• 2019-08-14, 11:17
  • 50

Nu ska jag berätta hur allt har gått med mina extraslag. Ni är många som hört av er och som är med om samma sak. Som också lever med ständig oro, gör undersökningar, men inte får svar. Googlar man har man hjärtinfarkt och hamnar man på Familjeforum är man så sjuk så man lika gärna kan kasta in handduken. Den ena är värre än den andra. Och brevet från läkaren är allra värst.

För mig började det för exakt ett år sedan och ni kan läsa om detta HÄR.  I maj fick jag en kallelse till doktor Sokolova som jag väntat på i flera månader, det blogginlägget kan ni läsa HÄR. 

Jag hade hört talas om doktor Sokolova, en känd gynläkare i Göteborg som är specialist på hormoner och efter fyra månader fick jag äntligen en tid. Tyvärr blev jag besviken när jag fick svaret:

 “Du ligger högt i din progesteron i andra hälften av din menstruationsperiod som heter Lutealfas. Mellan dag 2 och 3 har vi också tagit prover prolaktin, testosteron, östradiol och DHEA och alla dessa provresultat visar också normala parametrar”

Jaha. Vad betyder detta? Ingen aning. Jag sökte för mina hormonbesvär och betalade 2600 kronor för att få hjälp.

Jag har ringt dem, ingen som svarar utan man får maila. Rådgivning måste man betala extra för och då sa jag nej tack. Nu räcker det! Ge mig besked och läkaren ska skriva i brevet hon skickade hem vad proverna betyder på svenska, inte ta betalt för att översätta.

Nej, läkaren är på semester och är tillbaka vecka 37.  Uppgiven. Ledsen. Besviken!

Nu har jag själv listat ut själv vad mina extraslag beror på: allt handlar om hormoner, även om jag inte fick några svar av doktor Sokolova.

Jag har nämligen noterat varje månad i ett år och extraslagen är återkommande exakt varje månad runt ägglossning. Sedan försvinner de. Varje månad. 

Ibland har det varit runt mens och sedan borta. Jag har lärt mig att hantera extraslagen och det går bra nu!

Sedan mars äter jag också mer magnesium, B6 och rosenrot, jag fick så bra hjälp hos den lilla hälsokostaffären på utsidan av Femmanhuset. De är så duktiga. Jag gick dit i våras, uppgiven och mådde så dåligt, och fick så bra hjälp.

Vet ni, jag tror att vitaminerna och mineralerna hjälper mig. Extraslagen är liksom inte lika hårda. De kommer varje månad, men slår inte alls lika hårt. Det är en fantastisk känsla!

Jag är heller inte lika rädd, jag tror faktiskt detta är hormonellt. Men det är otroligt sorgligt att man inte ska få någon hjälp, många går i månader eller år och mår dåligt, är så rädda, men får inga svar.

Jag ska berätta för er hur allt går de kommande månaderna och vad som hjälper mig. Så dåligt som jag har mått av mina extraslag, så vill jag aldrig må igen.

 

 

Kommentarer

Maria 2 månader sen

Hej! Är drygt 40 år och har haft dubbelslag och extraslag hela mitt liv. Även haft mycket panikångest som gjort det värre. Tror mycket på att mina extraslag i dagsläget beror på hormoner och om jag blir stressad. MEN en sak hände mig för drygt tio år sedan då jag en morgon vaknade med en olustkänsla och sedan började hjärtat slå hårt och fort. Trodde det var ångest. När hjärtat lugnade ner sig lite kände jag att det slog ojämnt. Åkte till akuten, blev inlagd. Förmaksflimmer eller fladder sa de. Fick medicin, inget fel på hjärtat, inga sjukdomar, ingen övervikt. Fick betablockerare och blodförtunnande. Gick med flimmer i ett halvår i väntan på elkonvertering. Startade om hjärtat, allt blev bra men traumat lever kvar i mig. Trettio år och fick åka färdtjänst för hjärtat orkade inte ta mig upp för ens en liten backe. Man läser mest om extraslag, att det är normalt, inte farligt osv. För mig gick det längre. Så håll koll på era hjärtan. Har än idag svårt att relatera till tiden jag var sjuk.

Sylvia 4 månader sen

Hej Johanna,

jag Googlade runt lite och hittade dig här! jag som trodde att jag var ensam om detta! något som tagit över min vardag!
jag lider också utav extralag, ibland kommer det flera efter varandra och man tror inte dom ska sluta, ibland kommer dom bara jag ska böja mig ner för att knyta skorna, vissa dagar känns dom mer andra dagar är det som om det bara rullar till i bröstet. Jag har både gjort EKG, UL för jag hade en liten förändring på mitt EKG men sen hittar dom inget på själva UL! jag tror hela tiden att läkarna har missat något och att det ör något fel. Jag känner efter hela tiden och är orolig….hur har det gått för dig och hur hanterar du det? nu känner jag mig inte så ensam längre…kram

Svar på kommentaren:
Terese 2 månader sen

Har också flera efter varandra ibland. Mina extraslag kommer i vila men även ibland vid promenader. Dom kan komma när jag böjer mig ner osv. Får du extraslag vid promenader/ansträngning? Jag har gjort långtid ekg två gånger och ultraljud samt arbets ekg. Det visar på måttliga sves (extraslag i förmak) enstaka ves extraslag. Alltså inget som dom tycker är anmärkningsvärt.

Jacqueline 1 månad sen

Vid mitt senaste långtids-ekg visade det på stora mängder sves, en del ves , sinuspauser och hjärtklappning vissa stunder. För mig känns det som pulsen hoppar och lever sitt egna liv. Har under flera år lagt oerhört mycket tid på att läsa in mig via diverse internetsidor, gjort 3 långtids-ekg och x antal vanliga, och oroat mig sönder och samman. En dag bestämde jag mig att nu får det vara nog, har jag inte dött under dessa 12 år med extraslag, kommer jag förhoppningsvis inte göra det heller. Accepterade att de finns (dagarna innan mens och vid ägglossning är värst för min del) och helt enkelt slutat oroa mig över dom. Slutade kontrollera min puls i tid och otid. Idag har jag inte ont av dom på samma sätt som tidigare, de finns där, kan emellanåt uppleva de som obehagliga, men intalat mig att jag är ordentligt undersökt av flertalet läkare (alla kan ju inte missa något livshotande, förhoppningsvis :).)

Mia 8 månader sen

Hej Johanna! Hittade din blogg och dina inlägg precis nu när jag googlade, lider av samma och har inte tänkt på att det faktiskt inträffar vid ägglossning!Hur har det gått för dig med dina extraslag, har det hjälpt med hälsokosten? Kanske borde köpa jag också tänker jag.

BE 11 månader sen

Hej Johanna! Kom in på din blogg för några månader sedan och läste om dina besvär. Jag har samma och det blev värre efter min andra graviditet. Är också helt säker på att det är hormoner. Började skriva upp och jag har liksom du hjärtklappning vid ägglossning samt mens. Förhoppningvis lär man sig leva med det. Gjort ul av hjärtat pga att EKG visade avvikande men ul visade inget.

Lena 1 år sen

Hej Johanna! Har haft dessa jobbiga extraslag i snart 10 år från och till. Ingen förstår den rädsla och ångest detta ger, bara den som har dessa hjärtproblem. Är 56 år nu och det har blivit värre när jag kom i klimakteriet. Har försökt fråga läkaren om det beror på hormoner som spökar men det tror dom inte. Har du fått något som du tycker hjälper? Äter bisoprolol 1,25 mg morg och kväll. Men tycker inte det hjälper mer.
Tillsammans måste vi “upp till kamp mot ett hjärta som skrämmer och bråkar”
Om vi slår våra kloka huvuden ihop kanske vi hittar nåt som hjälper!!
Mvh Lena ä

Pirkko 1 år sen

Hej
Jag sökte till sokolova kliniken betalade stora summor.
Blev tyvärr inte hjälpt av dem fick aldrig någon kontakt mjölka mig bara på pengar.
Har kommit i klimakteriet o alla dess olika kropps symtom otrevligt men får klara genom ändra kosten mm.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tyvärr har jag gjort samma och är extremt missnöjd.
Skrev om uselt mottagande.

Sök Sokolova på bloggen så ser du…

Trist!!

Tanja 1 år sen

Glad att jag hittat hit. Mina extraslag dök upp i somras och jag har sökt hjälp hos min läkare som remitterade till hjärtspecialist. 72h-EKG 6% SVES), hjärtultraljud (normalt), sköldkörtelprov och 24h-blodtrycksmätning som pågår i skrivande stund. Intressant att höra era tankar kring hormonll koppling. Tar också extra magnesium (citrat). Kommer att leta vidare efter orsaken.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Hej Tanja! Välkommen :)

Jag har gjort massor med undersökningar. Ultraljud är A och O på hjärtat- det är viktigast att göra först.

Det är fruktansvärt jobbigt med detta extraslag. Jag är 99% säker på att nu beror det på hormoner. Tagit sköldkärtelprover två omgångar, ett i februari och ett nu i september. Alla värden är perfekta.
Även blodvärde som ligger på 138 så det är jöttebra.

Men ingen pratar om detta, ingen pratar om vad som händer i kroppen, hjärtat… när hormonerna förändras. Östrogenet har ett skydd, när det minskar kan man alltså få jobbigt med extraslag eller hjärtklappning.

Sjukt jobbigt. Jag hade riktigt tufft för tre veckor sen. Jag hade 20 extraslag per minut. Åkte in faktiskt. Orkade inte….
Men det var inget “fel”. Så vi får hjälpa varandra, berätta, stötta. Perioderna med extraslag är superjobbiga.
men vet man om att det inte är farligt går det bättre.

Jag tränar och lever som vanligt när jag har dem. Kommer oftast varannan månad.

Oftast vid ägglosning före mens.

Hoppas allt går bra för dig, skriv gärna igen!

Kram Johanna

Tanja 1 år sen

Hej igen, nu har jag fått svar på proverna och allt ser normalt ut, både blodtryck efter 24h-mätning och värden för sköldkörteln. Jag kommer att prova med betablockerare på lägsta dos Bisoprolol 2,5mg under kommande månad. Det ska i bästa fall ta bort symptomen, så att jag helt enkelt inte känner extraslagen. Får se hur det går. Jag frågade läkaren om han trodde att det kunde vara hormonellt men det trodde han med största sannolikhet inte att det var baserat på info om just min situation. Ja, vi får se hur betablockerarna fungerar. Skriver igen när jag har något att berätta. :-)

Linda 1 år sen

Hur går det med ditt hjärta? Sitter själv i väntrummet hos läkaren för extraslag som plötsligt kommer flera på rad :-(

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Varit hemskt hemskt hemskt. Men måste acceptera, lära mig hantera detta. Skriver varje vecka, nu har jag haft en vecka helt utan extraslag, två veckor innan var det kaos. 99.5 % säker nu att detta ÄR hormonellt.

Hoppas det går bra, du kan vara lugn efter du gjort EKG. Extraslag är inte farligt..

men så jobbigt psykiskt.

Kramar

Marie L 1 år sen

Hamnade här hos dig när jag googlade hög puls + mens. Jag är två år äldre än dig och haft besvär med rusningar och extraslag i några år nu. Just nu sitter jag rakt upp och ner i soffan med 110 i puls och dunderhuvudvärk. Detta scenario har inträffat tidigare vilket lett till ett antal besök på akuten utan att man hittat något fel. Otäcka volter i bröstet som gör mig kallsvettig och rädd. Precis som du har jag kopplat ihop det med att det kommer i samband med mens (eller ägglossning) och alltså är hormonellt. Har gjort både ultraljud och arbetsekg som visat normalt resultat. Vet detta men ändå otäckt när det händer. Jag är där nu att FSH och östradiolprover visar att jag är i klimakteriet (suck)… MEN för mig började det med att hjärtat betedde sig märkligt med extraslag och rusningar, dvs långt innan värmevallningar och mensstrul (nu behagar den dyka upp lite när den vill, troligtvis snart). Tänkte det kan vara en liten “tröst” för dig att veta. Likaså som det är det för mig att läsa om dina erfarenheter. Nu ska vi bara igenom :-)

Sara 1 år sen

Hej Johanna
Jag lider med dig på alla plan ❤️
Min syster är expert inom menopaus, hon var med på SVT – Det ska hända dig med.
Vad jag förstår så är det flertal kvinnor som har de symtom som du har, pre menopaus, t om de kvinnor som trott de fått hjärtinfarkt och åkt in akut.
Jag tycker det är förfärligt att du fått betala så mycket pengar för ett provsvar men utan förklaring. Högt progesteron kan ju bero på många orsaker.
Jag hoppas du får hjälp av en BRA läkare snart
Stor kram ❤️/ Sara

Maria 1 år sen

Hej. Detta är så intressant för mig. Efter att jag fick mitt 3e barn, fick jag ca 6 mån senare konstig värk och hjärtklappning. Det resulterade i en galen panikattack mitt i natten och jag var helt säker på att jag skulle dö! Efter det vågade jag inte vara själv med min bebis utan att alltid veta att han satt tryggt/fastspänd för jag kände mig som en tickande bomb. Gick till doktorn som sa post natal depression- nä sa jag, ät ju inte alls nedslagen? Bara rädd för vad som hänt. Gick till en osteopat efter det som kunde otroligt mycket om kroppen, och jag började bli bättre. Sen luskade jag själv ut att jag kunde ha D vitamin brist vilket stämde. Det hjälpte och jag blev bättre. Detta är nu 4,5 år sedan och nu känner jag endast symptomen 1 gång i månaden- som du säger tror jag också att det är mycket hormonellt betingat. Jag kan veta nästan på minuten när min mens kommer pga bröststick och extraslag. Har lärt känna min kropp nu och vet att jag inte behöver vara rädd- men nån doktor hjälpte mig inte.

Svar på kommentaren:
Nadja 1 år sen

Hej ! Hur känns dina extraslag , tror att jag också lider av det !
Känns som att hjärtat hoppar och de blir som ett tryck i bröstet sen utsöndrar det som en adrenalinkick ut i resten av kroppen , känns dina också så ?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Varit fruktansvärt en vecka, tagit mer prover idag, men vet ju att det är hormonellt. Men läs gärna bloginläggen så kan du läsa mer.

Det är ju inte farligt men fruktansvärt påfrestande närde kör igång. Spelar ingen roll vilken period. Varken vila eller motion. Det kan slå till när som helst. Men nu stämmer det med hormonerna, varje månad stort sett samma period.

Tips är att undersöka, kolla ekg, jag gjorde öven ultraljud som är det allra bästa för att se allt. Så skönt efter.

Läs gärna de gamla inläggen så får du mer tips. Eller kanske mer frågor, haha. Skoja.

Skriv Extraslag i sökdfältet så kommer allt upp.

Stor kram till dig, försök inte oroa dig.

Kerstin 1 år sen

Har haft hormonproblem och hittade direkt dr Rika Hammarström i Stockholm på Mediquinn. Så värt ett besök! Otroligt proffsig och du får hjälp!

Pernilla 1 år sen

Detta är vanliga standardprov och de borde tas på en gyn.avd på sjukhuset. Du hade även då fått veta att östradiol ligger i nedre ref. området och progesteron ligger lite högt. Obalans mellan dessa två ger olika symtom.
Proverna bör även tas vid flera tillfällen under mens.cyklen för att se hur de förändras.
Kan bara hålla med dig att det är ett sjukt sätt att bedriva en mottagning på.
Oavsett vilka och hur många prover som ska tas ska det aldrig kosta något mer än själva läkarbesöket och då ska en återkoppling ske.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Mer än sjukt är det.

Proverna är tagna vid olika tillfällen. Jag hoppas de framöver ändrar sina rutiner så fler slipper vara med om detta. Man ska INTE behöva betala för frågor när man har betalat 2600kr. Blir arg bara jag tänker på det.

Ska ringa min gynläkare i Göteborg på läkarhuset och fråga om allt.

Tack för din kommentar!

Malena 1 år sen

Hej! Jag lider med dig. Jag förstår känslan av frustration att inte får hjälp, att kroppen plötslig inte fungerar som vanligt.
Jag själv har/hade samma problem . Med skenande hjärta och extra slag. Rusningar i kroppen. Värk i leder , huvudvärk och dålig sömn. Och hade ingen ork var bara super trött hela tiden .
Inga “vanliga ” klimakterie besvär . Så som humörssvängningar och vallningar.
Ingen förstod mig. Gick på läkar besök för både hjärta, ledbesvär, huvudvärk.
Till slut hittade jag klimakteriepodden och Gyn på St:Göran (Hillevi) i Stockholm Hon förstod precis . Fick östrogen plåster och progesteron naturligt.
Mår sååå mycket bättre. :)
Det sägs att KMS 66 ska vara bra oxå
Lycka till !
/Malena

Camilla 1 år sen

Tips till dig Johanna och andra: Mia Lundin (som ju skrivit böcker o finns att lyssna på poddar) har startat en klinik i Sthlm, hercare.se som specialiserat sig på kvinnohälsa.
Jag har lyssnat på ett antal avsnitt på Klimakteriepodden i sommar. Finns massa bra saker som tas upp! Dels förstås det rent fysiska men också vilket mindset man kan ha under en stor förändring i livet. Rekommenderas.
Jag har själv en del bekymmer men kan inte alls ta hormoner (hormoniell bröstcancer) men får insupa lite här och där om vad som kan hjälpa till i tillvaron. Kram

Monika 1 år sen

ÅH vad jag har väntat på detta inlägg.

Tack!

Minna 1 år sen

Tipsar om Klimakteriekärringar på FB, Mia Lundin har också skrivit mycket som är mer förklarande🙂

Camilla 1 år sen

Fast värdena är ju normala.. Referensvärdena står tydligt och att avvikande prover markeras med *.
Tråkigt när man inte får kontakt dock och dålig service när man betalt mkt pengar.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Inte det detta handlar om. Man ska förklara mer.
Vad man kan göra, varför hon skriver att jag har högt progesteron.
Jag ska inte räkna ut det själv, sen ska man få prata med dem utan att betala YTTERLIGARE pengar.

Nästan 3000kr.

Mia 1 år sen

Värdena är ganska höga, står ju tydligt på progesteron.

Johanna du är ju inte i klimakteriet iaf, värsta 25 åringen, haha!

Läst att man kan ändå ha en del besvär av höga progesteron.

Gudrun 1 år sen

Jag blev bara tröttare och tröttare visst hade det varit ovanligt tungt på jobbet men jag kände att så här har jag aldrig mått.Sökte till sist läkare då ville jag inte gå upp ur sängen var så ledesen och deprimerad. Fick veta att jag hade nedsättning av sköldkörteln äter nu är Levaxin och är som en ny människa.Så sök om du känner att nåt inte är som.det ska och stå på dig för läkarna är inte pålästa iaf inte på min vårdcentral.

Anonym 1 år sen

Men läkaren verkar ju inte bra. Har du kollat ditt hjärta. Mitt slår för hårt och jag tar inderal. Det är bäst att gå till en annan läkare. Finns ju många bra. Lycka till.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Klickar du på länkarna så ser du. Varit hos hjärtspecialist.

Lotte 1 år sen

Jag blir med irriterad när man får brev till svar och de skriver på “sitt språk” så ingen annan förstår….

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Så tråkigt är det.

Karin 1 år sen

Trodde du var nöjd med läkarbesöket fel att ta så mycket betaalt och kräva extra.
Finns homopater som är kunniga på det du har problem med.
Kostar lite men inte i närheten av vad du fick betala.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Mamma är homopater, men nu tycker jag att det är bättre.

Kristina 1 år sen

Det är inte klimakteriet och minskning av östrogen i kroppen som kan vara orsak till dina extra slag? Jag är själv 45 år och har i några år haft typiska besvär som sömnbesvär, sämre kvalité på hår och hud( torrt och sprött i toppar och tappar sin glans) humörsvängningar. Sen någon månad får jag också sådana där extra slag med jämna mellanrum. Känns som hjärtat ska hoppa ur kroppen. Någon gång mellan ägglossning och mens kommer de men sen är de borta för att sen återkomma nästa månad. Helt klart hormoner. Längtar så tills jag klarat mig igenom klimakteriet😄

Maja 1 år sen

Hej Johanna vilken hälsokost affär är det utanför Femanhuset skulle behöva hjälp men får den inte utav vården så dethär är sista schansen?

Icka 1 år sen

Jag har samma upplevelse hos denna mottagning. De tar betalt för extra allt. Skulle sätta in ny spiral i juni. Efter att de tagit ut den gamla klarade läkaren inte av att sätta in den nya pga av att livmodern krampar (vilket tydligen är vanligt) fick ny tid vecka efter och fick betala en ny summa pengar igen. Kände faktiskt inte ok. Har aldrig varit med om att man inte kunnat sätta in en ny spiral omgående efter den gamla (har bytt några) men visst det kan väl hända men att ta betalt för ny tid för att göra ett butt försök gjorde mig förbannad
Kram på dig

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Ofattbart. Är så besviken och så missnöjd. Tar extra betalt för allt. Värsta är att man inte får tag i dem.

Fattar inte hur de kan sköta en klinik så här. Och alla ska vallfärda dit för hon har gjort sig ett namn.
Mycket duktig, men de får ändra sina rutiner helt klart.
Kramar till dig

Katja 1 år sen

Låter inte klokt! Gör en anmälan till IVO! ( Inspektionen för Vård och omsorg).

Dess 1 år sen

Hej,

Jag tycker att du ska ta blodprov för att se om det är din sköldkörtel som spökar.
Jag känner igen mig i de du skriver. Har själv en sjukdom som heter Hashimoto, underfunktion i sköldkörteln.

Lycka till!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Har gjort det… inget fel säger de.

Eftersom extraslagen kommer varje månad nu sedan ett år är det helt klart hormoner. Sorgligt man ska få ta reda på det själv bara.

Kramar

Caroline 1 år sen

Stora kramar ❤️

Mona 1 år sen

Tack fina Johanna🌸🌸🙏🏻❤️
Jag har oxå haft liknande symtom, äter nu mediciner för sköldkörteln å hypofys.
Fick så bra tips av min privatläkare att gå till hälsokost å köpa en burk med
Jättenattsljusolja, D-vitamin å magnesium, äter en kapsel om dagen vid frukost å jag mår bättre, nästan ingen hjärtklappning eller värmevallningar.
Kan skicka en bild på burken jättenattsljusolja om du vill.
Ha det så gott å sköt om dig.
Kram kram❤️
Ps varmt tack för tipset om Brac å
Hotell Milna Osam, så fin reseskildring du å Janne gjorde, tipsade en vän idag om hotellet👍😀

Svar på kommentaren:
Susann Andersson 1 år sen

Hej,

Jätte intressant allt det ni skriver då jag själv även har stora problem med klimakteriet, värmevallningar mm mm.
Kan du vara snäll och skicka en bild på Jättenattsljusolja till mig?

//Susann

Mona 1 år sen

Hej Susann Andersson🙂
Har försökt att skicka bild på min burk från hälsokost, jättenattsljusolja men jag vet inte hur jag ska göra🤔
Kan du ge mig tips hur jag kan skicka bilden till dig?
Med vänlig hälsning
Mona

Mona 1 år sen

Tack för att du berättar!

Liselotte 1 år sen

Tack för att du lyfter detta Johanna.
Skönt att du hanterar det bättre.
Skandal av Sokolova, hon skulle berättat vad dina värden betyder.

Känner igen mig i mycket det du berättar men har också fått lära mig hantera extraslagen.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

I går skrev jag om min blodbrist och bad alla som kommenterar att inte skrämma mig i onödan. Tack snälla alla som respekterade det! Men ni som tycker att ni vet bättre än…

Jag har blodbrist! Helt ofattbart. Det har tagit mig några veckor att orka berätta, jag var riktigt ledsen det första veckorna. Jag mådde så dåligt av alla symtom men förstod inte varför.…

Hoppas ni haft en riktigt skön helg, vilket väder vi haft. Riktigt härligt vinterväder med strålande sol, krispigt klart och kallt. Igår lördag tog vi en skön långrunda ut på Eriksberg och…

Innehåller annonslänkar Fredag är här! Har ni kallt? Shit vilken kyla idag, men klart och fint ute. Jag vaknade på så bra humör efter sovit 7,5 timmar, hoppade i understället och har…