• 2019-08-29, 21:36
  • 14

Lovade er recept på grönsakspajen jag gjorde igår. Gillar ni grönkål? Jag älskar det i paj eller bara chips med lite olja och salt. Gjorde även en smoothie precis, grönkål är supernyttigt och känns fräscht. Pajen är vegetarisk och märker att ni gillar alla vegetariska rätter. Jag har ätit vegetariskt hela veckan förutom en god fisk på hotellet i går.

Jag går mer och mer över till vegetariskt på vardagarna, tjejerna gillar det också. Jag hittar massor med nya smaker som jag tycker är kul att testa och ingredienser som mättar så ni kommer få mycket inspiration här henne på mer gröna rätter. Gör pajer oftast på mandelbotten så slipper man det vita mjölet.

I min bok Middag hos mig har ni massor med nyttiga och goda pajer till vardag som fest!

Pajen är på mandelbotten med grönkål, kantareller, lök, vitlök, tomater och västerbottenost. Så god, så god och doften av grönkål och västerbottenpaj är ljuvlig.

Jag gjorde två pajer. En med mindre ost, en med lite mer ost. Pinjenötter på båda. Visst är det gott med pinjenötter!

Fräs hackad grönkål i en panna med lite olja. Salta och peppra. Ta bort stjälkarna/stammen för de kan vara beska. Rosta gärna lite grönkål som du sparar som topping över pajen sen.

En med lite mindre ost och frasig grönkål som topping efter jag tagit ut pajen ur ugnen.

Denna nedan är med lite mer ost (2 dl västerbottenost)

Alltså…. den är så god så ni anar inte. Hoppas ni tycker om det. Vill man byta ut grönkålen är spenat också gott. Eller varför inte smula ner 100 gram ädelost om ni gillar det. Passar med grönkålen. Jag hade en äggstanning, ta den vätskan du vill ha. Mjölk eller grädde. Är det på helgen har jag grädde. Lite smalare på vardagen. Detta är en trevlig och festlig paj om du vill ha något vegetariskt mättande på buffén.

 

 

 

 

 

Himmelsk grönkålspaj med kantareller -vegetarisk

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4-6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Låt smöret bli rumsvarmt, rör ihop mandelmjöl och sesamfrön, (gärna mixa om du har mixer.) Rör ihop med ägg, smör och lite salt. Tryck ut i en pajform och förgrädda skalet i mitten av ugnen ca 8 min. Nagga med en gaffel innan.

Fyllning

Rensa bort stammen/ stjälkarna på grönkålen. Strimla och riv grönkålen och fräs i lite olja i en panna. Den ska krympa och bli som på bilden. Salta och peppra. Hacka lök och vitlök, fräs i lite olja i pannan snabbt. Ta upp allt. Putsa och rensa kantarellerna, stek dem utan olja eller vätska i en het panna, så försvinner vattnet bort. När de krympt och fått färg, tillsätt lite smör, salt och peppar. Häll i grönkålen, löken och rör om. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet och skär tomaterna och lägg på. Vispa ihop ägg, vätska, med salt och peppar och oregano. Häll vätskan över hela fyllningen. Ska du ha ädelost i smular du ner det i vätskan. Sist riven västerbottenost över pajen och rikligt med pinjenötter. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg. Servera med en fräsch sallad och njut! Jag ringlar alltid lite olivolja och balsamico på salladen.

Pajbotten

3 dl

mandelmjöl

1/2 dl

sesamfrön

40 gram

smör

1 st

ägg

Nypa

salt

Fyllning

220 gram

färsk grönkål, strimla och hacka

150 gram

kantareller

1 st

rödlök

2 st

vitlöksklyftor

6 st

babytomater

1 -2 msk

pinjenötter

200 gram

västerbottenost

1 tsk

oregano

1/2 msk

smör

1 msk

olja

Nypa

salt och peppar

3 st

ägg

3 dl

grädde eller mjölk

2019-08-29 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Katarina 3 veckor sen

Mums😜Blir sugen o inspirerad av dina recept. Hittade oxå ett gott vegetariskt recept med fyllda paprikor med bla kikärtor, soltorkade tomater , Västerbotten ost mm Tycker oxå att prova nya vegetariska recept 😊

Ann 3 veckor sen

Tack för alla goda recept du lägger ut.
En utav mina barn är vegeterian men äter skaldjur.
Sambon äter inget från havet

Tack för alla goda recept du lägger ut. Fått inspiration många ggr.
Min dotter är vegeterian och lusläser vad allt innehåller.
Hon äter skaldjur…. men sambon äter inget från havet:)
Lite lättare med sonen och hans fru dom äter nästan allt.
Så för mej blir det alltid lite huvudbry vad man ska bjuda på.
Men det brukar lösa sej med många grytor ock kastruller :)

Svar på kommentaren:
Ann 3 veckor sen

Blev lite dubbelt där :)

Jessica 3 veckor sen

Smarrigt det ser ut :)
Finns receptet i din bok?
Stor kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Nej inte detta, har fler andra pajer i boken men däremot ett vegetariskt recept på en lasagne med grönkål i! Den är så god!

Trevlig helg, kramar

Jenny 3 veckor sen

https://www.facebook.com/2076056812656874/posts/2319969804932239?sfns=mo

Har inget med ditt inlägg att göra men vet att du kämpar mot alla nättroll och vill därför dela med mig av denna! 👊🏻✨

Åse 3 veckor sen

Ser fantastiskt god ut. Om magen protesterar mot kantareller och annan svamp, vad föreslår du istället ? Eller bara utesluta. Mvh Åse

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Jag tycker inte man behöver svamp alls. Mycket grönkål och goda smaker, gillar du ädelost är det supergott att smula ner i äggstanningen!

Anna 3 veckor sen

Den såg galet god ut, måste absolut testas!! Älskar pinjenötter

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Ja men alltså jag bara älskar det! Visst är det gott!

Anonym 3 veckor sen

OMG va gott det ser ut!! Gjorde grönkålspaj till julaftons buffé förra året. Alla åt o tyckte om den. Får göra igen enligt ditt recept här. Passar bra nu på hösten😋Gjorde grön smoothie idag som ”mellis”. Grönkålschips är mumsigt som snacks o som du skriver, även som topping.

Kul med nya recept🙌

Mvh
Anneli

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Vad gott! Mina favoriter på julbordet är brysselkål med hasselnötter och mammas stuvade grönkål. Jansson också :) Kommer en hel del julrecept i boken!

Ja testa denna, höstig och god.

Trevlig fredag!

Eva 3 veckor sen

Alltså jag blir så sugen på all din mat! Mycket jag vill testa nu och längtar efter din bok😍
Tack för all inspiration!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Vad glad jag blir, mat är så mycket mer än recept! I boken får du massor med recept och tips, 300 bilder och alla högtider :-)

Trevlig fredag!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg

Vilken skön söndag, solen skiner och luften är underbar nu. Har ni haft en bra helg? Nu kommer bloggen återgå till det vanliga, har varit fullt ös den här veckan inför releasefesten…

Vilken skön söndag, solen skiner och luften är underbar nu. Har ni haft en bra helg? Nu kommer bloggen återgå till det vanliga, har varit fullt ös den här veckan inför releasefesten…