ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kycklinggryta i kokosmjölk med ingefära och vitlök

/


Idag gjorde jag kycklingryta med kokosmjölk, det var så längesen och det är enkelt att svänga ihop och smakar underbart. Ingefära, vitlök, sambal oelek och kokosflingor, lime ihop med kokos är otroligt gott och det blir en bra balans mellan smakerna. Vi älskar detta här hemma!


Jag tycker ofta thaimat är för mycket socker i om man äter ute eller beställer hem. I Thailand är det inte alls dessa smaker på maten vi får här i Sverige när vi äter ute. Visst är det synd. (inte överallt men ofta)
Laga riktigt god thaigryta hemma istället.

Jag hade råris och en krispig sallad med sesamfrön till. Ställ gärna fram olja, vinäger, balsamico och har du färska kryddor ställ fram det till gästerna. Det är gott att ringla över hur man vill och gärna plocka av färska örter.


För vegetariskt: Byt ut kycklingen, skär halloumi i stavar eller kuber och stek ihop med lök och vitlök så de får yta i olivolja. Ta upp halloumin och lägg åt sidan. Fräs paprikan och gör enligt recept. Lägg i halloumin i såsen och koka upp, rör runt men försiktigt. Krydda och ta alla ingredienser som vanligt.

Kycklinggryta med ingefära och kokosmjölk 4 port 
4 kycklingfiléer
400 ml kokosmjölk
1 stor röd paprika
1 gul röd paprika
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
2 tsk sambal oelek (mer eller mindre hur stark man  vill ha)
2 msk japansk soja
1 pressad lime
2 msk olivolja att steka i
ev 1 msk kokosflingor salt och peppar
(försiktig med salt om du har soja)
fryst persilja till dekoration

Gör så här
Ta ur kärnorna ur paprikorna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär vitlöken i små bitar, gör samma med löken. Fräs i olja på hög värme så det mjuknar något. Lägg ner paprikorna och stek snabbt. Ta upp allt och lägg åt sidan.

Strimla kycklingen på en ny bräda av plast. Stek lite i taget i pannan i olja och krydda med salt och peppar.

När all kyckling i är stekt, lägg i en större panna med löken och paprikan. Häll i vätskan, sambal oelek, currypasta, soja, pressad lime och ingefäran.

Rör runt, smaka av. Salta och peppra. Sänk plattan så det får stå och småkoka, strö över lite maizena om grytan inte blir tjock. Kokosmjölken kan vara olika i konsistens. Jag köper ofta Kung markattas som är krämig. Häll sist i 1 msk kokosflingor om ni ska ha det. Blir magiskt! Dekorera gärna med hackad persilja.

Tillbehör
Ris eller blomkålsris, klyftpotatis funkar ju också, gott med sallad, ringla lite balsamico över är så gott och passar bra till kokosmjölk. 

20
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00