ANNONS

Pasta linguine med scampi

/


Pasta med scampi och vitlök kan vara bland den godaste pastan jag vet. Jag tröttnar aldrig på denna!





Linguine med scampi 2-3 stora portioner 


ca 350 gram pasta linguine
400 gram jätteräkor/scampi
1 stor schalottenlök
2-3 vitlöksklyftor
1 färsk chilifrukt
10-16 babytomater
1 dl pastavatten
1-2 dl grädde
1/2 pressad citron
2 msk färsk hacka persilja
3 msk olivolja
nypa salt och svartpeppar
Gör så här:
Tina jätteräkorna, jag köpte fina färdigkokta frysta. (Jag steker dem med skalet på stjärten kvar och serverar dem också så)
Sätt på vattnet till pastan, det ska vara en rejäl gryta.

Jag tar alltid lite olivolja i och ett par msk salt. Det ska smaka salt hav. Koka enligt anvisningar men spar ca i dl av pastavattnet till såsen. Var noga med pastatiden, jag tar den något innan så den är al dente vilket betyder tuggmotstånd.
Krama försiktigt ur räkorna så vattnet försvinner innan du fräser dem, annars ”kokar” de i pannan.
Hacka chilin och ta bort fröna, hacka vitlöken fint och även schalottenlöken, fräs i olivolja i en het panna så det mjuknar, lägg samtidigt i räkorna lite i taget. Räkorna får inte ligga i länge, de är färdigkokta men ska bara få lite yta. Dela tomaterna och lägg i snabbt.
Stäng av plattan och ställ åt sidan om inte pastan är klar, glöm inte spara lite pastavatten. Vänd sedan ner pastan bland räkorna och löken, jag har plattan på medelvärme så det kokar ihop snabbt några minuter. Häll i 1 dl pastavatten, 1-2 dl grädde, rör om och vänd ner persiljan, pressad citron, mer olivolja och rejält med svartpeppar och smaka av med salt. Koka ihop detta enbart några minuter.
Servera direkt och njut! Doften är magisk.

16

Följ mig på Instagram!

@johannatoftby
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00