• 2019-08-23, 13:36
  • 38

Så fick en massa ungdomar sin första dag på gymnasiet förstörd. Igen. Här i Skövde spårar nollningarna nästan alltid ur och i veckan var det dags igen. Klotter, skadegörelse och gråtande ettor som inte vill gå tillbaka till skolan. Dags att få slut på eländet!

Vad tycker du? Ska nollningarna få fortsätta eller ska vuxna sätta stopp för dem nu?

Ni som har ungdomar som går i trean på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, vad säger ni till era barn? Skulle verkligen vilja veta det.

När jag började gymnasiet blev jag också nollad på Västerhöjdsgymnasiet. Treorna ordnade bus och lekar för oss ettor. Pinsamt minns jag att jag tyckte men vi kände oss välkomna. Så när jag hörde visselpiporna i onsdags utanför Västerhöjdsgymnasiet tänkte jag mest att det var roligt.

Men det dröjde inte lång tid förrän visselpiporna dränktes av sirener, polisbilarna parkerade utanför skolan och det stod HORA med stora bokstäver på väggen. Hur tänker man när man skriver ordet HORA på skolan man går. Tänker man alls? Vad är det som saknas? Vad säger deras föräldrar?

Det är många år nu som nollningen har spårat ut helt i Skövde. Ettorna tvingas göra sjuka saker och får gamla ägg kastade på sig. Två år senare är de treor och gör ännu värre saker mot sina nollor. Och så fortsätter det.

De fortsätter ju för att det inte finns regler!

Jag tycker att det är dags att förbjuda nollningar helt! De är riktiga idioter som klottrar, slår sönder och terroriserar för alla sina klasskamrater och för alla som precis börjar skolan. Nu måste skoledningen agera! Detta måste få konsekvenser, hur ska de annars lära sig? Vittnen måste våga träda fram och de som förstörde saker ska betala för vad de gjort.

Jag har själv suttit i rättegång för just detta, två elever på gymnasiet klottrade ner en hel vägg och jag filmade och de blev fällda i rättegången. De var 17 år och jag vittnade för att jag är övertygad om att det kan hjälpa dem i framtiden.

Men om vi bara accepterar att de begår brott för att det är nollning, då lär vi dem att de kan bryta mot lagen utan att något händer. Och de lär ettorna att de ska göra likadant.

 

 

2019-08-23 Johanna Toftby

Kommentarer

Madde 6 månader sen

Känner inte alls igen detta. Ingen av mina barn har varit med om det, men dom är lite äldre. Yngsta började gymnasiet för 10 år sen. Har kompisar med yngre barn och ingen har sagt något om det. Låter som om vi var haft tur 😃

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Det är populärt de sista åren…

Jenny 6 månader sen

Håller helt med dig Johanna. När jag började 1:an för sisådär 28 år sen var nollningen redan brutal i min hemstad. Jag blev fastbundet vid en lyktstolpe och bombaderad med vitlöksvatten, vetemjöl och spritpenna. En klasskompis fick sina nya glasögon förstörda. Så Nej det är inte alls kul med nollning. Lokaltidningen kom och intervjuade några av oss och det lugnade sig med nollning i ett par år men sen var det igång igen….

Karin 6 månader sen

Tror Linköping hade mer problem för ca 10 år sedan.Men satte stopp för det då.

Karin 6 månader sen

Tror att ända sättet är att låta dom tvätta bort det dom skrivit och städa upp efter sig.
Då är det inte kul längre.
Här i Linköping är det mera lugnt och städat som gäller väldigt lite bus.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Lustigt att i “vår stad är det så bra” men när jag läser så är det kaos i de flesta städerna.

Jag tycker de ska förbjuda nollning helt och hållet.

Ann 6 månader sen

I vår kommun kallas det inspark…men är ju samma betydelse.
Klottring tror jag inte förekommer här.
Det ska klaras av olika uppdrag som treorna kommit på.
Brukar nog vara helt ok men en gren gick inte så bra förra året.
Så fler vuxna behöver nog finnas där.

ÅsaC 6 månader sen

När mina grabbar började på gymnasiet för några år sedan här i Linköping så hade skolan ett fadderprogram för treorna. Det fanns tydliga regler om vad som var ok att göra med nollorna o vad som inte var ok. Faddrarna fick skriva kontrakt med skolan och jag tyckte att det hela sköttes väldigt bra av deras skola. Men om det ser ut så på alla skolorna i Linköping vet jag inte. Så det går att sköta nollningen på ett vettigt sätt.

Nina 6 månader sen

Jag tänker så här att det finns så mycket tråkigheter ändå överallt i Sverige nuförtiden så vi behöver inte inslag av detta mer nu. Nollningen har en gång varit en lite kul grej som inte gått överstyr, men i takt med att samhället förändrats med bristande moral och empati i övrigt så måste det sättas stopp för detta skit engagemang NU!!

Människan kan inte längre sätta gränser och vad de beror på? Det vete fasiken😟

Ylva 6 månader sen

Tycker du har rätt men mycket går genom grupptryck tydligen och då för att få status och bli sedd bland “vänner” Allt smäller tillbaka någon gång i livet och att lära sina barn att behandla andra som man vill bli behandlad själv är rätt bra. Väntar fortfarande på inlägget du lovade häromdagen om dina två tjejor.
Hoppas ni hade en fin middag.

Eva 6 månader sen

Men gud så löjligt! Herregud detta måste väl dom vuxna, lärare och föräldrar sätta stopp för! Hur svårt kan det vara om varje förälder pratar med sina barn.
Dom får väl hota med att dom går med till skolan varje dag i en månad om dom inte lyssnar. Kanske dom tycker är mindre kul.
Inte hört att detta förekommit på skolor runt här i Bohuslän. Varken på min tid, min sons tid eller nu.
Helt galet ju!

Svar på kommentaren:
Marie 6 månader sen

“Mina barn andras ungar”….

Lustigt att många skriver: Åh detta händer inte på mina barns skolor… usch vad hemskt” Bara på andras skolor.

Stella 6 månader sen

Äh låt kidsen ha lite kul! Det behöver de innan de ska ut i förmyndarsamhället. Allt roligt behöver inte förbjudas!

Svar på kommentaren:
Sussi 6 månader sen

Kallar du detta kul? När Èttorna`står och gråter och är rädda? OCH treor på gymnasiet är inga `Kids`de är unga vuxna som borde tänka lite längre .
Nej allt ska inte förbjudas, men kanske om det skrämmer en förstaårselev, man är inte så tuff å stor då.
Men på din ton förstår jag att du är inte så gammal själv. Alla ska ut i `förmyndarsamhället`som då betyder att följa lagar och regler. Gäller alla som du säkert vet

Elin 6 månader sen

Nej du låter inte så smart Stella…

Jessica 6 månader sen

Usch, jag blir så fruktansvärt upprörd över hur nollningar eskalerat till rena trakasserier! Tänk vad rädda många ettor är sin första vecka på gymnasiet, jag lider med dom. För mig är det självklart att skolan ska vara en trygg plats, förbjud all form av nollning!!

Pernilla 6 månader sen

Håller helt med! Nollningen borde förbjudas!

Anneli 6 månader sen

Tack o lov att det verkar vara förskonat i Göteborg, har inte hört att nollningarna har varit annat än roliga och bara lite läskiga, alltså inte på något vis hemska eller på gränsen till olagligheter, iallafall inte förra året då min dotter började på gymnasiet .

Karin 6 månader sen

Håller med, detta måste förbjudas. Mobbning, trakasserier, kränkningar är fruktansvärt. Många som blir utsatta både i skola och på sitt arbete!

Charlotta 6 månader sen

Tycker det är sorgligt att det ska behöva vara såhär! Känner redan en viss oro inför nästa år, då våran äldsta börjar gymnasiet! Bra om vi kan få igång en debatt om detta så det sätts upp regler till nästa år!🙏

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Precis. Därför jag tycker vi ska skriva mer om detta.
Stort problem i många städer tyvärr.

Carina 6 månader sen

Hej! I Göteborg verkar mycket av nollningen ha försvunnit. Dottern börjat i gymnasiet denna veckan och vi är alla tacksamma att det inte existerar alls på hennes skola. Hört samma från flera av mina arbetskompisar som har ungdomar på andra skolor. Hoppas verkligen detta sprider sig även till de lite mindre städerna.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

I storstäder är det annat tyvärr så alla städer har sina “traditioner”. Vet att det är andra galna grejer i Göteborg även om nollningen börjar försvinna. Detta är ju ett generellt problem tyvärr.

Ann Bengtsson 6 månader sen

Håller f_n med!! Helt sjukt.
På Marks gymnasium spårade det ur helt för några år sedan då dottern skulle börja ettan. Vi fick stoppat alla planer för treorna då dom planerat att hälla/tvinga i ettorna sprit. Många som råkar illa ut på det viset.
Bra gjort Johanna 👍👍😀😀

Sussi 6 månader sen

Tycker verkligen att föräldrarna har ett stort ansvar i detta, var får dessa elever sina värderingar ifrån… Det är inte skolan och polisen som ska uppfostra våra ungdomar.
Vet flera ungdomar som inte vågat gå på Nollningen under flera år och det är väl inte det våra poliser ska behöva lägga sina resurser på.
Förbjud Nollning Nu!!
Helt rätt skrivet Johanna, eloge till dej!!

Ann 6 månader sen

I vår kommun har det ändrats detta år.
Tidigare år har eleverna själva hållit i allt.
Men förra året hände en tragisk drunkningsolycka.
Så i år har områdeschef plus andra vuxna varit med.
Att något sådant ska hända innan det blir någon ändring.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Men herre herregud! :-(

Päivi 6 månader sen

Min dotter och alla tvåor var på Boulogner på onsdagkvällen. Hon ringde till mig och tyckte att det var jobbigt med alla treor som kom dit och var jättefulla och kastade ägg på dom. Så jag fick hämta hem henne. Klottret är helt ofattbart och att man skriver hora går verkligen över gränsen. Nää det har verkligen balkat ur här I Skövde.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Men herregud, hade du en dotter som började ettan alltså?

Ja Marilyn sa hon hade hört det spårade ut totalt i Bologner i onsdags :-(

Bra du hämtade henne. Jag tycker detta är helt för jävligt. Ofattbart.

Lena.K 6 månader sen

Skulle också vilja veta vad ni säger till era barn som går i trean och var med.

Katja 6 månader sen

Helt rätt och modigt av dig att vittna!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Tack, ja jag känner dessutom mamman. Men hon tyckte jag skulle vittna.

BRA förälder som vill göra så att barnet inte fortsatte…….

Mona 6 månader sen

Bra skrivet, gillar att du tar upp viktiga ämnen på bloggen!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Tack, ja livet är ju mer än mat och kläder, klart jag skriver om annat också som jag tycker är viktigt att få ut.

Åsa 6 månader sen

När min äldste började gymnasiet var han orolig för nollningen. Jag vill minnas att han och kompisarna avstod. Undrar om det finns gymnasieskolor det fungerar bra på?🤔 Kram Å

Svar på kommentaren:
AnnaE 6 månader sen

I Vara på Lagmansgymnasiet är det rätt okej . Har aldrig hört att det är en massa bus som går överstyr där.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 månader sen

Ja det finns förstås skolor som det inte blir så illa, men har hört och läst att det spårar ur på flera gymnasieskolor.
Tragiskt.

AnnaE 6 månader sen

Ja det är fruktansvärt tragiskt 😔

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänk till Ellos  Vad gör ni idag? Här i Göteborg är det riktigt busväder och vi ska äta lite sen frukost och gå till gymet strax. Vill tipsa er om att…

Innehåller annonslänk till Ellos  Vad gör ni idag? Här i Göteborg är det riktigt busväder och vi ska äta lite sen frukost och gå till gymet strax. Vill tipsa er om att…

Tusen tack för alla era stöttande kommentarer efter rättegången igår. Idag har jag inte varit pigg kan jag säga. Jag har känt mig som i ett töcken. Totalt slut. Men också en…