Goda kladdkakor-mina fem bästa!


Kladdkakans dag idag, ska ni baka någon god kladdis? Kan det vara bland det godaste fikat som finns? Unna er en bit kladdis efter träningen idag, det ska jag göra.
Jag har samlat ihop mina fem bästa, kanske någon passar idag på kladdkakans dag, eller varför inte bjuda pappa på farsdagfika på söndag- umgänge är den bästa presenten.
Extra hög kladdkaka med  Toffifee och Ferrero Rocher- så god så man ramlar baklänges. Succe på kalaset. Recept HÄR Saffranskladdkaka med mandelmassa! Den är ljuvlig, jag älskar mandelmassa och ihop med saffran- magisk kombo. Recept HÄR. Kladdig kladdkaka med nougat, den talar för sig själv. Gillar du nougat? Gör denna! Recept HÄR. 


Citronkladdkaka med vit choklad och hallon, syrlig och söt, underbar kaka- recept HÄR. Hög kladdkaka med tryffel och noblesse- chokladälskarens kladdis! Vacker med band runt om, recept HÄR. Kom på en till, så det blir sex stycken! Marilyns goda kladdkaka hon gjorde till festen när hon fyllde 20 år! Kladdkaka med smält dajmchoklad, alltså den var så galet god med chokladen över som stelnat.


Enkel kladdkaka med smält dajmtäcke 
100 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 msk kakao (siktad)
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
Smör och ströbröd till formen
200 gram Marabou dajm
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret på låg värme i en kastrull. Ta åt sidan. Rör ner ägg, socker, mjöl, vaniljsocker och rör ihop allt. Smöra och bröa en löstagbar form, häll i smeten och grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 minuter, kakan ska vara kladdig.
Smält dajmchokladen i vattenbad, bryt chokladen och lägg i en skål, sätt den över en gryta med vatten och koka upp. Rör så chokladen smälter, låt den svalna något och häll på kladdkakan och bred ut allt. Sätt i kylen.
Servera med lösvispad grädde och jordgubbar eller hallon. Galet gott!


Nu ska jag packa det sista här hos Janne, ikväll flyger vi till Stockholm för tidig morgonflight från Arlanda i morgon bitti.
Kramar

3
0

Kycklinggryta med saffran


Gillar ni saffran? Jag älskar den kryddan! Både i mat och bakverk, jag gjorde en kycklingryta igår med saffran som blev supergod. Bara skära ner och låta koka ihop. Lätt att laga och massa goda smaker, servera med ris eller klyftpotatis och en god sallad. Kanske till helgen?


Kycklinggryta med saffran 4 portioner
600-800 gram kycklingfilé (4 fileér)
1 gul lök
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
0,5 gram saffran ( ett paket)
12 babytomater
1 msk kycklingfond
1 msk tomatpure
2 msk soja
1 msk vitvinsvinäger
5 dl grädde (jag tog hälften mjölk)
1 dl creme fraiche
1 msk olivolja
fryst hackad gräslök
Gör så här: 
Förbered tillbehören. Putsa kycklingen och skär i bitar. Stek i olja så de får färg. Skär löken och vitlöken i små bitar, stek så den mjuknar, häll ner saffran och rör runt med löken.
Lägg i kycklingen och resten av ingredienserna utom tomater och hackad gräslök
Låt grytan koka ihop, smaka av. Sänk plattan och låt den småkoka lite. Det allra sista- dela tomaterna och lägg ner. Strö hackad fryst gräslök över och servera!
Tillbehör: Ris eller klyftpotatis, en god sallad till. Ta gärna fram olivolja, balsamvinäger, havssalt och färska kryddor. Trevligt att ha på bordet när ni äter oavsett om ni har gäster eller inte.

1
2

Barnen i Ystad- våga anmäla vanvård!

Jag tror inte bara det var jag som blev väldigt berörd efter Kalla Fakta på TV4 om barnen i Ystad i går kväll. Och samtidigt väldigt förbryllad, alltihop verkar väldigt skumt. Jag satt som ett stort frågetecken i soffan. Hur kan kommunen i Ystad ha missat detta i alla år? Herregud, det äldsta barnet som är vuxet har inte ens gått på lågstadiet!

Såg ni programmet?

Det är också väldigt märkligt med den förra kommundirektören som låtsades att hon inte hörde vad reporten sa – sedan lade hon på. SÅ uppenbart att hon inte ville bemöta detta. Hur har hon och hennes personal bara kunnat skita i att ta reda på om verkligen barnen gick i amerikansk skola, i själva verket hade ju bara föräldrarna beställt hem böcker för syns skull. Barnen gick inte i skolan alls!

Jag mår på riktigt dåligt av sånt här. Vad har hänt bakom de där där höga murarna? Varför finns det ens murar, staket, hänglås och kameror? Det är ju så uppenbart att föräldrarna sitter och ljuger. Socialen tvångsomhänder inte barn om de inte måste. Att rycka barn från sina föräldrar är ett trauma, det är ju självklart att de kände sig tvungna. Till sist, det tog många år.

Jag har sett barn som far illa, familjer som vanvårdat sina barn. Socialen ingriper och placerar barnen på akuta jourhem. Vi måste bli bättre på att våga ifrågasätta, det handlar ju om barns framtid eller i värsta fall överlevnad. Det är vår skyldighet som medmänniskor att anmäla, ifrågasätta, knacka på och kolla så saker står rätt till. 

Anmäl alltid alltid om ni är osäkra! De flesta familjerna tar ju hand om sina barn, men det finns ett så stort mörkertal där ute som vi aldrig får veta, barn som lever i svåra missbruk, som får ta hand om föräldrarna, som skyddar sina föräldrar. De vågar inte säga något. 

I det här fallet gick inte barnen ens i skolan, som annars är den bästa länken till kommunen och omvärlden. Lärare och kamrater är ju de som först brukar se att något inte står rätt till. 

Varje gång vi vågar anmäla så är det ett – eller flera – barn som slipper växa upp på det här viset. Då kan kommunen inte blunda längre.

25
0