ANNONS

Lax i parmesansås med tomat och spenat

/


Den här laxen gjorde jag häromdagen, den blev riktigt god. Passar både till vardag och fest, enkelt i en stor hög stekpanna och bara ställa fram så gästerna får ta själva.
Jag älskar parmesansmak, detta blev riktigt gott! Tomater med sin syra passar bra ihop med parmesan.


Följ mig gärna på min Facebook HÄR för massor med middagstips varje dag! 




Lax i parmesansås med tomat och spenat 4 portioner

4 laxfiléer ca 150 gram/person
1-2 dl färsk bladspenat
8 babytomater
1 stor schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl riven parmesanost
1/2 dl vitt matlagningsvin eller vanligt vin
1 dl creme fraiche
3 dl grädde (jag tar hälften mjölk, hälften grädde 40%)
1 nypa citronpeppar
1 nypa svartpeppar och salt
1-2 msk olivolja
Gör så här:
Stek laxen i olja så den får fin stekyta, den ska bara få färg. Lägg på en tallrik åt sidan. Hacka löken i små bitar och skär vitlöken i mindre bitar, fräs i olivolja i en panna med högre kanter. Stek så det mjuknar, tillsätt vinet och koka ihop så ca 1-2 msk återstår. Häll i vätskan i lökblandningen och tillsätt kryddorna och parmesanosten. Låt koka ihop, lägg i laxen och sänk plattan, späd med mer vätska om det behövs. Ska bara småputtra så laxen blir klart och smakerna sätter sig. Dela tomaterna i halvor och lägg i tomaterna och spenaten. Låt koka några minuter, sedan klart.
Serveringstips: Det mesta funkar! 
Till vardag: Råris, blomkålsris, vanligt ris eller klyftpotatis. Även pressad potatis som är festligare om du bjuder på middag. Förstås en fräsch och krispig sallad gärna med olivolja, balsamico, citronpeppar. Ställ fram kryddor, gärna färska på bordet.
Till helgen skulle jag haft pressad potatis eller goda potatishalvor i ugn med havssalt, olja och timjan.
Gott!

7
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00