Palak paneer med halloumi
Gillar ni indiskt? Det är ju så gott! Här kommer ett gott vegetariskt tips som jag lagade igår. Palek paneer är en klassisk indisk rätt med indisk färskost och massa spenat. Hittade inte Paneer men tycker halloumi funkade bra. Indiska osten är låg på fetthalt och hög på protein, bra om man inte vill ha kött eller kyckling.
Smakerna är med ingefära, tomat och spenat, jag hade kokosgrädde men man kan även ta vanlig grädde.
Detta blev väldigt gott, ni måste testa.
Palak paneer med halloumi 4 portioner
Ingredienser
400 g färsk spenat
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
8 cocktailtomater
2 msk riven ingefära
2 msk tomatpuré
1 msk torkad garam masala (finns på kryddhyllan)
1 tsk torkad gurkmeja
1 tsk chiliflakes, så starka eller milda som du vill ha dem
400 ml kokosgrädde (en burk)
1 grönsaksbuljongtärning
300 g halloumi
salt och peppar
olivolja
Till servering
4 portioner basmatiris, strö litte hackad gräslök över.
Raita, görs med kryddmix och 2 dl matlagningsyoghurt (kryddmix finns vid kryddorna, Santa Maria.)
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär halloumin i bitar och fräs upp den i olja på mellanvärme så den får lite färg. Ta i omgångar så den inte klumpar ihop. Hacka lök och vitlök, fräs den i olja så den blir genomskinlig men inte får färg. Blanda i ingefäran, de torra kryddorna och tomatpurén. Sänk värmen, häll på lite olivolja.
Stoppa i sådär 100 gram färsk spenat i sänder och rör runt tills bladen blir mjuka, tar du allt på en gång blir grytan överfull. Fyll på med olja om det behövs. När all spenat är mjuk, häll i kokosmjölken och smula i buljongtärningarna. Dela tomaterna och koka upp. Lägg i halloumin. Låt puttra några minuter så allt är varmt. Servera med riset, rör ihop en raita med färdig kryddmix och matlagningsyoghurt.
Njut!