• 2019-11-05, 15:57
  • 25

Jag tror inte bara det var jag som blev väldigt berörd efter Kalla Fakta på TV4 om barnen i Ystad i går kväll. Och samtidigt väldigt förbryllad, alltihop verkar väldigt skumt. Jag satt som ett stort frågetecken i soffan. Hur kan kommunen i Ystad ha missat detta i alla år? Herregud, det äldsta barnet som är vuxet har inte ens gått på lågstadiet!

Såg ni programmet?

Det är också väldigt märkligt med den förra kommundirektören som låtsades att hon inte hörde vad reporten sa – sedan lade hon på. SÅ uppenbart att hon inte ville bemöta detta. Hur har hon och hennes personal bara kunnat skita i att ta reda på om verkligen barnen gick i amerikansk skola, i själva verket hade ju bara föräldrarna beställt hem böcker för syns skull. Barnen gick inte i skolan alls!

 

Jag mår på riktigt dåligt av sånt här. Vad har hänt bakom de där där höga murarna? Varför finns det ens murar, staket, hänglås och kameror? Det är ju så uppenbart att föräldrarna sitter och ljuger. Socialen tvångsomhänder inte barn om de inte måste. Att rycka barn från sina föräldrar är ett trauma, det är ju självklart att de kände sig tvungna. Till sist, det tog många år.

Jag har sett barn som far illa, familjer som vanvårdat sina barn. Socialen ingriper och placerar barnen på akuta jourhem. Vi måste bli bättre på att våga ifrågasätta, det handlar ju om barns framtid eller i värsta fall överlevnad. Det är vår skyldighet som medmänniskor att anmäla, ifrågasätta, knacka på och kolla så saker står rätt till. 

Anmäl alltid alltid om ni är osäkra! De flesta familjerna tar ju hand om sina barn, men det finns ett så stort mörkertal där ute som vi aldrig får veta, barn som lever i svåra missbruk, som får ta hand om föräldrarna, som skyddar sina föräldrar. De vågar inte säga något. 

I det här fallet gick inte barnen ens i skolan, som annars är den bästa länken till kommunen och omvärlden. Lärare och kamrater är ju de som först brukar se att något inte står rätt till. 

Varje gång vi vågar anmäla så är det ett – eller flera – barn som slipper växa upp på det här viset. Då kan kommunen inte blunda längre.

 

2019-11-05 Johanna Toftby

Kommentarer

Åsa 1 år sen

Föräldrarna är ju uppenbart sjuka och bör genomgå sinnesundersökning samt straffas

Ulrikah 1 år sen

Har sett programmet men var kan man läsa domen?

Anneli 1 år sen

Jag fick också en magkänsla om att någonting är fel och mycket märkligt att kommunen handlat som de gjort i så många år!!!
Uppmanar också till att våga anmäla om någonting inte verkar stå rätt till hos grannen eller i ens närhet, tänk bara på Bobby, när allt uppdagades gällande honom ! Fruktansvärt!!

Marita 1 år sen

Usch fruktansvärt så mycket frågetecken funderar på om dom kanske tillhör någon sekt , hade dom ingen släkt 🤔 mor o farföräldrar? Kommundirektören som låtsas att hon inte hör och sen slänger på luren ? Nåt jäkla skumt är där

Anette 1 år sen

Så många frågetecken ? Barnen måste ha varit hjärntvättade ? Vad är det för föräldrar som inte vill ens barns bästa?? Gick de aldrig på BVC ? De fick aldrig lära känna andra barn ?
Så sjukt !! Blir både ledsen & förbannad!!

Carola 1 år sen

5 barn och vad jobbar föräldrarna med om de har råd med den livsstilen att resa så pass mycket som de sa att de gjorde. Märkligt att inte den frågan kom i tvn, för det var fler med mig som tänkte på det. De fick det att låta som de levde som vanligt, satt & spelade mindcraft när polisen kom sa ju pappan tex. Nej det var många mer ?? efter den intervjun.,

Anna 1 år sen

Jag tycker att all fakta ska fram först innan folk dömer . Det ska ske ordentliga utredningar innan media går ut med stora löpsedlar om vanvård på barn. Folk börjar snacka. Det finns de som blir anmälda av socialen för ingenting. För att man har hört något eller sett något som inte stämmer över huvudtaget. Anmäl så fort ni är osäkra skriver du. Ska man inte ta reda på om det man tror stämmer först. Det finns barn som tagits hand av socialen där det inte funnits några belägg alls just för att ” någon tyckte” att det verkade konstigt Det tog tre år innan familjen fick tillbaka sitt barn . Hur tror ni det barnet mådde och familjen.

Svar på kommentaren:
Mona 1 år sen

Anna. Har du läst domen?
Gör det först. Barnen kunde inte ens klä på sig.

Om socialen tar hand om barn är det förstås något som är riktigt riktigt galet.
Tror inte alls på att allt är bra och korrekt som du skriver att en familj blev av med sina barn i tre år.

Socialen gör noggranna utredningar, de hämtar inga barn bara för någon ringer och anmäler.
Dummaste jag hört!!

MH 1 år sen

Tycker Anna har en sund inställning, finns visst exempel på hur sociala myndigheter agerat fel. Tråkigt om barn far illa, men fakta måste fram och att ryckas bort från föräldrar det är verkligen att dra roten ur barnen.
Att ha plank runt sina hus är inte denna familjen ensam om det blåser hårda vindar över Österlen och inte behöver väl det ha med något som helst att göra. Nej dömen icke för vi vet inte all fakta och ska kanske inte spekulera heller, familjen har det säkert jobbigt.
Må väl och var rädda om er./MH

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tycker du det är normalt att låsa in barn?
Är det normalt att det äldsta barnet inte ens gått lågstadiet?

Är det normalt att föräldrar ska undervisa själv?
Stänger in barnen från det sociala med kamrater?
Nej. Mer än sjukt är det.

Camilla 1 år sen

Jag håller med Anna för jag har också läst om en familj där mamman blev arg på sitt barn för den inte lydde i affären och drog ut barnet från affären.
En person såg det och anmälde det till socialen och dem omhändertog barnet helt utan anledning och för att en person tyckte att mamman bar sig dumt åt.
Så visst gör socialen också fel och detta tog minst 1 år innan föräldrarna fick tillbaka barnet.
Fruktansvärt hemskt och synd om barnet också som inte vet varför det inte får bo kvar hos sina föräldrar, GRYMT.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Tycker nog ni borde läsa hela domen i det här fallet innan ni uttalar er att socialen “bara hämtar barn” och placerar.

Läs domen säger jag bara. Offentlig handling.

Annika 1 år sen

Har läst domen.
Barnen har berättat själva.
Så sluta snacka skit om att socialen agerat fel.

Ulrika 1 år sen

Hur ska man ta reda på vad som sker innan man gör en anmälan om familjen gömmer, ljuger och anlitar ex ombud som inte är seriösa.
Klart att man ska anmäla på en gång om man misstänker att barn far illa. Ingen rök utan eld. Sedan är det myndighetens skyldighet att utreda inte privatpersoner som inte har kunskapen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Ulrika- jag har sett så mycket… om du visste.

Man ska ALLTID, ALLTID anmäla en orosanmälan- det är vår skyldighet för barnens skull.

Lotta 1 år sen

Jag arbetar inom förskoleberksamhet. Vi har anmälningsplikt. Och det vi anmäler är en oro för barnet, en sk. orosanmälan. Det är INTE upp till oss (eller någon privatperson) att bedriva nån form av egen utredning utan socialtjänstens. Om tex ett barn berättar för mig att det blir slaget hemma, tycker du då att jag ska fråga föräldrarna om det stämmer?? Eller börja spionera på dem?
Man anmäler en oro.
Man anmäler för barnets skull.
Är det inget så släpper socialen allt.
Men visst, jobbigt för föräldrarna.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

SÅ rätt Lotta.

De som inte håller med kanske ska fundera en eller två gånger till.
Vet personer som ifrågasätter vad jag skriver men vet också de haft det struligt med socialen.
ot

Försök förstå varför folk anmäler en orosanmälan- det är en självklarhet och vår skyldighet för barnens bästa- om man misstänker något inte är bra.

Cissi J 1 år sen

Kände oxå att allt verka så skumt.
Man hittar ingenting o stackars barn.
Kram Cissi

Anita 1 år sen

Hon säger sig vara glaskonstnär och han är fotograf därför är de mycket på resande fot enligt dom själva
men det är nog en stor lögn för har man bott i så många länder som de räknar upp borde nog barnen ha pass.
Men de har inte kontakt med sina morföräldrar för de hade visst också gjort någon anmälan.
det är mycket skumt.

Elsa 1 år sen

Jag fick också en dålig magkänsla..något har inte stått rätt till där.
Föräldrarna säger att barnen följt med till affären och andra aktiviteter, men ingen har sett till dem, inte ens närmsta grannarna.
Utsidan och gårdsplanen såg också ut att vara i misär, och huset väldigt slitet.
Det verkar ju uppenbart att de hållit sig isolerade från omvärlden. Och varför låter man inte barnen gå i skola?
Jag tänkte också att eftersom de inte fått barnen tillbaka så finns det skäl till det. Barnen är ändå såpass gamla att de troligtvis kunnat berätta och svara på frågor om hemförhållandena.
Fy jag får ont i hjärtat av sånt här.

Svar på kommentaren:
Therese 1 år sen

Håller sååå med Er! Herregud, bara för att föräldrarna säger sig ha svar på tal, genom allt. De ljuger, med sååå många bevis, levande bevis-barnen! Kan man inte duscha, eller vet vad en osthyvel är, och tro att de var ensamma på jorden. Yngsta barn/barnen. Nej, sånt jolmel i Sverige… den person som har ansvar ska stå till svars! Inte kollektivstraff, den person i Ystad kommun, inom socialen i Ystad. Den socialarbetaren som först fick kännedom, men ‘skickade vidare’, den personen är bevisligen inte lömpad att arbeta med detra viktiga jobb!

AnnaE 1 år sen

Samma här, Satt som ett frågetecken i soffan! Helt otroligt! Och en annan sak som jag tänkte på, Vad jobbar dom med? Hur får dom in pengar 🤔🤔

Svar på kommentaren:
Elsa 1 år sen

Ja exakt. Jag tänkte på det också.

Carina Persson 1 år sen

Håller med dig . Jag såg också programmet och jag har läst domen . Det ena barnet kunde varken skala en banan eller knyta skorna. Barnen var rädda och klarade inte av enkla saker i vardagen . De har helt klart levt helt isolerade med föräldrarna. Hemskt !

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

FY fan säger jag. Vidrigt. Man fattar inte..
Så sitter föräldrarna och gråter att de inte får träffa sina barn.
Usch jag mår illa!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg