• 2019-08-25, 21:58
  • 5

Här kommer ett supergott tips på en smakrik vegetarisk gratäng som sköter sig själv i ugnen. Jag har mycket vegetariskt i min bok Middag hos mig och där hittar ni även tips vad ni kan byta ut med. Massor med tips i boken som är på 240 sidor.

Den här gratängen åt vi i helgen, jag hade palsternacka, morötter, potatis och quornfärs med massa vitlök och paprikakrydda, alltså det var riktigt gott! Barnen älskade den, de tycker om vegetariskt som mättar, den här är mycket protein och rotfrukterna mättar.

Skär ner rotfrukterna, gratinera dem ca 20 minuter innan du lägger på quornfärsen. Sedan gratinerar du med färsen, ost och tomater ca 15 minuter till. Doftar magiskt gott!

(För veganskt- ta bort grädden, ersätt med vegansk ost, jag hade anammas vegofärs)

Jag hade sallad med fetaost, pinjenötter, olivolja och balsamico.

Tänk på att quornfärs blir mindre när du steker det mot köttfärs som sväller.

 

 

 

Rotfruktsgratäng med tomat och vitlök (vegetarisk)

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala rotfrukterna och skär i skivor. Inte för tjocka, då tar det längre tid. Lägg i en ugnssäker form med lite olja i botten. Häll över en skvätt grädde och gratinera i ugnen på 200 grader så rotfrukterna mjuknat. Fräs under tiden quornfärsen i en panna på hög värme i olja. Salta, peppra med svartpeppar och vitpeppar och paprikapulver. Det kommer krympa och få färg. Späd gärna med lite vatten. Lägg åt sidan. Fräs hackad lök och vitlök i en panna med olivolja, det ska bara mjukna lite. Lägg i färsen och rör runt. Ta ut rotfrukterna från ugnen, lägg över quornfärsen och halvera tomaterna och lägg på. Sist riven stark ost. Gratinera gratängen i ca 15 minuter på 200 grader. Den ska få färg och rotfrukterna ska vara mjuka.

500 gram

quornfärs/vegofärs

3 medelstora

morötter

2 medelstora

palsternackor

6-8

potatisar

2 st

scharlottenlök

2-3 st

vitlöksklyftor

1 dl

grädde

1/2 tsk

paprikapulver

Nypa

salt och svartpeppar, även vitpeppar

1 msk

olivolja

8 små

tomater

2 dl

riven stark ost

2019-08-25 Recept

Kommentarer

Eva 1 år sen

Mmm… tack för tips! Får testa i veckan😘

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Ja gör det! Mumsigt gott. Och nyttigt :)

Pernilla 1 år sen

Hej, åh, detta ser fantastiskt gott ut. Bra middagstips till veckan. Detta kommer familjen gilla.
Tack för tipset. Ser fram emot när din bok skickas ut 👍🌟
Kram Pernilla

Marica Nyberg 1 år sen

Hej Johanna,
vill bara i all välmening påpeka att quorn inte är veganskt då det är gjort på ägg.
Kram Marica

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Hej!

Jo det är den faktiskt, Anammas färs är vegansk! :)
Kram Johanna

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Har ni haft en skön helg? Här har det varit full fart med 50-årsfest, träning och Janne har kört The Distinguished Gentlemans Ride idag. Ska visa bilder sen. Men först ska jag…