ANNONS
Integritet på Tailsweep

Torskrygg med gratinerad fänkål, tomat och parmesansås

/


Den här torsken lagade jag igår och vi åt en riktigt god söndagsmiddag. Lätt och fräsch mat med färsk vit fisk. Älskar torskrygg.
Jag hade en parmesansås till, det är så gott till fisk men vilken vit sås som helst är gott. Eller skirat smör. Tillbehören var sparris, gratinerad fänkål, tomat och grönkålskrisp. Jag gillar när det är både vackert för ögat men även olika konsistenser på tillbehören. Därför ofta man får krispiga små olika tillbehör på restauranger, det är så gott och trevlig konsistens.
För inte tala om parmesansåsen…


Kokade potatis till som jag pressade.
Ät mer fisk. Vi äter det flera gånger i veckan, har ni barn eller tonåringar är det superbra med fisk. Hörde på nyhetsmorgon att tonåringar behöver riktigt bra vällagad mat, om de inte mår psykiskt bra och äter slarvigt eller bara skräpmat och mackor blir de lättare deprimerade, psykiska besvär blir sämre. Det visade en ny studie precis.
Det funkar inte bara med en macka till lunch. En gång men inte dagligen. Lär dem att laga mat, låt dem vara med i köket och låt dem testa och prova sig fram med nya smaker som de lär sig tycka om. Mat ska vara kul och mat är så mycket mer än bara recept.
Precis det min bok handlar om. I morgon kommer den! 🙂


Jag lade lite färsk grönkål i en form, ta bort stjälkarna. Pressa lite citron över, ringla olivolja, havssalt och in i ugnen ca 10 minuter så blir det galet goda chips som du kan lägga på tallriken eller äta som snacks. ca 200 grader men bränn dem inte.


Gillar ni fänkål? Jag gillar lakrits så detta är ju som godis för mig. Smakar lite lakrits men inte mycket. Passar till fisk.
Skär bort det gröna bladen, ta bort det yttersta skalet. Skär i kuber och stek i olja och salta och peppra. Lägg sedan runt om fisken i formen med tomaterna. Ringla olivolja över.


Sätt en fisk/kött termometer i fisken, den ska upp till 55 grader så är den perfekt. Torsk får inte bli överstekt, då blir det torr. (All fisk) Lägg gärna fisken ligga framme en stund innan, skär lite smör och lägg på, salta och ta lite vitpeppar.
Kolla så god fin torskrygg! Lyx med färsk fisk, vi älskar det. Smälter i munnen.


Så här blev det:
Färsk torskrygg i ugn med fänkål, tomater, kokt sparris, pressad potatis, parmesansås och grönkålskrisp som topping.



4 portioner: 
ca 800 gram färsk fin torskfile
två fänkål
ca 10 babytomater
1 knippe färsk sparris
1 citron
ca 2 dl färsk grönkål utan stjälkar (riv av)
potatis, pressad eller mos
färsk dill
smör
olivolja
Parmesansås 4 port
2 dl riven god parmesanost
1 charlottenlök
2 dl vitt matlagningsgvin
2 dl creme fraiche
2 dl grädde (ta den ni vill, både lätt och 40% blir bra)
nypa vitpeppar och salt (ganska rejält med krydda, men smaka av)
Gör så här:
Koka potatisen. Sätt ugnen på 170 grader. Lägg fram fisken och låt den vila ca 20 minuter. Lägg ett par klickar med smör i en ugnsform och fisken över. Salta och ta lite vitpeppar.
Skär fänkålen i kuber, se bilden. Fräs i lite olivolja i en panna, salta och peppra lite. Lägg allt runt om fisken. Dela tomaterna och strö runt om. Sätt in en termometer, sätt in fisken i mitten av ugnen och gratinera ca 20 minuter tills fisken är uppe i 55 grader. Ta ut formen ibland och ös på med lite smör som smält.


Gör såsen. Skär löken i små bitar. Fräs i en gryta med lite olivolja så det blir mjukt. Häll i matlagningsvinet och låt koka ihop så det blir ett par matskedar kvar. Häll i grädden och creme fraichen, rör runt, sänk plattan. Salta och peppra. Häll parmesanosten och rör runt, koka på svag värme ca 5 minuter, dra åt sidan.
Koka sparrisen eller grilla. Jag tycker kokad sparris är gott till fisk. Glöm inte salta och lite olivolja i vattnet. Bara koka ett par minuter.
Sista minuterna ställ in grönkålschipsen och höj upp ugnen lite. Ta ut fisken, lägg folie så den håller sig varm. Chipsen får fort.
Pressa potatisen, lägg upp fisken, lägg på alla tillbehör.
Njut! Ställ gärna fram mer sås. Den kommer gå åt.


Jag och Lucy har tagit vår dagliga runda i skogen. En timma minst motion i skogen varje dag.




4

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00