• 2019-08-11, 21:15
  • 21

 

Det är gott om återkommande kommentarer varje gång jag skriver om botox och filler. Men jag kan inte låta bli att diskutera  ändå. Särskilt inte när synpunkten förs fram att den som gör skönhetsingrepp inte borde få ta del av vården eftersom vi frivilligt utsatt oss för något som har risker.

Oj oj. Vem skulle egentligen få vård om vi börjar diskvalificera människor? Vad tycker du? Ska man få vård även om man själv tagit risker eller måste man betala själv?

Tänk er att vården bedömer om man ska få hjälp eller inte utifrån vilka risker man frivilligt utsatt sig för. Skönhetsingrepp ryker alltså på en gång. En tatuering som infekterats borde vara samma sak. Rökare som får kol eller cancer får klara sig själva förstås, alla vet ju att det är farligt att röka, mycket farligare än att lägga lite filler i läpparna.

Könssjukdomar kan vi bara glömma att få hjälp med, oskyddat sex för ju med sig risker som alla borde fatta.

Cyklar du utan hjälm och får hjärnskakning blir du hemskickad och ska ha tur om du får köpa alvedon. Ingen vård om du varit så oansvarig.

Tar vi bort allting som kan vara farligt så får vi en billig och effektiv vård. Att bo inne i stan med alla luftföroreningar är ju fullständigt livsfarligt och alla köttätare borde ha tänkt sig för. 

Till sist är det två nunnor som aldrig varit utanför klostret och en och annan förnuftig människa som skriver i kommentarsfält som över huvud taget är kvalificerade för vård. Alla vi andra har gjort något som varit farligt.

Eller också slutar vi döma andras beteende och inser att en vård vi betalar för med skattepengarna verkligen är till för alla. Även oss som envisas med att göra något alls i våra liv.

 

 

2019-08-11 Johanna Toftby

Kommentarer

Sahlgrenska spokesperson 12 månader sen

Sjukvården ska prioritera de svåraste fallen, de som är mest sjuka. Inte värdera bakgrund. Det innebär dock att misslyckade plastikingrepp prioriteras ner givetvis. Och: om du gör ett (privat) ingrepp får du vara beredd på att betala eventuell justering, om inte kliniken står för det. Ta med det i din budget!

Åsa 12 månader sen

Hej!
Undrar om du vill delge vad du gjort för förbättringar? Jag är nyfiken! Du är vacker och fräsch! jag är ju betydligt äldre….
– 54 år.
Har gjort fillers för sura mungipor och ska fylla på nu, (efter 10 dagar) verkar behövas lite mer då jag gått ner i vikt rätt många kg tidigare, och har hängkinder med sura mungipor ….direkt skillnad efter fillers men inte riktigt bra.
Naturligtvis betalar jag själv för detta.
Har även en arg rynka i pannan, rätt liten men funderar på att fixa den.
Stora problemet är ögonlock/panna. Opererat ögonlocken MEN var lite sen på detta. Idag får inte en ögonläkare t ex strama upp muskeln med en tråd ovan ögonbrynen utan ett helt pannlyft krävs för bra resultat- Första 6 månaderna- ögonlock ua. Men den sidan som hänger mest- ja naturligtvis hänger ögat, där, trots ögonlocksoperation. På en bild får du en injektion under ögonbrynet? Botox? Funkar det NÅGOT på hängande ögonlock?
Har du tips på bra och prisvärd klinik- där du går nu?
Tack för en bra och varierad blogg- intressant även för medelålders tanten!

Lisa 12 månader sen

Hej!
Jag har lagt in fillers i mina kinder.
Fick en stroke för flera år sedan och har sedan dess en partiell facialis pares hö sida.
Detta har medfört att kinden hänger o det blivit djupa rynkor.
Lidit mkt pga detta – alltid tidigare varit snygg och fräsch.
Tog till slut mod till mig o gjorde detta för 1år sedan sedan – och sedan fyllt i 3ggr.
Känns som ett riktigt lyft även psykiskt.
Så det finns även sjukdomar som gör så att man förändras i ansiktet.
Naturligtvis betalar jag själv men det är värt det flera ggr om.
Med vänlig hälsning,
Lisa

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Åh ja jag förstår dig helt. Har en anhörig som haft ansikstförlamning och kind och öga hänger efter det.
Hon får botox och det är så stor skillnad!

Man ska aldrig dömma, finns ofta en orsak till som vi inte har en aning om och som heller ingen har med att göra.

Kramar

Spindelulla 12 månader sen

Alla har rätt till samma vård <3

Lena 12 månader sen

I enlighet med hälso och sjukvårdslagen har alla rätt till hälso och sjukvård.Samt när det gäller sjukskrivning är det Försäkrkngskassan som beslutar efter gällande lagstiftning. Vi lever i en demokrati och var och en får ha sin egen åsikt.

Anonym 12 månader sen

Jobbar inom vården och har arbetskamrater som gjort olika skönhetsingrepp vilket lett till sjukskrivning flera veckor pga att dom ej kunnat lyfta el visat sig bland folk och detta har kostat verksamheten massor pga att vikarie måste sättas in. Sen har vi hårda besparingskrav på oss. Är det okej att få sjukskriva sej för det el vad tycker du johanna?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 12 månader sen

Tycker var och en bestämmer det själv. Var går gränsen?

Operera brösten för du mår psykiskt dåligt, får man inte vara sjukskriven då. Jo.

Man får dessutom inte lyfta. Jag valde att göra det på min mammaledighet, hade den möjligheten att barnens pappa kunde vara hemma.
Men ingen har med det att göra, vem eller vad eller hur jag tar ledigt.

Tycka får man göra, men alla har sin fulla rättighet. Vi kan inte dömma eller bestämma över någons beslut.

Jag tycker tex inte man ska få gå och röka på arbetstid. Nu har många arbetsgivare lagt in nya regler för det.

Men det är samma sak. Hur många timmar har inte rökare sluppit att arbeta för de ska ut och ta ett bloss? På sin arbetstid.

Om en person är sjukskriven och har intyg har vi inget att säga till om. Även om jag vet många gör sina operationer på sin lediga tid, jullov mm så det där är nog åt båda håll.

M. 12 månader sen

Alla har rätt till samma vård.Det är lätt att vara efterklok

Ingela Tapojärvi 12 månader sen

Jamen eller hur? Jag glömmer aldrig kommentaren från en läkare när vår 12 åring brutit armen under en skatedag, sonen frågade när han skulle kunna åka bräda igen. Läkarens svar var att det kommer ta en lång tid och det borde du ha tänkt på innan du började åka…..Jamen vad fasen!

Anna 12 månader sen

Så sjukt bra och roligt inlägg! :)

Maria 12 månader sen

😂😂😂😂
Undebart inlägg 😍😍

Linda 12 månader sen

Klart ALLA ska ha vård. Läste kommentaren.
Rökare får skylla sig själva då för är det något som är korkat så är det att röka.

Annica 12 månader sen

Vem är vi att döma? ALLA har ju ett eget beslut om vad man gör med sin egen kropp..(bra beslut,dåliga beslut spelar ju ingen roll ).Vi som jobbar inom vården ska vi stå å sålla ut nä du får inte komma in men du får? Nä för inom vården är alla lika oavsett å alla har samma värde!

Jessica 12 månader sen

Självklart ska ALLA ha rätt till vård om man behöver.
Spelar ingen roll vad som orsakat att man besöker vården.
Vi vårdpersonal ska inte döma och ingen annan heller
Bra skrivet Johanna.
Kram/Jessics

Svar på kommentaren:
Pernilla 12 månader sen

Vårdpersonal ska inte döma, men man kan bli bra förvånad många gånger över människors val och den totala avsaknad av insikten för möjliga konsekvenser.

Marie 12 månader sen

Gillar verkligen att du skriver om allt mellan himmel och jord. Inte bara restaurangmat och hotell som dina kollegor gör.
Raka och tuffa inlägg.
I like!

(Klart alla ska ha rätt till vård.

Lena 12 månader sen

Tycker inte man ska få vård gratis om man är så dum och lägger botox och nåt händer.
min åsikt.

Svar på kommentaren:
Anette 12 månader sen

Nyfiken! Rökare ska de få vård? Alkoholister? Kriminella? Fotbollsspelare som får skador? Överviktiga? Listan kan göras lång. Eller är det bara ”de som är dumma och lägger botox” som inte ska få vård? Och vem ska bestämma det?

Michela 12 månader sen

Hahaha!
Touché på detta inlägg =)
Tycker dock att om man väljer att göra en skönhetsingrepp så försöker man göra den på sin lediga tid/semester, det är väl det enda jag egentligen har själv hållit fast vid men om komplikationer uppstår så kan man självklart inte räkna in allt …
Kram på dig vännen!

Lotta 12 månader sen

Blir mållös. Läste den kommentaren i förra inlägget.

Bra skrivet. Klart alla ska ha rätt till vård!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar  Nu är vi hemma efter en vecka ute med båten, de sista dagarna har vi varit på mysiga Gullholmen, en underbar skärgårdsö som ligger bara 10 minuter med färja från…

Innehåller annonslänkar  Nu är vi hemma efter en vecka ute med båten, de sista dagarna har vi varit på mysiga Gullholmen, en underbar skärgårdsö som ligger bara 10 minuter med färja från…