ANNONS
Integritet på Tailsweep

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Johanna Toftby

Kanelbulletårta- lyxigt stor kanelbulle

/


Tack för alla grattishälsningar till Marilyn på hennes 20-årsdag igår! Många har frågat hur Lisa-Marie gjorde den läckra kanelbulletårtan, visst var den fin! Marilyn älskar kanelbullar och varför inte överraska med en gigantisk kanelbulletårta på kalaset, uppskattat både av barn och vuxna.


Går dessutom mycket snabbare än baka massa småbullar, eller så dubblar du degen så gör du både en stor tårta som räcker för 10 och några goda småbullar samtidigt.


Man kan också lägga nutella mellan eller vanilj, vi tog kanel och socker för Marilyn älskar kanelbullar.


Man gör den som en karuselltårta, snurrar remsor runt om en ”vanlig bulle”. Blir fantastisk fin!





Njut av en extra stor kanelbulle, kanske något till helgens mys eller kalas. De långa ljusen köpte jag på Partaj.




Kanelbulletårta 10 bitar 
25 gram jäst för söt deg
50 gram smör
3 dl standardmjölk
0,5 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Fyllning
50 gram smör (vi tog något mer)
2 tsk malen kanel
0,5 dl socker
1 ägg, uppvispat
2 msk pärlsocker
Gör så här:
-Smula ner jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken så det blir fingervarmt.


-Häll lite av vätskan över jästen och rör så det blandar sig.
-Tillsätt resten av degvätskan över den upplösta jästen tillsammans med socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara ca 1 dl till utbakningen.
-Arbeta degen så den blir smidigt, för hand eller maskin. Vi gör alltid degen så den är hellre lite kladdig, spara 1 dl mjöl, då blir bullarna fina.
-När L-M bakade bullar förra veckan gjorde hon inte med smält smör, utan rumsvarmt, mer jobb att arbeta i smöret men det blev supergoda också.
-Låt degen jäsa under bakduk i 30 min. Den ska inte stå i drag, bättre vid spisen där det är lite varmare om ugnen är på.
Fyllning: 
-Lägg ut degen på en arbetsbänk efter den jäst och knåda ihop den, strö mer mjöl så du kan arbeta ihop den smidigt och kavla ut degen ca 30×40 cm på mjölat bord.
-Bred ut rumsvarmt smör på hela degen, strö kanel och socker över. Skär ca 2 cm raka remsor över hela degen. Se bild..
-Rulla i hop första remsan till en vanlig kanelbulle, lägg den i mitten på en plåt med bakplåtspapper.
-Ta sedan nästa remsa och snurra runt om, som en karuselltårta. Rulla alla bitar runt om tills du har en stor bulltårta.
-Lägg en bakduk över och låt den jäsa 20-30 minuter.
-Sätt ugnen på 200 grader.
-Pensla med uppvispat ägg, strö pärlsocker över och grädda bullen i mitten av ugnen ca 25 minuter, den ska få fin färg, men bränn den inte. Är den blek, höj upp ugnen till 225 grader.
Låt den svalna under bakduken, låt den stå några timmar helst om du ska sätta ljus i tårtan, annars fäster de inte.
Vi gjorde den kvällen före och satte 20 ljus i den på morgonen och det blev superbra!





3

Följ mig på Instagram!

@johannatoftby
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00