Barnen i Ystad- våga anmäla vanvård!

Jag tror inte bara det var jag som blev väldigt berörd efter Kalla Fakta på TV4 om barnen i Ystad i går kväll. Och samtidigt väldigt förbryllad, alltihop verkar väldigt skumt. Jag satt som ett stort frågetecken i soffan. Hur kan kommunen i Ystad ha missat detta i alla år? Herregud, det äldsta barnet som är vuxet har inte ens gått på lågstadiet!

Såg ni programmet?

Det är också väldigt märkligt med den förra kommundirektören som låtsades att hon inte hörde vad reporten sa – sedan lade hon på. SÅ uppenbart att hon inte ville bemöta detta. Hur har hon och hennes personal bara kunnat skita i att ta reda på om verkligen barnen gick i amerikansk skola, i själva verket hade ju bara föräldrarna beställt hem böcker för syns skull. Barnen gick inte i skolan alls!

Jag mår på riktigt dåligt av sånt här. Vad har hänt bakom de där där höga murarna? Varför finns det ens murar, staket, hänglås och kameror? Det är ju så uppenbart att föräldrarna sitter och ljuger. Socialen tvångsomhänder inte barn om de inte måste. Att rycka barn från sina föräldrar är ett trauma, det är ju självklart att de kände sig tvungna. Till sist, det tog många år.

Jag har sett barn som far illa, familjer som vanvårdat sina barn. Socialen ingriper och placerar barnen på akuta jourhem. Vi måste bli bättre på att våga ifrågasätta, det handlar ju om barns framtid eller i värsta fall överlevnad. Det är vår skyldighet som medmänniskor att anmäla, ifrågasätta, knacka på och kolla så saker står rätt till. 

Anmäl alltid alltid om ni är osäkra! De flesta familjerna tar ju hand om sina barn, men det finns ett så stort mörkertal där ute som vi aldrig får veta, barn som lever i svåra missbruk, som får ta hand om föräldrarna, som skyddar sina föräldrar. De vågar inte säga något. 

I det här fallet gick inte barnen ens i skolan, som annars är den bästa länken till kommunen och omvärlden. Lärare och kamrater är ju de som först brukar se att något inte står rätt till. 

Varje gång vi vågar anmäla så är det ett – eller flera – barn som slipper växa upp på det här viset. Då kan kommunen inte blunda längre.