Här kommer ett supergott tips på en smakrik vegetarisk gratäng som sköter sig själv i ugnen. Jag har mycket vegetariskt i min bok Middag hos mig och där hittar ni även tips vad ni kan byta ut med. Massor med tips i boken som är på 240 sidor.
Den här gratängen åt vi i helgen, jag hade palsternacka, morötter, potatis och quornfärs med massa vitlök och paprikakrydda, alltså det var riktigt gott! Barnen älskade den, de tycker om vegetariskt som mättar, den här är mycket protein och rotfrukterna mättar.
Skär ner rotfrukterna, gratinera dem ca 20 minuter innan du lägger på quornfärsen. Sedan gratinerar du med färsen, ost och tomater ca 15 minuter till. Doftar magiskt gott!
(För veganskt- ta bort grädden, ersätt med vegansk ost, jag hade anammas vegofärs)
Jag hade sallad med fetaost, pinjenötter, olivolja och balsamico.
Tänk på att quornfärs blir mindre när du steker det mot köttfärs som sväller.

Gör så här
Skala rotfrukterna och skär i skivor. Inte för tjocka, då tar det längre tid. Lägg i en ugnssäker form med lite olja i botten. Häll över en skvätt grädde och gratinera i ugnen på 200 grader så rotfrukterna mjuknat. Fräs under tiden quornfärsen i en panna på hög värme i olja. Salta, peppra med svartpeppar och vitpeppar och paprikapulver. Det kommer krympa och få färg. Späd gärna med lite vatten. Lägg åt sidan. Fräs hackad lök och vitlök i en panna med olivolja, det ska bara mjukna lite. Lägg i färsen och rör runt. Ta ut rotfrukterna från ugnen, lägg över quornfärsen och halvera tomaterna och lägg på. Sist riven stark ost. Gratinera gratängen i ca 15 minuter på 200 grader. Den ska få färg och rotfrukterna ska vara mjuka.
500 gram
quornfärs/vegofärs
3 medelstora
morötter
2 medelstora
palsternackor
6-8
potatisar
2 st
scharlottenlök
2-3 st
vitlöksklyftor
1 dl
grädde
1/2 tsk
paprikapulver
Nypa
salt och svartpeppar, även vitpeppar
1 msk
olivolja
8 små
tomater
2 dl
riven stark ost
Mmm… tack för tips! Får testa i veckan😘
Ja gör det! Mumsigt gott. Och nyttigt :)
Hej, åh, detta ser fantastiskt gott ut. Bra middagstips till veckan. Detta kommer familjen gilla.
Tack för tipset. Ser fram emot när din bok skickas ut 👍🌟
Kram Pernilla
Hej Johanna,
vill bara i all välmening påpeka att quorn inte är veganskt då det är gjort på ägg.
Kram Marica
Hej!
Jo det är den faktiskt, Anammas färs är vegansk! :)
Kram Johanna