• 2019-12-21, 10:15
  • 14

God morgon! Tre dagar kvar till julafton, helt otroligt! Har ni någon julkänsla? Idag ska vi baka lite mer julgodis och förbereda inför kvällens middag med Jannes släkt. De har tradition att ses allihopa (typ 40 pers) när deras morfar skulle fyllt år, fint att ha kvar traditionerna.

Igår hade vi en skön hemmakväll och jag lagade pasta med scampi och tomater. Hacka ner i chili så får du riktigt bra smak, detta blev otroligt gott och festligt. Gott med linguine som är lite bredare än spagetti.

Linguine med scampi 2 portioner 

ca 350 gram pasta linguine
400 gram jätteräkor/scampi
1 stor schalottenlök
2-3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
ca 10 babytomater
1 dl pastavatten
1 dl grädde
1/2 pressad citron
2 msk färsk hacka persilja
3 msk olivolja
nypa salt och svartpeppar

Gör så här:

Tina jätteräkorna, jag köpte fina färdigkokta frysta på fiskebröderna i femmanhuset, finns även på större ICA eller Coop. (Jag steker dem med skalet på stjärten kvar och serverar dem också så)

Sätt på vattnet till pastan, det ska vara en rejäl gryta. Jag tar alltid lite olivolja i och salt förstås. Koka enligt anvisningar men spar ca i dl av pastavattnet till såsen. Var noga med pastatiden, jag tar den något innan så den är al dente vilket betyder tuggmotstånd.

Krama försiktigt ur räkorna så vattnet försvinner, annars “kokar” de i pannan. Hacka chilin och ta bort fröna, hacka vitlöken fint och även schalottenlöken, fräs i olivolja i en het panna så det mjuknar, lägg samtidigt i räkorna lite i taget. Räkorna får inte ligga i länge, de är färdigkokta men ska bara få lite yta. Dela tomaterna och lägg i snabbt.
Stäng av plattan och ställ åt sidan om inte pastan är klar, glöm inte spara lite pastavatten. Vänd sedan ner pastan bland räkorna och löken, jag har plattan på medelvärme så det kokar ihop snabbt några minuter. Häll i 1 dl pastavatten, 1 dl grädde, rör om och vänd ner persiljan, pressad citron, mer olivolja och rejält med svartpeppar och smaka av med salt. Koka ihop detta enbart några minuter.

Servera direkt och njut! Doften är magisk.

 

 

2019-12-21 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Ulrika Fredriksson 1 år sen

Hej, stämmer det att receptet bara är för 2 pers?

Ulrika Hultberg 1 år sen

Ja det ska jag ha musik på. Det går lättare att städa.

Ulrika Hultberg 1 år sen

Ja johanna. Jag ska med musik . Då går det mycket lättare att städa .

Lajnda 1 år sen

Steker du räkorna med stjärtskalet på? Och i så fall, äter man det eller pillar man bort det??
Vi pillar alltid bort skalet innan vi steker, men kanske de inte blir lika goda då?
Tack för alla härliga recept!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Steker med skalet på, mycket finare att servera med skalet på som de gör på restauranger, är det mindre räkor och inte scampi skalar jag dem förstås.

Kul du gillar!

Detta är såååå gott!

Lise 1 år sen

Perfekt till helgen, har scampi i frysen..muns!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Gott!

Mia 1 år sen

Firar inte jul så nån julkänslan har jag inte

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Kanske du kan få det här inne med lite recept och julpynt, jag tittar på julfilmer ibland, då får jag den perfekta julkänslan!

Mia 1 år sen

Mitt julpynt ligger kvar nere i förrådet….sen många år tillbaks….ogillar hysterin nu….tar med mig min hjärntumörsjuke man i bilen den 23 och åker upp till äldsta sonen med familj några små sedlar får barnbarnen på julafton av oss men de firar inte svensk jul utan de åker till Barcelona och firar sin katalanska jul den 6/1
Vi själva tycker inte om julmat…..så här blir det ost o kex ikväll

Ulrika Hultberg 1 år sen

Det ser gott ut. Idag ska jag julstäda. Ha det så trevligt ikväll.
God jul.
Kram Ulrika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Upp med musiken, eller hur? Älskar städa till hög julmusik nu! Kram på dig

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…