• 2019-11-03, 22:08
  • 28

Extraslagen är tillbaka. Som värst hade jag 20 extraslag i minuten och det skrämde slag på mig. Men nu har jag hittat ett sätt att själv ha koll på dem och att ta reda på vad de beror på. Många av er som har samma problem har undrat hur det gått och nu hoppas jag kunna hjälpa er!

Först och främst, kontakta läkare. Gör EKG och allra helst ultraljud. Jag gick till en hjärtspecialist på Calanderska i februari. Gjorde ultraljud hos en fantastisk duktig hjärtläkare.

Hur många bra knep vi än kan komma på själva så kan vi inte ersätta en riktig läkare. Men jag har också fått vara min egen doktor nu eftersom det senaste besöket hos hormonläkaren var en så stor besvikelse.

För mig har det hjälp att anteckna varje dag om jag har mycket extraslag, några få eller inga alls. Nu ser jag mönstret. Äntligen! Jag har haft slagen exakt likadant i flera månader i rad nu. De smyger sig på efter ägglossning, håller på i tio dagar och sedan klingar de av. När mensen kommer är de borta.

Alltså har det inget med stress att göra. När jag släppte min senaste bok, var med i Nyhetsmorgon och hade en stor releasefest på några dagar hade jag knappt tid att andas, men fick inte ett enda extraslag. 

Det är hormonerna som styr. Det tog ett och ett halvt år för mig att få veta och har orsakat så mycket ångest, tårar och rädsla. En enda person har nämnt att det kan vara så, en underbar sjuksköterska på vårdcentralen som jag fick kontakt med sist när jag fick psykbryt och inte orkade med mina extraslag, det var i september.

Hon förklarade att när östrogenet minskar så minskar också ett slags skydd för hjärtat. När hormonerna spökar så kan det ge hjärtklappning – eller massor av extraslag. 

Varför är det ingen som skriver om detta? Varför har ingen läkare sagt det till mig när jag varit så rädd? Kan extraslagen påverka kroppen på något sätt, även om de i sig inte är farliga. 

Jag fattar inte att detta är så svårt att få hjälp med, varför kan vi inte läsa om detta på nätet?

Nu tränar jag mycket och struntar i extraslagen när de slår till. Det som är jobbigt är att känna av hjärtat hela tiden, det är en stress hur man än gör, men det går mycket bättre nu. Jag har bestämt mig för att strunta i dem, att inte bli rädd.

Berätta hur ni har det, hur går det för er? Vet det är många läsare som haft samma bekymmer.

//

Första inlägget om extraslag, när jag var jättesjuk, kan du läsa HÄR. 

Andra inlägget i maj kan du läsa HÄR, där konstaterade jag att extraslagen försvann när mensen kom.

Tredje inlägget efter att jag varit hos doktor Sokolova-besviken efter besöket som du kan du läsa om HÄR. 

 

Kommentarer

Leah 2 månader sen

Så skönt att läsa dina inlägg om detta och alla kommentar! Känns lite mindre ensamt. Lider av samma sak, utredd för 8 år sedan och ”inte farligt”. Hade som mest 13.000 extraslag på 24 timmar när det mättes (ungefär vart 8-10e slag). Har varit mycket bättre under några år men nu tillbaka för fullt igen, ibland några timmar på kvällen (ungefär vart 2-4e slag kommer de alltså KONSTANT!), ibland hela dagen. Försöker också fördjupa mig i om det kan vara hormoner som spökar, denna omgång blev det dock värre precis efter mensen. Måste lägga till kanske att jag har otroligt lätta mens (blöder lite i en typ en eller max 2 dagar ibland nästan ingenting och det är oregelbundet). Är 38 och började för många år sedan så klimakteriet kan det väl inte vara ännu?
Har visserligen mycket stress i kroppen pga PTSD diagnos och pågående intensiv traumabehandling (skittufft). Haft mycket fysisk ångest under lång tid. Men känner inte alls att de här extraslagen hänger ihop med stressen/ångesten även om det antagligen påverkar hormonbalansen också (för mycket cortisol i blodet och därmed mindre plats för annat).
Vill bara så himla gärna veta vad det här beror på! Skulle vara så mycket lättare att acceptera det då (och förhoppningsvis göra något åt det). Alltid lika obehagligt även om man varit utredd och fått höra att det inte är fel på hjärtat, men bra kan det väl inte vara??

Laila 10 månader sen

Hej,

Både befriande och jobbigt läsa det du berättar om dina extraslag och din egen kartläggning av vad de kan bero på. Det känns trist då jag tycker det är så synd att man är tvungen att kämpa för sin rätt och för att få bli lyssnad på. Lite forskning finns på kvinnor och vad som sker i klimakteriet, många mår dåligt. Onödigt.

Stötte på din blogg efter att själv försöka hitta något som bekräftar min egen teori och min egen diagnos jag behövt sätta på mig själv eftersom alla fyra läkare, och tre gynekologer jag bökat med i otaliga försök att nå fram, inte har tagit mina besvär som möjligt utifrån min teori, utan bara utifrån sina egna tolkningar/erfarenhet.

Jag har också gjort långtidsmätning, ultraljud, sockert4ster, ja alla tänkbara tester -hjärtat är starkt, arytmier konstaterade, men inom normen. Då ej mätt under de perioder jag haft som mest hjärnaktivitet. Den senaste i raden av gynekologer gick med på att låta mig pröva hormoner. Han menar på, efter att ha undersökt och tagit blodprov, att jag inte är i klimakteriet. Men i ett slags förklimakterie, som han menar på börjar vid 35 men som är olika för, olika kvinnor. Jag blöder fortfarande regelbundet. Prövar nu gestalten, gulkroppshormon, 10 dgrskur från dag 13 (beror,på hur lång cykel, jag har korta cykler). Sen uppehåll till nästa dag 13. Jag upplever en stor förbättring, inte helt fri från hjärtslagen, men bättre. Jag har bara prövat 3 perioder, så vill testa ett tag till.

Det du skrev senast både lugnade och gjorde mig orolig. Jag undrar om du fortsatt går till en gynekolog som kan följa dig? Jag tänker att det finns hjälp att få men att vi behöver någon som kan hormoner, och som har en inställning att stödja och vara följsam. Det är inte meningen att vi kvinnor ska behöva ha det så här.

Önskar dig allt gott, extra kärlek i dessa andra oroliga tider dessutom.

Kram Laila

Linda 1 år sen

Mina extraslag kommer dagarna innan mens och håller på tills ägglossningen är över, då blir det lugnare ett par dagar och sedan är det igång igen.

Tina 1 år sen

Har också lidit av extraslag i perioder. För mig har det funnits ett samband med ökad magsyra. Dyker ofta upp vid pms och ägglossning. Buken svullnar och det blir som ett ökat tryck. Magsyra kan reta hjärtat och utlösa extraslag, Undviker framåtböjning eller att sitta ihopkrupen i soffan med benen, även stora måltider, viss mat(t ex grädde, vitt mjöl) vid denna tid i menscykeln. Allt som ger ett extra tryck i buken, ökad svullnad. Är utredd med EKG flera ggr. Träffat hjärtläkare osv. Extraslag ses men anses vara inom normala variabler. Hoppas detta kan vara till hjälp för dig eller någon annan.

Terese 1 år sen

Hej jag lider också av extraslag sedan jag började med mellanpiller för ca 3 månader sedan (har haft tidigare periodvis men inte i denna kaliber) har också blött i 3 månader så någon hormonell obalans. Igår slutade jag men pillerna och hoppas jag ska må bättre. Har nyligen gjort 24 timmars EKG som jag väntar svar på.

Min upplevelse är att jag får mer extraslag vid rörelse/promenader men även några i vila. Är det så för dig med? Tänker mest på att det känns som som ökar när man är igång men vars vissa perioder under dagen.

Bea 1 år sen

Bra sammanfattat i din kommentar Åsa. Förvirring och frustration är hög bland många kvinnor då kunskapen om hur kvinnohormonet förändras och påverkar oss kan vara svår att få grepp om. Min erfarenhet som 56-åring är att det är inte en läkare som bäst kan hjälpa dig. Kvinnohormoner utgör en försvinnande liten del i läkarutbildningen. Liksom även kost- och näringslära vilket också spelar en stor roll i sammanhanget.
Det finns många namnkunniga som redan nämnts Mia Lundin, även Sylvia Oppenheim. Madeleine Marcus Och inte minst Martina Johansson med sina böcker Hormonbibeln. Alla namn här har även forum på sina hemsidor där mycket bra erfarenhet finns samlad.
Något som de flesta inte vet är att progesteron är superviktigt. Balansen mellan progesteron och östrogen ska vara för att vi ska må bra hela cykeln. Slippa de upprörda två veckorna innan mens :)
Tips att läsa: https://kurera.se/martina-johansson-kvinnor-har-mer-stressfaktorer-an-man/
https://kurera.se/darfor-far-vi-hormonell-obalans-och-pms/

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Det jag menar med att besöka läkare är ett måste innan allt annat utreds OM du har hjärtklappning eller extraslag.
Alltid, alltid hjärtläkare allra först.

Skulle vara fruktansvärt om man gick med hjärtbesvär som är en hjärtsjukdom men inte kollas upp.

Jag är förstås förespråkare för mycket utanför vården men hjärtat ska man inte nonchalera. Oerhört viktigt att vi som har stora plattformar går ut med sån information så ingen nonchalerar besvär som faktiskt kan vara något annat än hormoner.
Sedan kan man inte tipsa alla om att ta progesteron. Vi ligger olika i våra nivåer. Jag har tex skyhöga värden av progesteron.
Jag ska INTE ta detta…

Så tänk på vad ni tipsar, sedan har alla sitt eget ansvar.

Bea 1 år sen

Ja helt sant Johanna. När det gäller hjärtat är läkarna mycket kunniga. Så man ska självklart utesluta att man har någon sjukdom i hjärtat innan man utreder vidare med hormonerna. Vad som försvann i min tidigare kommentar ser jag är angående balansen mellan de två viktiga kvinnohormonen. Man ska ha skyhögt progesteron som du säger. Men de flesta vet inte att det ska vara så högt som 300 gånger högre än östrogen för att vi ska få må bra hela månaden. För att få slippa pms med humörsvängningar och ilska eller depression. Jätteintressant att du med din stora plattform skriver om det här. Det finns mycket kunskap i frågan, men den är inte helt lätt att få en samlad bild om. Hoppas att du hittar den hjälp som just du behöver. Allt gott!

Lottica 1 år sen

Jag måste också tipsa om podden Sister Sister, där pratar de ofta om (för)klimakterieproblem och där nämner de att extra hjärtslag är vanligt när man kommer till (för)klimakterit men ingen pratar om det och det mesta beror på hormoner. Monica Björn är med i podden och hennes bok Stark genom klimakteriet är superbra. Man kan kontakta dem och få tips på bra läkare och gynekologer i Gbg och Stockholm som verkligen hjälper kvinnor i förklimakteriet eller klimakteriet. Podden är dessutom rolig! Monica Björn är också med i två avsnitt av Klimakteriepodden (42 och 93) som är bra.
En annan som är duktig är Mia Lundin som har HerCare i Sthlm och utreder hormonella obalanser och är superduktig. Henne kan man lyssna på i ett ganska långt avsnitt i podden Health avsnitt 86 (lite träigt men otroligt matnyttigt). Hon har också skrivit böcker om hormonella obalanser.

Majsan 1 år sen

Älskar att du skriver om detta. Är sjukskriven för ångest bla. Har vart länge . Senaste året har dubbelslagen vart hemska. Men blir inte tagen på allvar när jag säger att det startar nån v före mens. Och blir idiotförklarad när jag undrar om det kan ha samband med hormoner ev förklimateriet. Är snart 38 men är tydligt för ung för att orora mig för sånt, enligt manligsjuksköterska…Blir så arg och ledsen . Allt är stress och ångest säger läkarna. Jag känner tydligen inte min egen kropp eller kan inte min ångest själv. Har vart på akuten när det är som värst . Och dom är ju snälla och så men inget som hjälper . Sen vet jag 3 olika män som åkt in med hjärtklappning till akuten och då slås det på stora trumman. Arbetsekg övervakning 24h m.m. och alla 3 männen hade “bara” en ångestatack i samband med stressigt jobb . Men tycker det blir så tydligt att vi kvinnor oftast viftas bort. Jag har fått höra att hjärtat slår lite som det vill, och det finns inte medicin för precis Allt! Och lär dig leva med det. Jag vill inte ha det så här. Får dödsångest och som du säger, Man känner hjärtat hela tiden!! Kommer inte ihåg tiden då det bara va lugnt och fint. Bara det är ju en stress i sig. Sorry för lång kommentar ❤

Åsa 1 år sen

Skulle verkligen vilja samla alla med dessa problem och säga Lyssna på mig nu! Min historia är lång, så vi tar den inte nu, MEN din uppmaning att börja hålla koll på sin menscykeln är sjukt viktig, av den anledningen att ingen kommer säga det till dig. (Om du inte går till en funktionsmedicinare) Finns massor med appar, Maya, P tracker tex. Sen skall man såklart parallellt ta kontakt med sjukvården, så man får ett ultraljud, EKG, eventuellt långtids EKG osv, helt enkelt kolla att hjärtat mår bra. Ta blodprover. Nöj er inte med svaren ”de ligger inom referens” Allt ser bra ut osv. Läs på själva och kolla era värden, ligger du lågt men inom referens i tex b12, så kan det hjälpa att få upp värdet i övre referens. Läs Mia Lundins bok, kaos i kvinnohjärnan. Hilde Löfqvist, hormonkarusellen tex, finns fler böcker om hormoner och klimakteriet/förklimakteriet. Jag upplever Mia Lundins bok som den mest matnyttiga. Här kommer vi in på progresteron. Ska inte bli mer långrandig. Men lääääääs. Har man inte en ordentlig eller,svag ägglossning, så får inte kroppen tillräckligt med gulkroppshormon alltså progresteron, då kan vi mellan ägglossning och mens må as dåligt. Vi blir östogendominanta här, och det påverkar hjärtklappning / extraslag. För att balansera, upp det finns progresteroncreme att köpa, som man smörjer, gyn kan oxå skriva ut progresteron, bioidentiskt eller syntetiskt. Det här med bioidentiskt och syntetiskt är en hel lära i sig, men Mia Lundins bok förklarar. Man kan börja med creme och prova om det gör nån skillnad. Finns att köpa på nätet, men inte i Sverige. Sverige ligger jämfört med Europa och övriga världen lite efter i gym vård kan man säga.., det är svårt att hitta ett bra gyn, men det går. När jag började med denna historia för 4 års sen, fanns inte lika mycket att läsa som idag, så det går framåt! Skulle verkligen vilja skriva en handlingsplan för extraslag och volter i hjärtat. Vitaminer och mineraler är oxå viktigt. OCH det viktigaste av allt, är att du behöver inte vara i förklimakteriet eller klimakteriet… vårt livs pussel och stressade vardag är en del till att det blir såhär, kroppen behöver kortisol till stressen och tar då progresteron av kroppen för att göra kortisol av tex, kan visa sig genom att man plötsligt får pms som man aldrig haft förut… kroppen är komplex, och otroligt smart… sorry för långt, men hoppas att jag kan hjälpa nån! Ämnet är stort och allt får inte riktigt plats här… men TACK Johanna för att du delar och upplyser fler om hur det kan vara!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tack!

Det är en dungel- är påläst och har varit överallt snart. Jag ligger högt i progesteron, alltid haft extrema ägglossningar. Blir väldigt väldigt lätt gravid. Vet, det är orättvist, många som kämpar… men det har varit sjukt jobbigt kan jag säga…

Har alltid haft jobbig pms, det enda som hjälper är bra kost, mycket träning.
Jag har stor diff mellan progesteron och östrogen, även om östrogenet ligger högt.
Detta har jag listat ut själv. Antecknat, läst, googlat, nu fattar jag hela systemet.

Stressen påverkar inte, har antecknat allt jag gjort, känner inte det minsta av extraslagen vid stress.

Det viktiga är först och främst- kolla upp allt. Man kan inte räkna ut själv vad detta är om man inte gjort EKG, Ultraljud på hjärtat som är den bästa undersökningen. Av en hjärtspecialist förstås.

Men sen- anteckna allt. Det har hjälpt mig otroligt mycket!

Ella 1 år sen

Jag har nyss blivit upplyst om att förklimakteriet ofta startar redan vid 40 år (hos vissa redan visad 35). Jag är 44 år och inser att symptom jag har troligtvis är pga förklimakteriet. Sömnproblem, hjärtklappning, viktuppgång. Jag har börjat äta femarelle 40 (finns också för dem i 50 eller 60-års åldern) och lyssnar och får mycket kunskap från ”klimakteriepodden”. Vi behöver prata om förklimakteriet och klimakteriet, våra besvär och vid svåra besvär behöver vi få hjälp av sjukvården gällande östrogen och progesteron balans.

Anita Medin 1 år sen

Känner igen mig, haft extraslag i flera år. Varit på massa olika undersökningar. Men ingen hjälp. Har gått på yoga 1,5 år, det har hjälpt mig, hittade det själv.
Tack för en bra blogg, med många härliga tips. 🥰

Bea 1 år sen

Jag ”firade” nyss ettårsdag med att ha dagliga extraslag. Ibland bara nåt enstaka, andra dagar fler. Mina började i samband med träning och höll då på konstant hela dagen efteråt. Blodprov visade på järnbrist och sänkt blodvärde, så tror själv att det var orsaken. Men de hänger med, trots att det är fixat nu. Har gjort alla undersökningar man kan göra, och inget fel har hittats. Har dock märkt att vissa rörelser ger mig extraslag, så har börjat fundera om det också kan ha något att göra med muskulära spänningar. Går till en naprapat som hjälper mig med det nu. Hoppas du kan hitta något preparat som skulle hjälpa med östrogennivåerna? Tack för att du skriver om detta. Min kardiolog som gjorde ultraljudet sa bara att detta är väldigt vanligt, dock läser man aldrig om det… Det har definitivt påverkat mitt liv och mående, och vågar inte träna som förr. Kram!

Kristina 1 år sen

Hej. Ja, varför är det så svårt att hitta info om detta problem med övergångsbesvär och allt vad det kan göra med kroppen. För 15 år sedan, jag var 29 år då, togs mina äggstockar bort pga att jag haft bröstcancer och har den äckliga genen brca1. Klimakteriet kom jag i med buller och bång. Har under alla åren inte ätit något för att lindra besvär. Jag har och har haft det rätt så tufft på många vis och börjar på riktigt undra hur mycket som beror på just detta. Försöker hitta bra sidor och läsa om det men tycker det känns svårt o hitta…… Hoppas du får ordning på extraslagen. E ändå skönt å veta varför hjärtat studsar runt. Fakta hjälper i alla fall mig att förstå lite bättre. Mvh Kristina

Svar på kommentaren:
Anna 1 år sen

Åsa tipsade i sin kommentar om flera olika bra böcker, jag vill också tillägga Monika Björns ”Stark genom klimakteriet”. Så visst finns det böcker som ger oss bra information.

Sandra 1 år sen

Har de kollat wpw syndrom?
Det hade jag en extra ledning inne i hjärtat som orsakar extraslag.
Opererade bort på Sahlgrenska och inte haft några extraslag sedan dess.
Verkar inte som alla läkare har så bra koll på detta trots att det görs 6 operationer per dag på ss för detta.
Värt att kolla upp!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Hade du återkommande vid samma tidpunkt i kalendern?
Tror inte de gör något om man ser ett mönster att det är hormonellt…

Sandra 1 år sen

Jag var gravid när det började så nog var det hormonella som gjorde att det bröt ut.
Annars kan jag ju inte svara på det då jag ju inte hade mens när jag var gravid😆
Men de kan se vilken typ av extraslag det är genom en speciell undersökning och då se om det är wpw syndrom.
Då fick man skicka ner elektroder i näsan bakom hjärtat som stimulerade fram hjärtklappning för att se vilken typ.
Finns säkert bättre undersökningar idag.
Men antar att du varit hos hjärtläkare Johanna?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Har du läst hela inlägget? Tror många inte läser hela inlägget, får frågor hela tiden på saker jag skrivit.

Snälla, läs allt. I det flesta fallen när man läser ett inlägg skummar man, läser snabbt rubriken. Men missar allt.

Bara tips :-)

Jo, jag har varit hos hjärtläkare, har även länkat till det besöket längst ner i inlägget.
Gjort noggrann undersökning, ultraljud och EKG.

Tack för dina tips!

Sandra 1 år sen

Ville bara ge tips i all välmening då många hjärtläkare fortfarande inte har så mycket kunskap om detta.
Du har skrivit om det flera ggr så känner nog att jag inte har tid eller lust att lusläsa allt alltid.
Ha en trevlig kväll och hoppas du kommer tillrätta med dina problem!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

och jag menade tips till er som frågar om samma saker, jag HAR träffat läkare- har gjort undersökning-

Tack och lov är det inget fel, just därför jag säger det ofta. Läkare är det första man måste göra.

Anna 1 år sen

Jag har också extraslag innan mens, dock inte i närheten av så mycket som du har. Jag har haft det så länge jag kan komma ihåg men det är inget som gjort mig orolig för att det är såpass lite. Har det blivit värre med åren för dig eller kom det helt plötsligt? Jag äter Betablockerare varje dag så kanske dämpar det värsta.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Det har blivit värre. Hade exakt som du innan…

Jag struntar i betablockerare nu, blir så trött. Har lärt mig hantera extraslagen och vet att det inte är farligt.

Tränar jag mer märker jag det minskar faktiskt.

Mona 1 år sen

Åh vad bra du skriver om detta!

Monika 1 år sen

Tack för att du belyser detta!
Jag får hjärtklappning i samband med vallningar. Det är hemskt!!
Har fått jättebra hjälp genom en metod som heter Bicom Bioresonansterapi. Det har lindrat mina besvär avsevärt.

susann 1 år sen

HEj, måste rekommendera podd som heter sister sister, för kvinnor av kvinnor mitt i livet 🤗 Och en bok som heter Stark genom klimakteriet av Monika Björn (hon som har podden också) Lycka till Susann

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hoppas ni fått en fin start på veckan, tänk att vi snart är förbi januari och det faktiskt redan märks att det är ljusare ute.  Även om jag älskar vintern är det…