Lax i parmesansås med tomat och spenat


Den här laxen gjorde jag häromdagen, den blev riktigt god. Passar både till vardag och fest, enkelt i en stor hög stekpanna och bara ställa fram så gästerna får ta själva.
Jag älskar parmesansmak, detta blev riktigt gott! Tomater med sin syra passar bra ihop med parmesan.


Följ mig gärna på min Facebook HÄR för massor med middagstips varje dag! 
Lax i parmesansås med tomat och spenat 4 portioner

4 laxfiléer ca 150 gram/person
1-2 dl färsk bladspenat
8 babytomater
1 stor schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl riven parmesanost
1/2 dl vitt matlagningsvin eller vanligt vin
1 dl creme fraiche
3 dl grädde (jag tar hälften mjölk, hälften grädde 40%)
1 nypa citronpeppar
1 nypa svartpeppar och salt
1-2 msk olivolja
Gör så här:
Stek laxen i olja så den får fin stekyta, den ska bara få färg. Lägg på en tallrik åt sidan. Hacka löken i små bitar och skär vitlöken i mindre bitar, fräs i olivolja i en panna med högre kanter. Stek så det mjuknar, tillsätt vinet och koka ihop så ca 1-2 msk återstår. Häll i vätskan i lökblandningen och tillsätt kryddorna och parmesanosten. Låt koka ihop, lägg i laxen och sänk plattan, späd med mer vätska om det behövs. Ska bara småputtra så laxen blir klart och smakerna sätter sig. Dela tomaterna i halvor och lägg i tomaterna och spenaten. Låt koka några minuter, sedan klart.
Serveringstips: Det mesta funkar! 
Till vardag: Råris, blomkålsris, vanligt ris eller klyftpotatis. Även pressad potatis som är festligare om du bjuder på middag. Förstås en fräsch och krispig sallad gärna med olivolja, balsamico, citronpeppar. Ställ fram kryddor, gärna färska på bordet.
Till helgen skulle jag haft pressad potatis eller goda potatishalvor i ugn med havssalt, olja och timjan.
Gott!

7
5

Bokmässan 2019


Nu är årets bokmässa snart igång. Nordens största kulturevenemang på Svenska mässan i Göteborg som alltid är sista helgen i september. Jag är förstås på plats, det ska bli riktigt kul! Mitt förlag Bladh by Bladh ställer alltid ut och har en bra plats som inte är svår att hitta.
Ni hittar oss i monter B04:21  Kom och hälsa på oss i Bladh by Bladhs monter!
Jag kommer bli intervjuad och ha författarsamtal i montern lördag klockan 15.30 där jag även signerar böcker om ni vill köpa. Bra mässpris så då ska ni passa på! Det är riktigt roligt att vara med på bokmässan för att prata om min bok Middag hos mig. En ära att få vara med och träffa författarkollegor, mingla och dela erfarenheter, nätverka och lyssna på spännande och lärorika seminarier.


Här med världens bästa förläggare Annika Bladh med mina författarkollegor Helen Stommel och Bettina Bieberstein! Ska faktiskt på Helen Stommel Olssons bokrelease på onsdag i Göteborg för att fira hennes bok ”Den nakna flickan”. Ska bli kul att vara gäst på någon annans release den här gången 😉


På kvällen ska vi på författarmiddag på Dorsia så det blir en fullspäckad helg. Kommer förstås åka upp till Stockholm fredag för att uppvakta Magnus på hans premiärshow och galapremiär på Cirkus men snabbt ner till bokmässan igen lördag morgon. Magnus och Mats kom till min bokrelease trots fullspäckat schema och tidig morgon, det är roligt att stötta varann.
Hoppas vi ses på bokmässan! Kom dit! Monter B04:21 15.30 signerar jag böcker.

11
0

Tacogratäng på minitubs


Vilken skön söndag, solen skiner och luften är underbar nu. Har ni haft en bra helg? Nu kommer bloggen återgå till det vanliga, har varit fullt ös den här veckan inför releasefesten men nu ska det blir mer recept och allt sånt jag brukar blogga om.
Vi har varit i Slottskogen med Lucy, helt underbart där uppe nu, blev sugen på tacogratäng så vi stannade och handlade på vägen hem. Detta ska ni göra!


Köpte minitubs och högrevsfärs, men gott vegetariskt med guornfärs om man hellre vill ha det. Även utan tubs om man vill ha utan kolhydrater. Lägg på mer oströra bara.
Gratänger är ju bara så gott och enkelt, bara skära ner och in i ugnen. Så här enkelt gjorde jag den här tacogratängen, vansinnigt god och fin att ställa fram. Gör gärna en guacamole till!Minitubs i botten, köttgfärs, massa grönsaker, jalapenos, salsasås, lök och vitlök och toppa med oströra. Så galet gott.
Gör gärna egen tacokrydda!
Tacogratäng på minitubs 4 portioner 
600 gram högrevsfärs eller quornfärs
8 minitubs (eller fler)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda eller 1 krm spiskummin, 1 krm paprikapulver, 1 krm chilipulver, 1 krm oregano, 1 krm lökpulver, 1 krm svartpeppar, 1 krm salt.
4 msk salsasås
1 gul paprika
2-3 tomater
ca 10 bitar jalapenos (finns på burk)
1 liten burk majs
200 gram stark riven ost
2 dl creme fraiche
olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Ta fram färsen och låt stå en stund före du steker. Fräs färsen i lite olja, hacka vitlöken och häll i färsen. Stek så den får färg, häll i kryddorna och lite vatten. Lägg ut minitubs i en stor form, lägg i färsen, skär paprika i små bitar, tomaterna i små bitar och lägg över färsen, skär löken i små bitar och strö över allt, lägg på jalapenos och rör ihop creme friache och ost i en bunke och klicka över allt.
Gratinera mitten av ugnen ca 15 minuter tills det fått fin färg.
Servera sallad och mer grönsaker, gärna en guacamole. Recept HÄR. 5
7