• 2019-09-26, 18:00
  • 18

Köttbullar med gräddsås och kokt potatis eller mos, hemmagjort från grunden och extra god pressgurka till. Kan det vara det godaste som finns? Detta skojar man inte bort. Herregud vad gott det blev! Jag rullar små köttbullar och steker dem i ugnen, det går supersnabbt. Jag lägger dem i en stekpanna det sista så de får fin yta och då gör jag såsen.

Egen pressgurka är busenkelt, åh så otroligt gott till köttbullar. Nästan ett måste.  Jag tror detta var det godaste jag ätit i år. Haha, kanske var så att jag inte ätit detta på så länge så det smakade extra gott. Lyxmat!

Jag gör alltid dubbel sats men i recept är det enkelt. För 4 portioner så dubbla när du ändå håller på så har du lunchlådor.

Hyvla gurka med en osthyvel, jag skalar den inte innan. Lägg gurkorna på en tallrik, salta ur gurkskivorna, strö alltså lite salt och låt det ligga en stund. Lägg en tallrik över som på bilden och ställ en mortel över. Jag har ingen press men detta funkar jättebra.

Låt det ligga i press i ca 30 minuter.

Köttbullar med gräddsås, pressgurka och lingon 4 portioner 

Köttbullar
ca 500 gram blandfärs (jag kör högrevsfärs eller kalvfärs. Alltså antingen eller.)
1/2 -3/4 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 liten gul lök, riv på rivjärn
1-2 msk kalvfond
salt och peppar
ev lite vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ägget i en skål, häll i grädden och ströbrödet och rör runt. Häll i dijonsenap, fonden, soja, riv lök på rivjärn, salt och peppar. Blanda ihop allt och lägg ner färsen, rör så det blir en jämt smet. Ev späd med lite vatten om det är för tjockt.

Rulla små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i mitten av ugnen ca 15 minuter. Det går fort. Stek dem gärna snabbt i stekpannan när du gör såsen så får du bra smak till sås.

Gräddsås
4-5 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk lingon
salt och peppar
några droppar kulörsoja

Gör så här:
Jag steker köttbullarna snabbt i stekpannan så det blir knaprig yta på dem och mer smak på såsen. Häll på grädden och resten av ingredienserna. Låt grädden koka ihop så den tjocknar på medelvärme, sänk plattan så det inte bränns men det ska puttra.

Pressgurka
2 gurkor
3 msk ättika 12%
1,5 dl vatten
3 msk socker
4 krm salt
1 krm vitpeppar
3 msk hackad färsk persilja

Gör så här: 

Skiva gurkorna med en osthyvel så de blir lite avlånga. Lägg på ett fat och strö salt över. Låt dra en stund. Krama ur gurkskivorna så vattnet försvinner. Lägg gurkskivorna på en tallrik som på bilden, lägg en tallrik över och en tyngd. Jag tar en mortel, går bra med något annat bara det pressas. Låt gurkorna pressas 30 minuter.
Häll vatten, ättika i en skål och tillsätt sockret, rör tills det smält. Häll i salt och vitpeppar. Hacka färsk persilja och häll i. Rör runt allt. Lägg ner gurkorna i skålen och låt stå en stund i lagen före servering.

Serveringstips Jag hade kokt potatis med skal, mandelpotatis är så gott. Men mos är ju också en riktig hit!

Strödde även lingon på tallriken, nu hade jag färska men finns även frysta. Vackert och supergott för det blir lite syrligt.

 

2019-09-26 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Anna Mountain 3 veckor sen

Ser gott ut

Sari Salonen 3 veckor sen

Ditt recept på köttbullarna har blivit en storfavorit här hemma,laga dom ett par gånger i månaden. Himmelskt goda!

Maria B 3 veckor sen

Åh måste testa detta..

Christine 4 veckor sen

Mmmmmm ser supergott ut , måste göras😊
Men en liten fråga🙄vad är kulörsoja?
Ha en härlig helg

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Soja med kulör, alltså bara för “färg”

Trevlig fredag! :)

Christine 4 veckor sen

Haha såklart 🤣tänkte att detta var något nytt , man lär sig något nytt varje dag Tack!

Karin 4 veckor sen

Visst är det gott med köttbullar finns nästan inget som slår det med pressgurka och sås.
VA du har nästan tagit mitt recept om i ugnen. Visst blir det så bra.(Skämtar bara.)
Finns så mycket husmans kost.

Trevlig helg

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

SÅ är det, väldigt gott ibland.

Ha en fin helg! :)

Eva 4 veckor sen

Husmanskost är det bästa😋 älskar också pressgurka till. Är sååå gott! Lätt och slänga ihop.
Jag köper alltid närproducerad nötfärs direkt från vårt slakteri. Så gott och allt kött är hängmörat minst 14 dagar. Bästa som finns.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Jag har slutat helt med blandfärs, tycker det luktar djur och klarar det inte alls längre.
Äter inte ofta kött…
men så är det, ju bättre desto bättre smak!

Ann-sofie 4 veckor sen

Så gott:)det ska jag testa har aldrig gjort pressgurka men du förklarar så bra så det ska jag testa kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Tack vad bra! Meningen är ju att det ska vara enkelt. Gott med goda smaker är det ändå.

Trevlig helg! Kramar

Maria 4 veckor sen

blir så glad av dina recept! Lätta att göra och ändå så festliga. Tack för att du delar med dig, blir så inspirerad verkligen🌸💕

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Tack snälla, vad roligt! Kramar

Tanja 4 veckor sen

Mums, det ser supergott ut! Blandar du Högrevsfärsen med Kalvfärs? Eller vilken Blandfärs menar du? Kram Tanja

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Nej jag tar antingen kalvfärs eller högrev för jag gillar det bättre.

Kramar

Ulrika Hultberg 4 veckor sen

Jag håller med dig Johanna. Det är den godaste maträtten jag vet . Köttbullar, gräddsås med pressgurka. Mums mums.
Ha det så bra.
Kram Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg

Är det något jag är noggrann med så är det att alltid ta mina vitaminer och mineraler varje dag. Magnesium tar jag varje kväll innan jag går och lägger mig, det gör att…

Är det något jag är noggrann med så är det att alltid ta mina vitaminer och mineraler varje dag. Magnesium tar jag varje kväll innan jag går och lägger mig, det gör att…

Nu kan jag berätta. Personen som ställt till det så mycket för mig och min familj de senaste åren är åtalad. Aftonbladet har skrivit om det HÄR  Skövde Nyheter HÄR,  Det kommer att bli rättegång…