Köttfärspaj på plåt
Blev så sugen på en god paj, vem älskar inte paj? Den här är med stark köttfärsröra, har gjort den här inne förut men nu gjorde jag på en stor plåt, skönt att tjejerna kan få lunchlådor och testade en annan smaksättning. Botten är mandelbotten, tunn och frasig. Räcker till ca åtta portioner.
Den blev så god. Den kan även ätas kall, perfekt att skära upp och ha med som picknick eller utflykt.
Lisa-Marie gjorde sin goda guacamole, en sallad med fetaost, olivolja och vitvinsvinäger. Alltså varför är det så gott med fetaost och köttfärs? Detta ska ni göra, det var riktigt gott.
Byt ut köttfärsen mot quornfärs, går lika bra men den sväller inte som köttfärs, snarare tvärtom. Ta mer än vanlig färs och krydda betydligt mer.
Recept längst ner. Smaklig måltid!
Gör köttfärs i en stor panna, gör under tiden degen, låt köttfärsen puttra en stund, häll på med vatten under tiden. Smakerna kommer fram ju längre det får koka.
Tryck ut den med fingrarna, jag hade en plåt, smörja eller lägg bakplåtspapper. Eller två pajformar.
Glöm inte förgrädda pajdegen ca 8 minuter innan du lägger på köttfärsröran.
Det är inte mycket ingredienser även om det ser ut så. Ni måste testa denna!
Köttfärspaj på plåt 8 portioner (Eller halvera och gör i en pajform om du vill)
1 kg nötfärs
1 schalottenlök
3 stora vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
3 msk sweet chilisås
1/2 dl röd chilisås
2 msk ox eller kalvfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk chilikrydda
Salt och peppar
2 tsk basilikakrydda
1-2 dl vatten, späd under tiden köttfärsen puttrar
Färsk basilika
10 körsbärstomater
10-15 gröna jalapenos
3 dl stark ost, jag hade västerbottenost
Gör så här:
Hacka lök och vitlök smått, fräs i olja i en panna mjukt.
Lägg ner färsen och stek så den får lite färg. Häll i alla kryddor, spara lite basilikakrydda. Lägg i tomatpuren, chilisåsen, sweet chilin, fonden och rör runt, sänk plattan och häll på vatten. Låt färsen koka lite, häll på lite vatten då och då. Låt det koka ca 20 minuter. Det ska vara en fast röra.
Pajdeg till en hel plåt (halvera för en pajform)
6 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 dl sesamfrön
80 gram smör
2 ägg
Nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i mitten ca 8 min. (Passa så det inte bränns)
Ta ut pajdegen, lägg på köttfärsröran och halvera tomater, lägg på tomaterna och jalapenos överallt.
Strö ost över allt, jag tar inte ost över tomaterna, tycker det blir gott när de får ”yta” och blir lite grillade. Strö lite basilikakrydda över hela.
Höj ugnen till 200 grader och ställ den längre ner. Gratinera ca 20 minuter. Ta ut pajen, lägg gärna på färsk basilika eller ställ fram färska örter på bordet.
Lisa-Maries Guacamole (Dubbla)
1 avocado
2 dl Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/1 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Salt och peppar
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.
Gör en sallad med fetaost och servera med guacamole!