• 2019-11-21, 18:28
  • 5

Igår lagade jag orientalisk här hemma och ni var väldigt många på instastories som hörde av er att ni vill ha tips och recept.

Jag älskar den här maten! Kan leva på hummus som är bland det godaste jag vet, älskar smakerna i libanesisk, orientalisk mat jag passar ofta på att laga den maten och även indiskt när inte Janne är med, det är inte hans favorit (han äter om det serveras) men jag och tjejerna älskar detta- Så goda smaker!

När vi var i Egypten åt jag hummus nästan varje dag, haha!

(Vill ni skriva ut recepten kopiera och sätt in i word! Så slipper ni bilderna..)

Den här maten är nyttig och smakrik, den yoghurtmarinerade kycklingen kallas för Shish Taouk- mat från mellanöstern.

Jag skippade bulgur i Tabbouhlen för vi hade ris som tillbehör istället.

Yoghurtmarinerad kycklingfile 4 portioner 

4 kycklingfileér (dela varje file på hälften)
Marinad: 
2 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ajvar
1 msk paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1/2 tsk kanel
1/2 dl olivolja

Gör så här: 

Dela fileérna i två delar. Rör ihop alla ingredienser till marinaden och lägg i kycklingen. Blanda ordentligt och ställ i kyl minst en timma.  Gärna flera timmar så blir kycklingen så mör!

Sätt ugnen på 220 grader och lägg kycklingen i en form och ugnstek i ca 20 minuter.

//

Hummus 4 portioner 

400 gram kikärtor (utan vattnet) 
3 vitlöksklyftor
4-5 msk tahini(sesampasta)
1-2 msk citronjuice
3/4 dl vatten eller mer
2 krm spiskummin
2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
olivolja

Gör så här: 

Häll ärtorna i ett durkslag och skön med kallt vatten. Skala och finhacka vitlöken och mixa med ärtorna i en bunke och tillsätt salt, citronsaft, vatten, spiskummin, svartpeppar. Tillsätt sesamoastan, mixa lite till. Är den för tjock, häll i någon msk vatten.
Smaka av, rör så det blir en fin konsistens. Häll i en skål, ringla över lite olivolja innan servering.

//

Så här gör jag min Tabbouleh!

Tabbouleh 4 port Utan bulgur
ca 100 gram bladpersilja
1 gul lök, jag tog rödlök istället
3 stora tomater
1 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1/2 dl pressad citron
1 tsk salt
nypa svartpeppar

Gör så här: (Vill du ha bulgur tar du 1 dl bulgur i)
Finhackacka persiljan, ta bort de grova stjälkarna. Skala och finhacka löken och skär tomaterna i små bitar. Blanda ihop i en skål. Pressa citron och häll i, olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar.

 

2019-11-21 Recept

Kommentarer

Anneli S 1 år sen

Lagade det här hemma och det gjorde succé! Eftersom jag är vegetarian smakade jag inte men av de övriga tre i familjen fick det högsta betyg. Tack för det fina receptet.

Lena 1 år sen

Nästa gång du är i Stockholm så besök restaurang Underbar, bästa libanesiska restaurangen i stan! Deras kockar lagar gudomlig mat och då jag reser ofta till Libanon så vet jag hur ”riktig” libanesisk mat ska smaka. Deras ostrullar är magiska!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Ja den ska vara bra! Måste dit!

Jag har nära vänner från libanon så jag är bortskämd med att få så god äkta libanesisk mat ibland, har även lärt mig lite språk så jag förstod faktiskt en del när vi var i Egypten nu. Även om det är helt annat så är det arabiska.
Kul när man kan svara och tex beställa i ett annat land var man än är så jag vill lära mig fler språk.

Tack för tipset! Ha en fin fredag! Kramar

Sanna 1 år sen

Åh, tack för recepten! ❤

Susan 1 år sen

Mums, ser jätte gott ut!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…