• 2019-11-01, 16:00
  • 19

Härligt med helg! Hoppas ni har en bra fredag. Om ni inte vet vad ni ska laga för mat ikväll måste jag tipsa er om den här laxen. Färsk, hel lax i ugn med västerbottenost, tomater och purjolök. Krispiga potatishalvor med timjan. Älskar fisk i alla dess former och den här är riktigt god och går snabbt att förbereda.

Helgen är det lyx med rostad potatis med goda kryddor till. Doften av västerbottenosten är himmelsk!

Färsk lax i ugn med västerbottenost och tomat och purjolök 6 portioner

800 gram färsk lax eller fryst
1 purjolök
10-12 babytomater
200 gram västerbottenost
3 dl grädde
citronpeppar
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en stor form, dela tomaterna och skär purjolöken i bitar. Lägg allt runt om laxen. Peppra med citronpeppar över laxen och salta. Vispa ihop vätskan med osten och svartpeppar, lite salt i en bunke. Häll allt över laxen. (Jag är alltid försiktig med salt även om fisk kräver en del. Hemskt med för mycket salt, bättre salta efter.)
Stek laxen i ugnen ca 20 minuter.

Tillbehör:

Krispiga potatishalvor med olivolja och timjan.
Skär potatisen i flera delar, lägg ut allt på en oljad plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja, havssalt och timjan över.

Kör potatisen i ugnen på samma grader som laxen, skör du potatisen i tunnare skivor går det lika snabbt som laxen men jag satte in potatisen 10 minuter före laxen. Varmluft ca 175 grader.

Njut!

 

 

 

 

 

2019-11-01 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Ann-Charlotte 3 veckor sen

Hade tjejmiddag hemma i går kväll och gjorde kycklinggratängen från din bok. Så enkel att göra men vilket smarrigt resultat. Alla tyckte det var supergott och ville ha receptet 😃 Bästa feedbacken kom dock från en av 4 flickor (typ 6-9 år) som kom och knackade på utklädda till blodiga sjuksköterskor 👻😱 ”Ååå va gott det luktar här…jag blir riktigt hungrig” 😁 Ha en härlig helg! Kram //A-C

Maria 3 veckor sen

Å ang Lisa, som hade synpunkter på att receptet inte var lagat “á la minute” och att trovärdigheten på det sättet var låg.
OM man kan se på samma sak på helt olika sätt, det e ju en sak som är säker.
Jag kände spontant när du skrev att så var fallet (inlägget var 2 månader gammalt) – en befrielse! Ibland känns det som om influencers skulle ha mer timmar på dygnet än en annan, eftersom det till synes ser ut som de hinner så mkt.
Så fett skönt att det var en repris! La dolce vita!
Andas in ett leende, Lisa. It might help.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Klart allt inte är lagat live/ala minut. Om du visste hur många influencer lägger ut bilder som är år gamla.
Och vad gör det?

Skriver jag däremot detta har vi ätit NU eller igårkväll, ja det klart att det är så.
Men tipsar jag er om rätter måste det förstås inte vara nylagat. ;-)

Många stora matblogar, bakbloggar lägger ut gamla bilder på instagram, klart de inte står och kastar ihop en läcker godiskaka varje timma…

Maria 3 veckor sen

Lagade detta igår, fast med parmesan 😋😋

Lisa 3 veckor sen

Hoppsan! Så du kör alltså en repris på över två månader gamla kommentarer på detta inlägg. Känns inte så trovärdigt om jag får säga ☹️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Eh va??? Hoppsan vad?? Klart jag gör det! tror du vi som tipsar om recept lägger ut nya rätter och står och lagar varje dag?
och vart är det som skulle vara icke trovärdigt?
Jag tipsar om ett jättegott recept.

Mona 3 veckor sen

Lisa nog du som inte hänger med, jag följer flera matbloggar, klart dom tipsar om gamla recept, det är väl jättebra. Johanna skriver ju att hon tipsar om en rätt, herregud spela roll om hon står just NU liksom.

Carina 3 veckor sen

200 dl västerbottensost? 😜😂 osten är god men det kanske blir lite mycket 😁🙂.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Näääääää minst 200. Liter! :)

Jenny 2 månader sen

Åh, ser så gott ut, nästan då att man ångrar att man blev vegetarian😅

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Haha men inget hindrar, bara du som bestämmer.
Jag tror faktiskt inte jag skulle vilja/kunna vara utan fisk. Tycker det är fantastiskt gott och dessutom väldigt nyttigt.
Men äter gärna vegetariskt hela veckorna och lite annat under helgen :)

Trevlig lördag!

Annelie svensson 2 månader sen

Men vad knepigt🤔har kollat både på iPad o telefon o dator. Men då måste väl felet ligga hos mig iallafall om det funkar hos dig. Tack iallafall👍

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Vet du, nu kollade jag tillbaka på äldre inlägg och det stämmer. Det finns inte!

Maila min tekniker förut så får de kolla vad som hänt!

AnnaE 2 månader sen

Tack för tips! Älskar lax! 👍

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Tack, detta är så otroligt gott!

AnnaE 2 månader sen

Gjorde den till middag idag! Så gott! 👍

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Vad gott! Så goda smaker!

Annelie svensson 2 månader sen

Älskar dina recept och skriver ofta ut på papper, men nu verkar knappen för skriv ut ha försvunnit ! Är det bara jaga som har det problemet tro.
Tack för alla härliga tips om allt 😃

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Tack Annelie!
Jag kan se knappen för skriva ut? Vad konstigt, ska kolla med min tekniker eller kan du testa öppna en ny sida?

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

God morgon! Vilken julfeeling jag har här hemma, nu smyger jag in lite jul. Inga julsaker än men juldofter, julmusik och idag ska jag baka pepparkaksmuffins med nötkrämfrosting. Nötkräm var det bästa…

Har ju inte visat alla bilder från vår galna jeepsafari när vi var i Hurgada. Har ni varit på en jeepsafari i Öknen? Herregud, det var sjukt roligt! En fantastisk upplevelse att…

God morgon! Vilken julfeeling jag har här hemma, nu smyger jag in lite jul. Inga julsaker än men juldofter, julmusik och idag ska jag baka pepparkaksmuffins med nötkrämfrosting. Nötkräm var det bästa…