaken.
Osv :-)

Nu ska jag sätta fart här, ska skriva klart alla recept och planera allt vi ska fota till boken. Torsdag kör vi igång! :)

Carina H 2 år sen

Ser ju supergott ut. jag älskar fisk och det bästa är att man kan göra rätt mycket med den.ska prova detta recept nästa gång.

Stina 2 år sen

Å va gott det ser ut vad för grädde använder du?
Stina

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Ja det var så gott!
Matlagningsgrädde men det tar man vad man vill.

Lisa Molén 2 år sen

Åh detta ska jag testa hemma

Barbro 2 år sen

Fisk i alla former tycker jag om
Får nog testas snart.
Ha en fortsatt bra lördag..
Kram på dej..

Ulrika Hultberg 2 år sen

Det ser super gott ut. Jag älskar torsk. Detta måste jag prova. Tack för receptet.
Kram Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…