Köttfärspaj på plåt


Blev så sugen på en god paj, vem älskar inte paj? Den här är med stark köttfärsröra, har gjort den här inne förut men nu gjorde jag på en stor plåt, skönt att tjejerna kan få lunchlådor och testade en annan smaksättning. Botten är mandelbotten, tunn och frasig. Räcker till ca åtta portioner.
Den blev så god. Den kan även ätas kall, perfekt att skära upp och ha med som picknick eller utflykt.


Lisa-Marie gjorde sin goda guacamole, en sallad med fetaost, olivolja och vitvinsvinäger. Alltså varför är det så gott med fetaost och köttfärs? Detta ska ni göra, det var riktigt gott.
Byt ut köttfärsen mot quornfärs, går lika bra men den sväller inte som köttfärs, snarare tvärtom. Ta mer än vanlig färs och krydda betydligt mer.
Recept längst ner. Smaklig måltid!


Gör köttfärs i en stor panna, gör under tiden degen, låt köttfärsen puttra en stund, häll på med vatten under tiden. Smakerna kommer fram ju längre det får koka.


Tryck ut den med fingrarna, jag hade en plåt, smörja eller lägg bakplåtspapper. Eller två pajformar.
Glöm inte förgrädda pajdegen ca 8 minuter innan du lägger på köttfärsröran.






Det är inte mycket ingredienser även om det ser ut så. Ni måste testa denna!
Köttfärspaj på plåt 8 portioner (Eller halvera och gör i en pajform om du vill)
1 kg nötfärs
1 schalottenlök
3 stora vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
3 msk sweet chilisås
1/2 dl röd chilisås
2 msk ox eller kalvfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk chilikrydda
Salt och peppar
2 tsk basilikakrydda
1-2 dl vatten, späd under tiden köttfärsen puttrar
Färsk basilika
10 körsbärstomater
10-15 gröna jalapenos
3 dl stark ost, jag hade västerbottenost
Gör så här:
Hacka lök och vitlök smått, fräs i olja i en panna mjukt.

Lägg ner färsen och stek så den får lite färg. Häll i alla kryddor, spara lite basilikakrydda. Lägg i tomatpuren, chilisåsen, sweet chilin, fonden och rör runt, sänk plattan och häll på vatten. Låt färsen koka lite, häll på lite vatten då och då. Låt det koka ca 20 minuter. Det ska vara en fast röra.
Pajdeg till en hel plåt (halvera för en pajform)
6 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 dl sesamfrön
80 gram smör
2  ägg
Nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader
Gör så här: 
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i mitten ca 8 min. (Passa så det inte bränns)
Ta ut pajdegen, lägg på köttfärsröran och halvera tomater, lägg på tomaterna och jalapenos överallt.
Strö ost över allt, jag tar inte ost över tomaterna, tycker det blir gott när de får ”yta” och blir lite grillade. Strö lite basilikakrydda över hela.
Höj ugnen till 200 grader och ställ den längre ner. Gratinera ca 20 minuter. Ta ut pajen, lägg gärna på färsk basilika eller ställ fram färska örter på bordet.
Lisa-Maries Guacamole (Dubbla) 
1 avocado
2 dl Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/1 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Salt och peppar
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.

Gör en sallad med fetaost och servera med guacamole!




10
28

Ingefärsshot och god morgon


Kanske lunch för många som jobbar, här är det inte ens frukost. Sovit länge och älskar äta frukost sent, märker jag mår bättre av att skjuta på både frukost och middag. Slipper småäta eller bli hungrig sent på kvällen.
Men först en kaffe och en stark ingefärsshot. Dricker ni det? Vi gör det nästan varje morgon. En pressad citron och minst en rejäl tsk ingefära.
Jag vaknar till, känns bra för hela kroppen och boosta inför hösten. Inga mer hemska vinterinfluensor eller lunginflammationer kommande vinter tack.


Lucy älskar sitta på balkongen och kika.


Skön kvällsrunda igår, ska snart ge mig ut på en runda med Lucy sedan några timmars jobb med boken. Nedräkning till den går till tryck!

8
3

Blackstone på Linnégatan i Göteborg


I helgen firade vi våg kompis Annika som fyllt 50 år med restaurangbesök och en helkväll i Göteborg. Vilken härlig kväll vi hade med Hanna och Henrik och Annika och Per!
Vi började uppe på vår favoritbar uppe på TaKet som ligger vid Stenpiren uppe på Comfort hotell. Har ni inte varit där måste ni gå dit. Vacker utsikt, skön stämning och bra service. Solen stekte på och vi hade två härliga timmar där uppe innan vi skulle vidare till Blackstone som vi hade bokat bord på.
Annika och Per hade inte en aning om var vi skulle, roligt att överraska och allt blev så lyckat.


Kolla den lilla ölen, helt galet hur stor den är. Man kan köpa den uppe på TaKet, riktigt kul när man är några stycken och någon man ska fira.



Rosa klänningen med svarta blommor HÄR.


Sedan gick vi bort till restaurang Blackstone uppe på Linnegatan, vilken skön kväll vi fick. Ta en promenad upp dit, de har en stor uteservering och alltid lika trevlig personal för inte tala om maten. Vi älskar det!




Favorit! Löjromstacos, himmelsk upplevelse.


Annika och Hanna tog charkbrickan.


Till varmrätt tog vi en 55 dagars hängmörad ryggbiff, alltså den var helt fantastiskt. Alla vid bordet jublade, allt var helt perfekt. Köttet var riktigt fint, tillbehören, såserna. Kan inte bli bättre. Älskar när det blir full pott när man går ute och äter.




Jag har ätit deras klassiska chokladbomb några gånger, men gänget hade inte gjort det, så vi delade några stycken på en. Lika god varje gång.
Janne tog deras veganska, den testade jag när jag var där med barnen sist. Ta den om ni ska dit. Oh så god. Choklad med passionsorbet.



Riktigt trevlig kväll, vi satt ute i flera timmar och gick in till stan lite senare och avslutade med en drink på Clarion Post som ligger nära där vi bor och Hanna och Henrik skulle med tåg så det passade bra.





3
0