• 2019-06-29, 12:03
  • 32

Anders Hansen är min idol! Jag har träffat honom flera gånger på Malou efter tio och blir alltid lika fashinerad över hans lättsamma och pedagogiska sätt att prata om psykisk ohälsa. Han är överläkare, psykiatriker och författare och nu sommarpratar han i P1.

Det är ett fantastiskt sommarprat, han har ett så lättsamt och pedagogisk sätt. Det han säger är egentligen inget nytt för oss som läst hans böcker, men ändå fastnar jag direkt. 

Han berättar om hur dåligt vi mår i Sverige, trots att vi har det bättre än på länge. En miljon svenskar äter antidepressiv medicin mot depression. Kan ni förstå att det är var tionde svensk? Ofattbart! Varför mår vi så dåligt?

Yngre mår sämre och sämre och det skrivs ut mer och mer medicin. Jag blir galen på läkare som inte ser till att ungdomar går direkt till en psykolog som kan berätta om vikten av pulshöjande träning och att de får prata med någon innan medicin skrivs ut.

Man måste svettas och konditionsträna för att må bra, men ofta har det redan gått så långt att läkarna bara skriver ut ångestdämpande och antidepressiva tabletter.

Anders Hansen har så många intressanta och sorgliga saker att berätta. Att många är ensamma och att ensamheten kan påverka oss så pass mycket att vi blir sjuka. Han berättar om patienter som söker för något, men som bara är ensamma och behöver någon att prata med.

När jag arbetade som frisör märkte jag att en del kunder hade ett stort behov att få prata. De kände sig omhändertagna och jag är rädd att en del är så ensamma att de har inte en enda människa att prata med. Mitt hjärta går sönder.

I min bok 30 om dagen berättar jag om min granne Pernilla som fullkomligt släpade ut mig på motionsrundor och var en av mina räddade änglar. Alla behöver en Pernilla – eller flera.

När du märker någon inte mår bra eller beter sig annorlunda, var uppmärksam.

Våga störa, våga fråga och våga hjälpa!

Anders Hansens sommarprat hittar du HÄR.

2019-06-29 Johanna Toftby

Kommentarer

Annika 8 månader sen

Läste detta när du skrev det men kommenterade inte. Idag har jag lyssnat på Anders Hansens sommarprat och vill bara skriva och jag vet inte ens om du kommer se det. Men skriva vill jag.
Jag fyller år i september och har önskat mig i present att HELA MIN FAMILJ LYSSNAR. Make, tre barn, tre respektive.
OCH SÅ SKA JAG BLI MORMOR I JANUARI! Det där var en parentes som jag ändå ville få med. NEJ – mitt barnbarn är ingen parentes!!!!! hahaha – du förstår.
Men…. det har varit upp och ner i vår familj så jag önskar mig verkligen att alla lyssnar och sen är jag nöjd. Det räcker för mig att alla får vetskap – det kan vara svårt att prata om detta – och hellre det än presenter.
BÄSTA PRESENTEN TILL MIG OCH såååå bra pratat av honom!
Vi – även jag – måste få upp ögonen!
Kram!

Malin 8 månader sen

Stämmer säkert för många det du skriver, med säkert lika många det inte stämmer för. Hag drabbades av förlossningspsykos och efter detta följde en hemsk psykisk ohälsa. Alltid tränat mycket och gör fortfarande, men inte har det tagit bort någonting. Och visst känns det bra att gå och prata med en kurator men efter 1 års tid och inte ett uns förbättring så fick jag utskrivet medicin, som ja tidigare tackat nej till, av lite samma åsikt som du verkar ha. Men ack så fel jag haft .. detta gav mig livet tillbaka och jag håller nu på att trappa ner med den och går så otroligt bra.
Det jag vill komma fram till är att det är lätt att dömma såhär, och självklart ska det inte skrivas ut till höger och vänster. Men kan ”skriva ut till höger o vänster” rädda ett liv, för ja, de va nära att mitt tidigare så felfria liv tog slut, så är det värt det. Medicinen räddade mig och min 3 åring har kvar sin mamma. Och ingen löprunda i världen hade kunnat rädda mig när jag gick igenom detta. Kondition är super viktigt och jag förespråkar det absolut, i allas vardag. Men har du inte gått i någon annans skor så ska du vara försiktig med vad du dömmer ut.

P.s Du behöver inte besvara otrevligt. Detta är min berättelse och röst för att det finns två sidor av myntet.

Svar på kommentaren:
Lena.M 8 månader sen

Malin.

Johanna har skrivit väldigt mycket om sin panikångest, förlossningsdepression, varit med i Malou efter 10 och mycket mer.Jag har fått mycket pepp och stöd här inne.

Hon skriver ofta om detta, så jag tror nog hon gått i annans skor.

Johanna Toftby 8 månader sen

Psykos är något helt annat och ytterst ovanligt.
Är verkligen tråkigt att höra du drabbats av det. Det är en tuff tid efter och förstår det är en kamp.

Men jag vet precis vad det innebär .

Men om du lyssnar på Anders Hansens sommarprat, eller min bok förstår du mer.

Sjävklart måste allvarliga sjukdomar som psykos få medicin.

Men om du lyssna på sommarpratet så kommer du förstå.

Kram till dig och hoppas du är bättre.

Nina 8 månader sen

Malin Johanna har ju skrivit en bok om psykisk ohälsa och sorgen efter hennes son dog.

Tror hon vet vad hon pratar om, men klart att alla inte blir hjälpta med motion, men det hjälper till mkt. Det kan jag skriva under på.

Har ofta svår ångest, ibland depressioner men motion hjälper mig, så är det. Håller “mig uppe” och mår bra om jag alltid rör på mig, avslappnings och stressar ner i varv.

Förlossningspsykos har jag hört att väldigt få procent drabbas av, som tur är men förstår det varit tufft för dig.

Margareta 8 månader sen

Eva: Håller helt med dig.Det finns så mycket vackert alldeles inpå knuten som dessutom är gratis bara vi upptäcker det.Stanna upp och se dig omkring.Det är en konst att uppskatta det lilla i tilvaron.

Margareta 8 månader sen

Sussi:
Visst är det skönt och bra med Pulshöjande träning,men man måste ju komma tillrätta med grundorsaken.

Margareta 8 månader sen

Anne : Så himla bra skrivet.
Jag tycker det är helt fruktansvärd att inse hur dåligt våra ungdomar mår.Hela livet handlar inte om hur höga meritpoäng vi har eller hur lyckade vi är som människor och vår förestående karriär.Det viktigaste är hur vi har det i våra inre liv och att vi vårdar det.Att lära våra ungdomar att oavsett ovanstående är vi alla bra som vi är.En mycket vacker ungdom får ofta höra hur vacker hon är.Hon vill inte höra detta.Denna unga kvinna är helt underbar som person.Hon gör så fantastiska saker för sin omgivning.Det är så himla viktigt att lyfta fram en människas inre egenskaper,hur man är som person, framför ett vackert utseende.Först då kan man glädja en människa på riktigt.

Mått dåligt 8 månader sen

Min kommentar var onödig! Blev irriterad. Du får gärna ta bort den/ inte släppa igenom den. // [email protected]

Svar på kommentaren:
M. 8 månader sen

Anknäbb I Fiskmås SandLåda

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Hej M/Margareta, du får tycka precis vad du vill. Skiter i vad du tycker.

Kör på bara

Mått dåligt 8 månader sen

Kära Johanna! Jag häpnar, blir förtvivlad och ledsen. Ser du ingenting? Det är till stor del människor som du som gör att så många mår så dåligt. ”Du duger inte som du är” Köp nya bröst! Se till att fylla ut läpparna, gärna lite mer varje gång, lite oftare så att du får en rejäl anknäbb! Se till att på alla möjliga och omöjliga sätt bli av med rynkorna, både på klinik och med krämer, gärna redan som ung. Nya kläder, varje dag. Ögonfransar måste givetvis inhandlas och ögonbryn tatueras. Kom ihåg! Du duger inte som du är, naturlig är inte bra. Om du inte har råd med allt detta, ja då ska du istället träna, träna, träna. Har du inte råd att köpa årskort och senaste träningskläderna? Då är det nog kört. Sorry!

Svar på kommentaren:
Marie 8 månader sen

Finner inga ord. 😵🙄

Bra du ångrade kommentaren.

Margareta 8 månader sen

Du ska inte ångra en kommentar som är sann

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Bestämmer du vad som är sant eller inte?

Lotta 8 månader sen

Bra du skriver om detta.
Dotter har en kompis som mått skit.
Så illa så hon hoppat av skolan.

Äter en hel del mediciner men tror ingen psykolog vad jag förstått.

Sorgligt att behöva äta så mycket mediciner så ung.

M. 8 månader sen

Det viktiga är inte Vad/Vem du är utan Hur du är som person.
Vi vill alla blili sedda och älskade oavsett .

Maria 8 månader sen

Mycket stämmer, har en son som definitivt mår bättre när han tränar. Han säger att ”om jag inte tränar går det sämre i skolan för då kan jag inte koncentrera mej”. Men sen gäller det att hitta sin grej också, en period när jag mådde dåligt började jag träna på gym men jag var bedrövad jämt efteråt, tänkte mest på hur kan man stänga in sej här när jag kunde varit ute med hundarna istället.? Det handlar inte bara om pulsen utan göra något som känns rätt för dej, slutade med gym, fortsatte med promenader med hundarna såklart och började på medicinsk yoga, där går snarare pulsen ner istället för upp. Och där mår jag bra, så man kan finna hälsa utan att få upp pulsen. Namaste. ❤️

Anonym 8 månader sen

Men verkligheten är att många inte har det bra i Sverige. Klassklyftorna ökar. Att få en psykologtid är det lång kö till. Och på sjukvården dras det med. Många ungdomar stressas att vara och se ut på ett visst sätt genom tex Internet. Finns massa problem. Vi lever i ett samhälle där man snabbt ska leverera. Men glömmer bort varandra och hur andra mår.

Någon 8 månader sen

Håller självklart med dig men blir ändå ledsen av vad du skriver.
”Blir galen på läkare som inte ser till att ungdomar går direkt till en psykolog…” Givetvis vill man som läkare göra det!
Men bristen på psykologer är enorm. Landstingen kan inte erbjuda vare sig konkurrenskraftig lön eller goda arbetsförhållanden för psykologer.
Som läkare inom den offentliga vården där väntetiden till psykolog ofta är över ett år (till barn under 18 år!!) tvingas vi ibland sätta in medicin för att ändå göra något för att hjälpa våra ungdomar. Att lägga skulden på oss läkare som varje dag kämpar med en omöjlig uppgift är att se problemet från fel håll. Det är omöjligt för oss att följa vårdprogrammen kring ångest och depression hos ungdomar när man inte vill ge vården resurser, dvs samtalsterapi innan ev medicinering. Inte konstigt att så många av oss går in i väggen och blir sjuka.
Det är en stor politisk fråga som inte kan reduceras till att ”läkarna bara skriver ut…”
Vi bryr oss! Vi vill göra rätt! Men vi får inga möjligheter.
Barn-och ungdomspsykiatrin går på knäna.
En del av oss stannar kvar och tror/hoppas att vi ändå gör nytta men vi behöver inte den här typen av påhopp.
Ja, vi går ut i media och ja, vi kontaktar politiker. Ingen kan vara omedveten om hur läget ser ut.

Svar på kommentaren:
Sussi 8 månader sen

Håller helt med `Någon`. Har träffat underbara läkare inom psykiatrin ang. en son. Men att få psykologhjälp är inte lätt.
Vi hade tur men vet flera som inte haft det.
Jag har varit emot psykofarmaka förut men utan de medicinerna hade vi inte haft kvar vår son idag.
Tror ingen , som inte upplevt det, kan förstå hur det är att varje morgon dra ett djupt andetag innan man öppnar hans sovrumsdörr och kollar om han lever. Eller vara ute och leta….eller behöva låsa in mediciner, knivar,rep mm.
BUP`s personal helt underbara trots att de `går på knäna`.

Sussi 8 månader sen

Sen detta att det är så viktigt med pulsträning? Ja försök med det när ditt barn planerat att hänga sig, ja det är då inte ut och träna som gäller i det läget. Många uttalar sig ofta i detta ämne, men har ingen aning om hur det är att leva med denna skräck

Linda 8 månader sen

Sussi lyssna på Anders Hansen.

Åsa 8 månader sen

Sussi — någon—vi är i exakt samma situation just nu 😢 Vi började med mediciner i fredags , vi får bra hjälp av bup nu , men efter att blivit så nedtryckt av skolan o dom senaste månaderna suttit instängd i sitt rum , inte orkat gå ut överhuvudtaget så hoppas vi medicinen hjälper och att hen orkar gå ut snart igen ..har man inte varit i denna situationen så kan man inte förstå…är så lätt för andra att säga vad man ska göra….som om man inte försökt allt 😢 Vill oxå gå ut i media o berätta , för att hjälpa andra !för skolan måste lära sig att se dom som inte syns ! Men just nu orkar vi inte….vill bara att hen ska må bra igen , en stor kram till er ❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Jag vet vad det innebär och har haft detta i närheten.

Ni måste orka även om det är svintufft, jag förstår det.
Oerhört viktigt att BUP är inkopplade, är det antideppressiv kan det ta ett tag men det har de nog informerat om, är det lugnande mot ångest hjälper det direkt, hade jag varit er hade jag inte jobbat och varit med barnet 100% och gjort saker ihop. Tror det är viktigt att personen inte är helt ensam om det är akut.

Kramar, det kommer bli bra.

Anneli 8 månader sen

Jag har hans bok så bra ❤️

Åsa 8 månader sen

Väldigt intressant ämne, och bra att det tas upp.
Jag jobbar själv med barn och jag märker hur dåligt många barn mår, med dåligt själförtroende och självkänsla.
Tyvärr så märker jag att denna media hysteri påverkar ungdomar och oss människor på ett felaktigt vis, man ska se ut på ett visst sätt, vara vältränad, se bra ut, hänga med i media, fina instagram bilder etc etc. Vi måste lära oss att stanna upp och reflektera över våra liv, vi duger som vi är.

Svar på kommentaren:
Eva 8 månader sen

Exakt så Åsa! Helt klart att det är sociala medier som orsakar detta både för barn och vuxna. Önskar nästan att allt sånt försvann så hade föräldrar och barn och vi alla mått bättre.
Det finns ju gränser hur mycket man behöver sitta med telefon o paddor.

Eva 8 månader sen

Stanna upp och se vad massa fint vi har runt omkring oss. Gillar också att lyssna på Anders Hansen. Måste höra hans sommarprat.

Anna 8 månader sen

Alla borde läsa hans bok ”Skärmhjärnan”, där han förklarar hur mobiler påverkar vårt mående. Så himla bra.

Anne 8 månader sen

Du undrar varför vi mår så dåligt.
Det är omöjligt att må bra om man är utseendefixerad.

Ulrika Hultberg 8 månader sen

Jag har haft en syster som har mår dåligt. Hon ville inte prata med mig på några månader. Hon ville inte heller prata i telefonen med mig . Jag frågade hur hon mådde , då sa att mådde dåligt. Hon fick hjälp av kurator. Och idag mår hon mycket bättre. Jag har stöttat henne när hon mådde sämst .
Kram Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Innehåller annonslänk till Ellos  Vad gör ni idag? Här i Göteborg är det riktigt busväder och vi ska äta lite sen frukost och gå till gymet strax. Vill tipsa er om att…

Tusen tack för alla era stöttande kommentarer efter rättegången igår. Idag har jag inte varit pigg kan jag säga. Jag har känt mig som i ett töcken. Totalt slut. Men också en…