• 2019-05-15, 09:23
  • 19

I januari skrev jag om abortlagen i Sverige. Sverige har fri abort från 1975 och jag är tacksam för den rättigheten, ingen bestämmer över våra kroppar. Det är varje kvinnas rättighet att välja om man vill göra abort eller inte. Men så är det inte överallt.

Sist jag skrev om rätten till abort blev det ett jäkla liv. Framför allt från män som tycker att det är de som bestämmer över våra kroppar. https://www.johannatoftby.se/2019/01/28/abort-ar-var-ratt-och-barnmorskans-jobb/

Men jag tänker inte vara tyst, vi kan inte ta rätten för given längre. Nu har delstaten Alabama röstat igenom ett totalförbud mot abort, till och med om graviditeten beror på en våldtäkt eller incest. Det enda undantaget är om kvinnans liv är i fara. En läkare som utför en abort i Alabama riskerar 99 års fängelse

Jag finner inga ord. Är detta 2019? I USA? Vilken fruktansvärd, vidrig lag! Jag blir så upprörd över att läsa detta, hur ser det ut om det är incest? Kan ni förstå vilken tragedi? Tänk om du blir våldtagen av en galning, måste du då föda ut och få ett barn med den jäveln? 

Det är lätt att tänka att det bara är i Trumps USA som sånt kan hända. Men abortmotståndarna finns här också Jag blir mörkrädd av vissa kommentarer på min egen blogg. Skuldbeläggande av kvinnor som gjort abort, att vi är oansvariga, att vi ska ångra oss, att vi mördar ett barn.  

Nej! Ingen mördar något barn. Gör du abort i vecka sex finns det inget barn, inte ens ett foster, bara en klump celler.  Fy fan för alla er idioter som ger kvinnor skuld och skam för att de har rätt att göra som de vill. 

Det är ni som borde skämmas, inte vi!

 

 

2019-05-15 Johanna Toftby

Kommentarer

Annette Nord 1 år sen

Helt sjukt!! Givetvis ska vi få bestämma över våra kroppar själva, det kan väl för tusan ingen annan göra!! Galet!!

Anna 1 år sen

Helt galet! Våldtagen av sin egnen pappa/släkting och måste föda barnet!!! 2019,man blir ju galen.

Paula 1 år sen

Känns som USA/Alabama tar ett stort kliv bakåt i jämställdhet. Det måste finnas en rätt för kvinnor att bestämma själva, de barn som faktiskt föds ska vara välkomna och älskade. Det finns ju situationer som ger en dålig start och då kanske barnet aldrig blir älskat utan far illa istället. Trump måste bort, hur kan de inte se det?! Han drar ner USA i ett konservativt, gammalmodigt träsk!

Helene 1 år sen

Jag är förmodligen en av de äldsta som följer bloggen. Jag var med på den tiden då abort var förbjudet i Sverige. Min bästa väninna åkte till Polen till en som bara ville tjäna pengar. Efter ingreppet fick hon svår feber och värk, visade sig senare att båda äggledarna blivit svårt inflammerade. Hon fick aldrig några barn vilket är så sorgsamt då hon skulle blivit en underbar mamma. Hur hade utgången varit om hon fått vård i Sverige?
Så idag får man höra att i Alabama har man fastslagit att tom incest och våldtäktsoffer ska nekas abort!!!!

Maria 1 år sen

Bra skrivet,Jag är för Fri Abort.

Camilla 1 år sen

Jag håller med i sak, självklart ska aborträtten värnas. Men jag tycker inte det är så okomplicerat som det verkar som du tycker. Som jag tänker måste man ändå respektera att det är liv inte en ”klump” och jag hade önskat mer förebyggande insatser också. Inte bara rätten till abort.

Lena 1 år sen

När jag började högstadiet började en ny tjej i vår klass, otroligt vacker och underbart trevlig och vi alla andra tjejer ville naturligtvis vara hennes vän. Någon gång på höstterminen träffade jag på henne på stan tillsammans med en minst lika vacker tjej som jag antog var hennes storasyster. Det visade sig att det var hennes mamma! Hon hade bara varit 16 år när hon blev mamma. Min kompis pratade ofta om hur ”alla” hade försökt övertala hennes mamma att hon skulle göra abort men hur hon hade vägrat. För mig blev den erfarenheten något som påverkat mig enormt. Alla embryon blir till ett foster som blir en bebis och som föds och kommer leva ett liv. Även om vi intalar oss att ”det är inget liv” man tar vid en abort, så är det ju på sätt och vis det, det skulle ju ha blivit en livs levande människa. Jag tycker absolut att det är upp till var och en att själv bestämma över sin graviditet och jag lägger ingen skuld eller skam över de kvinnor som gjort abort. Jag har inte gått i deras skor så att säga. Men jag tror att det många gånger är så att abort utförs för att det är ”fel” kille man blivit gravid med, det är inte rätt tillfälle, man ”orkar inte” ha flera barn osv. Så kanske är det så att vi kvinnor måste ta större ansvar över att vi INTE ska bli gravida alls. Min kompis från tonåren är fortfarande min bästa vännina och hon har 3 barn, som inte heller hade funnits om deras mormor hade gjort abort. Sedan kan man diskutera i evighet om min tankar är rätt så länge det är ett friskt barn och vad händer om barnet är sjukt eller handikappat? Är det mer eller mindre ok att göra abort då? Många svåra tankar som jag inte vet svaren på. Till sist så är det och MÅSTE det vara varje enskild kvinnas rätt att själv bestämma över sin kropp!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Så är det.

Just därför detta är kvinnans rättighet.
Spelar ingen roll om det är embryo, foster… kalla vad man vill.

Har man rätt att välja abort är det mitt val.
INGEN kan påverka MITT val.

Inte ens den man är med barn med.
Tyvärr kanske många tycker…
men kvinnans kropp och fulla rättighet.

Jag tycker nog inte man behöver dra upp massa historier och berättelser.
För vi vet inget alls om bakgrunden.

Vi har ingen som helst rättighet att dömma, bestämma eller påverka åt något håll.

Vi ska snarare vara extremt försiktiga med att dra in massa historier till kvinnan som är osäker, som istället kan göra henne mer osäker oavsett vilket håll hon väljer.

Jag tycker man behöver prata med en utomstående och ingen som är på någons sida.

Vi kan inte på påverka ett så pass viktigt beslut.

Malin 1 år sen

What?! OMG vad vidrigt. Helt jävla sjukt. Det är just därför jag ALDRIG sätter min fot i landet USA … vill inte gynna deras ekonomi på något sätt. Hatar Trump, han är ju fan inte klok! Är så glad att stora kändisar går emot honom, det kanske väcker några ärthjärnor som röstade på honom att ändra sig till nästa val.

Svar på kommentaren:
Helena 1 år sen

Vilken kommentar😱

ÅsaC 1 år sen

Jag tycker det är fruktansvärt att vi kvinnor inte själva ska få bestämma över våra egna kroppar. Bara tanken att behöva föda ett barn som kommit till pga av en våldtäkt eller incest är hemsk. De som tog beslutet är män. Det är inte ens kvinnorna som får rösta om hur de vill ha det.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Ja det är helt sjukt. Fruktansvärt.

Rebecca 1 år sen

Jag förstår din vrede. Precis som du beskriver så är det otroligt obehagligt att kvinnor som blir utsatta för brott inte ska ha rätten att genast göra något åt det. Frågan är om även dagen efter piller kommer att ses som en form av abort… Men det finns nog bättre vägar att gå. Mer kunskap och bättre stöd till kvinnor som drabbas. Det allra bästa vore ju att inte ens ha den här typen av scenarion. Alla barn som blir till borde få vara efterlängtade önskade själar!

Anna-carin 1 år sen

Jag blev också upprörd. Håller helt med dig

Madde 1 år sen

Rent spontant är jag emot abort. Det borde aldrig vara ett alternativ… Men. Vad är alternativet? Kvacksalvare som tar hutlöst med pengar och förstör kvinnan? Att det föds barn som är långt ifrån önskade och älskade? Att kvinnor göms undan, får skuldkänslor. Ja listan kan göras lång.. Med den bakgrunden är jag för fri abort och det får aldrig röras. De allra flesta som gör det mår dåligt efteråt, och precis som jag inte ser det som ett alternativ egentligen men just då finns inget annat.

Mia 1 år sen

Tack för bra text Johanna, läste ditt förra inlägg om abort. Hjälpte mig den dagen.

Stor kram till dig

Jessica 1 år sen

Bra Johanna. Håller med dig till 110 procent. Skämmas ska de göra.
Jag har sjäkv gjort en och blir så fruktansvärt arg och ledsen när folk ska säga dumma saker om den saken.
Ännu en gång bra Johanna och tack för att du vågar ha sådana här ämnen ibland
Kram Jessica

Ulrika Hultberg 1 år sen

Jag håller med dig Johanna.
Ha en trevlig dag.
Kram Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…

Nu är vi i Göteborg efter några mysiga dagar i Varberg. Älskar hänga med tjejerna, vilka mysiga dagar vi haft. Det är inte så lätt att få till datum som passar alla,…