Julgodis! Krispig mjölkchokladtryffel
God morgon från Ischgl! Idag ska vi upp tidigt i backen för vi ska åka över till Schweiz. Vi får verkligen julstämning här nere, mycket snö och julpynt överallt.
Det är flera som frågar efter julgodis jag gjorde förra året och här kommer tips. Krispig tryffel med choklad,
dessa är så goda!
Hemmagjort och lite kladd, men det är så härligt med ett gottebord när man gjort godiset själv.
Krispiga mjölkchokladtryffel ca 25 st
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl rice krispies
1 dl grädde
200g mjölkchoklad
1 msk honung
50 g smör
ca 200 gram mörk choklad
Gör så här:
Smörj en plåt.
Smält sockret i en kastrull. När allt socker har smält och fått karamellfärg tillsätt rispuffarna och rör om. Det går snabbt så ha koll. Bred ut smeten på plåten, jag fick ingen smet, det blev mest klumpar men man ska ändå hacka sönder det sen.
Koka upp grädde, mjölkchoklad och honung under omrörning. När all choklad har smält ta kastrullen från värmen och rör i smöret i små bitar. Blanda till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur.
Hacka den stelnade smeten med rispuffar och rör ner i tryffelkrämen. Ställ i kylskåp och låt stelna.
Rulla sedan små kulor, lägg dem i frysen ca 30 minuter.
Smält mörk choklad i vattenbad och doppa kulorna medan de är iskalla. Jag häller alltid någon droppe olja i chokladen så blir det inte så tjock.
Lägg dem på en plåt, smält lite ljus choklad i vattenbad och ringa över, dra med en gaffel eller ta en liten sked och droppa på. Gör inget om de blir lite kladdigt och inte perfekt.