• 2019-10-07, 21:59
  • 30

Idag var jag gäst hos Malou efter 10, som har tema om abort denna vecka. Jag vet att många har svårt att prata om det och känner både skam och skuld. Men jag hoppas att var och en av oss som faktiskt pratar gör det lite, lite lättare för alla andra. Låt ingen ge dig skuldkänslor för något som är din rätt!

Johanna Bladh heter den modiga tjejen som också var med.

Ni kan se hela klippet och intervjun HÄR. 

Det finns gott om idioter som försöker göra det ännu värre. Från killar som tror att de har lika stor rätt att bestämma som tjejen till folk som anser att de får bestämma över alla andra över huvud taget. Alla har lika fel. Det är en kvinnas kropp och därför är det samma kvinnas beslut. 

Att bestämma om man måste göra en abort är väldigt svårt. Det innebär fruktansvärda känslor, dåligt samvete, ångest om man gör rätt eller fel.  Jag vet hur många som kämpar att få bli gravida, det kan kännas hårt och svårt när andra måste göra abort.

Men det är vår rättighet, vi bestämmer över våra kroppar, jag anser inte det är mörda, ta livet av någon. Att sätta ett barn till världen är så enormt stort, långt ifrån alla graviditeter är planerade, men man blir ändå glad och känner efter ett tag att det är välkommet och känns rätt. 

Jag har sett de mest sjuka kommentarer i ämnet på mina egen blogg och mina sociala medier. Nästan alla pratar om “barnet i livmodern”. Men det är ändå kvinnans beslut.

Dessutom sprids det myter, som att det blir svårare att bli gravid igen efter en abort. Tack och lov hade vi med en kunnig överläkare i studion som kunde svara på frågor så jag kan helt säkert säga nu att NEJ så är det inte. 

HÄR och HÄR kan ni läsa om mina inlägg jag skrivit om abort.

Men allra mest säker är jag på att det räcker med att försöka få den som gjort abort – eller funderar på det – att må dåligt. Det är ett stort och svårt beslut. Då ska omgivningen stötta, inte göra det ännu värre.

 

 

 

2019-10-07 Johanna Toftby

Kommentarer

Magdalena 10 månader sen

Så himla bra att du Johanna tar upp detta änne som ligger många varmt om hjärtat. Jag har själv två tjejer på 7 år & 4,5 år, som alla andra mammor älskar jag de till universums slut ( alltså evigt då det inte finns något slut) Jag har genomgått 7 missfall , en ” bebis” dog i magen v 19 & jag fick föda fram henne. Var 22 år då. Jag har också gjort en abort i v 10 då jag blev ofrivilligt gravid med den man som har misshandlat mig i flera år. Han är pappa till mina två tjejer & vi har lyckligtvis lämnat detta osunda farliga äktenskap . Min ex man är polisanmäld & vi ska upp i tingsrätten i november då han sparkat sönder min rygg då detta krävt 6 operationer ännu 1 återstår .
Vad vill jag med denna kommentar ? Jo att alla vi som är kvinnor har all rätt till beslut av våran kropp!! Punkt slut! Vi ska vara rädda om vår abortlag & inga män eller andra kvinnor som är emot detta ska någonsin berömma över denna lag i Sverige 2019. Någon skrev här att barnet har rätt till sitt liv—-så fel! Barnet , embryot eller foster vad ni än kallar detta klarar sig inte utanför mammans kropp innan v 22 & även efter v 22-27 kan så små foster ha svårigheter att klara sig.
Att skamma kvinnor & ge dåligt samvete & tom vissa fanatiska människor går så långt att det är MORD om man väljer abort.
Blir så trött arg & less på dessa människor som är så svart / vita i sitt tänkande . Så tillbaka till min abort , det embryot var i v 10 & jag åt p.piller minsta flickan var bara 7 månader & mitt ex våldtog mig med en kniv mot strupen…så jag är idag så glad över mitt beslut till MIN abort . Det räcker att jag har två fina vackra tjejer men det skulle aldrig funkat m tre då jag idag är ensamstående ryggskadad & har en lång väg tillbaka till ett tryggt vacker liv med mina fina tjejer ! Det är jag tacksam över! Ni som anser mig som mördare ni borde fan skämmas !
Min rättighet jag som kvinna & min rätt över min kropp & mitt beslut . Kan också berätta att ALLA mina nära , vänner , kollegor har alltid stått vid min sida & inte en enda har någonsin fått mig att se mig själv som en mördare .

Svar på kommentaren:
Anya Velickovic 10 månader sen

Magdalena, någonstans har du dåligt samvete, för det var då maken till försvarstal du håller för dina handlingar.
Då behöver man förlåta sig själv.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 10 månader sen

Anya för fan. (Ja jag svär)

Sluta hoppa på mina läsare. Dina galna åsikter får stå för dig själv. Jag bryr mig inte.

Anya T. Velickovic 10 månader sen

Vi får alla tycka vad vi vill. Eller?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 10 månader sen

Du går över gränsen. Backa.

Anya T. Velickovic 10 månader sen

Okay, Johanna.

Maria 10 månader sen

Här är jag kluven. Inte för min åsikt i ämnet, men om just rubriksättningen ”våga prata om”.

Jag upplever inte att vi i Sverige ”behöver” våga prata om ämnet? Eftersom vi här HAR möjligheten att genomgå en abort. eller missuppfattar jag vinklingen på inlägget?

För mig, så är min åsikt i ämnet ngt jag inte gärna diskuterar med åtminstone folk i allmänhet, ex i fikarummet eller liknande. Min rätt till integritet, som jag vill värna om i detta fall.
Skulle jag ha en vän som stod vid ett vägskäl i frågan så skulle jag utan tvekan försöka stötta denne i ett sådan forum. Men allt är ju avhängt av sina egna erfarenheter.

Mina tankar.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 10 månader sen

Nja, jag menar att de som gjort abort inte ska ha skam. Vuxna kvinnor och män häver ur sig elaka saker till de som gjort abort, det är för jävligt.

Upp till var och en. Vi ska våga prata om abort, och vi ska stötta, inte ge andra skuld och dåligt samvete.

Maria 10 månader sen

Ja, tack, där är jag enig med dig. Att skuldbelägga är fel. Det är ett starkt ämne och de flesta har en stark åsikt om vad man tycker. Ofta om man inte själv eller en nuvarande eller tidigare partner skulle har ngn erfarenhet i frågan.

Viktoria 10 månader sen

Asså jag och min man hade svårt att få barn så vi fick hjälp av IVF men man måste få bestämma själv. Om man av olika anledningar inte vill/kan ta hand om ett barn är väl ändå upp till var och en. Är ju inget som någon annan kan bestämma!
Ge inte tjejerna dåligt samvete för det!!!

Anya T. Velickovic 10 månader sen

De kvinnor, som vill att aborter ska vara fria, vill egentligen inte behöva ta ansvar. Inte ta ansvar för att de legat med någon utan tillräckligt skydd, och preventivmedel är ju gjorda så att de flesta används av kvinnan – p g a vår anatomi. Inget att orda om, bara att acceptera att kvinnorna då givetvis får ta ett större ansvar på den punkten. Inte ta ansvar för att det inte passar in deras livssituation för tillfället med ett barn. Man får anpassa sin livssituation. Inte vara så bekväm!

Lotta 10 månader sen

Bra inlägg. Inget beslut man fattar lättvindigt.
Man får också leva med det.
Jag kunde haft en son/dotter på 30 år..
Men jag är säker på att mitt beslut var rätt.

Anya T. Velickovic 10 månader sen

Hela den här diskussionen handlar egentligen om när man anser att livet börjar, när man anser att fostret/embryot är början till en levande människa. De som förespråkar fri abort tycker tydligen inte att barnet i magen är början till en levande människa. Vi har alla varit lika små och outvecklade som de foster som aborteras är. Livet börjar vid konceptionen. Inte vid någon diffus obestämd tidpunkt under graviditeten. Om man tänker så, så handlar det inte bara om mammans rätt till självbestämmande i sitt liv, utan även om barnets rätt till att överhuvudtaget få ett liv. Då blir det plötsligt inte lika självklart att “kvinnan ska kunna få göra som hon vill”, ett resonemang som grundar sig på att det är hon som får genomgå graviditet och förlossning. I allt annat kan jag hålla med om att kvinnan ska få bestämma över sin kropp, men nu handlar det om fler liv än hennes.

Svar på kommentaren:
Linda 10 månader sen

Tack gode gud för vår abortlag i Sverige.
Skulle de anset det varit ett barn skulle alla varit mördare och lagen skulle inte finnas.

Men kanske du skulle ändra din uppfattning om du var utsatt för incest eller våldtagen……

Döm fan ingen som väljer göra abort. Upp till var och en.

Anya T. Velickovic 10 månader sen

Om man blivit utsatt för incest eller våldtagen ska givetvis förövaren straffas för detta, men varför straffa barnet? Barnet är oskyldigt. Finns ingen mamma som inte kommer att älska sitt barn ändå.

Hanna 10 månader sen

Kommenterar sällan.. läser ofta & följt dig så länge! Så fin är du, en förebild Johanna! På alla sätt!

Gjorde en abort som 21-åring. Pluggade på högskolan och flyttat ihop med min stora kärlek (som jag nu, 16 år senare fortfarande har som min stora kärlek, min man, pappa till våra 2 barn…).
Där och då och även nu var det vårt bästa beslut, absolut inget jag ångrat eller ångrar… och jag undrar hur i hela friden vårt liv blivit om vi inte.. hemska tanke.. vi gjorde så rätt!!
man väljer själv men blir ledsen på de som är motståndare… viktigt ämne att ta upp!!

Anya T. Velickovic 10 månader sen

Man kan ta ansvar för den situation man hamnat i, även om man försökt skydda sig och blivit med barn utan att vilja det. Men du har ju själv varit med och legat! Jag tycker inte det handlar om kvinnans rätt till sin kropp utan om barnets rätt till sitt liv. En graviditet är inget man beställer som ett paket på posten, det blir när det vill. En gåva som man bör ta emot. Om kvinnan haft en olämplig pojkvän eller inte planerat sitt liv väl borde inte drabba barnet.

Svar på kommentaren:
Lotta 10 månader sen

Nej det är inte livmordern som bestämmer. Det är mamman. Inte pappan heller, inte du heller.
Kvinnan bestämmer.

Därför vi har en aborträtt i Sverige tack och lov.

Lina 10 månader sen

För cirka ett sedan satt du i tv och pratade om när du förlorade ditt barn, vilket jag förstår är jättehemskt.
Men att du nu kan sitta och prata om abort i tv, att kvinna har rätt till sin egna kropp.. tycker inte det går ihop med att plötsligt kunna prata om abort när du varit med om något sådant hemskt och även att du skrivit om din sorg i din bok. Jag blev nästan illa berörd! Hur tänker du kring detta?

Svar på kommentaren:
Marie.S 10 månader sen

Menar du allvar med din kommentar?
Jag blir riktigt illa berörd av din kommentar.

Sofia 10 månader sen

Vad svamlar du om människa? Skrämmande hur vissa öppnar munnen och pratar istället för att stoppa in mediciner i sin mun.

Anki 10 månader sen

Blir ledsen av din kommentar. Jag har gjort abort v 7 men också förlorat ett barn i plötsligt spädbarnsdöd i magen v 38. Ska jag ha dåligt samvete för detta alltså?

Mitt eget fel att barnet dog??

Sofia 10 månader sen

Absolut inte, Anki! Att ofrivilligt förlora ett barn som dör (vilket är det värsta som kan hända någon) och att frivilligt känna sig tvungen att göra abort på något som inte är ett barn, har naturligtvis ingenting med varandra att göra. Helt sjukt hur man kan jämföra det. Abort har ingenting att göra med att ett barn dör. Det är inget barn som dör i en abort. Isåfall hade väldigt många suttit i fängelse för mord nu eftersom det är olagligt att döda barn. Lyssna inte på sånt trams!

Pernilla 10 månader sen

Vi förlorade vårt tredje barn sent i graviditeten vilket var den värsta mardrömmen jag varit med om. På dagen ett år senare föddes vårt fjärde barn. Den graviditeten var en lång sträcka av ångest över att något skulle ske med barnet. Han föddes tack o lov utan komplikationer. Hag blev sedan gravid igen trots spiral och vi valde då att göra abort.
Ett val vi tog med hänsyn till våra tre barn. Jag kände att jag inte skulle klara nio månader i skräck och ändå vara en bra mamma. Utan tvekan ett val jag skulle gjort även idag.
Livet är inte svart eller vitt, det som sker däremellan är det som har betydelse.

Eva 10 månader sen

Snygg klänning du har😍

Eva 10 månader sen

Ja det är bra att vi pratar om detta🙏 Man ska inte behöva ha skuldkänslor.
Varje kvinna måste få bestämma själv. En självklarhet💞

Jenni 10 månader sen

Har också gjort abort men över 12 veckor är horribelt då vi kan rädda foster vid 18 veckor.
Har du ingen ideologi i den här tanken Johanna Toftby?
Resonerar du aldrig?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 10 månader sen

Resonera vad?

Jag pratar för vad jag har gått igenom.
Inte vad andra gått igenom

Louise 10 månader sen

Rädda foster vid 18 veckor? Vad har du för källa på det?

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar till Odd Molly och Ellos Hoppas ni mår bra! Vilken start vi fick på augusti, vilket väder, vilken värme! Nu är vi på Käringön, västkusten levererar verkligen. Får nästan nypa…

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…

Innehåller annonslänkar till Odd Molly och Ellos Hoppas ni mår bra! Vilken start vi fick på augusti, vilket väder, vilken värme! Nu är vi på Käringön, västkusten levererar verkligen. Får nästan nypa…

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…