ANNONS
Integritet på Tailsweep

Godaste lussebullarna!

/Vi gör ofta med rumstempererat smör istället för smält smör, även vanliga bullar. De blir saftigare och inte så torra som de kan bli. Frida bakar har tipsat om grädde i degen, det måste ni testa!
Saffransbullar ca 25 stycken 
50 gram jäst
4 dl mjölk
2 dl grädde
2 gram saffran
1 dl socker
200 gram rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
pärlsocker
blötlagda russin (vi hade utan)
Gör så här: 
Smula ner jästen i en stor skål med grädden och mjölken. Inte ljummet. Blir faktiskt bättre med kallt. Stöt saffran med 1 tsk socker med en mortel. Då får man mer smak av saffran. Häll ner i jästblandningen. Rör om. Häll i mjölet, lite i taget och spara lite till utbakningen. Inte säkert du behöver allt. Skär ner smöret i mindre bitar och rör i, det ska vara mjukt smör.
Häll i salt, vaniljsocker, socker. Knåda ihop till en smidig deg på mjölat bakbord. Degen ska helst vara lite kladdig så länge du kan baka ut den. Dela upp till 25 lika stora delar.
Rulla ut till små längder, ta lite mjöl på fingrarna, ca 2 cm breda. ca 25 ca långa beroende på hur stora lussekatter du vill ha.
Snurra ihop som lussekatt, det minns du från barn hur man gör, eller hur?

Jäsningen: Låt bullarna ligga på plåt och bakplåtspapper låt de jäsa minst 1 timma! Gärna 1,5.
Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Tryck fast två russin i varje bulle om du ska ha russin. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 7-9 minuter, ha koll så de inte blir för bruna eller bränns.
Njut av dina nybakade saffransbullar! Förvara tätt eller frys in dem.

11
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00