Idag gjorde jag kycklingryta med kokosmjölk, det var så längesen och det är enkelt att svänga ihop och smakar underbart. Ingefära, vitlök, sambal oelek och kokosflingor, lime ihop med kokos är otroligt gott och det blir en bra balans mellan smakerna. Vi älskar detta här hemma! Bra till lunchlådor. Detta är en mättande och god maträtt som passar både vardag som fest. Har du gäster- gör den i god tid så kan du bara värma på den.
Jag tycker ofta thaimat är för mycket socker i om man äter ute eller beställer hem. Förra helgen hämtade vi thaimat, jag kunde knappt äta upp min mat för jag mådde illa av allt socker.
Nästa gång ska jag säga att de får göra maten utan socker i. I Thailand är det inte alls dessa smaker på maten vi får här i Sverige när vi äter ute. Visst är det synd. (inte överallt men ofta)
Laga riktigt god thaigryta hemma istället, vill ni ha vegetariskt byt ut kycklingen mot halloumi! Smakar riktigt gott och grytan går att göra exakt likadant men ta bort kycklingen.
Jag hade råris och en krispig sallad med sesamfrön till. Ställ gärna fram olja, vinäger, balsamico och har du färska kryddor ställ fram det till gästerna. Det är gott att ringla över hur man vill och gärna plocka av färska örter.
För vegetariskt: Byt ut kycklingen, skär halloumi i stavar eller kuber och stek ihop med lök och vitlök så de får yta i olivolja. Ta upp halloumin och lägg åt sidan. Fräs paprikan och gör enligt recept. Lägg i halloumin i såsen och koka upp, rör runt men försiktigt. Krydda och ta alla ingredienser som vanligt.
Bli inte skrämd över en lång lista med ingredienser. Det är busenkla saker. Handla hem så har du i kylen till nästa rätt.

Gör så här
Ta ur kärnorna ur paprikorna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär vitlöken i små bitar, gör samma med löken. Fräs i olja så det mjuknar. Lägg ner paprikorna och stek snabbt. Ta upp allt och lägg åt sidan. Strimla kycklingen på en ny bräda av plats. Stek lite i taget i pannan i olja och krydda med salt och peppar. När all kyckling i är stekt, lägg i en större panna och löken och paprikan. Häll i vätskan, sambal oelek, cyrrypasta, soja, sweet chili, pressad lime och ingefäran. Rör runt, smaka av. Salta och peppra. Sänk plattan så det får stå och småkoka, strö över lite maizena om grytan inte blir tjock. Kokosmjölken kan vara olika i konsistens. Jag köper ofta kung markattas som är krämig och god. Häll sist i 1 msk kokosflingor. Blir magiskt! Dekorera gärna med hackad persilja.
Tillbehör
Jag serverade råris, nyttigare och mättar bra. Lägre gi. Kokar ca 40 min. ca 3 dl ris till 4 portioner. Krispig sallad är så gott till grytor. Riv, lägg i en skål, lägg i delade tomater, strö semamfrön över samt olivolja och balsamicovinäger.
4 st
kycklingfileér
1 st
röd paprika
1 st
gul paprika
1 st
scharlottenlök
2 stora
vitlöksklyftor
1 msk
färsk riven ingefära
1 msk
röd currypasta
2 tsk
sambal oelek
1 msk
kokosflingor
2 msk
soja
1-2 msk
sweet chili
1 st
pressad lime, plus rivet skal
600 ml
kokosmjölk
1 msk
olivolja
1 msk
fryst, hackad persilja
Sallad
1
salladshuvud
15 st
babytomater
1/2 msk
sesamfrön
1 /2 msk
olivolja
1/2 msk
balsamicovinäger
Ska det verkligen vara 2 msk soja? Det lät väldigt mycket! Ser väääldigt gott ut, ska testa ditt recept snarast!
Jajamen! Det stämmer, det ger bra smak och även sälta men smaka av… gör alltid jag när jag lagar. Häller inte i allt på en gång.
Smaklig spis! Kramar
Gjorde precis denna rätt och den är sååååååååå god!!!!
Jag är besatt av dina recept, vi verkar ha samma smaklökar hahaha
Du är grym!
Tack snälla, vad roligt :)
Så gott med lax!
Gjorde denna rätt igår och vi har rester till idag också. Kan tänka att den är ännu godare idag , men sååå gott det blev. Mums, kommer att spara och göra detta fler gånger
Detta ska jag prova, det låter jättegott. Har provat flera av dina recept och blir alltid väldigt nöjd. Ska beställa din bok också tänkte jag. Ha det gott!
Håller med ang att det är mycket socker i thaimat, jag brukar be att få utan och då brukar dom säga att dom inte kan garantera smaken, men hittills har jag aldrig känt någon skillnad 😊
Så jobbigt med så mycket socker, usch jag mådde illa sist. Det gör man om det är massor med socker, precis som när man ätit massor med godis.
Men med mat vill man inte må så. Kommer absolut säga -INGET socker nästa gång. De får lära sig laga utan socker men ofta är det lathet. Det går fortare än massa andra goda kryddor.
Mums! Äskar dina recept! Tack tack tack❤️
Tusen tack Maria, vad roligt!
Tack för tips, ska verkligen försöka hålla i minnet att prova detta! Bra att du tänker på oss vegetarianer också:)
Tack, ja detta är så gott. Testade faktiskt med halloumi, delade upp så jag hade en skål med lite av varje, haha.
Jag äter gärna vegetariskt under veckorna, men hade kyckling hemma. Kul att kunna tipsa om både och!
Det vattnas i munnen var gång du lägger ut recept på din blogg:)ser så gott ut alltihopa :))
Så gullig du är, tack snälla.
Testa detta, det var så gott.
Det ser verkligen supergott ut, jag blir väldigt inspirerad av dina tips och utförliga beskrivningar. Här blir det ugnsbakad lax med couscous och en god salsasås till. Och givetvis en krispig sallad, kan inte äta middag utan några grönsaker eller sallad till.
Hoppas att du får en fin dag. Kram
Tack Lena!
Åh vad gott det lät, måste nog göra det. :)
Ja alltid massa grönsaker och krispig sallad, kan inte äta maten annars. Känns jättefel och tomt..
Tack det samma!
Kramar
Denna maträtt med kyckling och kokosmjölk lät gott. . Kan man pressad potatis till. Jag läste att kunde ha ris till .
Ha en bra dag.
Kram Ulrika
Man har vad man vill :-)
ha en fin och skön onsdag!
kramar