• 2019-08-20, 16:21
  • 18

Älskade augusti! Kantareller, luften, färgerna. Jag gjorde en fläskfilegryta med gratinerad blomkål igår och lade ut på instastories, det blev en storm med frågor efter recept och här kommer det! Jag dubblade receptet så fick tjejerna flera lunchlådor över.

Liknande recept finns i min bok Middag hos mig så jag hoppas ni får mycket glädje av boken i höst. Det är mycket recept både för vardag och fest. Grytor, gratänger, plock och vardagsmat. Så klart en massa festmat och tre-rätters!

Gillar ni kantareller? Visst är det gott.  Både smörstekta som de är eller i en gryta. Den här grytan hade jag gratinerad blomkål till, så gott med färsk blomkål nu. Nagga med gaffel, ringla rikligt med oliolja, havssalt, svartpeppar, paprikapulver och de sista minuterna riven parmesanost. Trevligt att servera på en skärbräda och gästerna få ta själva.

I grytan har jag kantareller och fläskfilemedaljonger, lök, vitlök. Lite grädde, dijonsenap och soja. Alltid lite sötma för det bryter av gott. Sweet chilisås eller mango chutney, lite lingonsylt funkar också i såsen.

Byt ut till lättare grädde om ni vill, jag kör matlagningsgrädde på vardagen, men 40% grädde på helgen.

 

Vill du ha potatis tar du det. Gott med både kokt, klyftpotatis eller hasselbackspotatis. Till helgen skulle jag haft exakt samma men även stora klyftpotatis till.

Och en klick gelé är gott!

Tjejerna sa -varför får man inte så här god mat på restaurang? Haha, är inte de bra betyg? Älskar dessa smaker som det blir i den här grytan.

Smaklig spis!

Idag åt vi rester och Lisa-Marie kokade couscous. Så gott efter 1,5 timma med Lucy i skogen.

Fläskfilegryta med kantareller och gratinerad blomkål

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4 st

Gör så här

Hacka löken i mindre bitar, skala vitlöken och platta till med en kniv, sedan skär i små bitar. Fräs i en panna i olja. Putsa fläskfilén, låt den den gärna vara framme en stund innan du steker den. Skär i 0,5 cm stora skivor, jag bankar ut dem lite så blir de fina att steka. Stek i lite smör eller olja så de får färg på hög värme, salta och peppra. Putsa kantarellerna, fräs i smör på högre värme i en stekpanna så de får fin färg och krymper något. Lägg i köttet och löken, häll i resten av ingredienserna och rör runt. Sänk värmen, låt grytan småkoka ca 10 minuter minst. Smakerna kommer fram ju längre den får koka. Späd med vätska om det blir tjockt. (Mjölk, grädde) Stek eller koka gröna bönor, de ska bara koka upp med lite olivolja och salt. Eller fräs i smör och salt och fräs i stekpanna.

Gratinerad blomkål med parmesan

Sätt ugnen på 175 grader. Nagga blomkålen med en gaffel så det blir små hål. Ringla rejält med olivolja över så det rinner ner. Strö havsalt, svarteppar och paprikapulver över. Lägg blomkålen i en form och gratinera i ugnen ca 20-30 minuter på 175 grader. Stör rikligt med riven parmesanost över blomkålen sista 10 minuterna. Lägg blomkålen på en skärbräda och ställ fram så gästerna får skära själva. Doftar och smakar gudomligt gott.

ca 500 g

fläskfilé

ca 250 g

kantareller eller annan färsk svamp

1 stor

charlottenlök

2

vitlöksklyftor

2 tsk

dijonsenap

1 msk

tomatpure

1 msk

soja

1 msk

sweet chilisås

3 dl

matlagningsgrädde eller 40% Eller valfri vätska

1 dl

Creme fraiche

1 msk

oxfond eller kalvfond

1 tsk

timjan, kryddan

1 msk

olivolja

Nypa

Salt och svartpeppar

Tillbehör

Gröna bönor, gratinerad blomkål, vinbärsgelé

Gratinerad blomkål

1 stort

blomkålshuvud

2 msk

riven parmesanost

2 msk

olivolja

nypa

havssalt och svartpeppar

nypa

paprikapulver

2019-08-20 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Pernilla 2 år sen

Tack så mycket för receptet! Lagade detta i fredags och det var supergott!! Blev även omtyckt av mina tonåringar och min man som inte äter svamp!! En femma av fem i betyg!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Åh vad roligt!! Kram

Marita Jansson 2 år sen

Tack för alla recept! Har precis beställt din nya bok och väntar med spänning på den!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack snälla vad roligt! Hoppas du gillar den!

Eva 2 år sen

Man tar såklart det man vill men tips och ideer bland läsarkommentarerna är guld värd tycker jag💞
Älskar bloggar där det tipsas i kommentarerna och man får ny kunskap.
56 kilo är en sån blogg som också är guld då Åse sitter inne på stor kunskap om bra och dåliga produkter så jag försöker suga åt mig all info.
Kram till dig med😍

Svar på kommentaren:
Ninni 2 år sen

Jag gillar inte middagstips med bara fett och inga kolhydrater, därför jag älskar Johannas blogg för hon lägger upp en bra balans. Vanlig god nyttig mat.
Mycket träning.
Vi behöver röra på oss mer än många matbloggar tipsar om.

Eva 2 år sen

Exakt Ninni! Håller med dig😍
Därför väntar jag med spänning på nya boken.

Karin 2 år sen

Plockat

Ullis 2 år sen

Skulle rekommendera att inte köpa matlagningsgrädde. Köp vanlig grädde och blanda ut med mjölk eller vatten i grytan så har du matlagningsgrädde. Varför betala för utspädd grädde liksom.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

För det går väldigt smidigt :-)

Eva 2 år sen

Ja matlagningsgrädde innehåller stabiliseringsämnet E407 Karragen så ta vanlig grädde och späd med vanligt vatten istället, så mycket bättre.
Vi vill helst äta så lite konstiga tillsatser som möjligt i vår mat.

Ser fram emot efter alla dina recept i nya boken😍

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Men mina recept är ju inte ristade i sten. Man kan ju ta vilken vätska som helst :-)

Eva 2 år sen

Det var bara ett tips i all välmenig❤️
Själv älskar jag att få såna tips eftersom jag inte är så bra på sånt själv om vad som finns i maten som inte är bra för människan men jag har en vän som tipsar mig om bra alternativ.
Bra att sprida kunskap om sådant känner jag. Så ta det inte negativt.
Det var ingen pekpinne på något sätt bara kärlek😘

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Absolut :-)

Vissa vill inte ha mjölkprodukter alls. Jag är uppvuxen på bondgård och hade alltid grädde.

Men alla tar olika och jag tvingar ingen ha mejeriprodukter. Skriver jag grädde skrämmer det läsare, är det för krångligt skrämmer det också.

Man ska ta det man själv vill så har man alltid basen som recept.

Ha en fin onsdag, kramar

Agneta🌹 2 år sen

Så gott😀tack för ännu ett recept!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack, det är så gott!

Karin 2 år sen

Törs man fråga var du hittar alla smarriga recept.
Kan ju tro att du har en kock utbildning.

Har polckat massor av kantareller idag finns hur mycket som helst.
Så gott.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Hittar inga recept, jag häller i vad jag tycker passar :-)

Sedan lite ideér här och lite där, lite tips från mamma eller vänner, sedan hittar jag på allt själv.

Älskar laga mat och har väldigt svårt att skriva ner recept eftersom jag bara tar i vad jag tycker passar. Efter 5 minuter har jag nästan glömt vad jag tog i så jag måste skriva ner allt så ni får recept sen.

Gott med kantareller!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…