• 2019-12-05, 17:16
  • 27

Jag har ett problem. Jag vet inte vad jag ska göra med alla pengar jag tjänar. Försöker jag köpa en bil så får jag den inte bara gratis, bilfirman ger mig dessutom ännu mer pengar för att åka i bilen. Mäklarfirmorna är lika hopplösa. Här skulle jag köpa ett nytt hus för att få plats med alla kontanter i – och sen gav de mig bara ännu mer pengar! Vad ska jag göra?

Nej, så är det förstås inte. Men det verkar som många tror att det är precis så vi influencers lever. Jag läste på Alexandra Nilssons, Kissies instagram i dag när hon undrade vad följarna tyckte om att influencer tjänar så bra, medan till exempel sjuksköterskor tjänar lika mycket på ett helt år som vi kan göra på en hel månad. Vems fel är det egentligen? 

Jag blev totalt mållös när jag läste kommentarerna, det var bland det sjukaste jag sett. Vi är lata små dockor som står och poserar och kammar in massor av pengar. Vi borde ge bort hälften av vad vi tjänar – trots att vi redan betalar över hälften av allt som faktureras i skatter och avgifter, precis som alla andra egenföretagare. Sveriges Jantelag har talat. Helt sjukt! 

Tänk om det hade varit så enkelt. Men tänk vad tråkigt det hade varit. Inte laga mat för att bjuda på recept eller komma med träningstips eller tipsa om hur man gör den billigaste middagen, det hade varit extremt långtråkigt i längden att stå i ett skyltfönster hela dagarna. 

Jag tycker också att vårdanställda ska tjäna mer, precis som poliser. Det betyder inte att man ska straffa egenföretagare ännu mer, det är redan tufft att driva eget och helt sakna ett skyddsnät. Det är rent skitsnack att det bara tickar in pengar bara ni klickar på bloggarens namn. Jag erbjuder alltid en praoplats åt den som tycker vi tjänar lättförtjänta pengar och är lata.

Häng med mig en vecka, sju dagar i veckan, morgon till kväll, hela året om. Det är mina arbetstider. Jobbar jag inte så tjänar jag inget. Och jag betalar mycket i skatt, som går till sjuka, arbetslösa, skola, vård och – just det – offentliganställda som sköterskor och poliser. 

 

 

2019-12-05 Johanna Toftby

Kommentarer

Amanda 8 månader sen

Hamnade här efter att jag läst dina kommentarer på Alexandras instagram och är faktiskt uppriktigt förvånad över hur DU uttryckte dig där. Min upplevelse var att många där var väldigt respektfulla och försökte förklara sin frustration över att deras yrke som ju i ärlighetens namn gör mer nytta än ert, med det sagt inte ett ord om att ni inte skulle jobba hårt för det, inte är högre avlönade än det är. Men jag upplevde dem verkligen inte som så missunnsamma som du försöker framställa här..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

”Hamnade” här?

Nej inte riktigt sant kan jag lova dig.
Alexandra har fått blocka och kasta ut hur mycket folk som helst där inne.
Känner Alexandra och ser du vad hon dessutom skrivit så svarar hon många att hon kommer blocka dem till slut.

Tycker det är riktigt tröttsamt att vissa inom vården och även andra yrken klagar på ANDRA som tjänar mer.
Blir så otroligt löjligt.
Vi bor tack och lov inte i ett kommunistland-
Staten ska bestämma lönen- lika lön åt alla.

Tack och lov inte.

Jag står fast vid att jag självklart tycker de som arbetar inom vården borde tjäna mer.
Men det är inte mitt fel, eller ditt fel eller ansvar. Det är ju politiskt.

Väljer man att utbilda sig vet man också om lönen. Sen klart man ska kämpa för högre lön.
Men det förändrar inte att jag fortfarande tycker det är ditt eget ansvar att välja vara kvar eller byta om man nu är så sjukt missnöjd.
Jag hade inte orkar vara så gnällig, tänka negativt och vara missnöjd hela tiden.
Då hade jag förändrat och gjort något annat.
Vilket jag också har gjort och startade eget bolag vilket är det bästa jag gjort.

Amanda 8 månader sen

Nej, ”hamnade” förstås inte som en slump utan som en följd av att folk där inne skrev i kommentarerna om detta inlägg. Ber om ursäkt att ett olyckligt ordval behövde ta fokus från det jag ville få fram.

Jag håller med i mycket av vad du skriver. Jag syftar bara till att ju Alexandra öppnade för en diskussion kring ämnet just för att hon ställde frågan som huvudsyfte med sitt instagraminlägg. Och därför tyckte iallafall jag att det var väldigt intressant att läsa hur många såg på sitt- och andras jobb. Att de är missnöjda med sin lön och lyfte det i det forumet där just de åsikterna efterfrågades, behöver ju inte utesluta att de dagligen skulle kämpa för bättre förutsättningar. Så att säga (i grova drag) ”sluta gnäll eller byt jobb” känns som att se lite endimensionellt på en situation som man inte vet hela historien kring.

Karin 8 månader sen

Fast om några enstaka tjänar bra betyder det ju inte att sjuksköterskor generellt tjänar bra. Jag hämtade min information från officiell lönestatistik. Om du känner folk som tjänar mer finns det ju även de dom tjänar mindre. Vad är en bra respektive dålig lön?

Svar på kommentaren:
Anna 8 månader sen

Jag är sjuksköterska och är nöjd med lönen, har över 30.000 i månaden men jobbar också helg och OB tillägg på det.
Älskar mitt yrke, annars skulle jag inte utbildat mig.

Karin 8 månader sen

Jo men vi pratar inte om enstaka individer utan var en sjuksköterska i snitt tjänar. Annars får man skriva att mina kompisar som är sjuksköterskor tjänar bra och inte att sjuksköterskor tjänar bra. Sedan är 30000 inte bra betalt efter 3 års högskola enligt min uppfattning.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Haha vilken trist stämning här.

Tråkig attityd.

Gunilla 8 månader sen

Det skiljer ju mycket var i Sverige man bor med lönen
Har arbetat som sjuksköterska i över 40 år o älskar fortfarande mitt jobb. Är nu pensionär och arbetar ibland fortfarande.

ST 8 månader sen

Nu har jag inte läst alla kommentarer men tycker såhär;

Om man stör sig så mycket på bloggare, influensers mm varför läser man deras bloggar? Rimligtvis borde man förstå att man genom att läsa/klicka på länkar mm bidrar till bloggens popularitet vilket i sin tur gör att bloggaren jobbar mer med sin blogg, får fler sponsorer, fler samarbeten ökade intäkter mm

Jag har börjat följa din blogg sista 3-4 månaderna och innan dess då och då. För mig fyller din blogg samma funktion som ett riktigt bra magasin. Snygg, info om resor, kläder, mat mm som tilltalar mig! Och självklart ska du ha betalt för detta – det du producerar och delar med dig av på bloggen fyller i alla fall en funktion för mig och mina intressen!

Svar på kommentaren:
Kamilla 8 månader sen

Men det är väl ingen som skrivit nåt i stil med att man inte gillar bloggare eller influensers? Någon tyckte att det gnälls mycket av influensers pga att det tjänar så bea och glassar runt medans andra ”sliter” på sina ”vanlig” jobb som någon skrev med usla löner. Det var DET åsikten gällde.

Nu tycker inte jag det vill jag tillägga. Blir lite trött på detta tjat om att sluta läsa bloggar och bla bla bla om man inte gillar osv. Åsikter måste man väl få ha även om det inland är helt uppåt väggarna?

Magdalena 8 månader sen

Alla gör såklart så gott det kan & är chef i sitt liv. Vissa är poliser andra sitter på ett kontor & säljer försäkringar. Att blogga & vara egen är också ett sätt att försörja sig på, tror att allt beror på inställningen till sitt liv & val i livet man tagit. Tror många är avundsjuka på er som bloggar gör samarbeten m företag mm då du med bloggkollegor kan leva på. Sen tror jag att många också inte kan ta in eller förstå allt ni gör bakom kulissen, det som inte finns på bloggen finns inte. Du verkar utåt sett ha ett grymt jobb där du är just chef över dig , du har faktiskt kämpat för att komma hit. Många timmar & nätter du lagt & lägger ner. Du är en härlig positiv människa & din blogg är så himla bra & tar upp allt från amning offentligt till recept & tips på outfit till fest. Det är många av dina tips som fått mig att nappa & köpa just den klänningen , du & jag har så lika smak med andra ord klär du dig så snyggt med en egen stil .
Att trivas m sitt jobb är nyckel tror jag & det är bara en själv som kan ändra om man inte trivs ens skyldighet ingen annan som kommer hjälpa dig till ett nytt jobb eller till att plugga eller starta eget & uppfylla sina drömmar. Du inspirera mig så mycket Johanna !! Jag har också jobbat många år inom vården på akuten som ssk , många år som var mitt kall , till slut tog det stopp. Kroppen sa ifrån . Jag hade två val att lägga mig & aldrig mer komma upp eller säga upp mig …hade inget kall kvar längre. Så på tre år har jag sagt upp mig , skilt mig , vilat mer men även tränat mer & nu håller jag på att skriva på min första bok som varit min dröm sen 20 år. Jag kan & jag vill. Så är det , man måste kämpa förändra det som skaver & göra något åt detta ! Jo ALLA kan bara man vill & tror på sig själv. Nu är jag ensamstående med två små barn & bobbar 50% inom datat alltså helt annat än sjuksköterska & 50% skriver jag på min bok. Däremellan är jag mamma 24/7 träffar vänner tränar ja allt jag älskar i mitt nya liv!
Oj blev lite långt såg jag nu men jag ville bara berätta att allt går men att hårt jobb ligger bakom allt. Ja ungdomar idag vet knappast hur hårt man måste jobba för att komma dit även som bloggare eller sjuksköterska , valet är ens eget!
Vill också skriva att sjuksköterskor tjänar för ” lite ” men har faktiskt helt okej lön. Allt är relativt såklart men att gnälla på lönen tar dig bara bitter & avundsjuk !
Tycker förövrigt att 35000kr är en helt okej lön plus OB…?!
Johanna fortsätt att vara precis som du är & följ ditt kall i livet , grymt jobbat.

Carolin König 8 månader sen

Ta inte åt dig. Du inspirerar på många plan. Jag hittade din blogg när jag läste om träning och hälsa. Driver nu själv en hälsoblogg!

Keep going!

Marie 8 månader sen

Bland det bästa med din blogg är att du tipsar om kläder och annat som en vanlis faktiskt har råd med 😀 Samma med resorna, jag kanske inte kan åka lika ofta, men kan välja ut en av alla fantastiska resor du bloggat om under året. Det är dessutom underbart att du lever livet för dina hårt intjänade pengar. Håller inte alltid med dig i allt, blir lite avis ibland (utan att missunna 😉) men tycker din blogg är grymt inspirerande! Det tar också lite tid för många av oss medelålders att förstå att det är mycket arbete med/bakom bloggar etc. och att det faktiskt är ett riktigt jobb😀😀

Sussi 8 månader sen

Hahaha! Vad är en `vanlis`? Hoppas jag inte är en sån, trots vanligt jobb…som jag älskar och har, inte p ga lönen utan att ha ett jobb där jag trivs.
Det är väl jättekul att Johanna hittat sitt jobb där hon trivs, och hon behöver väl betala räkningar som alla andra.
Sen förstår man att det inte är èn dans på rosor`eller deltidsjobb precis.Man gör ju val i livet och tycker Johanna passar ypperligt för detta jobb.
Kul blogg med många olika ämnen.

Nej fortsätt Johanna, låt inte oss `vanlisar`stoppa dej:)

Tina 8 månader sen

Du lägger ner mycket tid och energi på din blogg.jag unnar dig att få en rejäl summa för ditt jobb.ibland funderar jag hur orkar du.flaxa hit och dit…planera och alltid vara alert.näe kör dit grace du är bra.med eller utan stålar😉

Cecilia 8 månader sen

Tror säkert att influencers ”jobbar” (ursäkta bunny ears) en hel del. Men det som kan störa är när man ägnar sig mycket åt att klaga på hur stressigt det är, hur utbränd man är o s v över att göra det som vi s k vanlisar gör EFTER en arbetsdag/vecka. Träna, gå till frisören, fika, gå ut och äta, pyssla/inreda, umgås och mingla med vänner och kontakter… Det sker alltså efter att jag varit uppe vid 6 på morgonen och kommit hem vid 18-tiden. Inga sponsrade resor, kläder, träningskort eller löshår och naglar eller behandlingar. Så känner jag. Och betalar sjukt mycket skatt med. Och jobbar inom sjukvården.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Men det är stressigt, jag var frisör innan och jobbade 10 timmar om dagen, bloggade på nätterna.
Men frisöryrket är inget mot detta. Driver man en stor framgångsrik blogg har man ofta mycket samarbeten, skriver du recept ska du ut med det varje dag som ni läsare får ta del av helt gratis.
Så jag är inte förvånad att många bränner ut sig.
Säger det igen- välkommen att praoa hos mig en vecka, det är inga 40 timmars veckor, det är minst det dubbla. 7 dagar /vecka.

Kramar

Charlotte 8 månader sen

Väntar på den dagen när folk ska börja förstå att utbrändhet inte handlar om VAD man gör eller jobbar med. Det handlar om att kropp och knopp är igång utan återhämta … sen kan folk ”reta” sig på just influensers men det är en annan sak.

Jag förstår precis vd du menar Johanna !

johanna mikaelsson 8 månader sen

Vill också ge dig beröm. Det märks att du lägger ner mycket tid på ditt jobb. Du har inte samma samarbeten som “alla” andra influencers som jag följer, det kan annars bli lite tjatigt. Typ anyfin, Twistshake osv. Du är snäll och trevlig, svarar alltid på frågor och kommentarer . Delar underbara recept och tips på kläder och annat. Sånt som faktiskt tar massa tid att sitta och leta upp själv. Värsta lyxen att hitta receptet till helgens middag och en fin klänning till nästa bjudning på ett och samma ställe. Tack för ditt arbete. Ps. Jag älskar din kokbok =)

Lotta 8 månader sen

Såg ni är på Aviciis konsert med dina döttrar! Så kul!

Är aldrig Jannes yngsta dotter med? Såg ni skulle träffa hans stora barn i Sthlm också.

Marita 8 månader sen

Hmmm ja mycket ska man höra innan öronen ramlar av 😂 tycker du gör ett fantastiskt jobb rätt kvinna på rätt plats och det märks att du brinner till 100% för ditt jobb
bara en sådan sak som och behöva ha kameran med sju dagar i veckan nä du är grym på allt du tar dig för ♥️

Maria 8 månader sen

Jag jobbar som sjuksköterska och älskar mitt jobb!!
Visst våra grundlöner är riktigt dåliga, men det betyder ju inte på något sätt att jag tycker andra skall tjäna mindre, Vill bara att våra löner skall stiga så inte alla erfarna slutar!!
Älskar din blogg!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Så rätt inställning!
Tycker dock inte era löner är låga men tycker ni ska tjäna mer helt klart! Men det är ju politikernas ansvar.
Tack för din kommentar!

Så rätt inställning du har, för det är så viktigt att man trivs.
Jag var frisör… man blir inte rik på det kan jag säga…
men jag älskar yrket så vad spelar det för roll!
Det allra viktiga är ju att man drar in pengar för man har mat, hyra, kläder osv som ska betalas.
Så många ungdomar som inte förstår att man måste arbeta för att kunna rå om sitt hus.

Det är det allra viktigaste – man måste kunna klara sig.
Och trivas ☺️❤️

Sofia 8 månader sen

Är också sjuksköterska och grundlönen är katastrofal med tanke på att man läst 3 år på högskola, jag har dessutom 2 vidareutbildningar vilket innebär totalt 5 års studier… trots allt älskar jag mitt jobb såklart och vill inte jobba med annat men bra lön… nej det är ett kall 😉

Karin 8 månader sen

Kollade lite på statistiken. 25000 i medellön efter 3 års högskolestudier, 10 års erfarenhet och vid en ålder av 37 år. Knappast bra framtida löneutveckling heller. Det är verkligen en låg lön och då har jag inte ens beaktat det stora ansvaret.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 8 månader sen

Men det stämmer ju inte. Jag känner flera sjuksköterskor som jag känner väl och vet vad de tjänar och de har inte 25 000 kan jag säga….

Maria 8 månader sen

Tycker du gör ett fantastiskt bra arbete ❤️ Du är verkligen rätt person på rätt plats och det märks att du verkligen brinner för det du gör 😊
Kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…

Nu är vi i Göteborg efter några mysiga dagar i Varberg. Älskar hänga med tjejerna, vilka mysiga dagar vi haft. Det är inte så lätt att få till datum som passar alla,…