• 2019-08-25, 21:58
  • 5

Här kommer ett supergott tips på en smakrik vegetarisk gratäng som sköter sig själv i ugnen. Jag har mycket vegetariskt i min bok Middag hos mig och där hittar ni även tips vad ni kan byta ut med. Massor med tips i boken som är på 240 sidor.

Den här gratängen åt vi i helgen, jag hade palsternacka, morötter, potatis och quornfärs med massa vitlök och paprikakrydda, alltså det var riktigt gott! Barnen älskade den, de tycker om vegetariskt som mättar, den här är mycket protein och rotfrukterna mättar.

Skär ner rotfrukterna, gratinera dem ca 20 minuter innan du lägger på quornfärsen. Sedan gratinerar du med färsen, ost och tomater ca 15 minuter till. Doftar magiskt gott!

(För veganskt- ta bort grädden, ersätt med vegansk ost, jag hade anammas vegofärs)

Jag hade sallad med fetaost, pinjenötter, olivolja och balsamico.

Tänk på att quornfärs blir mindre när du steker det mot köttfärs som sväller.

 

 

 

Rotfruktsgratäng med tomat och vitlök (vegetarisk)

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala rotfrukterna och skär i skivor. Inte för tjocka, då tar det längre tid. Lägg i en ugnssäker form med lite olja i botten. Häll över en skvätt grädde och gratinera i ugnen på 200 grader så rotfrukterna mjuknat. Fräs under tiden quornfärsen i en panna på hög värme i olja. Salta, peppra med svartpeppar och vitpeppar och paprikapulver. Det kommer krympa och få färg. Späd gärna med lite vatten. Lägg åt sidan. Fräs hackad lök och vitlök i en panna med olivolja, det ska bara mjukna lite. Lägg i färsen och rör runt. Ta ut rotfrukterna från ugnen, lägg över quornfärsen och halvera tomaterna och lägg på. Sist riven stark ost. Gratinera gratängen i ca 15 minuter på 200 grader. Den ska få färg och rotfrukterna ska vara mjuka.

500 gram

quornfärs/vegofärs

3 medelstora

morötter

2 medelstora

palsternackor

6-8

potatisar

2 st

scharlottenlök

2-3 st

vitlöksklyftor

1 dl

grädde

1/2 tsk

paprikapulver

Nypa

salt och svartpeppar, även vitpeppar

1 msk

olivolja

8 små

tomater

2 dl

riven stark ost

2019-08-25 Recept

Kommentarer

Eva 4 veckor sen

Mmm… tack för tips! Får testa i veckan😘

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Ja gör det! Mumsigt gott. Och nyttigt :)

Pernilla 4 veckor sen

Hej, åh, detta ser fantastiskt gott ut. Bra middagstips till veckan. Detta kommer familjen gilla.
Tack för tipset. Ser fram emot när din bok skickas ut 👍🌟
Kram Pernilla

Marica Nyberg 4 veckor sen

Hej Johanna,
vill bara i all välmening påpeka att quorn inte är veganskt då det är gjort på ägg.
Kram Marica

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Hej!

Jo det är den faktiskt, Anammas färs är vegansk! :)
Kram Johanna

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg

Vilken skön söndag, solen skiner och luften är underbar nu. Har ni haft en bra helg? Nu kommer bloggen återgå till det vanliga, har varit fullt ös den här veckan inför releasefesten…

Vilken skön söndag, solen skiner och luften är underbar nu. Har ni haft en bra helg? Nu kommer bloggen återgå till det vanliga, har varit fullt ös den här veckan inför releasefesten…