• 2019-12-05, 12:33
  • 7

De godaste lussekatterna får man med extra mycket saffran och smör! Gör de extra fina med pärlsocker så har du de godaste lussebullarna till andra advent.

Lisa-Marie önskade sig lussebullar till frukost när vi skulle sjunga för henne när hon fyllde år i tisdags så jag och Marilyn bakade dessa sent kvällen innan, de blev riktigt goda!

Vi gör ofta med rumstempererat smör istället för smält smör, även vanliga bullar. De blir saftigare och inte så torra som de kan bli. Frida bakar har tipsat om grädde i degen, de måste ni testa!

Saffransbullar ca 25 stycken 

50 gram jäst
4 dl mjölk (Inte varmt)
2 dl grädde(Inte varmt)
2 gram saffran (jag tar alltid mer, ska vara ca 1,5 gram egentligen)
1 dl socker
200 gram rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
pärlsocker
blötlagda russin (vi hade utan)

Gör så här: 

Smula ner jästen i en stor skål med grädden och mjölken. Inte ljummet. Blir faktiskt bättre med kallt. Stöt saffran med 1 tsk socker med en mortel. Då får man mer smak av saffran. Häll ner i jästblandningen. Rör om. Häll i mjölet, lite i taget och spara lite till utbakningen. Inte säkert du behöver allt. Skär ner smöret i mindre bitar och rör i, det ska vara mjukt smör.
Häll i salt, vaniljsocker, socker. Knåda ihop till en smidig deg på mjölat bakbord. Degen ska helst vara lite kladdig så länge du kan baka ut den. Dela upp till 25 lika stora delar.

Rulla ut till små längder, ta lite mjöl på fingrarna, ca 2 cm breda. ca 25 ca långa beroende på hur stora lussekatter du vill ha.

Snurra ihop som lussekatt, det minns du från barn hur man gör, eller hur? Så kul det var! Låt bullarna ligga på plåt och bakplåtspapper låt de jäsa minst 1 timma! Gärna 1,5.

Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Tryck fast två russin i varje bulle om du ska ha russin. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 7-9 minuter, ha koll så de inte blir för bruna eller bränns.

Njut av dina nybakade saffransbullar! Förvara tätt eller frys in dem.

 

 

 

 

 

2019-12-05 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Birgitta Strömstad 4 månader sen

Oh så goda dessa ser ut :) Ska testas till helgen. Dina recept brukar vara toppen. Tack Johanna

Maria 4 månader sen

Låter som ett bra recept men när ska man ha i smöret? Hittar inte den infon någonstans😊 tack på förhand!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 månader sen

Det hade inte uppdaterat, nu är det med! Allt ska i på samma gång efter mjölken och jästen :)

Jaqueline Åkesson 4 månader sen

Lussebullar är så gott! Saknar i receptet när smöret ska i, och ska man värma mjölken och grädden innan jästen ska i?

Barbro 4 månader sen

Jag håller med kul med ett nytt lussekattsrecept.Får nog bakas i nästa vecka när jag är ledig.
Ha nu en bra torsdagskväll.

Ulrika Hultberg 4 månader sen

Tack för ett nytt lussekatter recept. Jag älskar att baka lussekatter.
Ulrika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 månader sen

Ja testa dessa, så goda och doftar så gott! Kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar Solen skiner! Nu är nog värmen på väg, tror ni inte det? Vi ska ha 17 grader på måndag, tror ju nästan inte det är sant. Man måste njuta och…

Innehåller annonslänkar Solen skiner! Nu är nog värmen på väg, tror ni inte det? Vi ska ha 17 grader på måndag, tror ju nästan inte det är sant. Man måste njuta och…

Innehåller annonslänkar  God förmiddag från kallt Göteborg! Men värmen är äntligen på väg, har ni sett vädret i påsk! 17 grader på måndag, helt underbart! Jag har tagit fram lite vårnytt som…